Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 350 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo'n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.
In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde?

Eerste zin

Het is al licht als ik wakker word. Maud ligt niet naast me, maar zit in een witte Soho-badjas aan het tafeltje bij het raam. Met twee handen houdt ze een kop koffie vast. Ze staart naar buiten.

Samenvatting

2018: Stijn van Diepen (schrijver, 55 jaar) krijgt op een ochtend van z'n nieuwe vriendin Maud te horen dat ze de korte relatie die ze hebben, weer verbreekt. Stijn kan in zijn leven maar moeilijk relaties houden. Na de dood van zijn vrouw Carmen (In de eerste roman "Komt een ... dokter") is ook zijn tweede huwelijk met Roos beëindigd. Daarna krijgt hij heel wat los-vaste relaties die vooral op seks zijn gebaseerd. In het tweede hoofdstuk beleeft Stijn alweer een heftige seksnacht (na stevig coke gebruik) met ene Sabine, die wel twee heel grote  'meloenen' heeft. 

Stijns moeder woont nog steeds in Tilburg maar heeft de ziekte van Alzheimer. Ze is opgenomen in het tehuis Padua,  op de gesloten afdeling Genua. Zijn zus Chantal woont nog in Tilburg. Ze werkt ook in de zorg en loopt zijn moeder na.
Stijn denkt bij zich zelf na hoe het komt dat hij geen relaties kan volhouden. Hij meldt zich aan bij een psychotherapeut Susan de Jong, de net gescheiden zus van Barbara. Die heeft  hem ooit ontmaagd, toen hij vijftien jaar was. Haar vader zit bij Stijns moeder op de afdeling en doet de hele dag seksistische uitspraken en vrouwonvriendelijke handelingen.  

Susan wil Stijn wel behandelen op voorwaarde dat ze hun privéleven wel degelijk moeten scheiden van wat ze tijdens de sessies hoort. Zo breekt Stijn zijn relatie met Barbara op het eindexamenfeest in Tilburg  waar het een zootje met veel vandalisme is geweest en hij die nacht verder ging met Sandra.

Luna, de dochter uit het huwelijk met Carmen, wordt 21 jaar (17 april 2019) en ze wil dat haar ouders (Stijn en haar tweede mama Roos) een feestje voor haar organiseren. Dat doen ze ook, maar de dochter van zijn vriend Frenk (Katia, een krengetje)  onthult op die avond dat Stijn en haar moeder Mylène, de ex van Frenk "het doen."  Dat brengt nogal wat beroering in de tent.

Stijns moeder wordt 82 jaar: hij brengt haar evenveel tulpen. Met zijn zus Chantal gaat hij daarna uit eten. Hij komt in het restaurant zijn therapeute Susan tegen die een date heeft. Toch trekt ze zijn belangstelling vanwege haar mooie uiterlijk. Ze lijkt ook wel wat in hem te zien. 

Ajax verliest in mei 2019 de halve finale van de CL  van de Spurs, Stijn was er bij met Frenk sr. en Frenk jr. Ze zijn er ziek van. Frenk biedt hem daarna  een retraitecursus in Ierland aan, waarbij Stijn tot zichzelf moet komen. Eerst wil hij niet, maar dan grijpt hij het aanbod toch aan.

Tot zijn verrassing wordt de Ierse cursus o.a. geleid door de moeder van Susan de Jong, Wouke. Stijn vindt niet alle 'oefeningen even zinvol.' Hij moet een Ultra-supporter van Ajax, Arie, helpen met het schrijven van een brief over zijn jeugd.
Zo is er ook een oefening waarbij de deelnemers moeten aangeven met welke drie personen ze in een reddingssloep willen plaatsnemen om te kunnen overleven. De deelnemers kiezen niet Stijn. Ook kiezen ze niet een te stille jongen die later een acteur blijkt te zijn om hen te testen. De deelnemers krijgen dan flink op hun falie, omdat ze niets gedaan hebben om gedurende de cursusdagen  die stille jongen te steunen. 
Een prachtig stuk proza is het verhaal dat Stijn op de cursus voorleest over het bombardement van Hulten in 1944, waarin zijn moeder Rietje de hoofdrol speelt, evenals zijn in een lokale bakkerij ondergedoken opa.

