Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2019
- 248 pagina's
- Uitgeverij: van Goor
Flaptekst
Eerste zin
Kun je sterven van angst? Letterlijk, bedoel ik. Dat je het ene moment nog leeft - je knieën: slap. Je tanden: klapperend in je mond. Je hart: alsof het zich een weg naar buiten wil banen - en het volgende moment: dood. Afgelopen. Over en uit. Niet eens tijd om je laatste adem fatsoenlijk uit te blazen.Samenvatting
Deel 1 – de liveshow
Charlotte
Het verhaal begint vanuit de ogen van Charlotte. Na wekenlange opsluiting in een kamer wordt ze in een grote kooi gedaan en ze neemt afscheid van meneer Benla, haar raadsman. Dan gaat er een doek over de kooi en wordt ze de lucht in gehesen. Alles is gereed voor de uitzending. Ze blijkt namelijk in de liveshow ‘De Executie’ te zitten, gepresenteerd door Colette Zwart. Zij is een bekend gezicht in de wereld van de 'Ellendetainment'. Charlotte gaat met haar blik de andere vier kooien af, in iedere kooi zit een zogenoemde ‘kandidader’. Je kan kandidader worden als je opgepakt wordt omdat je iets hebt gedaan wat tegen de regels van het Collectief is. Iedereen is min of meer verplicht om aangesloten te zijn bij het Collectief, en zich te kleden en gedragen en te denken volgens de regels. Deze samenleving is opgezet door premier Comendo, die tijdens de diepe crisis in 2040 aan de macht kwam. Hij beloofde gelijkheid en verbondenheid. Dan breekt de eerste ronde van de show aan: de Bekentenis. Charlotte krijgt een error als ze aan de beurt is en zegt dat ze bekent dat de dood van haar beste vriendin haar schuld is. In gedachten gaat ze terug naar de fatale leesclubavond waar ze met haar vriendin Abbey was. Ze deden hun 1000 puntenspel, waarbij ze elkaar een bepaald aantal punten geven wanneer ze iets doen wat niet mag volgens het Collectief. Abbey was op het podium gesprongen en had de stapel boeken omvergegooid. Ze werd opgepakt en opgesloten, net als Charlotte die haar te hulp was geschoten. Dan volgt de eerste van de vier executies – één iemand zal de show maar overleven. De kijkers bepalen na iedere ronde wie er geëxecuteerd wordt. Colette telt af van vijf naar één, en bij één klapt de bodem onder Charlotte weg.
Nathan
Nathan ziet Charlotte de oneindige diepte in vallen. Dan is er reclame en heeft hij een momentje met zijn raadsman, meneer Minten. Nathan is nooit lid van het Collectief geworden en weet dat hij daarom erg weinig kans maakt. De volgende ronde volgt: het Pleidooi, waarbij iemand anders een goed zegje voor je mag doen. Eerst komen de slachtoffers van de kandidaders nog aan het woord. Het slachtoffer van Nathan is premier Comendo, Nathan heeft namelijk een kogelbrief naar hem gestuurd. Nathan verzinkt ook even in gedachten: zijn gezin is destijds geen lid van het Collectief geworden, ook niet toen het hen steeds zwaarder gemaakt werd en ze nauwelijks meer geld en eten hadden. Zijn gedachten gaan weer terug naar de studio, premier Comendo maakt gebruik van zijn spreekrecht maar raadt het volk ook aan om Nathan genade te schenken. Hiermee zaait hij verwarring, maar komt hij vooral over als een barmhartige premier. Dan volgt het Pleidooi. Nathans moeder heeft hem in de steek gelaten en komt niet opdagen, maar dan verschijnt zijn broertje Tobias. Hij doet het pleidooi en vertelt over hun jeugd samen. Dan komt de premier nog aan het woord, die vertelt dat de vader van Nathan en Tobias een moordenaar was. Tobias is geschokt, Nathan wil hem troosten en voelt zich machteloos omdat dat niet kan. Hij keert terug naar die avond dat het gebeurde. Hun huis werd aangevallen door jongeren van het Collectief, zijn vader schoot op een zestienjarige jongen uit zelfverdediging. Colette kondigt de volgende executie aan en telt weer af. De bodem van Nathan zakt half door, de premier krijgt nog een kans om hem alsnog genade te schenken. De premier wil dat de wil van het volk wordt ingewilligd, Nathan valt definitief de diepte in.
