Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 368 pagina's
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Flaptekst

Geronimo’ – zo luidde het codewoord dat de mannen van Seals Team 6 moesten doorgeven als ze Osama bin Laden hadden gevonden. De commando’s deden de wereld versteld staan met hun spectaculaire actie. Maar is de operatie echt verlopen zoals de officiële versie ons wil doen geloven? In deze roman speelt Leon de Winter een virtuoos spel met deze vraag.
Daarnaast is Geronimo het verhaal van Apana, een Afghaans meisje dat een passie ontwikkelt voor de Goldberg Variaties van Bach, en het verhaal van Jabbar, een Pakistaanse jongen wiens kostbaarste bezit een oud keukenkrukje is, een krukje dat de loop van de geschiedenis een cruciale wending kan geven. En ook is Geronimo het verhaal van de Amerikaanse ex-commando Tom Johnson, door wiens ogen vol mededogen we naar een doortrapte, tragische en tegelijk magnifieke wereld mogen kijken.

Eerste zin

V: Vera Barranco T.: Hoi Vera V: Tom? T: Ja, hi V: Hé. To ik dacht wel dat je zou bellen rond deze tijd. T: J, ik dacht, ik wil je even bellen. (begin telefoongesprek tussen Tom en Vera)

Samenvatting

De  samenvatting van het verhaal wordt voor het gemak  van de scholieren hier in chronologische volgorde gepresenteerd.  Kijk onder het kopje "structuur  & perspectief"  hoe de roman door Leon de Winter wordt aangeboden.

2004 : er is een Al Quaida-aanslag op enkele  treinen in Madrid. Toms Johnsons partner Eva is erbij betrokken. Ze zit in één van de treinen. Haar dochtertje Sarah heeft ernstige complicaties door die aanslag.
2005:  Sarah sterft aan allerlei infecties. Tom is niet bij haar dood aanwezig: hij zit in Irak.
2006 : Vera en Tom scheiden van elkaar: ze kunnen hun verdriet niet verwerken.
2008 : Tom is op missie in Afghanistan. Hij ontmoet er het meisje Apana, wier vader omkomt door toedoen van de Taliban. Hij neemt de zorg voor haar op zich. Ze houdt van de muziek van Bach: de beroemde Goldbergvariaties. Ze komt steeds vragen of ze die mag beluisteren.
2009 : Tom raakt gewond bij een missie: hij wil zijn vriend Muhammed helpen, maar is zelf de dupe: hij moet lang revalideren. Daarna is Apana van de basis  verdwenen. Hij hoort dat de Taliban haar hebben verminkt omdat ze van die mooie muziek hield.
2010: 1 september Osama bin Laden (UBL) gaat op zijn brommertje 's nacht ijs kopen voor één van zijn vrouwen.  Hij is gunstig gestemd, want hij beschikt over een USB-stick met bijzondere informatie over ....?
Hij ontmoet het verminkte meisje Apana (geen handen en oren meer) en neemt haar mee naar zijn huis. Hij vangt haar goed op.
2011 : februari: op een feestje hoort Tom van zijn oude dienstmakkers dat ze UBL op het spoor zijn. Het commando van bovenaf  is "kill", maar ze zijn iets anders van plan. Ze hebben een dubbelganger op het oog en willen die laten sterven i.p.v UBL die ze willen ontvoeren. Tom vindt het een bizar plan en gelooft er niet in.(dronkemanspraatjes)
2011 : 1 mei:  de speciale eenheid ST6 voert het plan uit. UBL wordt gevangen genomen; zijn dubbelganger gedood. De kleine Pakistaan Jabbar is getuige van de  aanslag met behulp van grote helikopters. Hij gaat het huis binnen en steelt een krukje dat hij later wil verkopen.
2011 van mei tot oktober: Jabbar heeft de kruk van UBL en hij ziet de bedelares Apana terug, die hij en zijn moeder gaan verzorgen. Ze zijn christen en vinden dat tot hun taak behoren. Hij wordt verliefd op Apana en ze kussen elkaar. Ze vertelt hem dat ze bij UBL heeft gewoond, dat ze weet dat er een stick is met informatie en dat UBL en aardige man was.

