3PAKbundel 2022 door Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover 3PAKbundel 2022
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 16 september 2022
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2022
Pagina's
59
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen
Literaire thema's

Boekcover 3PAKbundel 2022
Shadow
3PAKbundel 2022 door Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2022
  • 59 pagina's
  • Uitgeverij: CPNB

Flaptekst

N.v.t.

Eerste zin

Er staan twee verhalen en een reeks gedichten in de bundel. De eerste zin is dus niet van toepassing.

Samenvatting

Verhaal 1  You're next.
Farah is met Rowan en Damian op vakantie in het Spaanse Malgrat de Mar. Er zijn ervoor een paar moorden op jonge meisjes geschied. In het hotel ervaart Farah een enge blik van een Engelse hotelgast. Onder de kamerdeur wordt later  een briefje geschoven met de tekst: You're next.
De volgende dag gaan ze naar het strand, maar ze worden overvallen door noodweer. Ze moeten naar de kelder van het hotel vluchten. De stroom valt  uit. In het pikkedonker wordt later een meisje dood aangetroffen onder een tafel. Farah ziet ook dat het meisje op haar lijkt. Dat leest ze ook in een krantenartikel. Wanneer ze de enge man weer ziet, begint ze te gillen. Maar ze wil de man ook weglokken. Ze loopt naar de toiletten. Hij achtervolgt haar. Ze rent naar het zwembad en de man duwt haar onder. Ze krijgt geen adem meer en raakt bewusteloos.

Als ze bijkomt is de storm gaan liggen. Ze ziet dat de Engelsman met zijn handen gebonden staat. Hij is aangehouden door hotelgasten.  Maar als die mensen  niet opletten, heeft de man plotseling zijn polsen weer vrij. Dan valt de stroom voor de tweede keer uit.....

Gedichten 2 :  Ook als je ze wist
Er staan zeven gedichten in dit gedeelte: Veertien, Zestien, Vakkenpakket, Kinderen die downloaden, Ik wist het al, Jongens tegen de meisjes, Moeilijke woorden.
Het zijn alle moderne gedichten zonder rijm en interpunctie met als algemeen thema: identiteit, wie ben je, jongen, meisje, oud, jong, hoeveel versies kunnen er bestaan van jou?
In Veertien komt het verschil tussen jongen en meisje aan de orde. Jongens mogen meer dan meisjes. Als vrouwen ouder (en wat minder aantrekkelijk) worden, zien ze opnieuw veertienjarige meisjes die hetzelfde overkomt als hen.
In Vakkenpakket is het thema van het gedicht dat je op school heel andere dingen leert dan kennis die je later nodig hebt. "Je leert er ook je mond houden en orders opvolgen."
In
Ook als je ze wist gaat het over onze digitale wereld.  Hoe zullen latere generaties over ons denken?
"Zij die onze soort opvolgen zullen jagen op voetafdrukken in de laaglanden en fragmenten van onze gewoonten samenstellen
een versteende smartphone bewaard achter glas voor de nieuwe jongeren om langs te lopen op schoolreisjes 
op de smartphone staan naaktfoto's  ook als je ze wist

Verhaal 3 : Solaro
Een naamloze ik-figuur vertelt een verhaal over een bizarre vriend (kennis) die bij zijn moeder in Bloemendaal woont. De knul zal binnen enkele weken naar Engeland reizen om daar bij een bank te gaan werken. Het is een baan waarbij veel geld valt te verdienen. Die eerste ontmoeting is ongeveer twintig jaar geleden.

Daarna is de ik-figuur nog twee keer in Londen geweest om de vriend te ontmoeten. Het zijn gekke ontmoetingen: ze draaien om veel geld, maar de man heeft één ding in zijn hoofd. De schoonheid van dingen. Hij is zijn leven lang op zoek naar de Heilige Graal. Na twintig jaar weet hij het. Hij moet daarvoor naar Napels. De ik-figuur krijgt een uitnodiging. Hij vliegt naar Napels  en daar vertelt de vriend dat 'zijn  Graal' een op maat gemaakt pak van Solaro-wol is. Ze gaan naar een heel oude kleermaker die sterven gaat. De 'vriend' verdwijnt achter een scherm en hij komt niet meer terug. Ook hier is er een open einde.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Farah (verhaal 1)

Farah is het mogelijke slachtoffer van een seriemoordenaar. Ze is bang als ze hem in het hotel ziet. Maar het verhaal is zo kort dat je geen karakterontwikkeling kunt zien. Farah is nog niet volwassen als z emet haar vrienden naar Spanje op vakantie gaat.

ik-verteller (verhaal 3)

Je komt erg weinig te weten over de naamloze verteller. Hij moet twintig jaar daarvoor een jaar of dertig zijn geweest. Hij is namelijk een jaar of tien ouder dan de zoon van de vrouw uit Bloemendaal. Hij noemt die persoon knul, maar die heeft zijn rijbewijs. Hij gaat stage lopen bij een bank in Londen. Over de verteller kom je bijna niets te weten. Hij werd twintig jaar geleden betaald voor het afnemen van een interview: hij zal dus iets in de verslaggeving of journalistiek doen. Twintig jaar later zal hij dus ongeveer vijftig jaar zijn.