Hailey
Nathan verdwijnt de afgrond in, de premier en Tobias vertrekken weer. Hailey is ervan overtuigd dat zij degene is die de Executie gaat overleven. Ze denkt terug aan de afgelopen weken, waarin ze de hoofdrol speelde in het programma de Virgin. Daarin strijden verschillende mannen om de hand en maagdelijkheid van de ‘Virgin’, die uiteindelijk één iemand kiest en live op tv ontmaagd zal worden. Ze is landelijk bekend geworden hiermee. Hailey was alleen van plan om uiteindelijk niemand te kiezen, ze valt namelijk op vrouwen. Haar gedachten gaan weer terug naar de studio, na de reclame is het tijd voor de Leugendetector, volgens een nieuw format: iemand anders dan Colette stelt deze keer de vragen. bij Hailey is dat haar make-upmeisje van de Virgin, Coco, op wie ze in het geheim verliefd is. Ze hadden gezoend maar waren betrapt. De regisseur had haar de keuze gegeven om direct aangegeven te worden of het geheim te houden en voor de kijkcijfers mee te doen aan de Executie, met de belofte dat ze dit zou overleven. Coco stelt de eerste vraag: zoekt Hailey ware liefde in de Virgin? Ze antwoordt met ja, maar krijgt meteen een heftige stroomschok via de vloer van de kooi: volgens de leugendetector is dit gelogen. De tweede vraag is of Hailey gevoelens heeft voor iemand. Haar antwoord, ja, blijkt waar te zijn volgens de leugendetector. Dan volgt de derde vraag: is Hailey echt van plan om een man te gaan kiezen? Haar ‘ja’ is gelogen en er volgt weer een pijnlijke stroomschok. Hailey voelt zich verraden door Coco. Na haar volgt kandidader Frankie, die alles naar waarheid beantwoordt, en Elif, die de vragen van haar zusje krijgt en volgens de leugendetector liegt. Na de tweede stroomschok ligt ze al half dood in haar kooi. Er wordt overgeschakeld naar de familieboxen in de studio. In de familiebox van Hailey zitten de drie mannen die in de finale van de Virgin staan, en Coco. Coco lijkt graag haar plek in de Virgin over te willen nemen als Hailey het niet haalt, ze voelt zich nog meer verraden. Nadat de andere familieboxen kort aan bod zijn geweest volgen de Spijtbetuigingen van de kandidaders en dan de volgende executie. Haileys bodem valt weg maar ze grijpt zich vast aan de tralies. Ze probeert nog te praten met presentatrice Colette en de regie, maar ze moet uiteindelijk toch loslaten.
Frankie
Nadat hij Hailey heeft zien vallen moet hij overgeven. Hij had als jongen niet verwacht het zo ver te schoppen in het programma. Hij maakt de bewusteloze Elif wakker met zijn emmer water die hij heeft gekregen om zijn kooi schoon te maken. In gedachten gaat hij naar zijn broer Jules, die op tijd gevlucht is uit het land. Frankie heeft een tijdje bij een Correct gezin geleefd maar kon het verdwijnen van de cultuur in het land uiteindelijk niet meer aan. Hij deed een vluchtpoging, maar werd gepakt. Dan breekt de laatste ronde aan: de Smeekbeden. Elif is erg overtuigend, Frankie vraagt om geëxecuteerd te worden: hij wil niet in dit land leven. Hij wordt inderdaad gekozen en valt in de diepte, maar belandt op een soort kussen en wordt met een doek op zijn mond in slaap gebracht.
Deel 2 – De executie
Frankie
Frankie wordt wakker en is geboeid. Hij zit tegenover de andere drie geëxecuteerden en is wakker gemaakt door Boaz, een jongen van de productie van de Executie. Ze zitten in een helikopter en landen op een boorplatform midden op zee. Eenmaal aangekomen worden ze naar binnen gebracht, waar allemaal lekker eten is. Daar is ook een tweede jongen van de productie: Maddox. Alle kandidaders van de vorige afleveringen blijken nog te leven en zijn hierheen gebracht. Ook de vriendin van Charlotte, Abbey, komt binnenwandelen. Dan gaan ze allemaal terug naar het landingsplatform, dat veranderd is in een geïmproviseerde studio. Er komt een helikopter aanvliegen die een pakketje laat zakken op het platform. Het pakketje blijkt premier Comendo te zijn, volledig ingetaped.