Chantal, belt hem met de opmerking dat hun moeder zeer slecht ligt. Ze willen geen medicatie meer toepassen en weer een dag later vertrekt Stijn toch eerder naar Nederland, omdat ze toch zieker is geworden. Hij komt net te laat op Schiphol, zijn moeder is rustig ingeslapen, wat ze allemaal gehoopt hadden. 

Een paar dagen later houdt hij een respectvolle toespraak tijdens de crematieplechtigheid. Er zijn enkele cursusdeelnemers uit Ierland aanwezig en ook de familie De Jong (met Wouke, Barbara en  Susan) is er.  Vriend Frenk, diens dochter  Katia en ex-liefde Maud zijn aanwezig.
Er lijkt een opening te zitten in een relatie met Susan, gezien haar aandacht voor Stijn. Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Stijn van Diepen

Stijn is het alter ego voor Kluun. Hij is 55 jaar en schrijver van een bestseller. ("Er komt een vrouw.." ) In dat eerste deel gaat hij vreemd, terwijl zijn vrouw Carmen kanker heeft. Ook zijn tweede huwelijk met Roos (dochtertje Sophie) gaat stuk. Daarna heeft Stijn een veelheid van lostvasterelaties met als belangrijkste basis seks. Maar het lukt hem niet meer om iemand voor een bepaalde periode aan zich te binden. Hij is voer voor de roddelbladen die hem altijd in het gezelschap van vrouwen aantreffen. Als ook Maud de pas aangegane relatie afbreekt en hij zich met coke weer in een seksavontuur met Sabine met de Grote meloenen stort, snapt hij zelf ook wel dat hij niet zo kan doorgaan. "Je moet in therapie", bevelen vrienden als Frenk hem aan. Hij doet dat uiteindelijk in Tilburg (waar zijn familie vandaan komt) en wel bij de zus van een meisje met wie hij verkering heeft gehad. Deze Susan de Jong is ook net gescheiden en ze laat hem vertellen over zijn jeugd. Tussen de regels door lees je wel dat hij haar leuk en aantrekkelijk vindt, maar als therapeute wil ze de boot afhouden. Omdat al zijn relaties afgebroken zijn, zit hij met de kerst van 2018 eenzaam thuis. Hij vraagt dan de ex van zijn beste vriend Frenk om bij hem te komen en er ontstaat weer een seksrelatie. Overspel vindt hij dat niet, maar als Frenk op de 21e verjaardag van Luna ervan hoort via zijn dochter Katia, komt er toch een verwijdering tussen de vrienden . Frenk adviseert later dat hij een retraitecursus moet doen in Ierland om eens goed bij zichzelf te rade te gaan. Hij gaat met enige tegenzin naar Ierland, moet een paar vreemde oefeningen met een groep doen, maar komt min of meer wel tot zichzelf. Nieuw in deze roman is dat we de andere kant van Stijn leren kennen en dat is zijn liefde voor zijn moeder Rietje die in ernstige mate aan alzheimer lijdt. Maar ze blijft altijd lachen en vrolijke antwoorden geven. Stijn belt haar elke dag op. Hij heeft een wat afstandelijke maar wel goede band met zijn zus Chantal. Ze zijn het erover eens dat Rietje niet mag lijden, als ze ernstig ziek wordt. Als Stijn in Ierland is, hoort hij dat ze terminaal is en hij keert vroeger terug naar Nederland. Maar hij is te laat. Hij houdt kort daarna een respectvolle toespraak bij de crematie van zijn moeder. Dat is dus echt een andere Stijn dan die van "Komt een vrouw... dokter."

