De onzichtbaren door Frank Nellen

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De onzichtbaren
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 14 november 2023
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Frank Nellen
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
september 2023
Pagina's
215
Niveaus
havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Zelfmoord,
Sovjet-Unie,
Vriendschap,
Machtsmisbruik ,
Corruptie
Prijzen
Nederlandse Boekhandelsprijs (2024 Winnaar), Libris Literatuur Prijs (2024 Genomineerd), Boekenbon Literatuurprijs (2024 Genomineerd)

Boekcover De onzichtbaren
Shadow
De onzichtbaren door Frank Nellen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2023
  • 215 pagina's
  • Uitgeverij: Hollands Diep

Flaptekst

Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani's jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

Eerste zin

Al maanden breng ik mijn nachten op dezelfde manier door: in het donker aan tafel;, mijn vingers op de draaiknop van de radio.

Samenvatting

De Metallurgenstraat (1994)
De ik-verteller Dani (39) hoort tijdens een slapeloze nacht de stem van zijn jeugdvriend Pavel O. Dorosjenko op de radio. Hij heeft zijn vriend ongeveer vijf jaar niet gezien. De laatste keer  was tijdens een toespraak over de teloorgang van het socialisme die Pavel in de Universiteitsbibliotheek van Kiev hield. Dani wil weten wat er met zijn vriend gebeurd is. Hij gaat op zoek en terug in de tijd als verteller.


Het dorp (1971-1972)
Dani (11) woont in het dorpje Taranivka. In het dorp heerst eigenlijk zomer en winter alleen maar verveling onder de jeugd. Dan komt er een nieuweling. Pavel die maar één oog heeft, wordt ondergebracht bij een vrouw Janovitsj. Zijn beide ouders zijn omgekomen bij een ongeluk. Het is een eigenzinnige jongen die het opneemt tegen de al te vrije en altijd dronken postbode in het dorp. Hij is in de klas steengoed. Hij houdt van lezen ( en dat doet hij voortdurend tijdens de les)  en de onderwijzeres is fan van hem.
Dani organiseert een weddenschap onder zijn klasgenoten over de vraag hoe Pavel aan zijn oogverwonding is gekomen. Er komt een verhaal dat dit is gebeurd door een bom uit de Tweede Wereldoorlog en dat een stukje trouwring van iemand in zijn oog terechtkwam.
Maar Dani en Pavel krijgen er ruzie over en ze vechten een keer met elkaar. Later wordt de ruzie bijgelegd. De slimme Pavel steunt de 'dommere' kinderen uit de klas met de bevestiging dat twaalf maal acht echt vierendertig is. De juf corrigeert het niet. Intussen trekt ook Igor steeds meer met Pavel op.  Pavel is de jongen van de verhalen., bijvoorbeeld over de vrouw die in de oorlog veel soldaten had gedood. 
Op de Dag  van de Internationale Arbeid vertelt Pavel een verhaal over het ontstaan van het socialisme en over de loopgraven en strijders in de oorlog waarbij ook Hitler (Engel)  een rol speelt. Pavel is op dat moment nog een vurige aanhanger van het socialisme
Dani, Pavel en Igor  gaan met zijn drieën vissen op die dag. Ze gebruiken als het aas het rottende vlees van een haas die ze gestript hadden. Pavel vertelt weer verhalen en later die dag halen ze met een enorme krachtsinspanning een twee meter lange  meerval. Het hele dorp geniet er die avond van mee: eten en drinken. Dani bewondert zijn bijzondere vriend. Die heeft hem aanhanger van het socialistischer systeem gemaakt.