Nathan
De ‘show’ begint. De kandidaders zijn in deze versie allemaal deelnemers geworden, Colette is ook gearriveerd om te presenteren. Nathan kan zich niet inhouden en valt de premier al aan, maar wordt gesommeerd om eerst te luisteren. Iedereen moet in een kring achter een kastje gaan staan en krijgt een tablet om te stemmen wie de premier mag executeren. Nathan wordt gekozen. In zijn kastje wordt een pistool ontgrendeld en hij loopt daarmee naar de premier. Hij trekt de tape van de mond van de premier, die nog op zijn schuldgevoel probeert in te praten. Wil hij echt de rest van zijn leven een moordenaar zijn? Hij begint te twijfelen, maar als de premier daaraan toevoegt dat Nathans vader tenminste wel nog het lef had om de trekker over te halen schiet hij toch. Echter, premier Comendo lijkt al in elkaar gezakt te zijn door een vreemde wond in zijn hals, op de plek waar Colette hem een kus heeft gegeven. Terwijl de premier sterft vluchten Colette, Boaz en Maddox met de helikopter van het platform. Mensen proberen mee te gaan maar worden ruw teruggeworpen.
Hailey
Er heerst grote verwarring en groot verdriet bij iedereen. Hailey praat de eerste dagen veel met Abbey en Charlotte, ze besluiten samen om de premier een zeemansgraf te geven. In zijn hals zien ze ook de vreemde wond, Hailey bedenkt dat ze tijdens de opnames van de Virgin had gehoord over een dodelijke lipstick die ze aan het ontwikkelen waren voor een nieuw programma. De dagen kruipen voorbij, sommige mensen huilen alleen maar, er ontstaan discussies over de voedselvoorraad. Op dag zeven verschijnt er plotseling een groot scherm uit de zee. Er speelt een filmpje van Colette af, die er zwaar mishandeld uitziet. Ze staat in een kooi en de tekst die ze zegt is haar duidelijk onder dwang opgedragen. Ze bekent onder andere dat ze de premier een dodelijke kus heeft gegeven. Als er wordt uitgezoomd blijkt ze te midden van nog zo’n dertig kooien te hangen, die gevuld zijn met mensen van de productie van de Executie. Deze mensen wilden de jongeren juist redden en nu een soort staatsgreep plegen, maar dit is blijkbaar mislukt. Ook Coco zit in één van de kooien, die begint te vertellen dat ze wél echt verliefd was op Hailey en het verraad onder dwang deed, in de hoop Hailey te redden. Dan vallen de bodems van alle kooien één voor één weg, en dit keer landt iedereen wel echt op een harde betonnen vloer. Ze zijn op slag dood, of worden bij een geringe beweging alsnog doodgeschoten. Colettes laatste woorden waren dat het hele boorplatform weggevaagd zal worden.
Charlotte
De groep op het eiland heeft dus iedereen live zien sterven op het scherm, allemaal erg ontdaan. Dan komt een meisje, Faya, met een plan: het hele boorplatform in de fik zetten. Het zal toch weggevaagd worden, grote brand kan misschien nog aandacht van omliggende eilanden trekken. Grote hoop van alle spullen, olie eroverheen, in de fik zetten, en grote tank water ernaast. Zodra de wegvager er is willen ze met een grote stok de tank omverstoten over het vuur, zodat er een steekvlam ontstaat. Als de wegvager er is proberen ze dit, maar het lukt niet, stok breekt. Charlotte rent zelf met al haar kracht tegen de tank aan. Hij valt om, meteen overal rook en vuur, en Charlotte valt zelf ook. Abbey komt haar overeind helpen, samen rennen ze naar het einde van het platform en springen ze meters naar beneden het water in. Charlotte komt bij met enorme pijn in haar bovenbeen, is even buiten bewustzijn geweest. Abbey is kwijt. Ze houdt zich vast aan een stuk wrakhout en verplaatst later naar een drijvend matras waar een jongen zich aan vasthoudt. Op het matras ligt een overleden meisje. Dan drijft er nog een meisje langs dat over een stuk hout hangt. Het is Abbey, ook overleden. Het water is ijskoud, Charlotte heeft overal pijn, en ze lijkt zich over te geven aan de situatie.