Tom hoort dat het plan om UBL niet te doden gelukt is. Zijn vriend Vito   wil extra geld voor de terroristen die de leider gevangen houden. Ze vinden dat ze geld moeten hebben om het grote geheim te bewaren. Ze hebben nog een ton nodig.
Zijn andere vriend Muhammed  (M-U) gelooft er niets van. Ze worden met elkaar in een Londens hotel gespot door de Geheime Dienst van Israël die daarna contact zoekt met Tom via Danny Davis. 

Muhammed gaat in Pakistan kijken of UBL werkelijk gevangen zit. Hij krijgt toegang tot de man en ziet het bewijs, maar hij wordt vlak daarop door overvallers van Saoedische kant gedood. (Einde deel I)

Vito komt vrijwel direct daarna bij een helikoptercrash om het leven, net als enkele anderen die betrokken waren bij de aanslag op UBL. Is er sprake van een complot. Maar dan door wie?  Tom krijgt contact met de Joodse Geheime Dienst en vertelt het bizarre verhaal over de ontvoering van UBL . Dat wil men eerst niet geloven, maar de Dienst gaat het toch uitzoeken. Het enige wat Tom als tegenprestatie wil , is dat ze voor hem naar het meisje Apana gaan zoeken. Hij heeft er namelijk een schuldgevoel aan over gehouden. Door hem en zijn voorliefde voor Bach is ze verminkt geraakt en wat moet er van haar zonder handen en oren terechtkomen? Hij wil haar  het liefst meenemen naar en adopteren in Amerika.

Hij krijgt die informatie die hij wil, hij gaat terug naar Pakistan en ontmoet Jabbar en Apana. Hij hoort dat Jabbar een USB-stick heeft met informatie, maar die laat niets los. Hij heeft het wachtwoord (Apana) geprobeerd en hij weet wat er op de stick staat. Maar hij wil niets zeggen. Het is informatie over Obama, die het  niet leuk zou vinden als die informatie naar buiten komt. UBL had verteld aan Apana dat hij "de president bij zijn ballen had."  

De Saoedi's zijn inmiddels ook op de hoogte van de stick en zitten achter Jabbar en zijn moeder Maria aan: het huis waar ze verblijven wordt doorzocht  en grondig vernield en Tom brengt hen in veiligheid. Maar als hij weer voor even terugkeert naar Amerika om de adoptie voor Apana te regelen, merkt hij hoe moeilijk dat wordt. Hij zal met de moeder van Jabbar moeten trouwen, de islam aannemen en dan immigratie voor hen allen moeten aanvragen. Hij belt dat naar Jabbar door en ze zijn erg blij in Pakistan. Ze willen als dank gaan bidden tot Jezus, maar dat wordt hun ondergang. Ze worden beiden door  Saoedi's  gedood. Jabbar heeft nog een kort sterfbed en vertelt aan Tom wat er op  de USB-stick staat. Het is gevoelige informatie over Obama.


In hoofdstuk 30 wordt verteld hoe de Israëlische Geheime Dienst de locatie waar UBL gevangen zit, heeft gelokaliseerd. Ze sturen  een drone met raket naar het huis en die aanval heeft succes. Het huis explodeert en je kunt aannemen dat UBL nu werkelijk dood is.

september 2012: Vera en Tom bellen met elkaar. Tom doet dat vanwege de sterfdag van zijn dochtertje Sarah. Vera heeft al een andere partner en leeft "gewoon" verder. Ze heeft een kind gekregen : Eva. Tom kan zijn leven moeilijk op de rails krijgen. Hij wil een boek over zijn leven gaan schrijven. 

september 2013 : Vera en Tom bellen weer : het gaat weer over de aanslag in Madrid en de dood van Sarah. Vera bekent dat ze een relatie heeft gehad met Muhammed, de vriend van Tom voor wie hij zijn leven heeft geriskeerd. Ze was eenzaam. Ze heeft een schuldgevoel eraan overgehouden: ze zat in de trein op weg naar haar minnaar. Ze adviseert Tom ook een relatie te nemen. Hij zit in Bangkok: op zoek naar Apana. Hij gelooft er vast in dat ze nog in leven is

Personages

Vera

Vera is de ex-vrouw van Tom. Ze was in haar huwelijk eenzaam omdat Tom vaak weg is op zijn missie. Ze heeft een minnaar, de knappe Muhammed en de vriend van Tom. Dat bekent ze overigens pas aan het einde van de roman. Ze heeft een schuldgevpoel overgehouden aan de dood van Sarah. Dat meisje zou nooit overleden zijn als ze niet op weg was geweest naar haar minnaar. Ze heeft haar leven na de scheiding opgepakt en een rijke man aan de haak geslagen met wie ze een nieuw kind heeft gekregen (Nota bene : Eva). Ze vindt dat Tom ook zijn eigen leven weer moet oppakken en een nieuwe relatie moet aangaan.

Jabbar

Jabbar (John) is een christenjongetje in Pakistan dat heel erg begaan is met het lot van het bedelaresje Apana. Hij en zijn moeder vangen haar op, totdat z eineens verdwenen is. UBL heeft haar meegenomen. Als hij haar weer vindt wil hij haar helpen, hij is verliefd op haar en zoent haar. Hij heeft het krukje uit het huis van UBL gestolen. Hij wil het voorwerp te gelde maken, beroemd worden en er zijn vrijheid in Amerika mee kopen. Hij heeft de USB-stick van UBL ontdekt, weet de code te ontcijferen ,maar verbrandt het voorwerp uiteindelijk. Hij wil er niet over praten, maar geeft op zijn sterfbed de informatie aan Tom.

Tom

Tom is een echte soldaat die plezier beleeft aan de muziek van Bach (zijn ouders zijn muzikaal) en zijn geheime missies. Bij één ervan wordt hij gewond omdat hij voor zijn vriend Muhammed in de bres springt. Hij moet maanden revalideren. Hij heeft liefde opgevat voor het meisje Apana dat haar vader verliest. Hij brengt Apana de liefde voor Bach bij. Ze ziet die muziek als troost voor haar verdriet, maar de mooie muziek wordt haar ook fataal. Hij wil haar adopteren in Amerika, maar de Talibanstrijders komen tussenbeide. Ze nemen haar mee en verminken haar omdat ze van duivelse muziek houdt. Dat is een nieuw complex voor Tom die daarna zijn leven wijdt aan het opsporen van de kleine meid. Hij ziet haar tenslotte weer in Pakistan als ze in het huis van Jabbar en zijn moeder verblijft. Hij probeert opnieuw een visum voor haar te krijgen, maar dan moet hij met Maria trouwen en moslim worden. Hij is daartoe bereid, maar zover komt het niet. Hij blijft daarna op zoek naar Apana. Is het een schimvertoning? I het laatste gesprek met Vera onthult hij dat hij in Thailand zit: op zoek naar Apana.

UBL

De meest gehate moslim in de wereld wordt hier afgeschilderd als een man die vermomd 's nachts op een brommertje ijs voor zijn vrouw haalt, tegelijkertijd de gelegenheid neemt om een sigaretje te roken. Hij vat genegenheid op voor de kleine bedelares die hem herkent als UBL. Hij neemt haar mee en tot zijn dood/ontvoering blijft ze bij hem in huis. Ze spreekt heel aardig over hem. UBL heeft een satanisch genoegen dat hij op een USB-stick informatie heeft over president Obama, die hij bij zijn "ballen" heeft. Hij verbergt de stick in de poten van een kruk. In deze versie komt UBL als een aardige man die medelijden heeft met een bedelaresje en zich kan verheugen op de informatie die hij over Obama heeft. Aan de andere kant spreekt hij zijn haat uit over alles wat het westen vertegenwoordigt.

Apana

Apana is het meisje dat veel verdriet moet verwerken. In het kamp van Tom hoort ze de muziek van Bach en ze is daardoor betoverd. Ze vraagt haar vader of ze die muziek bij Tom mag beluisteren en ze raakt in de ban. Als ze wordt weggekaapt door de Taliban, wordt die muziekvoorkeur haar fataal. Ze wordt verminkt door die strijders en moet zich als bedelaresje verder door het leven zien te slepen. Ze herkent UBL als hij een ijsje komt kopen en gaat met hem mee. Ze wordt goed door hem verzorgd en wil eigenlijk geen kwaad spreken over hem en ook niet vertellen wat hij allemaal deed. Ze is blij dat ze Tom weer ziet in Pakistan en wil graag met hem mee naar Amerika. Maar zover komt het niet, omdat Jabbar en zijn moeder om het leven komen en zij opnieuw wordt meegenomen, nu door de Saoedi's. Het is onzeker of ze nog leeft, hoewel Tom denkt dat ze over de wereld zwerft om haar muzikale gaven te laten horen.

Quotes

"Toen Achmed op reis was om deze grote schat te verwerven, had UBL zich voorgesteld wat er zou gebeuren als de informatie van de stick en a de inbox van de grote persbureaus belandde. Hij kon de files niet in zijn huis verzenden, dat moest gebeuren in een internetshop in Mardan of Islamabad."

Bladzijde 37

"UBL kende geen twijfel: ze wist wie hij was. De meest gehate en gevierde moslim van de moderne tijd, die door de allerbeste opsporingsdiensten in de wereld al jaren niet meer getraceerd kon worden, was herkend door een Afghaans bedelaresje. Enkele uren na de ontvangst van de usb-stick zette Apana alles op het spel."

Bladzijde 43

"En toen ook de geluiden waren weggestorven, merkte Jabbar dat hij nauwelijks had kunnen ademhalen van duizelingwekkend, zinderend geluk. Hij wist nu wat zijn bestemming in het leven was. Hij had er niet eerder bij stilgestaan, terwijl hij toch al tijden bezeten was van Amerikaanse wapensystemen en de insignes van de verschillende onderdelen van het leger, de luchtmacht, de marine. Hij wilde Amerikaan worden."

Bladzijde 89

"Hi bekeek ons hulpeloos. "Ik heb in mijn leven veel slappe verhalen gehoord van maten die geld van we wilden lenen", zei M-U, "maar jouw verhaal slaat alles, Vito. Geronimo leeft. Ja . Heb je ook Elvis in de aanbieding? ""

Bladzijde 174

"De leider van de groep verscheen achter Muhammed, Hij stroopte zijn mouwen op en zei, alsof het een zakelijke mededeling was. "Alloeha akbar." En hij trok Muhammeds hoofd naar achteren en haalde met een mes in één snelle beweging zijn keel open. Daarna stapte de leider opzij en Muhammed zakte voorover en viel op de grond. Trillingen trokken door zijn ledematen terwijl uit zijn keel vuurrood bloed, in het ritme van zijn nog levende hart, op de schenen gutste. "

Bladzijde 206

"Het had een half uur geduurd voordat hij de beveiligingscode brak. De code bestond uit één woord, in het Arabisch geschreven: Apana. Zeven foto's. En een korte video. Nee, geen video,het waren beelden geschoten met een oude 8mm-camera, hij herkende het flikkeren van de korrelige kwaliteit. En een file met data en namen van plaatsen, allemaal in Pakistan."

Bladzijde 281

Thematiek

Macht
Macht, wraak, haat, complot, corruptie, het zijn allemaal samen bouwstenen van motieven die het thema van deze roman tot één geheel maken. Wie heeft de macht in de wereld: Amerika, Israel, de terroristen, het westen, de islam? Beslist de president of zijn geheime dienst, de militairen, wat er moet gebeuren.? De Winter laat zijn fantasie de vrije loop en dat levert aan de ene kant een amusant verhaal op, aan de andere kant een vrij ongeloofwaardige historie.

Motieven

Verliefdheid
De jonge Jabbar is verliefd op de verminkte bedelares Apana. Hij krijgt zijn eerste zoen van haar en hij is niet zelfzuchtig. Hij steelt het krukje uit het huis van UBL om dat te kunnen verkopen, waardoor hij haar later misschien zou kunnen helpen met operaties die haar d'r handen zouden kunnen teruggeven, waardoor ze weer kan spelen.

Vriendschap en verraad
Nauw verbonden aan het overspel van Vera is het motief vriendschap en verraad. Vera pleegt overspel met Muhammed, een vriend uit het leger van Tom die hij met gevaar voor eigen leven bij een actie om een Amerikaan te bevrijden had gered. Dat moet extra pijnlijk zijn. Maar ook op andere gebieden komt verraad voor: de speciale eenheid ST6 doet niet wat de president van hen wil: ze besluiten UBL te vervangen door een dubbelganger: een vorm van verraad.

Het geheim
En dan is natuurlijk ook het geheim een belangrijk motief. Allereerst het geheim dat UBL niet gedood is op 1 mei door de Amerikaanse Speciale Eenheid. Die leden waren het niet eens met het bevel van de president en besloten UBL te ontvoeren en een dubbelganger te doden. Dat was een goed bewaard geheim. Een ander geheim is wat UBL op zijn USB-stick had, waarmee hij dacht macht over Obama te krijgen. Hij verstopt de stick in de poten van zijn krukje en vertelt het alleen aan Apana. Dio laat iets los over UBL aan haar vriendje Jabbar en die begrijpt het allemaal. Het eerste geheim van de dood van UBL wordt opgeknapt door de Israëlische Geheime Dienst, die het huis met een droneaanval weten te raken. Het tweede geheim wordt door Jabbar op zijn sterfbed verteld aan Tom, waardoor die de enige op de wereld is die weet wat er op heeft gestaan. Jabbar heeft de stick namelijk verbrand. Waarschijnlijk onthult de stick iets over de achtergronden van Barack Obama.

Wraak
Wanneer een van de groeperingen iets heeft gedaan, schreeuwt de andere om wraak. Dat is in de verhouding tussen Israël en de Islamitische landen. Amerika na 9/11 en Spanje na de aanslagen in Madrid.schreeuwt om wraak tegenover de terroristen.

Queestemotief
Tom blijft Apana zoeken wanneer ze van de basis door de Taliban wordt ontvoerd. Hij hoort van haar dat ze haar handen en oren moest inleveren en wil steeds haar redden als hij zich moet inzetten voor Geheime Diensten. Aan het einde in 2013 verkeert hij in Bangkok, omdat hij een onbevestigd gerucht heeft gehoord als zou ze daar muziek spelen. Waarschijnlijk jaagt hij een schim na.

Haat
Er is haat over en weer. UBL haat het westen tot in de grond van zijn hart. Tom haat de terroristen die o.a zijn kind hebben gedood.

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang
Vooral Jabbar (John) heeft een groot verlangen naar vrijheid. Hij wil naar Amerika gaan en zich daar als vechter voor de vrijheid ontwikkelen. Hij kijkt tegen alles op wat uit Amerika komt. Als Tom zegt dat hij een visum wil regelen voor Apana, wil hij graag dat zijn moeder en hij mee mogen.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding
De liefdesrelatie tussen Vera en John kon geen stand houden. Hij was altijd op missie en zij was eenzaam. Zij zoekt een minnaar (nota een makker van Tom) maar op weg naar seks wordt ze slachtoffer van de treinaanslagen in Madrid. De dood van Sarah kunnen ze later niet samen verwerken, want Tom is er nooit. Ze besluiten te scheiden en ieder hun eigen weg te gaan. Vera krijgt snel een rijke ander, maar Tom vertelt pas aan het einde van het laatste telefoongesprek dat hij een voorzichtige relatie is begonnen met een Française.

Schuld (gevoel)
Tom wordt gekweld door schuldgevoelens ten opzichte van Apana. Hij heeft haar laten kennismaken met de muziek van Bach. Dat was verboden door de Taliban, die haar later de handen en de oren afhakten. Zijn pogingen haar te zoeken zijn een gevolg van het schuldgevoel. Maar Tom heeft ook een schuldgevoel ten opzichte van zijn eigen dochtertje Sarah, dat slachtoffer was bij de aanslagen op de treinen in Madrid. Hij was er nooit voor haar: hij zat in Irak en ook toen ze een jaar later stierf was hij er niet. Hij probeert goed te maken in Apana wat hij bij zijn eigen dochter niet heeft gedaan. Daartegenover staat dat zijn ex-vrouw Vera wordt gekweld door schuldgevoelens. Zij zat in de trein naar Madrid op weg naar haar minnaar (M-U) toen die werd getroffen door een aanslag. Als ze geen minnaar had gehad, zou ze niet in de trein hebben gezeten...

Dood
De dood speelt natuurlijk een prominente rol in deze roman over aanslagen over en weer. Er worden Amerikanen, Talibanstrijders en individuen gedood. Er is een hinderlaag waarbij de totale crew van ST6 in een helikopter de dood wordt ingelokt. Muhammed wordt gedood door Saoedi's. De vader van Apana wordt gedood door Talibanstrijders, Jabbar en zijn moeder worden gedood bij een aanslag van de Saoedi's. Tenslotte wordt UBL toch nog gedood door een aanslag van de Israëlische Geheime Dienst.

Overspel
Vera bekent in het laatste telefoongesprek met Tom dat ze in 2004 op weg was naar haar minnaar. Ze kon de eenzaamheid van haar bestaan niet aan en had een minnaar, nota bene de vriend van Tom, de knappe Muhammed (U-M).

Dubbelgangersmotief
Om het complot dat ST6 beraamd heeft te kunnen uitvoeren, is een dubbelganger noodzakelijk. Er is een artiest die sprekend lijkt op UBL. Deze wordt opgepakt en in de plaats van de grote leider gedood en in zee gedumpt. UBL wordt gevangen genomen en weggevoerd. Een ander dubbelgangersmotief is dat Muhammed blijkbaar veel gelijkenissen vertoont met de acteur Omar Sharif want dat wordt enkele keren in de roman genoemd.

Motto

Zowel voor deel I als deel II maakt De Winter gebruik van citaten uit boeken en bronnen over de islam, de Taliban en Osama bij Laden:
-  citaat over de ruwheid van de Taliban
- Osama over de aanleg van tunnels 
- een bericht over het neerschieten van een Amerikaanse Chinookhelikopter
- een bericht over de aanslag in Madrid op treinen
Ze vormen de achtergrond voor het verhaal.

Opdracht

Voor Jes, Moos & Moos 
die het leven

laten stralen

(dat zijn Leons vrouw en kinderen)

Trivia

Op 1 mei 2011 werd Osama bin Laden doodgeschoten door een Speciale Amerikaanse Eenheid. Zijn lichaam werd nooit tentoongesteld, maar verdween in dezelfde nacht in zee. Het incident geeft aanleiding tot speculaties of de moslimleider nog leeft. Leon de Winter heeft er een fantasierijk verhaal over geschreven.

Titelverklaring

Geronimo’ – zo luidde het codewoord dat de mannen van Seals Team 6 moesten doorgeven als ze Osama bin Laden hadden gevonden. Het woord komt dan ook enkele keren in de roman voor als er wordt gevraagd naar de afhandeling van de actie om Osama bin Laden onschadelijk te maken.

Structuur & perspectief

Het boek is gestructureerd naar Bachs Goldbergvariaties, wat de schrijver voor de zekerheid nog even aan de lezer  uitlegt. Tom vertelt op blz. 121 aan Apana hoe Bach zijn beroemde werk heeft opgebouwd: 32 aria's waarvan de eerste en laatste identiek zijn. ( "Het eerste deel is een aria, en de dertig stukken die daarna komen zijn varianten van die aria. het laatste deel is een herhaling van het eerste.)
Laat dat nu precies de structuur van "Geronimo"  zijn.
In het eerste stuk en het laatste stuk is er gelijkheid: het zijn namelijk de beschrijvingen van telefoongesprekken tussen Vera en Tom. Hij belt haar omstreeks de verjaardag van de dood van Sarah op in 2012 en later in 2013. Hij vertelt Vera dat hij het moeilijk heeft met de verwerking van het verdriet van zijn leven en hij zegt dat hij het hele verhaal wil opschrijven. Dat gebeurt dan in de 30 genummerde hoofdstukken die tussen beide delen volgen. Jawel, in totaal dus 32 hoofdstukken, die ook nog in twee delen zijn onderverdeeld. Bach staat model voor De Winter.

Voor het perspectief heeft de schrijver gekozen voor een frequente  wisseling van verteller.
Het belangrijkste personage is Tom: hij vertelt achteraf in de o.v.t. (hij laat merken dat hij al weet wat er gebeuren gaat: hij schrijft het boek dat hij in het telefoongesprek aan Vera heeft aangekondigd). Tom vertelt  als enige in de ik-vorm.
Een andere (bijna komische) verteller is Osama bin Laden, door De Winter steeds aangeduid als UBL. Hij vertelt in de hij-vorm, lijkt daarmee een personale verteller, maar af en toe komen er toch typische, alwetende opmerkingen door zijn verhaal heen.
Dat gebeurt ook met de derde verteller Jabbar, het Pakistaanse jochie  dat een kruk uit de woning van UBL steelt . Ook hij vertelt als personale verteller, maar ook hij heeft te maken met auctoriale inmenging van een alwetende verteller.
Een andere personale verteller is de Australiër Danny Davis  die namens de Israëlische geheime dienst contact zoekt met Tom over de zaak UBL. Hij vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Israëliërs  met een drone-raket een aanslag plegen op het huis waarin UBL gevangen wordt gehouden door de Saoedi's . 
Een bijzondere verteller is ook nog Obama als die zijn speech aan de wereld voorbereid om de dood van UBL te melden.  Daarin wordt mooi zichtbaar van wat iemand denkt en wat hij aan de rest van de wereld verteld.
Zo wordt de roman uiteindelijk een vlechtwerk van complotten en variaties van vertellers.