De fabriek (1983-1986)
Twaalf jaar later is Dani getrouwd. Het dorp besliste met wie hij zou trouwen en de niet zo aantrekkelijke Sofia (zeer kleine borsten)  wordt zijn vrouw. Dani werkt in een krakkemikkige lampenfabriek waar iedereen geen flikker uitvoert. De directie is afwezig en corrupt. Een paar keer per jaar moet de productie behaald worden en dan gaat iedereen een paar dagen hard werken en produceert zeer slechte lampen. Het gaat bij de lampen om gewicht en er wordt gewoon beton toegevoegd.
Alleen Igor doet zijn stinkende best. Hij ontvangt trouwens in die tijd ook brieven van Pavel. In die brieven staan verhalen. Dani bezoekt in die tijd de barakken buiten het dorp, waar vrouwen zich aanbieden en de mannen ook kunnen zuipen. Hij heeft seks met een dikke vrouw, het tegenbeeld van zijn eigen vrouw Sofia van wie hij later (in Kiev) scheidt.
De uit het dorp vertrokken Pavel heeft intussen een heel mooie vrouw  (Alina) aan de haak geslagen. Ze ontmoeten Dani  toevallig op een zandweggetje in het dorp. Dani ervaart de blik van Pavel als één van afkeuring. Toch bekritiseert Pavel hem niet.
Op een dag komt de onderminister van Rusland op bezoek. Dan moet alles spic en span zijn. Dani ziet Pavel wel , maar dan op een groot spandoek, reclame maken voor de macht. De altijd afwezige directeur krijgt van de minister een hoge onderscheiding. Dan wordt Igor naar voren geroepen en die wordt de hemel in geprezen, maar hij  krijgt slechts een onbenullige, armzalige medaille. Na afloop zuipen de arbeiders zich helemaal klem. De dronken arbeiders steken het spandoek in de fik. Pavel verbrandt.
Kort daarop is er aan de horizon een paarse gloed zichtbaar. In het dorp weet niemand wat de oorzaak is. De overheid heeft het ver een natuurramp. Maar het hele dorp  (vrouwen en kinderen eerst) wordt geëvacueerd. Daarna worden ook de mannen in bussen afgevoerd naar Kiev. Het is 1986.

De bibliotheek (1986-1994)
Dani woont daarna in een appartement Kiev. Hij werkt als afwasser in een luxe hotel. Maar intern is daar het één grote smeerboel vooral achter de schermen (bijv. in de keuken). Dani is intussen gescheiden van Sofia. die vreemd was gegaan.
Bij toeval komt hij na werktijd terecht in een studentenprotesttocht en hij gaat mee naar de Bibliotheek van Kiev. Daar ziet hij zijn vriend Pavel weer. Die houdt een toespraak volop kritiek op het socialisme o.a. over Lenin die hij aanklaagt. Pavel gooit de buste van Lenin op de grond.
Tijdens de toespraak grijpt de KGB in. Pavel verdwijnt van het toneel Dani ontmoet later nog wel eens de knappe vriendin van Pavel, maar zijn vriend zelf ziet hij niet. Zij vertelt hem dat Pavel in 1986 met Igor bij de reservisten was gegaan om te helpen in de besmette gebieden. 
Jaren later, in 1994, hoort Dani Pavels stem over de radio. Die roept ook de mensen op om hem  verhalen toe te zenden die over  hun ervaringen met de machthebbers gaan, de verhalen over corruptie, vernedering van de arbeiders. Dani wil dan op zoek naar zijn jeugdvriend. (zie Deel I)

Het gemeenschapshuis (1994)
Dani gaat naar zijn geboortedorp terug. Hij probeert de papieren van Pavel  (de verhalen) te vinden in de woning van de vrouw bij wie hij destijds woonde. Die verzamelde Pavel altijd, omdat hij verhalen wilde vertellen. Maar hij vindt niets: alles lijkt opgeruimd. Er is nog één vrouw (Chovnik) met drie pelsjagers in het dorp aanwezig. Ze jagen op wild en verkopen de huiden duur aan buitenlanders. Zij weten  Dani te vertellen dat Pavel (onder een andere naam) zich in de streek ophoudt. Daar wil hij zijn verhalen via de radio vertellen. Hij verblijft in het lerkampkamp 451.

Kamp 451 (1994)
Dani gaat op zoek naar het kamp. Hij treft er Pavel aan die er alleen woont met zijn doos vol verhalen. Hij heeft immers de bevolking ertoe opgeroepen en  hij heeft honderden verhalen toegestuurd gekregen.

1989 Een van die verhalen is het verhaal dat hij zich met Igor na de ramp met de kerncentrale  In Tsjernobyl heeft aangemeld bij de reservisten. De mannen worden er eigenlijk door het leger ingeluisd. Ze krijgen slecht materiaal en onvoldoende beschermende kleding tegen de radioactieve straling. De taak van hun groepje is dat ze alle dieren die in het gebied rondlopen, moeten doodschieten. Igor baalt ervan als er eerst een hond wordt doodgeschoten. Maar het moet: Pavel doodt een konijn met een spa. Daarna knalt ook Igor er op los. Op een dag moeten ze een megaveestal leegruimen: ze schieten alle varkens, koeien en een enorme witte stier dood. Het is de grote afrekening. De volgende dag vindt Pavel Igor die zich verhangen heeft aan een eik. Pavel wist dat hij dat zou gaan doen.

In het heden zoekt Dani naar Pavel in kamp  451. Hij vindt hem bij een benzinetank met een hakbijl in de hand. De benzine stroomt weg. Dani vlucht uit het kamp.

De heuvelrug (1994)
Hij vlucht de heuvelrug op. Als hij boven op de heuvel staat, hoort hij het geluid van een explosie. Pavel heeft de loods laten ontploffen. Het is het einde van kamp 451 (en dat van Pavel) En symbolisch gezien: de ondergang van de socialistische filosofie.