Epiloog
Charlotte overleeft de ramp, ze is één van de zeven overlevenden. De enige andere die ze daarvan kent is Nathan. Ze zijn door een soort reddingsbootje gered, dat van een nabijgelegen eiland komt waar allemaal vluchtelingen uit het Collectief zitten. Het omheinde kamp waar ze belanden is al overvol, mensen worden maar af en toe in kleine groepjes ‘vrijgelaten’. Is hier dus niet heel veel beter, behalve dat er intellectuele vrijheid is. Nathan komt hier zijn vader, van wie hij dacht dat hij dood was, tegen. Heeft dodenvlucht overleefd. Dan gaat op een dag het hek open voor iedereen.
Personages
Charlotte
Charlotte is de eerste kandidader die geëxecuteerd wordt. Op het eerste gezicht is ze een redelijk doorsnee meisje. Ze is aangesloten bij het Collectief, al is ze hier niet per se blij mee. Ze mist iedere vorm van cultuur en intellectuele uitdaging. Samen met haar beste vriendin Abbey heeft ze het 1000 puntenspel waarbij ze elkaar punten geven voor acties die tegen de regels van het Collectief ingaan. Dit gaat op een gegeven moment mis, waardoor ze allebei opgepakt worden. Charlotte blijkt in het tweede deel van het boek ook erg dapper en sterk; ze is één van de zeven die alles overleeft.
Nathan
Nathan is ook een kandidader van de Executie, hij wordt als tweede geëxecuteerd. Hij is hier beland omdat hij een kogelbrief naar premier Comendo. Nathans gezin is namelijk uit elkaar getrokken door het Collectief: zijn gezin sloot zich niet aan, waardoor ze het erg zwaar hadden en vaak belaagd werden. Uiteindelijk is zijn vader op een dodenvlucht gezet, zijn broertje in een Correct gezin geplaatst en sluit zijn moeder zich toch maar aan omdat ze geen andere uitweg zag. Uit woede heeft hij zijn gezicht met protestteksten tegen het Collectief laten tatoeëren. In deel twee van het boek krijgt Nathan de ‘eer’ om de premier dood te schieten. Nathan is ook één van de zeven die overleeft, in het vluchtelingenkamp komt hij zijn vader tegen.
Hailey
Hailey speelt de hoofdrol in ‘de Virgin’, een programma waarin mannen strijden om de hand en maagdelijkheid van een vrouw. Echter, Hailey valt op vrouwen en is niet van plan om iemand te gaan kiezen: ze is verliefd op haar make-upmeisje Coco. Als ze een keer zoenen worden ze betrapt. Homoseksualiteit mag niet van het Collectief. De regisseur biedt haar aan om het niet verder te vertellen, maar dan moet ze voor de kijkcijfers wel meedoen aan de Executie, onder het mom van contactbreuk. Ze denkt dus dat ze verzekert is van de winst, dit blijkt niet zo te zijn: ze valt als derde de diepte in.
Frankie
Frankie is de vierde kandidader die geëxecuteerd wordt. Hij is een grote, rustige jongen die niet echt vrienden heeft en wees is. Toen zijn broer Jules voordat de grenzen sloten vluchtte, ging hij niet mee en belandde hij in een Correct gezin. Dat vond hij eerst prima, maar alle maatregelen van het Collectief gingen steeds verder, dus deed hij op een dag ook een vluchtpoging. Die mislukt, daarom zit hij in de Executie. Deel 1 eindigt vanuit zijn perspectief en deel 2 begint ook weer met zijn perspectief, als hij wakker wordt in een helikopter.
Elif
Elif is de vijfde kandidader en wordt niet geëxecuteerd: zij wint het programma. Ze is opgepakt omdat ze iets gestolen heeft bij de Comarkt. Dat waren waarschijnlijk spullen om zelfmoord te plegen, iets wat van het Collectief al helemaal niet mag. Elif heeft erg veel spijt van haar daden, zeker omdat ze een vriendin die erbij was onbedoeld medeplichtig heeft gemaakt.