Susan de Jong

Susan is de oudere zus van Barbara die heel vroeger Stijn ingewijd heeft in de liefde. Susan is net als haar ouders therapeute geworden en wil Stijn wel behandelen voor zijn hulpvraag: "Waarom kan ik geen vaste relatie aangaan?" Ze wil voeger en persoonlijke kennis strikt scheiden van haar baan als therapeute. Maar dat lukt niet heel goed, want zij vindt Stijn absoluut aantrekkelijk. Er is een open einde aan de roman, maar Susan is aanwezig bij de crematie van Stijns moeder en het laatste woord van de roman is aan haar. ("Zodoende.")

Chantal van Diepen

Chantal is de zus van Stijn. Ze is vier jaar jonger dan hij. Hun onderlinge relatie is goed, hoewel ze elkaar weinig zien, nadat Stijn naar Amsterdam vertrokken is. Na de dood van hun vader en de alzheimer van hun moeder Rietje zijn ze nader tot elkaar gekomen. Hij gaat vaker naar Tilburg. Hij heeft veel respect voor haar, omdat ze eigenlijk mantelzorger voor hun moeder is. Chantal heeft een stabiele huwelijksrelatie met Cornald, maar geen kinderen. Ze werkt later als verpleegkundige.

Quotes

"Ze heeft nog een nummertje in haar telefoon staan. "Zeg maar dat je het via mij hebt. "Ik spreek de voicemail in en app mijn locatie. Een halfuur later krijg ik bericht. "Straatje tegenover je. Witte helm." [....] De thuisbezorger is een Marokkaans joch van een jaar of twintig. Hoeveel wil ik hebben , bro? En welke kwaliteit: bro: A1, B1, C1? (Stijn bestelt coke om seks te hebben met Meloenen)"

Bladzijde 35

"Tot twee jaar geleden zat ons mam op afdeling Verona, op de eerste verdieping. Daar was, net als op sommige kippenboerderijen, vrije in-en uitloop. Tegen de tijd dat de fase van de ziekte aanbreekt waarin een bewoner regelmatig door een vriendelijke politieagent of behulpzame buurtbewoner van straat wordt gepikt omdat hij in de buurt op zoek was naar de textielfabriek waar hij werkte, de lagere school waar hij op zit of het huis van een kameraadje waar hij wil gaan spelen, wordt het tijd voor Genua, de gesloten afdeling op de tweede verdieping."

Bladzijde 56

""Het intakegesprek is normaliter gratis, maar bij nader inzien vind ik het prettig om je een boete op te leggen wegens ongepaste openheid over mijn zus. Vind je dat een probleem?" (Psychotherapeute Susan tegen Stijn na het eerste gesprek)"

Bladzijde 88

"Ik heb bibliotheken, boekwinkels, ziekenhuizen, collegezalen, aula's, leesclubjes en dorpszalen overleefd. Honderden keren heb ik er gestaan. Altijd was er wel een vrouw in de zaal van wie ik bij binnenkomst al zag dat haar avond pas geslaagd zou zijn als ze bevestigd zou worden in haar visie dat de auteur die hier op het podium stond het grootste monster was sinds Jozef Mengele."

Bladzijde 167

""Lieve Heer, mijn moeder gaat dood. Het is mooi geweest, ze mag gaan rusten. Ik wil u alleen maar vragen om haar in haar laatste levensfase de zachtheid te geven die ze verdient. Ze was een goed mens en een geweldige moeder.""

Bladzijde 334

"Een mudvolle, muisstille metro. De meute is murw. Tot een kwartier geleden waanden we ons met zijn vijftigduizenden in de finale. Ik weet niet welk moment ik erger vond: dat Maud het die ochtend uitmaakte in Soho House of dat Mauro Ajax er in de 95e minuut uirknikkerde in de ArenA."