Personages

Pavel

Wat zegt Frank Nellen over hem in een interview: “Ja, in de roman is Pavel een held. Omdat hij zegt wat hij vindt en het lef heeft om zichzelf letterlijk in de strijd te werpen. Maar hij is óók een avonturier die wordt misleid door zijn eigen dromen. Een soort Don Quichot, dus. Voor gevaar heeft hij nauwelijks oog. Ik vond het fantastisch om hem op papier te zetten. Misschien omdat ik in niets op hem lijk. Ik ben een huismus, zit het liefst op mijn zolderkamertje tussen mijn boeken. Maar Pavel trekt de wereld in, beleeft de liefde, en schrikt er zelfs niet voor terug om de strijd aan te gaan met de oppermachtige Sovjetinstituten.”

Dani

Dani is heel wat minder heldhaftig dan zijn vriend Pavel. In het dorp loopt hij achter hem aan. Samen met een andere schooljongen Igor. Met zijn drieën vangen ze een grote meerval. Op school is hij minder slim dan Pavel die wel tegen de strenge juf Kravetz durft in te gaan. Pavel is heel belezen. Dani interesseert lezen helemaal niet. Dani laat zich een onaantrekkelijke vrouw aanpraten: eentje zonder borsten voor wie hij niets voelt. Zijn seks haalt hij in de barakken buiten het dorp In 1983 gaat hij werken in een lampenfabriek zonder uitzicht op een wat betere baan. Hij voert net als andere arbeiders geen donder uit. Een maand per jaar moeten ze hard werken om het quotum te halen. Alleen zijn vriend Igor doet zijn stinkende best. In 1986 wordt het dorp ontruimd: er is iets gebeurd. Ze worden geëvacueerd naar Kiev. Hij woont met zijn vrouw en moeder in een appartement. Sofia gaat vreemd en verlaat hem. Hij wordt bordenwasser in een luxe restaurant met een enorme smeerboel. In die tijd ziet hij Pavel die nu juist een toespraak houdt over de teloorgang van het socialisme in Rusland. Pavel is wel dapper, Dani niet. Pavel verdwijnt. In 1993 spreekt Dani nog met Alina, Maar die weet ook niet waar Pavel uithangt. Dan hoort hij in 1994 Pavel op de radio met een verhaal over de Sovjetunie en hij gaat op zoek naar hem in zijn geboortestreek. Hij vindt hem op aanwijzingen van vier achterblijvers en gaat naar kamp 451. Maar hij blijft een toehoorder en een toekijker. Zelfs wanneer Pavel het kamp in lichterlaaie zet,

Igor

Igor is bepaald niet de slimste in het dorp van Dani, zeker niet op de school van juf Kravetz Maar hij is een fan van Pavel en samen trekken ze vaak de natuur in. Ze zetten vallen voor dieren en met zijn drieën vangen ze een enorme meerval, waarvan het hele dorp kan eten. Igor werkt later in de lampenfabriek : hij is de enige arbeider die iets doet: de rest doet geen fluit behalve wodka zuipen en seks ervaren in de barakken buiten het dorp. Igor krijgt een armzalige medaille, terwijl de directeur van de fabriek (die niets doet en corrupt is) een hoge onderscheiding krijgt. Igor meldt zich met Pavel aan bij de reservisten om het land een dienst te bewijzen, maar ze komen van een koude kermis thuis. Geen bescherming en geen goed materiaal en met maar één opdracht: alle dieren te doden. Igor weigert dat eerst, maar doet er later toch aan mee. Hij eindigt aan een boomtak van een eik.

Quotes

"Het was tijdens een van deze nachten- een week geleden om precies te zijn- dat ik de stem van Pavel Oleksandrovitsj Dorosjenko hoorde, mijn jeugdvriend uit Taranivka. Ik had hem al bijna vijf jaar niet meer gezien of gehoord" Bladzijde 9
"Lachend hield hij een meerval van bijna twee meter vast, het grootste waterbeest dat ik ooit in levenden lijve had gezien. Ik liet de vislijn los en waadde samen met Igor naar hem toe, steeds dieper het halve ei in, dat ineens verrassend ongevaarlijk op me overkwam." Bladzijde 71
"Op het plein werd het vee bijeengedreven. In de bus hield iedereen zijn mond. We keken naar buiten, naar onze huizen, naar het dorp dat we nooit meer zouden zien." Bladzijde 119
"Ik doorzoek de slaapkamer, dan de keuken. Tussen de scherven van wat ooit weckpotten waren, liggen wat vellen. Ik raap ze bijeen. Inktvlekken, bleek, niets te lezen. Alles is verdwenen, het hele archief. Weggerot, geruimd, verdwaald , wat dan ook." Bladzijde 180
"Curie, röntgen, sievert en becquerel : de achternamen van fysici wier nagedachtenis voor eeuwig verbonden zou blijven met de dood. Pavel wist dat het stof ongrijpbaar was zodra het ontsnapte aan het papier en de hoofden van d egeleerden." Bladzijde 231