Abbey
Abbey is de beste vriendin van Charlotte. Samen met haar wordt ze opgepakt als ze tijdens de leesclub op het podium springt en boeken van de tafel slaat. Abbey komt al in een eerdere aflevering van de Executie en wordt geëxecuteerd. Charlotte denkt dus dat ze dood is, maar ze zit al die tijd op het boorplatform met alle anderen die gered zijn.
Coco
Coco is het make-upmeisje van Hailey bij de Virgin. Volgens Hailey is ze een knap meisje met blonde krullen. Uiteindelijk blijkt ze ook bij de groep productiemensen te horen die tegen het Collectief is en de Kandidaders juist wil redden. Daarvoor moet ze Hailey wel ‘verraden’ en doen alsof ze haar rol in de Virgin wil overnemen en nooit verliefd op haar is geweest. Als ze in een kooi gevangen zit bekent ze haar liefde voor Hailey, maar dan valt de bodem onder haar weg en is ze dood.
Colette Zwart
Colette is de presentatrice van De executie. Alles aan haar gedrag is overdreven en nep volgens de kandidaders. Ze blijft de hele show vriendelijk en enthousiast tegenover iedereen en is ongevoelig voor smeekbedes. Dit is inderdaad gespeeld: ook zij hoort bij de groep die de kandidaders redt en naar het boorplatform brengt, maar ook zij moet dit dus met de dood bekopen.
Boaz
Boaz is een belangrijke spil binnen de groep productiemensen. In het eerste deel is hij nog ‘die jongen van de productie’, die bijvoorbeeld zorgt dat de kooien goed hangen en Hailey een handje helpt als ze niet wil loslaten wanneer haar bodem onder haar is weggeklapt. Hij blijkt één van de organisatoren te zijn die zorgen dat de kandidaders worden gered en met een helikopter naar het boorplatform gebracht worden. Samen met Colette en Maddox lijkt hij het meeste te regelen. Tot het einde van het verhaal blijft het onduidelijk wat hun plan nu precies was.
Quotes
"Alles om haar nog één keer naar me te laten kijken zoals ze vroeger deed. Je beseft pas hoe bijzonder vroeger was, als je een bom op het heden hebt gegooid." Bladzijde 11
"Niet langer zullen wij onze ogen sluiten Niet langer zullen wij onze mond houden Wij zien Wij spreken Naar ons zal worden omgekeken" Bladzijde 21
"Haar geschreeuw gaat door merg en been, zo doordringend, dat ik er misselijk van word. Maar dan stopt het en dat is nog veel erger. Ik wil slikken, maar het lukt niet. De camera’s staan op je gericht, man. Als je nu laat zien dat je dit niet aankunt, ben jij de volgende die eraan gaat." Bladzijde 35
"‘Oké, kandidaders. Dat waren de smeekbeden. We zijn bijna bij het eind gekomen van deze aflevering van De executie. Hoe vonden jullie het zelf gaan?’ ik knipper met mijn ogen. Hoe vonden we het zelf gaan? Ze vraagt het alsof we net een sportwedstrijd hebben gespeeld. We antwoorden allebei niet. Mooi zo. Laat Colette zelf maar antwoord op haar idiote vraag verzinnen." Bladzijde 145
"En dan, veel te snel, valt Coco Noordeloos met een misselijkmakende klap op de grond. De lucht uit haar longen komt er met één stoot uit en maakt een dof geluid. Haar hoofd blijft onnatuurlijk recht liggen op de plaats waar het de grond raakte. Uit haar oren en neus lopen dunne straaltjes bloed. Binnen een mum van tijd ligt ze in een helderrode bloedplas." Bladzijde 196
"In gedachten hoor ik weer het doffe pop-geluid van de lichamen die uit de kooien vielen, maar dit is anders. Zij vielen. Wij niet. Ik til mijn hoofd op en voel de koude zeewind op mijn gezicht. ‘Duizend punten?’ vraag ik. ‘Duizend punten,’ zegt Abbey. En dan springen we." Bladzijde 211
Thematiek
Collectiviteit vs. individualismeHet Collectief is een maatschappij die sterk gebaseerd is op collectiviteit. Iedereen wordt gelijk behandeld, zolang je je aan de normen en waarden van het Collectief houdt; anders wordt het leven je juist erg zwaar gemaakt. Daarnaast wordt het je aangeleerd om het Collectief boven alles te stellen, ook boven familie en vrienden. Dit maakt de leden van het Collectief ook juist individualistisch: om het zelf goed te hebben moet je anderen soms juist in de steek laten. Iemand die 'anders' is dan de norm, moet je de rug toekeren. Niemand kan hierdoor nog echt zichzelf zijn, er zijn geen mogelijkheden om je persoonlijkheid tot uiting te brengen. Jezelf ontwikkelen, dingen ontdekken en leren; het mag allemaal niet. Het 'ieder voor zich'-principe merk je bijvoorbeeld ook bij Elif als die samen met Frankie nog over is: er is dan helemaal geen sprake van saamhorigheid en vriendelijkheid bij haar, ze snauwt hem af en benadrukt dat het hij of zij is. De andere kandidaders, die veel minder met het Collectief hebben, lijken juist wel meer medeleven met elkaar te hebben.
