Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Druks. Mijn (on)rustige leven met ad(h)d door Francien Regelink

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover Druks. Mijn (on)rustige leven met ad(h)d
Shadow
  • Boekverslag door Jiska
  • Zeker Weten Goed
  • 4 december 2020
Zeker Weten Goed

Boekcover Druks. Mijn (on)rustige leven met ad(h)d
Shadow
Druks. Mijn (on)rustige leven met ad(h)d door Francien Regelink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 281 pagina's
  • Uitgeverij: Blossom Books

Flaptekst

'Heb jij je pilletje al geslikt?' vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk.
In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.

Eerste zin

Spoileralert: dit boek gaat niet (enkel) over drugs.

Samenvatting

Francien Regelink vertelt over haal leven met ad(h)d: over de strategieën die ze inzet om enigszins 'normaal' te leven maar ook over de positieve kanten. Om niet in herhaling te vallen bespreek ik haar verhaal aan de hand van het thema en de verschillende motieven (gebaseerd op de hoofdstukindeling).

Personages

Francien Regelink

Francien (33 jaar) is uiteraard de hoofdpersoon. Veel mensen vinden haar druk en de vraag die haar dan ook het meeste gesteld wordt, is: 'Heb jij je pilletje wel geslikt?' Francien heeft Communicatiemanagement gestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht en werkt in de marketing. Ze heeft altijd het gevoel gehad dat deze maatschappij niet voor haar gemaakt was en kreeg pas in haar twintiger jaren de diagnose ad(h)d. Ze bereikt haar doelen op haar eigen wijze, maar altijd snel. Francien is erg intelligent en heeft haar ad(h)d daardoor lang kunnen verbloemen, ze heeft lang om haar ad(h)d heen kunnen werken, maar steeds maar ervaren dat ze anders is, heeft haar wel onzeker gemaakt: 'Wat ik daarvan merk is dat ik vaak bij voorbaat al op eieren loop, niet durf door te vragen uit angst dom over te komen, of mijn drukke gedrag al van tevoren aankondig, terwijl het misschien helemaal niet gaat komen.' (p. 138) Die onzekerheid en het niet zichzelf durven of kunnen zijn, leiden soms tot donkere gedachten en somberte, maar over het algemeen en met de nodige hulp leidt ze een prettig leven.

Quotes

"Ik ben dus niet zomaar druk en het zijn geen pilletjes die ik onderhands op een festival koop, maar ik heb ze soms nodig om mijn denkdiarree tot rust te manen." Bladzijde 11
"Het probleem dat ik ervaar, en vele AD(H)D'ers met mij, is dat je je continu blijft afvragen wat nou beter is: last blijven ondervinden van alle bijwerkingen van de medicatie of gewoon prettig gestoord zijn met je 'aandoening'." Bladzijde 103
"Het probleem is vaak dat juist de mensen die lineair en logisch denken ervoor kiezen om in het onderwijs te werken of in de zorg. En dan tref je als non-lineair denkend kind dus een zeer lineair denkende juf of meester, en als volwassene een zeer lineair denkende psycholoog of psychiater. Je treft mensen die zich niet kunnen voorstellen dat het handig, lekker of fijn is om non-lineair te denken en van A uit te komen op Titanic" Bladzijde 118
"Seks met een ad(h)d'er, het is een vak fuck apart." Bladzijde 194
"Mijn hoofd loopt vast omdat er te veel is wat mijn aandacht vraagt. Net als een computer waarbij al veel te lang vel te veel tabbladen openstaan." Bladzijde 83

Thematiek

Ad(h)d

Het onderwerp van het boek moge duidelijk zijn: leven met ad(h)d. Francien merkte ook als klein kind al dat sommige dingen voor haar lastiger waren dan voor andere kinderen. Ze wil graag, maar kan niet rustig nadenken en reageert vaak impulsief, hierdoor wordt ze onzeker. Opmerkingen van sommige volwassenen helpen daarbij niet, maar haar ouders hebben haar altijd liefgehad en gesteund. Voor hen is ze altijd 'gewoon Francien', die zich niet zo goed kan concentreren en snel is afgeleid, maar die er met een beetje hulp wel komt. Pas in haar werkende leven, ze is dan 23 jaar, krijgt ze daar zo'n last van - 'Ik krijg mijn werk niet gedaan binnen de gestelde werktijden, word continu afgeleid door alles en iedereen, vergeet waar ik ook alweer mee bezig was, begin dan aan een nieuwe taak om vervolgens ingehaald te worden door die vergeten taak.' (p. 24) - dat ze naar de huisarts gaat. Na een hobbelige weg komt ze terecht bij The Busy People en krijgt ze een officiële diagnose en de bijbehorende hulp. Wat ad(h)d precies is wordt in Deel 1 verteld door Cathelijne Wildervanck. Francien schrijft dit boek als oppepper voor iedereen die dealt met ad(h)d en om die reden afwijkt van de norm, want in haar ogen is haar ad(h)d ook haar superkracht.

Motieven

Structuur

Ad(h)d'ers hebben een haat-liefdeverhouding met structuur en routine: aan de ene kant zijn ze erbij gebaat en aan de andere kant vinden ze dit juist saai. Francien beschrijft hoe ze een bezoek aan de supermarkt ervaart als ze zich niet aan haar 'regels' houdt: er komen dan zoveel indrukken op haar af, van het licht en de geuren tot en met de verschillende mensen en verpakkingen, dat er van alles aan gaat in haar hoofd en dat ze iedere keer vergeet waarvoor ze daar is en wat ze moet doen. De oplossing is om zich aan haar supermarktregels te houden en een dergelijke structuur heeft ze voor meer onderdelen van haar leven, bijvoorbeeld ook voor hoe ze 's morgens opstaat en de deur uitgaat en voor haar financiën. Voor dit laatste heeft ze zelfs hulp van een budgetcoach.