Thematiek

De ondergang van het socialisme

Pavel was altijd een aanhanger van het socialisme en de verdiensten die het systeem met zich meebrengt. In het dorp waar hij was opgenomen na het ongeluk met zijn ouders, vertelde hij daar verhalen aan de mensen die wilden luisteren. Pavel is de man van het vertellen van verhalen. Maar door de kernramp in Tsjernobyl moeten de inwoners van het dorp evacueren. De overheid is in gebreke gebleven en in in 1989 (drie jaar na de ramp) houdt Pavel een toespraak in de Universiteitsbibliotheek van Kiev. Daarin laat hij merken dat hij 'klaar is met het socialisme' en de mensen die zich in dat corrupte systeem verrijken. Daarna wordt het standbeeld van Lenin neergehaald en vindt de KGB het noodzakelijk het studentenoproer te beëindigen. Pavel verdwijnt van het toneel. Een jaar of vijf later hoort Dani Pavel een verhaal op de radio voorlezen. Pavel leeft dus nog en Dani gaat hem zoeken. In zijn geboortedorp woont niemand meer, behalve één vrouw en die weet dat Pavel in een kamp zit, waar hij met zijn doos van verhalen zit. Dani vindt hem en hij hoort van Pavel het verhaal van de radioactiviteit na de kernramp en de taken die hij en Igor bij de reservisten moest uitvoeren. Igor heeft toen een einde aan zijn leven gemaakt. Maar Pavel heeft ook nog een krachtige daad: in het kamp 451 waar hij zit, staan nog verroeste legertanks e.d. Hij besluit het kamp in de fik te zetten. Hoogstwaarschijnlijk verliest hij bij de actie het leven. Dani redt zich op een nabije heuvel als hij deexplosie die Pavel heeft veroorzaakt, hoort.

Motieven

De kernramp

In 1986 ontploft de kernreactor van Tsjernobyl. De bevolking in de buurt ervan wordt geëvacueerd. Die weet helemaal niet wat er aan de hand is. Pavel en Igor melden zich later aan bij de reservisten. Ze moeten alle dieren doden die radioactief besmet zijn geraakt. Alles en iedereen in het stralingsgebied sterft. De overheid zwijgt. of verspreidt leugens ( natuurramp)

Vriendschap : hero of zero ?

In zijn jeugd sluit Dani vriendschap met Pavel. Die is als wees nieuw in het dorp gekomen. Hij heeft maar één oog :hij is een oog kwijtgeraakt. Ze hebben wel eens ruzie, maar toch voelen ze zich tot elkaar aangetrokken. Met Igor gaan ze vissen op de Dag van de Internationale Arbeid. Ze vangen een enorme meerval. Pavel is een hero Na de evacuatie raken ze elkaar even uit het oog, maar tijdens een studentenoproer waarbij Pavel een vlammende toespraak houdt over het verloren gaan van de ideeën van het socialisme , ziet Dani hem weer. Pavel gooit de buste van Lenin op de vloer kapot. Daarna verdwijnt Pavel van het toneel. Dani hoort jaren later dat hij een verhaal voorleest op de radio. Hij gaat dan naar hem op zoek en hij vindt hem in een verlaten kamp in de buurt van de kerncentrale. Pavel vertelt hem het verhaal van Igor (zelfmoord) en hun taak alles te doden in de omgeving. Dani doet eigenlijk weinig dappers in zijn leven; in tegenstelling tot hero Pavel is hij zero Dani.

Queeste

Dani gaat op zoek naar zijn jeugdvriend Pavel, die hij sinds 1989 niet meer heeft gezien na zijn kritische toespraak op de universiteit van Kiev. Zijn zoektocht eindigt vlak bij zijn geboortedorp in kamp 451, waar Pavel zich in het geheim ophoudt en de radio-uitzendingen maakt., waardoor Dani hem op het spoor is gekomen. De zoektocht brengt hem naar zijn geboortedorp waar drie pelsjagers wonen en de vrouw die de archieven heeft bijgehouden. Ze weten dat Pavel onder een andere naam in kamp 451 zit. Dani zoekt Pavel op in het verpauperde kamp en hij hoort de verhalen aan van Pavel die hem ook over Igor vertelt.