Bladzijde 222

Thematiek

Moeder-zoonverhouding
Er zitten natuurlijk wel een paar thema's in deze roman. zoals seksualiteit en het niet kunnen vasthouden van een relatie door Stijn. Gaandeweg de roman verliezen die twee thema's hun toppositie. Je krijgt steeds meer te lezen over de verhouding tussen moeder en zoon. Moeder heeft alzheimer en de gesprekken die Stijn dagelijks heeft met zijn moeder, geven blijk van zijn betrokkenheid. Als ze op de gesloten afdeling Genua zit, zoekt hij haar ook op. Ze gaat steeds meer achteruit, eerst vooral geestelijk, later ook fysiek. Chantal en Stijn besluiten samen dat ze niet lang hoeft te lijden en dat er geen medische behandelingen zullen volgen, als ze ernstig ziek wordt. Dat gebeurt wanneer Stijn in Ierland zit. Tijdens de cursus die hij volgt, hoort hij van Chantal hoe slecht het met zijn moeder gaat. Op een wandeling in Ierland gaat hij naar een Jezusbeeld dat in de omgeving langs de weg staat en hij bidt tot die Jezusfiguur of hij zijn moeder het zachte einde geeft, dat ze heeft verdiend. Ook tijdens de crematieplechtigheid spreekt Stijn van Diepen met respect en waardering over zijn moeder. De oorlogspassage over het bombardement waarin zijn moeder als klein meisje wordt geconfronteerd met het geweld van de oorlog is één van de beste passages die Kluun ooit schreef. Werd hij met zijn gedrag tegenover in Carmen in "Komt een vrouw ....." de gebeten hond in de Nederlandse literatuur, met "Familieopstellingen" zal Stijn een groot deel goodwill terugverdienen.

Motieven

Dood
Stijn vertelt over de dood van zijn vader (een hartstilstand) en de dood van zijn moeder die aan alzheimer lijdt. Wanneer ze grote problemen met haar gezondheid krijgt, besluiten hij en zijn zus dat hun moeder niet meer wordt opgenomen in een ziekenhuis. Ome Ton pleegt zelfmoord. Dat verhaal merkt hij op als hij in Ierland het dagboek van zijn oom leest. In het verhaal over het vergissingsbombardement op Tilburg vallen veel doden door een voltreffer van de geallieerden.

Alzheimer
De moeder van Stijn lijdt aan alzheimer. Je ziet het proces in de loop van het verhaal verergeren. Op haar afdeling zit ook de vader van zijn psychotherapeute Susan, mijnheer De Jong, die hij ook nog kent i=uit zijn tijd met Barbara. Mijnheer De Jong lijdt naast alzheimer aan hele geile buien, waarin hij de verpleging maar ook de cliënten op de afdeling lastig valt.

Seksualiteit
Vooral in het begin van de roman komen expliciete seksscènes met Maud en Sabine (Meloenen) voor. Verder in de roman vertelt Stijn hoe hij ontmaagd wordt door Barbara de Jong. Hij vertelt dat in een gesprek met zijn therapeute Susan. In het algemeen kun je stellen dat Stijn niet zo goed zonder seks kan.

Inwijding
Stijn vertelt over zijn inwijding in de liefde op zijn vijftiende door Barbara de Jong. Hij vertelt dat in zijn gesprek met de therapeute Susan, nota bene de oudere zus van Barbara.

Drugsgebruik
In de Amsterdamse passages vertelt Stijn hoe hij coke gebruikt om seks te hebben met o.a. Sabine met de meloenen. Ze bellen straatdealers op die het spul langs komen brengen.

Liefdesproblemen
Stijn kan geen liefdesrelaties onderhouden. Met zijn grote, maar ernstig zieke liefde Carmen kon hij niet zonder seks en ging hij vreemd. Met Roos kon hij het niet uithouden en na de scheiding kreeg hij korte relaties met o.a. Joyce en Maud. Die maakt het al in het eerste hoofdstuk van de roman uit met hem, na een nachtelijk verblijf in Soho House Omdat hij o.a. met kerst 2018 niet alleen kan blijven, versiert hij Mylène, de ex van zijn beste vriend. Later blijkt dat ze regelmatig seks met elkaar hebben. Katia verraadt dat op het verjaardagsfeestje van Luna. Het brengt een tijdelijke verwijdering tussen Frenk en Stijn teweeg.

Voetbal: ajax
Stijn is een grote fan van Ajax. In het jaar dat Ajax goed presteerde in de Cl, bezoekt hij enkele wedstrijden. De tweede halve finale tegen de Spurs wordt in blessuretijd een grote catastrofe. Stijn is er ziek van.

Verhouding broer-zus
Stijn en Chantal lopen bepaald niet de deur bij elkaar plaat. Maar ze gaan toch goed met elkaar om. Dat likt voornamelijk te komen door de laconieke levensinstelling van Chantal. Ze werkt in de zorg, heeft een stabiel huwelijk met Cornald. Ze is toch een soort mantelzorger voor haar moeder en ze accepteert haar broer zoals die is. Een adagium van haar is : "Je moet lief zijn voor elkaar."

Vriendschap
Frenk is zijn BFFE. Ze hebben eerst samen een bedrijf gerund, maar Frenk was daarmee gestopt. Het zijn goede vrienden, de zoon van Frenk is net als Stijn een fervente Ajax-fan met wie hij graag wedstrijden van Ajax bezoekt. Frenk zelf geeft weinig om voetbal. maar eigenlijk pleegt Stijn verraad aan de vriendschap. Frenk en zijn Mylène zijn weliswaar gescheiden, maar het is natuurlijk 'not done' om met de ex van je vriend het bed in te duiken. Toch doet Stijn dat o.a. als hij zich met kerst eenzaam voelt. Op de verjaardag van dochter Luna verstiert haar vriendin Katia (de dochter van Frenk) het feestje door het feit even 'in de groep te gooien.' In de weken erna houdt Frenk zich zeer afzijdig. Tot op 8 mei 2019 de terugwedstrijd van Ajax tegen Spurs voor de halve finale CL wordt gespeeld en Stijn kaartje kan krijgen. Op aanraden van Frenk gaat Stijn naar Ierland om eens achter het ware verhaal van zijn gedrag te komen.

Tweede wereldoorlog
Stijns vader en moeder hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. In Ierland vertelt Stijn aan de deelnemers van de retraite het verhaal van het vergissingsbombardement op een dorp in de buurt van Tilburg. Het verhaal maakt grote indruk op de toehoorders. Het wordt beschreven door de ogen van het meisje Rietje.

Motto

Er zijn twee motto's

"Well if I had one wish for you
In this good forsaken world, kid
It'd be that your mistakes will be your own
That your sins will be your own" 
(Bruce Sprinsteen - "Long Time Coming" -2005)

Living in the love f the common people
Smiles from the heart of a family man
Daddy 's  gonna buy you a dream to cling to
Mamma's gonna love you just as much as she can
And she can 
(Paul Young, "Love of the Common People."-1983)

Opdracht

Voor ons Melaan 
(
Melaan is de zus van de schrijver Raymond van de Klundert, in de roman wordt ze Chantal genoemd)

Titelverklaring

Wanneer Stijn van Diepen op aanraden van zijn vriend Frenk in  retraite  gaat in Ierland moet hij aan bepaalde groepsoefeningen meedoen. Eén daarvan is de "Familieopstelling."  Stijn moet dan de overige deelnemers plaatsen in de rol  van één van zijn familieleden, die dan moeten reageren op de manier waarop die familieleden op Stijn zouden hebben gereageerd. Een wat vreemde oefening, vindt ook Stijn.

Structuur & perspectief

Er zijn 47 getitelde hoofdstkken. De titels bestaan vaak maar uit één woord. In de 47 hoofdstukken lopen heden en verleden steeds door elkaar heen. Soms worden er ingekaderde stukken tekst aangeleverd met extra informatie over mensen, jaren,  of over producten of over situaties. Dat is een typisch Kluun-verschijnsel dat ook in "Er komt.... dokter"  werd gebruikt. Het is ook wel functioneel voor de lezer, omdat op een efficiënte manier extra informatie kan worden toegevoegd. Een belangrijk stuk tekst over het verleden wordt door Stijn voorgelezen tijdens één van de oefeningen van de cursus in Ierland. Het betreft het avontuur dat zijn opa en zijn moeder hebben meegemaakt bij het bombardement van Hulten, waarbij de stad werd getroffen door 'friendly fire." Dit fragment (dppr het Parool als het sterkste element in de roman genoemd) wordt met een veranderd perspectie (zij-vorm door de ogen van moeder Rietje) verteld. Het is inderdaad een aangrijpende passage.

De ik-verteller is de 55-jarige schrijver Stijn van Diepen, een alter ego van Kluun zelf. Hij schrijft afwisselend in de o.t.t. en de o.v.t. De lezer zit ook steeds met de vraag:  is het verhaal helemaal autobiografisch en is Stijn gelijk aan Kluun of in hoeverre is er een fictioneel verschil tussen schrijver en verteller?

Decor

Het verhaalheden valt gemakkelijk te reconstrueren. Het begint in het najaar van 2018 en het eindigt in mei 2019. Ajax heeft net de finale van de Champions League misgelopen na de miskleun tegen Tottingham Hotspurs en zijn beste vriend Frenk nodigt een week later Stijn uit naar Ierland te gaan. Tijdens het verblijf in Ierland hoort Stijn dat zijn moeder terminaal is. Het romanverhaal eindigt met de crematie van Stijns moeder. De vertelde tijd is ongeveer negen maanden.

De belangrijke decors zijn Amsterdam ( de woonplaats van Stijn van Diepen), Tilburg (de stad waar hij is geboren en zijn moeder in een verzorgingstehuis zit) en Ierland waar de retraitecursus wordt gehouden.  

Stijl

Een deel van de tekst wordt weergegeven in dialogen in het Tilburgs dialect. Dat wordt vooral gebruikt door Stijns moeder en zus. Hoewel het een Brabants dialect is, kan de gemiddelde lezer de tekst vrij gemakkelijk volgen. Het is wel een charmant trekje in de roman.

Kluun weet wel hoe hij een verhaal moet vertellen en zeker ook wat een lezer leuk vindt om te lezen. Vooral in het begin zijn er expliciete passages met seks. Maar ook humor en zelfspot ontbreekt niet. Dat maakt het boek licht van toon.

Slotzin

Ik lach verlegen. Ook Susan weet zich geen houding te geven. De blik van mijn zus beweegt zich van mijn gezicht naar dat van Susan. Op haar gezicht verschijnt een glimlach. "Zodoende."

