Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2013
  • 416 pagina's
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Flaptekst

Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een moeder dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Wat er met hen gebeurt – het zusje wordt noodgedwongen verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul – zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen over tientallen jaren in gang, die een indringend beeld geven van de morele complexiteit van het leven. Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman, ouders en kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, en hij onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Hij volgt zijn personages over de hele wereld: van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Het verhaal wordt steeds groter en veelomvattender, emotioneler en krachtiger. Gedreven door zijn kenmerkende compassie en filosofische inzichten waardoor De vliegeraar een geliefde klassieker werd en Duizend schitterende zonnen een absolute bestseller, betoont Khaled Hosseini zich in En uit de bergen kwam de echo eens te meer een geboren verhalenverteller. Dit nieuwe boek is opnieuw een magnifieke prestatie.

Eerste zin

Vooruit dan maar. Als jullie een verhaal willen horen, zal ik er een vertellen.

Samenvatting

Het boek vertelt de verhalen van een flink aantal personages die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Er is dus niet echt een duidelijk plot, maar alle verhalen draaien om een bepaalde afstand tussen familieleden en het feit dat die afstand niet wegneemt dat die familierelaties het leven sterk beïnvloeden.

De verhaallijn waarmee alles begint, is het verhaal van Pari en haar broer Abdullah. Hun moeder is overleden en Abdullah zorgt voor Pari alsof ze zijn dochter is.
De oom van Pari en Abdullah werkt voor een betrekkelijk rijk echtpaar en zorgt ervoor dat de vader van het gezin Pari aan het rijke echtpaar verkoopt. De oom is verliefd op de vrouw van het echtpaar (Nila), maar Nila vertrekt naar Parijs met Pari wanneer haar man ziek wordt. De man van Nila blijkt juist weer al heel lang verliefd te zijn op de oom. In het huis van de rijke man en de oom komt op een gegeven moment Markos wonen, een plastisch chirurg die vrijwillig de Afghaanse mensen komt helpen. Via een brief aan Markos laat de oom na zijn dood weten dat Pari gekocht was en zo komt Pari veel later achter haar ware afkomst.

Pari heeft inmiddels zelf ook al wel uitgeknobbeld dat haar moeder nooit haar biologische moeder geweest kan zijn. Haar relatie met Nila is erg slecht. Nila is losbandig, alcoholiste en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Wanneer Pari Abdullah uiteindelijk vindt, is Abdullah mentaal helemaal niet meer in orde. Hij heeft geen idee meer van haar bestaan. Met zijn dochter - die ook Pari heet - bouwt Pari een goede band op.

Andere verhaallijnen:

Parwana, de stiefmoeder van Abdullah en Pari, heeft haar gehandicaptezus in de woestijn achtergelaten om dood te gaan.

Markos heeft een soort aangenomen zus die veel beter voor zijn moeder zorgt dan hij doet. Markos heeft geen goede relatie met zijn moeder. De aangenomen zus heeft maar een half gezicht doordat ze als kind is aangevallen door een hond. Zij blijft bij de moeder van Markos omdat ze 'de wijde wereld' niet indurft vanwege haar gezicht.

Er is nog een verhaal van twee in Amerika wonende broers die het huis van hun vader in Afghanistan proberen terug te krijgen. Terwijl ze daar zijn, ontmoet een van hen een klein meisje in een ziekenhuis. Het meisje heeft niemand meer doordat haar hele familie is uitgemoord door haar oom. Ze heeft een hoop operaties nodig en de broer in kwestie belooft haar dat hij zal regelen dat ze in Amerika geopereerd kan worden. Thuisgekomen gaat de broer toch weer op in het alledaagse leven en zijn gezin en laat hij uiteindelijk niets meer van zich horen. Jaren later heeft het meisje een boek geschreven over haar ervaringen.