Een corrupt systeem

In de jaren dat Dani in de lampenfabriek werkt, merken de arbeiders dat er sprake is van een door en door corrupt systeem. De geproduceerde lampen zijn van slechte kwaliteit, de arbeiders voeren geen flikker uit, de directeur is er nooit, maar wordt door de onderminister bij een bliksembezoek met een hoge onderscheiding beloond. Hij strijkt op een gemakkelijke manier zijn geld op. De hardwerkende Igor (de enige die in de fabriek zijn best doet) krijgt op die dag een armzalige medaille omgehangen. Pavel krijgt later (na de kernramp in Tsjernobyl) in de gaten dat hij met zijn bewondering voor het communisme fout zit en dat hij corrupte systeem in stand houdt. Met zijn toespraak in de Bibliotheek van Kiev vertelt hij over de dwalingen. Wat voor dingen heeft het socialisme van Lenin en Stalin de bevolking gebracht? Armoede en vooral wreedheden.

Liefde en overspel

Dani moet in het dorp trouwen met het onaantrekkelijke meisje Sofia. Dat heeft het dorp zo beslist. Maar ze heeft geen borsten ( 'het leken net platgetrapte bessen') en hij vindt haar helemaal niet mooi. Hij heeft ook geen normaal seksleven. Voor de seks wendt hij zich tot beschikbare vrouwen die buiten het dorp in barakken hun lusten kunnen botvoeren. Dat doen heel wat mannen trouwens in dat dorp, want van hogerhand opgelegde huwelijken werken niet altijd even goed. Later in Kiev scheiden ze. Maar in die stad is Sofia zelf vreemd gegaan. Pavel daarentegen heeft bij een bezoek aan het geboortedorp van Dani een heel mooie vrouw bij zich. (Alina). Maar hij raakt die later toch kwijt. Hij heeft zich aangemeld bij de reservisten om in de omgeving van de kerncentrale te gaan helpen.,

Alcohol

In het dorp waar Dani woont en werkt drinken de mannen veel wodka: om te vergeven en te vergeten. Buiten het dorp is er gelegenheid voor in een voormalig houthakkerskamp. Seks en alcohol zijn er te verkrijgen. Ook de arbeiders van de lampenfabriek zuipen veel. Ze doen toch niets en daarom gaan ze al vroeg op de dag aan de wodka. Bij de uitreiking van de medailles door de onderminister is het helemaal prijs. De arbeiders van de lampenfabriek zuipen zich helemaal klem. Ook toen Igor en Pavel bij de reservisten in dienst traden, kregen ze elke dag wodka uitgereikt. Omdat de wodka voor de meeste soldaten niet genoeg was, was er een levendige ruilhandel ontstaan. Handige materialen (om je lichaam te beschermen tegen de straling) verhuisden van eigenaar. Wodka voor een loodschort bijvoorbeeld. of beschermende handschoenen.

Zelfmoord

Als hij zich aanmeldt bij de reservisten moeten zij ( ook Igor) alle levende dieren doden. Dat kan hij niet over zijn hart verkrijgen en hij wil die opdracht ( een hond of hert doodschieten) niet uitvoeren. Uiteindelijk schiet hij toch varkens, koeien en een stier dood. Maar hij kan dat niet verwerken en hij hangt zich op aan de takken van een eikenboom. Pavel vindt hem. Het idee over zelfmoord hoort ook bij het open einde : het is denkbaar dat Pavel als laatste daad kamp 451 en zichzelf in de fik heeft gezet.

Schoolleven

Als Pavel op de school van Dani komt, is hij een buitenbeentje. De meeste jongens in de klas zijn dom en Pavel weet bijna alles. Hij leest veel boeken en juffrouw Kravetz wordt fan van hem. Maar Pavel neemt het op voor zijn klasgenoten als de juf ze uitscheldt voor dommeriken. De tafel van 14 x 8 is dan volgens Pavel ook 34. De juf corrigeert hem niet.

Motto

"Als wij de macht afzweren, met welk middel zullen wij de revolutie van het proletariaat dan aansturen? Welnu, met een kracht die onzichtbaar is, die door niemand herkend wordt, die aan niemand is opgelegd."\

Mikhail Bakoenin, 1870

[Bron Internet:toelichting
De invloedrijkste figuur binnen het anarchisme van de negentiende eeuw was zonder twijfel Michail Bakoenin. Tijdens en na zijn turbulente leven als revolutionair, vormde hij een inspiratiebron voor anarchisten over de hele wereld. Bakoenin was ook een fel tegenstander van Karl Marx, met wie hij concurreerde om het leiderschap van de Eerste Internationale. Hij was echter geen systematische denker. Daarom bestaat er controverse over de vraag of Bakoenin wel als een filosoof dient te worden beschouwd.] 