Beoordeling

"Familieopstelling" is de vijfde roman van bestsellerschrijver Kluun. Er worden wereldwijd veel boeken van hem verkocht. Hij is een vlotte verteller en hij weet prima hoe hij zijn lezers moet vermaken. Zijn eerste roman schudde heel Nederland op, maar in deze 'vervolg'roman op "Komt een vrouw..." leren we toch een andere (ouder geworden Stijn) kennen. Vooral zijn liefde voor zijn moeder is ontroerend, ook al worden diverse scènes op de alzheimerafdeling waar zijn moeder verblijft met humor en zelfspot beschreven.
Stijlkenmerk in deze nieuwe roman is ook dat veel dialogen met moeder en zus in het Tilburgs dialect worden beschreven, wat overigens zonder moeite te volgen is.  
Sterke delen zijn m.i. de eerste hoofdstukken met veel seks en de bezoeken aan zijn moeder in het tehuis. Éen van de best gelukte stukken is het oorlogsverhaal over het miskukte bordement op Tilburg. Stijn leest het voor in Ierland aan de andere deelnemers van de cursus. De cursus zelf vind ik het minst gelukte deel van de roman. 
Voor de doelgroep van scholieren is Familieopstelling zeker aan te raden. (Hoewel er veel expliciete seks wordt beschreven, vooral in de eerste helft van het boek)
Aangezien de moeder-zoonverhouding m.i. het thema is, kun je deze roman heel goed combineren met andere boeken over moeder-zoonrelaties, al of niet met de ziekte alzheimer als extra component.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan:
Maarten 't Hart - Magdalena
Jan Siebelink - Margje
Dimitri Verhulst - De laatste liefde van mijn moeder
Arnon Grunberg - Moedervlekken
Tommy Wieringa- Dit is mijn moeder
Tom Lanooye - Sprakeloos
Boudewijn Smid- Een goede zoon

 

 

Recensies

"De bestseller-kenmerken zijn ruimschoots aanwezig: Familieopstelling is vlot geschreven. Want wat je ook mag denken van Kluun, schrijven kan hij wel. Er is dus seks. En de lezer wordt voorzien in zijn behoefte aan voyeurisme – wie heeft daar geen behoefte aan? De auteur is immers uitgegroeid tot BN’er. Al blijft natuurlijk ongewis welk deel van het verhaal precies autobiografisch is en welk niet. Op de achterflap lezen we dat Kluun tegenwoordig gelukkig is in de liefde. Dat kun je van zijn hoofdpersoon niet zeggen."
https://www.nrc.nl/nieuws...n-a4010827

"Vlot geschreven, echt, innemend, verrassend eerlijk en vol zelfspot. Het eerste deel is soms iets te overmoedig geschreven ,zoals wel meer boeken van hem, maar dan komt er meer diepgang in zijn persoonlijke zoektocht .Waarom eindigen zijn relaties steeds en kan hij zich maar niet binden? Hij schrijft vol liefde over zijn moeder die Alzheimer heeft en die hij regelmatig opzoekt in een bejaardenhuis ."
https://www.hebban.nl/rec...opstelling

"In sommige delen van het boek komt de Stijn die al bekend is uit vorige boeken naar voren en gaat het vooral over drank, drugs en wisselende seksuele contacten. In andere delen, vooral wanneer het over zijn moeder en zus gaat, komt de liefdevolle, zorgzame kant van zijn karakter boven en deze stukken spraken mij meer aan en geven diepgang aan het verhaal. Het boek leest vlot, is wel doorspekt met Tilburgs dialect (wat een extra dimensie aan het verhaal geeft en goed te begrijpen is, maar waardoor je leestempo af en toe wel wat omlaag moet) en het is zowel grappig, hard als ontroerend"
https://www.hebban.nl/rec...opstelling

"Alle ingrediënten voor een zoektocht naar zijn ware zelf zijn aanwezig in Familieopstelling van Kluun en Stijn gaat het proberen: op zoek naar zijn ware zelf. Deze zoektocht wordt vanzelfsprekend niet ondernomen vanuit de leunstoel. Kluun voert zijn personage naar Brabant waar hij op een bijzondere familiegeschiedenis stuit en vervolgens naar het Ierse platteland. Klinkt allemaal een tikje zwaar op de hand misschien, maar het is Kluun wel toevertrouwd om ook deze pittige thema’s met een zekere luchtigheid te behandelen."
https://leesbeest.nl/fami...-van-kluun