Werk

'Werken is voor mij geen gemakkelijke opgave. Het vraagt aandacht, focus, structuur, overzicht, duidelijke kaders en verantwoordelijkheid. Laat ik van alles uit die rij nou net een beetje missen.' (p. 82) Francien weet dat ze wil werken, maar werken zorgt ook voor stress. Ze kan moeilijk prioriteiten stellen en kan niet goed omgaan met de prikkels die collega's geven. Hierdoor is ze al een aantal keer in de problemen gekomen, maar inmiddels heeft ze ook een manier gevonden om te kunnen werken met ad(h)d, bijvoorbeeld op een donkere werkplek zonder internet.

Drugs

Francien heeft een zelfde haat-liefdeverhouding met medicijnen slikken voor haar ad(h)d. Ze legt heel precies uit welke medicijnen er zijn en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zelf heeft ze er al een lange zoektocht op zitten en de perfecte medicijnen nog niet gevonden, ze wordt er bijvoorbeeld te high of suf van. Ze slikt nu op en af dexamfetamine als ze zich bijvoorbeeld echt moet concentreren en iets af moet maken en heeft gemerkt dat ze ook haar symptomen ook kan beïnvloeden door gezond te leven en eten. Ook heeft ze ervaren dat drugs als xtc haar wel echt kalm maken. Dan voelt ze zich helemaal zichzelf en op haar gemak. Uiteraard slikt ze deze drugs zelden vanwege de katers en de verslavingsrisico's. Wat ze ook met tussenpozen slikt, zijn antidepressiva vanwege haar sombere gedachten (over de dood).

Liefde en seks

Francien heeft meerdere relaties gehad en de ware nog niet gevonden. Het ene vriendje hield van haar zoals ze was, terwijl het andere haar ad(h)d niet kon waarderen. Ze heeft ook een keer een relatie gehad met een jongen met add. Hij begreep haar goed en was ook de eerste met wie ze samen een orgasme kreeg, iets wat bij vorige vriendjes nog nooit gelukt was, omdat ze te veel in haar hoofd zat. Francien is niet de enige ad(h)d'er die moeite heeft met seks en ze geeft tips voor hoe je met je ad(h)d in bed kunt omgaan. Ze wil ook graag kinderen en ook een dergelijke normale wens is voor een ad(h)d'er iets problematisch: kan ze immers wel een kind opvoeden? Hierover voert ze veel gesprekken met deskundigen.

Hulp

Francien heeft geleerd dat ze hulp nodig heeft bij bepaalde aspecten van haar leven, vooral die met structuur te maken heeft. Ze kan heel veel, ze heeft drie bedrijven (gehad), drie boeken geschreven en geeft les, maar ze kent ook onzekere tijden en is dan blij dat ze om hulp kan vragen. Dit zijn de mensen die ze haar dreamteam noemt: haar familie, budgetcoach, personal planner, psycholoog/coach, belastingadviseur, coauteur, mondhygiëniste en tandarts, kapper en vrienden.

Motto

'als ik naar de dieren kijk

denk ik wat zijn dieren rijk

omdat wij in hun dierenbrein

allen gelijkwaardig zijn

  • René Oskam

 

Alle hoofdstukken hebben een eigen motto.

Opdracht

Voor mijn ouders.

(Pap en mam, sla alsjeblieft 'Natte Poes' over ... )

Titelverklaring

Francien heeft ad(h)d en is dus relatief gezien druk, daarvoor slikt ze soms drugs. 'Druks' is dus een samenvoeging van de woorden 'druk' en 'drugs'.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een inhoudsopgave en is verdeeld in een voorwoord en vijf delen. Francien vertelt in de ik-persoon maar voor de technische stukken laat ze Cathelijne Wildervanck, ad(h)d-coach en directeur van ADHD-Nederland, aan het woord. Er is dus sprake van een meervoudig perspectief.

Decor

Francien leeft nu en we volgen haar vanaf haar puberteit tot en met het heden, ze is nu in de dertig. Ze vertelt over haar werk en over thuis.

Stijl

'De uitleg is duidelijk, de anekdotes maken het levendig en soms absoluut vermakelijk.' (Booksandlemoncake 2020)

Slotzin

Doe druk, doe onrustig, doe rustig, doe stil, maar doe vooral jezelf en ga ongestoord je gang!

Beoordeling

Ik werk zelf in het onderwijs en dacht wel voldoende van ad(h)d te weten maar dit boek heeft me toch de ogen geopend, zowel voor de lastige als de positieve kanten van ad(h)d. Dingen die voor mij volstrekt vanzelfsprekend zijn, zijn voor iemand met ad(h)d heel lastig en ik denk dat ik nooit meer zal onderschatten hoeveel moeite een leerling met ad(h)d doet om 'gewoon' onderwijs te volgen. Ik vind dit dus een aanrader voor docenten en leerlingen, want inmiddels kent iedereen wel iemand met ad(h)d. Dit boek is anders dan andere boeken die ik heb gelezen, omdat Francien over haar eigen leven vertelt. Ze spaart zichzelf niet en vertelt met veel humor.

Recensies

"Wat ik vooral sterk vond, waren alle stukken over het uitzoeken en proberen van de juiste medicatie. Het gaf veel inzicht in wat iemand met ad(h)d elke dag beleeft, voelt en denkt." https://www.hebban.nl/rec...over-druks
"Dit lees je in DRUKS: een bloedeerlijk boek over leven met AD(H)D" https://www.womenshealthm...-met-adhd/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.881 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jiska