Motieven
Doodstraf
Het concept doodstraf komt veel voor in het boek, een executie is immers een doodstraf. Binnen het Collectief kan je voor iets kleins al de doodstraf krijgen: zo wordt het volk in toom gehouden. Het zet je aan het denken over het concept: in hoeverre kan de doodstraf de oplossing zijn voor iets?
Schijn
De leden van het Collectief leven eigenlijk in één grote schijnwereld: op papier klinkt de samenleving mooi, en iedereen doet lief en leuk tegen elkaar, maar iedereen die zich niet aan de regels houdt wordt op brute wijze gecorrigeerd. Tegelijkertijd houden de productiemedewerkers ook lange tijd de schijn op, door enthousiast mee te werken aan de programma's, maar in het geheim de jongeren te redden.
Vriendschap
Iedere kandidader heeft een andere verhouding tegenover vriendschap. Charlotte en Abbey zijn tot het einde beste vriendinnen, Nathan kan geen vrienden maken omdat hij geen lid van het Collectief is, Hailey omringt zich vooral met nepvrienden en Frankie heeft als stille, eigenzinnige jongen niet echt vrienden. Elif had een vriendin die erbij was toen ze van de Comarkt stal, deze vriendschap bleek niet sterker te zijn dan haar binding met het Collectief.
Familie(banden)
De komst en regels van het Collectief stellen ook duidelijk gezinsrelaties op scherp: Charlotte doet soms dingen die net op het randje zijn, dit vindt haar moeder niet fijn. Nathans hele gezin is uit elkaar gevallen door de druk vanuit het Collectief. Hailey zag deelnemen aan een show als de enige manier om weer een beetje spanning in haar leven te krijgen, tot afkeer van haar ouders. En Frankie heeft zijn broer nooit meer gezien omdat die wel op tijd wegvluchtte. Het Collectief wil dat je de gemeenschap en het houden aan de regels boven alles stelt, ook boven je eigen familie. Als een gezinslid zich niet conformeert, moet je daar afstand van nemen.
Dystopie
Een dystopie is een wereld met zeer nare, depressieve kenmerken. Het is een beeld dat geschetst wordt als een toekomst ten gevolge van negatieve maatschappelijke ontwikkelingen. Dit verhaal is daar een goed voorbeeld van: het laat zien wat de extreme gevolgen zouden kunnen zijn van, bijvoorbeeld, individualisme door overmatig social media-gebruik.
Communisme
Het Collectief is een samenleving die sterke trekken van het communisme heeft. Iedereen is gelijk, maar moet ook precies hetzelfde leven: dezelfde kleding, dezelfde haardracht, dezelfde spullen, hetzelfde huis, hetzelfde eten en hetzelfde inkomen. In dit boek eet iedereen zelfs op dezelfde tijden en lezen ze alleen dezelfde boeken. En bovenal mag niemand het land in- of uitgaan. Iedereens persoonlijkheid wordt een beetje afgestompt: subsidies op alle vormen van kunst en cultuur worden ook gestopt.