 

Decor

Wat de tijd betreft, is er weinig moeite voor nodig om die vast te stellen. De schrijver geeft namelijk boven elk hoofdstuk aan wanneer welke passage speelt en wie de verteller is . Zo zijn er diverse tijdlagen te construeren:
- 2008/2009 : Afghanistan: Tom  ontmoet Apana op zijn basis en zorgt voor haar. Het is ook de tijdlijn waarin hij gewond raakt bij de bevrijding van een Amerikaan die gevangen genomen is.
-  september 2010 : UBL ontmoet Apana en neemt haar mee naar zijn huis.
-  februari 2011: Tom ontmoet mensen van de Special Forces die UBL moeten doden maar die hun eigen zin willen doen.
-  1 mei  2011: UBL wordt opgepakt door de ST6 en ontvoerd
- van mei tot oktober 2011 : afwikkeling van het complot rondom  UBL en zijn definitieve dood door de  droneaanval van de Israëliërs. Jabbar ontmoet Apana en Tom ziet haar weer terug. 
- september 2012: verslag van de telefoongesprekken tussen Vera en Tom
- september 2013: verslag van de telefoongesprekken tussen Vera en Tom o.a. over de aanslag in 2004 op de treinen in Madrid

De decors die een belangrijke rol spelen:
- Madrid waar de aanslag op de treinen werd gepleegd
- Afghanistan: Tom ontmoet Apana op zijn basis
- Abbottabad in Pakistan waar UBL zich schuilhield
- Londen en Amsterdam waar de complotten via Israël worden voorbereid
- een luchtmachtbasis in Israël waarvandaan de lancering van de drone die uiteindelijk UBL doodt, wordt geleid.

 

Stijl

De Winter is een echte verteller, een van de speciale kwaliteiten van een schrijver. Hij heeft een pakkende en toegankelijke vertelstijl die uitnodigt tot verder lezen, waardoor je als lezer de neiging krijgt om het boek  achter elkaar te lezen.
De stijl is direct, niet overladen met metaforen en een aantal bladzijden mer vlotte dialogen.

Slotzin

V: Pas op jezelf? T: Ja. V : veel liefs T : Veel liefs, meisje V: Dag Tom. Voorzichtig. Let goed op je zelf. (Einde telefoongesprek tussen Tom en Vera)

Beoordeling

"Geronimo " is een vlot lezend boek over een boeiend onderwerp. De dood van UBL heeft overal tot speculaties geleid over de waarheid van de aanslag. Waarom is zijn lichaam  zo snel  weggewerkt? De Winter geeft zijn eigen versie daarover. Weliswaar niet helemaal geloofwaardig, maar aan de andere kant toch ook niet onmogelijk. De waarheid kan soms  erger zijn dan fictie.
In ieder geval is het een boek met een spionageachtige inhoud. Dat zal daarom ook jongens goed aanspreken. De roman stijgt toch wel uit boven het niveau van de actuele literaire thrillers, al denken sommige recensenten daar anders over. Zij vinden het "absoluut geen literatuur."
Het boek is heel geschikt voor de literatuurlijst, omdat het zeker geen saai verhaal is . M.i. geschikt voor goede lezers van havo en voor vwo-leerlingen die "niet al te moeilijk willen lezen maar wel een spannend verhaal."
 

 

Recensies

"Sinds ik de theorie heb gehoord dat veel thrillers in hun boeken een uiting uit de ‘hogere cultuur’ centraal stellen om te laten zien dat het boek ten onrechte in een foute categorie geplaatst wordt, ben ik alert als schrijvers een schilderij (De Da Vinci Code), een boek of een componist (in dit geval Bach) opvoeren. In dit geval staat de muziek symbool voor ‘onze’ cultuur ten opzichte van de cultuur van barbarij, de handenafhakkers. Toch heb je niet het idee dat Tom Johnson voor de rest zo in cultuur geïnteresseerd is, integendeel, de militaire operaties, het politiek gekonkel en de wereld van spionage wordt hier opgeplust met Bach. Geronimo leest als een trein en je verveelt je geen moment, daaruit blijkt het vakmanschap van Leon de Winter, maar het heeft helemaal niets meer met literatuur te maken."
http://www.tzum.info/2015...-geronimo/

"De Winter kiest per hoofdstuk afwisselend het perspectief van de sjeik, Tom en Jabbar. Maar het verhaal is erg vol en hier en daar schrijft De Winter wat gehaast. Het what if-scenario is verder nogal vergezocht. Aan de andere kant, de werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. Als besluit kiest De Winter voor een bijzondere vorm: de transcriptie van een serie telefoongesprekken van Tom met zijn ex-vrouw over hun overleden dochtertje. Hier geen jongensavontuur-toon, maar tederheid. Door dit gevoelige slot valt veel (alsnog) op zijn plek."
http://www.elsevier.nl/Cu...-1753889W/

"Hem komt een uitmiddelpuntige aanprijzing toe. Geen fantasie kan de krankzinnigheid van de werkelijkheid benaderen, maar met dit universum van onwaarachtige complotten, ongehoorde acties en ontelbare schokeffecten komt hij een heel eind. In zijn eentje vormt de bedenker van VSV en Geronimo een buitencategorie, waarvoor een nieuwe overtreffende trap moet worden gemunt. Leon de Winter is de lefste schrijver van Nederland."
http://www.volkskrant.nl/...~a4006739/

"De Winter heeft zich traditiegetrouw goed ingelezen, en schrijft op Amerikaans bestsellerniveau over militaire acties, samenzweringen en spionage waar de grootste spelers op de planeet bij betrokken zijn. Wat het bloed doet stollen is dat feiten en fictie hier worden verweven - er worden schimmige partijen opgevoerd wier verwerpelijke praktijken we kennen uit de werkelijke wereld."
http://www.nu.nl/cultuur-...onimo.html

"Voor je het weet zit je op internet te kijken hoe het ook alweer precies zat met de aanslag op een helikopter waarbij in augustus 2011 een Navy Seals 6 team, van dezelfde divisie die Bin Laden doodde, in Afghanistan omkwam. En denk je dat het geen toeval kan zijn. Maar wat is er gebeurd? Wraak van Al Qaeda? Een cover up van de CIA? Een nepongeluk, in scène gezet om de terroristen wijs te maken dat de moordenaars van Bin Laden dood zijn? Hoe langer je erover nadenkt, hoe waarschijnlijker het wordt: eigen complot éérst."
https://nrcwebwinkel.nl/b...n/geronimo

Overhoor jezelf

Door wie wordt Osama bin Laden in de roman uiteindelijk gedood?
Barack Obama is ook de verteller van een van de hoofdstukken.
Wat is er gebeurd met het kind van Tom en Vera?
Met wie pleegde Vera overspel in haar huwelijk?
Welk muziekstuk wordt steeds in de roman genoemd?
Welke motieven komen in de roman voor?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat zou als thema van de roman dienst kunnen doen?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe is de structuur van de roman?
Wie zijn van de onderstaande personages zijn ook vertellers?
Meerdere antwoorden mogelijk
In één hoofdstuk is Barack Obama de verteller.
In de roman wordt beschreven dat Jabbar en Apana voor het eerst seks met elkaar hebben.
De roman speelt zich af op veel verschillende plaatsen.
Over welke plaatsen wordt helemaal niets vermeld?

Meerdere antwoorden mogelijk
Wat gaat UBL \'s nachts doen als hij Apana ontmoet?
Meerdere antwoorden mogelijk
Het gaat in de roman ook over een USB-stick die UBL bezit.
Welke bewering over deze stick is waar?
Met welk wachtwoord heeft Jabbar de stick kunnen openen?
Wanneer en waar ontmoet Tom Apana voor de eerste keer?
Apana is verminkt door .....
Wanneer scheiden Vera en Tom?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.