 

Titelverklaring

In de roman wordt  op enkele plaatsen de term "onzichtbaren" en equivalenten daarvan genoemd. Dat gaat daarbij om zowel het begrip 'krachten' als om 'mensen' De titelverklaring moeten we in die citaten zoeken.

De eerste keer dat dit gebeurt, is ál in het motto van de filosoof Bakoenin.
("Welnu, met een kracht die onzichtbaar is,")

Verder citaten in de roman
- (blz. 120:"Onzichtbaarheid gaat hand in hand met lijdzaamheid. Zij die ongezien willen blijven gaan niet voorop. Ze nemen het woord niet en stellen geen vragen. In plaats daarvan ondergaan ze.")

- (blz. 120 : "Dat is de manier waarop de Oekraïners eeuwenlang gevaren hebben doorstaan. Tot  de ramp, tot het moment dat onzichtbaarheid voor hen geen bondgenoot meer was, maar vijand.")

- ( blz. 208 ( "Ik geloof het niet", zegt Igor."Waar is dat gif dan?"

 "Het is onzichtbaar".
" Dan bestaat het ook niet.")

- (blz. 214: "Het gaat om miljoenen zielen, zegt hij."Miljoenen, miljoenen, miljoenen, en nie0mand ie ze heeft opgemerkt. Zij zijn de reden, de Onzichtbaren opdat ze in elk geval gehóórd worden.")

- (blz.222  De mens streed zonder te weten hoe, werd opgegeten zonder het te weten waarom  zonder te  begrijpen Hoe schuil je voor iets wat je niet ziet, wat zo klein is dat het altijd een gaatje of kier weet te vinden?")


Structuur & perspectief

De roman wordt onderverdeeld in zeven delen die een naam dragen van een plaats: De Metallurgenstraat (1994), Het dorp (1971-1972), De fabriek (1983-1986), De bibliotheek (1986-1994) Het gemeenschapshuis (1994), Kamp 451(1994) , De heuvelrug (1994).
Op het eerste hoofdstuk na zijn alle delen daarna chronologisch gerangschikt.
Dani, de ik-verteller, gaat terug in de tijd op zoek naar zijn 'vriend' Pavel, hij vertelt in de o.v.t.

De zeven delen worden onderverdeeld in relatief korte hoofdstukken die aangeduid worden met een asterisk. Die hoofdstukken worden soms ook onderverdeeld door witregels.

Helemaal aan het einde geeft Frank Nellen een woorden-en personenlijst met termen en namen uit de Sovjetgeschiedenis. Wel erg handig.

Decor

Wat de tijd betreft geven de aanduidingen achter de hoofdstuktitels veel helderheid. De vroegste tijdlaag is in 1971 en de tijdslijn eindigt in 1994. In de tussenliggende periode wordt verteld hoe Dani kenmnis maakt met Pavel, hoe hij hem kwijtraakt en op welke wijze hij op zoek gaat naar zzijn jjeugdvriend. De vertelde tijd is in totaal 23 jaar.

Wat het decor betreft, er is een Russisch decor en dat speelt destijd ook in de Oekraïne. Het dorp waarin Dani is opgegroeid, is Taranivka, waar hij ook in het deel De Fabriek woont. Daarna worden de dorpelingen in 1986 geëvacueerd naar Kiev. Op dat moment weten ze nog niet wat er in hun land aan de hand is. In het hoofdstuk De bibliotheek is Dani in Kiev. In het Hoofdstuk  'Het gemeenschapshuis'  keert Dani terug naar zijn geboortedorp om kort daarop Pavel te zoeken en te vinden in Kamp 451 dat in de verboden zone voor burgers ligt. Voor de lezer is het duidelijk dat die zone radioactief  besmet is door de kernramp in Tsjernobyl.

Stijl

Een voetballerr die goed kan koppen, moet niet ineens gaan pingelen. Wie als schrijver een verteller is en geen beschouwer of poëet, moet vooral bij zijn eigen stijl blijven. 

Frank Nellen is net als zijn romanfiguur Pavel een  gerboren verteller. Zijn verhaal wordt spannend neergezet. Voor het overgrote deel is zijn verhaal goed te volgen. Er zijn ook verhalen van Pavel die over het verleden en over de Sowjet-ideologie gaan, die wat taaier zijn om te lezen. 
Er worden wel heel wat Russische namen en begrippen beschreven. Die staan achterin in een woordenlijst verklaard.
Nellen schrijft ook indrukwekkende metaforen.
Een paar voorbeelden:
- (blz. 44:"Tussen de breuken, delingen en percentages stond een eenzame vermenigvuldiging, als een verdwaald bosdier op een industrieterrein.")
- (blz. 53: Ze stond voor de klas als een fabrieksarbeider aan een lopende band, met haar gedachten elders.")
- (blz. 79: "Onze dienst begon om kwart over zeven en werd ingeluid door een zoemer die een droefgeestig geluid over de velden liet rollen, alsof er een enorm dier in de productiehal lag te sterven")
- (blz. 101:"De fabriek was als een stervend dier dat nog één keer de kracht verzamelde om zich op te richten en een paar passen te zetten naar een plek in het licht van de ondergaande zon.")
- (blz. 208:""Nee. Daar kan niets of niemand tegen. Het gif vreet je op. Van binnenuit, in je buik. Alles gaat rotten.. Je krijgt verschrikkelijke pijn, alsof je duizend scheermesjes hebt ingeslikt.")
- (blz. 223: "Ze schrobden hun lichamen met staalborstels, ze slikten jodiumtabletten alsof het rozijnen waren. De ene remedie nog nuttelozer dan de andere.")
- (blz. 225: "God deed zijn herintrede, als een venter die een dorp na jaren weer onverwachts was binnengewandeld.")

Slotzin

Ik denk aan vroeger. De tonen van zijn sopranino die ooit over het besneeuwde landschap glijden. Terugkomen zullen wij alleen dan als de taken van het moederland zijn volbracht. Desnoods met grijs haar glanzend bij de slapen Desnoods met grijs haar glanzend bij de slapen

Bijzonderheden

De schrijver zelf in een interview  over zijn titel .
"De onzichtbaren in de roman zijn de talloze zielen die stilletjes onder het Sovjetbewind zijn weggekwijnd. In zeventig jaar tijd zijn miljoenen mensen omgekomen door het misdadige optreden van beulen zoals Stalin, Trotski en Dzerzjinski. En vrijwel iedereen keek de andere kant op, ook in het Westen.
In de roman wil Pavel de onzichtbaren een stem geven. Over de radio vertelt hij hun tragische geschiedenissen opdat ze in elk geval gehóórd worden. Het is zijn manier om eer te bewijzen aan diegenen die onopgemerkt stierven.”

Beoordeling

Voortreffelijke tweede roman van een schrijver die hrrl goed verhalen kan vertellen. Spannend om de verhalen van Dani (de man die een queeste onderneemt naar zijn jeugdvriend) en Pavel ( die de Sovjetideologie ontmaskert).
De eerste roman "Dadels en prinsen' werd destijds in 2020 genomineerd  voor de Prijs van het Beste boek voor Jongeren.
Het deel "De lampenfabriek" in "De onzichtbsaren") is een heerlijk stuk om te lezen over de onzin van de fabricage van lampen in de Sovjetunie en het kleineren van de arbeiders door de machthebbers. Er is niets nieuws onder de zon van enerzijds Tsjernobyl en anderzijds Poetin.
Het zou me niet verbazen als deze roman opnieuw genomineerd gaat worden voor de prijs van Het beste boek voor Jongeren)
Frank Nellen heeft een mooie vertellende stijl, met prachtige metaforen en herkenbare symboliek over het misbruik van de macht en de corruptie in de Sovjetunie. De moeilijke Sovjettermen worden in een lijst achterin het boek verklaard.
Aanrader voor scholieren.van havo en vwo.

Recensies

"In de schrijnende en buitengewoon boeiende roman De onzichtbaren schetst Nellen, naast schrijver jurist en wetenschapper, een portret van een aantal mannen uit ‘de Brezjnev-generatie’. Het boek speelt zich af in Oekraïne, toen nog deel van de Sovjet-Unie, van 1971 tot 1994 op het platteland in het noorden en in Kyiv. Waar eerdere generaties de revolutie meemaakten, dan wel de Holomodor (de hongersnood na de landbouwcollectivisering rond 1930), de Tweede Wereldoorlog of de kampen van Stalin, is dit hun ‘aandeel in de collectieve ellende’: de grootste kernramp aller tijden vindt vlakbij plaats, in Tsjernobyl. Hoofdpersoon Dani wordt, net als alle anderen, gedwongen geëvacueerd. Anders dan bijna alle anderen keert hij uiteindelijk terug naar de plek van zijn jeugd, sinds de ramp een zogeheten ‘vervreemdingszone’ waar het verboden is te wonen. Intussen is de Sovjet-Unie onttakeld." https://nrcwebwinkel.nl/d...9048860609
"Nellen beschrijft het allemaal in overtuigende, invoelende scènes; je voelt de eentonigheid van het afwaswerk en het uitzichtloze van Dani’s bestaan in een grijze flat. Je bent solidair met de fabrieksarbeiders die hun afgeleefde fabriekje proberen op te lappen als er een hoge functionaris langskomt. Je staat met Dani en Pavel een monsterlijk grote meerval uit het water te trekken: ‘Misschien zou het dorp ooit horen over onze daad, misschien ook niet. Maar in elk geval zouden we haar begáán – en dat was op dat moment alles wat ertoe deed.’ [....] Wie toch iets wil opmerken zou kunnen zeggen dat dit boek geen mokerslag uitdeelt, dat het te ‘verzonnen’ is (heeft Nellen wel ‘iets’ met Oekraïne of met het socialisme?) en je ergens voelt dat een diep doorvoelde persoonlijke urgentie ontbreekt. Maar dat is juist ook het prettige eraan: een keer een roman die niet bomvol schrijver zit, maar bomvol verhaal." https://www.volkskrant.nl...gle.com%2F
"Dani gaat op zoek naar Pavel, in ‘de zone’, het hermetisch afgesloten gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl. We lijken ineens in een Tarkovski-film te zijn beland als Dani de doorgedraaide Pavel terugvindt op een verlaten legerbasis waar die zijn radio-uitzendingen maakt. Deze ontknoping kan wat bedacht of geforceerd aanvoelen, maar met Pavel heeft Nellen een oprecht tragische held geschapen. Pavel is veranderd van een heraut van het communistische regime tot een aanklager daarvan, maar het is hetzelfde vuur dat hem in hem brandt: hij moet verhalen vertellen, niet langer de heldenverhalen, maar de verhalen van de talloze slachtoffers, de onzichtbaren. Logisch dat hij een krankzinnige kluizenaar is geworden: wie wil zulke verhalen nu horen? Zo wordt een roman die lijkt te drijven op historische anekdotiek en kleurrijke types opgetild tot een verhaal over een man die een stem wil geven aan de naamlozen." https://www.trouw.nl/tijd...b199fc8b9/

Bronnen

Interview met de schrijver over zijn tweede roman.
https://www.zin.nl/2023/0...ichtbaren/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.757 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Boekenquiz 21 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Het verhaal van Dani wordt geheel chronologisch verteld.
Bewering I : De roman wordt verdeeld in een aantal delen met een titel.
Bewering II : Alleen het tweede hoofdstuk heeft geen titel.
Bewering III : De delen worden onderverdeeld in kleine hoofdstukjes die met een asterisk worden aangeduid.
Het verhaal wordt verteld door een achterafvertellende ik-verteller.
Bewering I : Pavel heeft zijn ouders verloren bij een bizar ongeluk.
Bewering II : Pavel durft het meteen op te nemen tegen de altijd dronken postbode in het dorp.
Bewering III : Pavel is op school een heel slimme jongen.
Bewering I : Dani is een vrij slimme leerling op school.
Bewering II : Hij trouwde met een aantrekkelijke vrouw uit het dorp.
Bewering III : Na de evacuatie naar Kiev scheiden Dani en Sofia.
De titel van de roman verwijst alleen naar de kernramp in Tsjernobyl.
Welke tijdsperiode wordt in de hele roman beschreven?
Bewering I : Na de evacuatie naar Kiev ziet Dani Pavel weer bij een studentendemonstratie tegen het socialisme.
Bewering II: Pavel houdt op de universiteit een toespraak en hij spreekt zijn bewondering uit voor Lenin.
Wat is de taak die Igor, Pavel en nog een paar mannen krijgen als ze zich aanmelden bij de reservisten na de kernramp?
Wie van de personages pleegt zelfmoord?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoofdstuk: De lampenfabriek.
Welke beweringen over deze fabriek zijn juist?

Meerdere antwoorden mogelijk
Welke beroepen heeft Dani uitgeoefend in zijn leven?
Meerdere antwoorden mogelijk
Op de dag van de arbeid gaan de drie vrienden buiten het dorp vissen. Wat vangen zij?
Wat is de reden voor Igor om zelfmoord te plegen?
Wat is het thema van deze roman?
Welke motieven zie je in de roman?
Meerdere antwoorden mogelijk
Alcohol (vooral wodka) speelt een stevige rol in het verhaal.
De stijl van Frank Nellen is heel poëtisch en enigszins zweverig.
Is Pavel hero of zero?
Welke handicap heeft Pavel?
Tijdens de jeugd van Dani is er maar één woord voor de jeugd in het dorp geschikt, vertelt Dani. Welk?

REACTIES

Yuko

Yuko

Dit is helemaal volledig, ik kon er helemaal geen fouten/ontbrekende onderwerpen vinden. Uitstekend 10/10

3 maanden geleden

Robin

Robin

Echt top!

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.