Titelverklaring
De executie is de naam van de liveshow waar een groot deel van het boek om draait. In deze show bepalen de kijkers thuis en het publiek per ronde wie van de zogenoemde ‘kandidaders’ live wordt geëxecuteerd. De kandidaders zijn jongeren die iets hebben gedaan wat tegen de regels van het Collectief ingaat. In het tweede deel van het boek wordt in een soort nabootsing van De executie premier Comendo geëxecuteerd.
Structuur & perspectief
Het boek bestaat uit twee delen: ‘De Liveshow’ en ‘De Executie’. In beide delen komen vier van de vijf de kandidaders van deze aflevering een keer aan het woord: Charlotte, Nathan, Hailey en Frankie. Iedere kandidader krijgt steeds een paar hoofdstukken. Het verhaal wordt dan vanuit de ogen van de desbetreffende kandidader verteld in een ik-perspectief.
Decor
Het verhaal begint op vrijdag 10 januari 2048, om 20:55 uur: vlak voor de liveshow begint. De hoofdlijn van het verhaal verloopt chronologisch, maar er zitten heel veel flashbacks in omdat iedere kandidader in gedachten vaak teruggaat naar diens verleden. Het verhaal speelt zich af in een soort vreemde, dystopische wereld, het is een extreem negatief toekomstbeeld van de samenleving. Die samenleving wordt het Collectief genoemd. Het communisme is hierin sterk te herkennen. Verder speelt deel 1 van het verhaal zich af in de studie van ‘De Executie’, deel 2 op het boorplatform waar alle kandidaders naartoe gebracht zijn nadat ze gered waren.
Stijl
Het boek is vlot geschreven, met weinig moeilijke woorden en geen enorm lange zinnen. De gebeurtenissen en perspectiefwisselingen volgen elkaar in snel tempo op, waardoor het de aandacht vasthoudt en je het relatief gemakkelijk wegleest. Daarnaast worden veel scènes uitgebreid en beeldend beschreven. Het verhaal bevat ook veel dialogen.
Slotzin
'Ben je er klaar voor?' vraagt Nathan. Met zijn ene hand pakt hij de rolstoel van zijn vader vast, zijn andere arm slaat hij om mijn schouder. Ik knik. 'We gaan.'Beoordeling
Ik vond het een goed maar soms ook wat vreemd en extreem verhaal. Doordat je voor je gevoel middenin een gebeurtenis begint met lezen heb je aan het begin erg veel vragen: wat hebben die jongeren gedaan dat ze nu als kandidader in een kooi zitten? Wie is die premier Comendo? Gaan de kandidaders écht dood als de bodem onder hen wegvalt? Door het hele verhaal worden vragen beantwoord en ontstaan er steeds weer nieuwe vragen. Dit zorgt ervoor dat je graag wil doorlezen en ook met spanning blijft lezen. De redelijk frequente perspectiefwisselingen zorgen er ook voor dat je aandacht erbij blijft. Waar er in het eerste deel steeds veel aandacht was voor de achtergrond van de kandidader en er steeds een redelijk lange opbouw naar de volgende executie was, ging alles in deel twee ineens erg snel. Een beetje te snel naar mijn mening: ineens was iedereen op het eiland, werd iedereen van de productie vermoord en waren er na een vuurexplosie op het boorplatform nog maar zeven mensen over. Dat einde vond ik wat extreem en kort door de bocht, alsof er ineens snel een einde aan het verhaal gemaakt moest worden.
Recensies
""Daniëlle weet de enorme spanning goed in het verhaal aan te houden. Haar schrijfstijl weet precies de juiste dosis aan informatie te geven, zodat je alsnog de actie blijft voelen. Elke keer dat een van de vijf werd geëlimineerd was ik ook zo benauwd, het akelige gehalte beneemt je echt de adem."" https://nerdygeekyfanboy....-executie/
""De Executie van Daniëlle Bakhuis is een echte aanrader voor wie iets wil lezen dat vlot geschreven is, uitgediepte en volle karakters bevat, de spannende sfeer van een show weergeeft en dit alles wil combineren met een Orwelliaanse, gecontroleerde en totalitaire wereld waarin iedereen in het rijtje moet lopen."" https://www.chicklit.nl/b...e-executie
REACTIES
1 seconde geleden