"Stijns psychologische zoektocht – ‘worsteling’ is een te groot woord – is stukken minder overtuigend. We krijgen weliswaar een blik op zijn geschiedenis en pijnpunten, maar zelden op zijn diepste zielenroerselen. Als het om Stijns verstoorde gevoelsleven gaat, kiest Kluun te vaak voor de letterlijkste, oppervlakkigste – en dus minst levendige – omschrijving: ‘Ik word er ongemakkelijk van’, ‘Nerveus loop ik de trap af’, ‘Het voelde vertrouwd en superspannend tegelijk.’ Je gaat ervan hopen dat Kluun zijn alter ego (en hip Amsterdam) in een volgend boek nog verder achter zich laat. Dat hij in een andere huid en omgeving kruipt – en zijn verbeelding aanspreekt."
https://www.parool.nl/kun...gle.com%2F

Bronnen

Interview met de schrijver over zijn nieuwe roman in het AD.

https://www.ad.nl/show/kl...11980.html

Interview met de Volkskrant over de nieuwe roman

https://www.volkskrant.nl...11980.html

Kluun mag zijn nieuwe roman toelichten bij Eva Jinek. Hij vertelt o.a. over de relatie met zijn zus.

https://www.gids.tv/video...-zus-video

Groot interview van Marlies Dekkers met de schrijver Kluun.

https://www.youtube.com/w...sNz8asSvI4

‘Familieopstelling’ is een liefdevolle familiekroniek en een ode aan Tilburg, met uitweidingen over Peerke Donders, Schrobbelèr (‘Sinds 1975 de officiële Tilburgse sfeerverhoger’), Draaiend Huis, LocHal (waar hij het boek deels schreef) en de Tilburgse taal, ‘die in moeilijkheidsgraad nauwelijks onderdoet voor het Sanskriet’. Kluun mag dan een grachtengordelyup zijn geworden, het Tilburgs beheerst hij nog tot in de puntjes. Alle conversaties met moeder en Tilburgse zus (‘ons Chantal’) zijn in het dialect. En dat zijn er heel wat.

https://www.bd.nl/tilburg...gle.com%2F

Overhoor jezelf

De structuur van het verhaal is dat er 47 relatief korte hoofdstukken zijn, die alle een korte titel hebben.
Stijn van Diepen is in deze roman een personale verteller in de o.t.t. en de o.v.t.
De verteller houdt zich niet aan de chronologische volgorde van de gebeurtenissen.
Naast het gewone verhaal plaatst de verteller ook '' ingekaderde ' stukken tekst met extra informatie over bijvoorbeeld jaartallen, steden, personen, het Tilburgs dialect en bezienswaardigheden.
De vertelde tijd van het verhaal-heden is niet moeilijk vast te stellen. Het verhaal-heden is gesitueerd van...
Seks is een favoriete hobby van Stijn van Diepen. Met wie heeft hij het (seks) bed niet gedeeld?
Waarnaar verwijst de titel van de roman?
Bewering I: Met dochter Luna kan Stijn helemaal niet opschieten.
Bewering II: Luna vraagt of hij haar 21e verjaardag op zijn woonboot wil vieren en wil betalen.
Bewering III: Luna zag haar tweede moeder Roos helemaal niet zitten.
Wat is het belangrijkste thema in de roman?
Bewering I : Zus Chantal is een moeilijke, onvriendelijke vrouw.
Bewering II: Chantal werkt in de verpleging.
Bewering III: Ze rotzooit er- net als Stijn- op los in haar seksleven.
Er zijn drie belangrijke decors voor de verteller in deze roman. Welke ?
Meerdere antwoorden mogelijk
Een aantal van de hier onderstaande motieven komt in de tekst voor. Welke niet?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke van de onderstaande motieven komen juist wel in de roman terug?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : De Ierse cursus wordt o.a. geleid door de moeder van zijn therapeute.
Bewering II: In het begin staat Stijn sceptisch tegen de voorgestelde oefeningen.
bewering III: Deelnemer Arie (ultra Ajax) is een type ruwe bolster, blanke pit.
Frenk en Stijn zijn BFFE's. Waardoor komt er enige tijd een verwijdering tussen hen?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.