De knul uit Bloemendaal (verhaal 3)

Twintig jaar geleden zal de knul ongeveer twintig jaar zijn geweest. Hij is iemand die veel geld verdient en het ook uitgeeft aan exclusieve kleiding. Hij vindt geld niet belangrijk: het draait in het leven maar om één ding.: de schoonheid. Hij is daarom opzoek naar zijn Heilige Graal. Twintig jaar later weet hij wat dat voor hem is: een mooi genaaid pak van Solara-wol door een oude Italiaanse kleermaker Als hij het krijgt, is zijn taak volbracht.

Quotes

"Uit Veertien: jongens hebben voetbal, een bank in het park stunten op een BMX en basketballen op het plein tot middernacht meisjes hebben schaamte" Bladzijde 25
"Uit: Vakkenpakket een van de meest belangrijke lessen voor succes in een carrière hoe orders op te volgen op school mag je gemeen zijn je krijgt geen les in restaureren je leert schrijven maar alleen als je beschuldigd bent links schrijf je de goede dingen rechts de slechte" Bladzijde 27
"Uit: You're next. Terwijl het water mijn mond en neus binnendringt, probeer ik spartelend te vechten. Hem weg te duwen, te slaan, te schoppen. Duizelig. Kramp in mijn armen. Ik krijg ... geen ... adem." Bladzijde 31
"Uit: You're next. Er klinkt een harde donder boven ons. De storm zweelt weer aan en het licht begint te knipperen terwijl de Engelsman op Damian afloopt. Dan valt de stroom voor de tweede keer uit." Bladzijde 31
"Uit verhaal Solaro. Schoonheid daarentegen. Schóón-héid. Niemand heeft er een mening over, dat zou nergens op slaan, want schoonheid verstomt, laat je stil en ontroerd achter. Je sluit een pact met schoonheid of je hebt geen idee." Bladzijde 49
"Uit verhaal Solaro. Jarenlang wachtte ik op een soort teken, right, dat ik er klaar voor was, de heilige graal. Maar het teken had niks met mij te maken. De cancro van de grote meester - dát was het teken. Het laatste pak van Lucarelli. Als we dit doen, kunnen hij en ik allebei de kist in." Bladzijde 57

Thematiek

Verhaal 1 moord

In het eerste verhaal gaat het over een seriemoordenaar die meisjes vermoordt die sterk op de verteller Farah lijken. Ze wordt bedreigd via een briefje op haar hotelkamer en tijdens het barre weer slaat de mogelijke moordenaar toe. Er wordt een meisje dat ook weer lijkt op Farah. De moordenaar doet ook een poging om Farah om zeep te helpen. De eerste poging lukt niet, bij de tweede valt de stroom weer uit.... Het verhaal heeft een open einde.

Verhaal 3 solaro : op zoek naar de heilige graal

De Heilige Graal is een thema dat al in de Arthurromans uit de Middeleeuwen voorkomt. Ridders gingen op zoek naar de Graal, waarin volgens de overlevering het bloed van Jezus na de kruisiging werd opgevangen. Er werden dan ook bijzondere krachten aan toegekend. In dit verhaal is het zoeken naar de Heilige Graal het toppunt van schoonheid voor de vriend van de verteller. Hij komt er na een jaar of twintig achter dat de Heilige Graal het laatst gemaakte kostuum van de oude kleermaker Lucarelli uit Napels is. De ik-verteller moet er getuige van zijn dat zijn 'vriend' die Heilige Graal krijgt. Het is niet onmogelijk dat de vriend na het ontvangen van het kostuum sterft. Hijzelf geeft al een voorspelling daarvan in de tekst. (zie daarvoor Quote 5) Ergens speelt misschien ook mee dat er een uitdrukking bestaat over Napels. "Eerst Napels zien en dan sterven." De vriend ziet hij niet meer terug.

Motieven

Verhaal 1 angst

Farah wordt erg bang als ze een enge man in het hotel ziet, die haar langdurig aankijkt.

Verhaal 3 queeste

Het zoeken naar iets heet een queeste. Dit motief komt al in de Middeleeuwse literatuur voor, vooral in de verhalen van King Arthur.

Verhaal 1 en 3 : de dood

In beide verhalen zou de dood een motief kunnen zijn. Door de twee open eindes kun je het als lezer nooit zeker weten. Farah kan alsnog vermoord worden door de seriemoordenaar. In verhaal 3 kan de eigenaar van het fraaie kostuum besluiten dat zijn levensdoel bereikt is. De verteller zal niet naar hem op zoek gaan.