Het halfbroertje van Pari en Abdullah heeft inmiddels een zoon die bevriend raakt met Adel. De familie van het halfbroertje is van hun land gejaagd door de vader van Adel. Adel denkt dat zijn vader een heel goede man is, doordat hij zich als weldoener opstelt. In werkelijkheid is hij echter een oorlogsmisdadiger en een landrover die de halfbroer van Pari en Abdullah iets aandoet, er wordt zelfs gesuggereerd dat hij hem vermoordt.

Aan het begin van het boek vertelt de vader van Abdullah en Pari hen een verhaal over een monster dat eist dat een vader een van zijn kinderen opoffert om de rest te sparen. De vader van het geofferde kind gaat op zoek naar het monster en komt er daar achter dat het opgeofferde kind in een soort hemel beland is. De vader besluit daarop het kind daar te laten. Het monster beloont hem daarvoor door zijn herinneringen aan het kind te wissen opdat hij het niet meer zal missen, maar zo nu en dan hoort de vader toch uit de bergen de echo van het belletje dat het kind droeg klinken.

Personages

Abdullah

Abdullah is een heel zorgzaam type dat serieus in het leven staat en de zorg voor zijn familie voorop stelt.

Nila

Nila is de vrouw die Pari van diens vader koopt. Ze is een losbandig type dat zich weinig aantrekt van 'hoe het hoort'. Ze leeft vooral naar haar gevoel. Je zou haar als een vrijgevochten vrouw kunnen zien, maar ook als een egoïste, een narciste en een ongeschikte moeder.

Pari

Pari is eerst een meisje van drie. Aan het einde van het boek is ze in de 60. Ze is een vrij analytisch ingesteld type dat zich afzet tegen het theatrale karakter van haar (niet-biologische) moeder. Ze is intelligent, zachtaardig en bescheiden.

Nabi

Nabi is de oom van Pari en Abdullah en de kok en chauffeur van Nila en de man met wie ze in Afghanistan getrouwd is. Hij is een goede werknemer en hij stelt zijn leven in het teken van zijn werkgevers. Eerst doordat hij verliefd is op Nila, later uit schuldgevoel.

Quotes

"'Jullie zijn geen honden,' zei Adel. Hij moest zijn best doen om zijn stem in bedwang te houden. 'Jullie zijn aasgieren. Net als Kabir zei. Ik had het kunnen weten."

Bladzijde 273

"'Ik kijk soms naar jou en dan kan ik me niet in jou terugvinden. Natuurlijk niet. Ik denk ook niet dat dat uiteindelijk verbazingwekkend is...'"

Bladzijde 212

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen
"En uit de bergen kwam de echo" is een boek vol verhalen van verschillende mensen die met elkaar te maken hebben. Familiebanden staan centraal in deze roman. Te beginnen met de band tussen Pari en Abdullah. Het bijzondere aan de familieband is, dat die er onvoorwaardelijk blijft, wat er ook gebeurt. In de Afghaanse cultuur is familie het allerbelangrijkste. Het is een heel bijzondere manier van liefhebben. De auteur gebruikt deze thematiek ook in zijn andere romans.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties
In het boek komt een aantal moeilijke liefdesrelaties voor. Zo is er de relatie tussen de vader van Pari en Abdullah en Parwana, die er is ondanks het feit dat hij eerder liever haar zus had gehad. Ook de relatie die Pari met de ex van haar \'moeder\' aangaat is een moeizame.

Liefde
Alle personages handelen in zekere zin vanuit liefde. De keuzes die ze daarbij maken, lijken misschien niet altijd liefdevol, maar zijn dat wel. Het verhaal waarmee de vader van Pari en Abdullah opent, beschrijft dat heel duidelijk.

Identiteitsontwikkeling
Veel van de verhalen gaan ook over hoe de personages zich ontwikkelen en hoe dat hun verhouding tot bepaalde familieleden onder druk zet. Zo is er Adel die erachter komt dat zijn vader een oorlogsmisdadiger is die de plaatselijke bevolking van hun land verjaagt.

Motto

Voorbij ideeën

van goed en kwaad

is er een land.

Daar zal ik je ontmoeten.

Jelaluddin Rumi, dertiende eeuw

 

Opdracht

Voor Elaine

Ik draag dit boek op aan Haris en Farah,

beiden de noor van mijn ogen,

en aan mijn vader, die trots zou zijn geweest

Trivia

De auteur heeft al eerder twee bestsellers geschreven ('The Kite Runner' en 'A Thousand Splendid Suns).

Titelverklaring

In het verhaal dat de vader van Abdullah en Pari aan het begin van het boek vertelt, draagt een kindje waarvan voor zijn eigen bestwil afstand wordt gedaan een belletje. Hoewel de vader van het kind vergeet dat hij het kind gehad heeft, hoort hij soms nog het belletje rinkelen.

Dit verhaal staat symbool voor hoe men nooit echt afscheid neemt van familie. Waar je vandaan komt, blijft altijd een deel van wie je bent en zelfs al ben je daar ver vandaan (fysiek of mentaal), je wortels zullen altijd 'echoën' in wie je bent.

Structuur & perspectief

Het verhaal verspringt regelmatig van tijd en perspectief. Het bestrijkt een groot tijdoppervlak. Per hoofdstuk wordt er een ander perspectief aangenomen.

Decor

Het boek bestrijkt een periode van ongeveer 1950 tot 2013. Het speelt zich af in een klein dorpje in Afghanistan, in Kabul, in Griekenland, in Parijs en in de Verenigde Staten.

Stijl

Het boek is in een heel verhalende stijl geschreven. Het is vaak eigenlijk net alsof iemand bij de open haard over vroeger zit te vertellen. Er komen niet heel veel dialogen in voor en de stijl is een beetje lyrisch zonder zwaar te worden.

Slotzin

Ze sluit haar ogen. Drijft weg, zorgeloos, alles helder en stralend, en alles tegelijk.

Beoordeling

'En uit de bergen kwam de echo' is een fijn boek om mee te nemen op vakantie. Het leest prettig weg zonder aan inhoud in te boeten. De verhalen zijn schrijnend maar mooi en vaak ontroerend. Ik heb het boek dus met plezier gelezen, en er waren delen die me echt raakten, maar de hoeveelheid verhaallijnen had  wat mij iets kleiner gemogen. Er zit namelijk een aantal lijnen in dat niets bijdraagt aan de hoofdlijn en die komen dan - ondanks hun schoonheid - toch een beetje over als loos intermezzo of paginavulling. Ook is het zo nu en dan een beetje vervelend dat pas na ongeveer een bladzijde duidelijk wordt wiens perspectief in het hoofdstuk aangenomen wordt.

Recensies

"Uiteindelijk telt maar één ding, de liefde en de genegenheid die mensen voor elkaar voelen, de offers die ze daarvoor maken."
http://www.dewereldmorgen...d-hosseini

"Following its characters and the ramifications of their lives and choices and loves around the globe—from Kabul to Paris to San Francisco to the Greek island of Tinos—the story expands gradually outward, becoming more emotionally complex and powerful with each turning page."
http://www.goodreads.com/...ins-echoed

"Op het moment dat het afscheid plaatsvindt, lijkt het alsof je bent beland in een exotische tearjerker. Gelukkig wordt dit beeld in de loop van de roman genuanceerd, al blijft het melodrama op de loer liggen, om nu en dan bijna gulzig toe te slaan."
http://www.volkskrant.nl/...-echo.html

Bronnen

Bol

http://www.bol.com

Overhoor jezelf

Waarom draagt Thalia een masker?
Wat schrijft Roshi als opdracht in haar boek?
Hoeveel kinderen krijgt Pari?
Wat verliest Adel bij een potje voetbal?
Wat wordt Pari?
Hoe noemt Nila Pari in een interview?
Wat zit er in het doosje dat Abdullah voor Pari bewaard heeft?
Waar lijkt de baby van Pari op een gegeven moment aan te lijden?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.