Titelverklaring

Titel 1 : 
You're next - Chinoux Thijssen.
Op een briefje in het htel staat dat Farah het volgende slachtoffer.zal zijn,

Titel 2 
Ook als je ze wist - Gershwin Bonevacia. Is een verwijzing naar een gedicht, waarin de strekking is dat je datagegevens kunt wissen.

Titel 3
Solaro - Daan Heerma van Voss
De ik-figuur ontmoet een bijzondere kerel die veel geld heeft en dat uitgeeft aan dure kleding. Solaro is de naam van een supermooie maar dure wol soort, waarvan de kerel een mooi pak heeft laten maken. Dat is zijn grote droom.

Structuur & perspectief

Het eerste verhaal is een ik-verhaal gezien door de ogen van Farah die met twee vrienden  op vakantie in Spanje zit. Het verhaal heeft een open einde en wordt verteld in de o.t.t. Het verhaal wordt helemaal chronologisch verteld.

De zeven gedichten met titel vormen het tweede deel van de bundel. Het zijn moderne gedichten zonder rijmschema's en interpunctie. De ik-dichter in deze gedichten is de dichter zelf, die praat over zijn ervaringen, gevoelens, opvattingen. Bonevacia is een spokenwordartiest, min of meer een variant op een rapper die met tekst en muziek een verhaal onder woorden brengt.

Het laatste verhaal is weer een ik-verteller, die een mysterieuze en rijke vriend heeft. Ook dit verhaal heeft een open einde, maar wordt verteld in de o.t.t en de o.v.t, De verteller geeft aan dat hij 'zijn vriend' al een jaar of twintig kent. Het is eigenlijk een verhaal vanuit het heden, terug naar een vertelling over het verleden en het eindigt weer in het heden. Het tijdsverloop is hier dus niet chronologisch  gepresenteerd.

Decor

Bij gedichten gelden de termen decor en tijd niet. Het zijn overigens wel eigentijdse gedichten.

In het eerste verhaal is het decor een luxe hotel in de Spaanse badplaats Malgrat de Mar. Drie vrienden beleven er een angstaanjagend avontuur. Het is een eigentijds verhaal.

In het tweede verhaal zijn er enkele plaatsen waar de ik-verteller naar toe gaat. Hij bezoekt enkele keren zijn vriend in Bloemendaal, Londen (2x), Napels . Er is een tijdsverloop van twintig jaar in de vertelling. Je kunt niet uit de tekst afleiden wanneer het verhaal zich afspeelt.

 

Stijl

De stijl van de drie afdelingen is verschillend. In het eerste verhaal is het woordgebruik helemaal gericht op de jeugd. Het is de snelle stijl van een mogelijk misdaadverhaal. Het verloop is spannend.


In de zeven gedichten wordt geen rijm en geen in terpunctie gebruikt. Het is de stijl van een spokenwordarties Bonevacia.

In Solaro spreekt een ik-verteller over zijn bijzondere kennis. De stijl is lastiger dan in het eerste verhaal. Meer gericht op een oudere lezer. De lezer moet ook weten wat de Heilige Graal is

Slotzin

Er staan twee verhalen en een reeks gedichten in de bundel. De slotzin is dus niet van toepassing.

Bijzonderheden

De 3Pakbundels worden al een paar jaar in de maand september tijdens de Boekenweek voor Jongeren gratis aan scholieren uitgereikt. Er staan steeds drie culturele uitingen in het dunne boekje. Altijd wel verhalen, soms een kleine grafic novel (de laatste twee jaar) en nu dus een reeks gedichten van een spokenwordartiest.

Beoordeling

Het eerste verhaal is kort en spannend. Het zou jonge lezers nieuwsgierig kunnen maken naar het werk van Thijssen als Young Adult-thrillerschrijfster. Geschikt voor de middengroep van het voortgezet onderwijs. Maar open einden vinden leerlingen vaak niet zo leuk.


De gedichten lijken soms wel toegankelijk, maar de onderliggende gedachte is niet voor iedereen te begrijpen. Bij sommige  ervan past het etiket 'zweverig.' Enkele gedichten zijn te lang voor de doelgroep waardoor de aandacht voor wat de dichter wil meegeven, verslapt. 
Het derde verhaal is meer geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het is niet heel erg spannend en ik vraag me af of de scholieren het verhaal zullen waarderen. Ook dit verhaal heeft een open einde. De lezer weet niet wat er met de rijke man gebeurt, als die zijn nieuwe kostuum heeft gekregen.

Hoe vervelend het ook is voor de samenstellers. Ik heb niet direct het idee dat deze uitgave van 3PAK het lezen zal stimuleren. Jammer, gemiste kans.

Recensies

"Conclusie Concluderend moet ik helaas bekennen dat ik niet zo heel erg onder de indruk was van de gekozen 3PAK auteurs en hun bijdragen van dit jaar. Weet wel dat dit mijn mening als volwassene is. Al denk ik niet dat ik er in mijn tijd als Young Adult wel aandacht aan had besteed." https://www.hebban.nl/rec...-3pak-2022
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.376 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees