Doet hier iemand in de klas aan vrijwilligerswerk?
Inleiding Heel veel mensen hebben tegenwoordig een baantje. Misschien om wat geld bij te verdienen. Maar het kan ook zijn dat de mensen het gewoon leuk vinden om dat te doen. Ze vinden het leuk om andere mensen te helpen, te vermaken, te verzorgen en ga zo maar door. Dat heet vrijwilligers werk.
Onbetaald Overal in de maatschappij doen mensen vrijwilligerswerk. Er zijn mensen die zich inzetten voor een goed doel, zoals de mensen van Amnesty International, WNF en de Hartstichting, maar ook helpen op school als overblijfmoeder is een vorm van vrijwilligers werk. Vrijwilligers werk is dus een baantje waarbij je niet voor het geld werkt…maar gewoon omdat je het belangrijk of leuk vindt!
Leerzaam Nog een reden om vrijwilligers werk te doen is dat je er veel van leert. Je leert bijvoorbeeld heel veel van dieren als je bij het WNF werkt. Of veel van kinderen als je in een Crèche werkt, veel van computers als je gratis mensen met computers helpt (zoals oudere mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt en dat graag zouden willen doen). Alles wat je doet in vrijwilligerswerk, kan dus ook leerzaam zijn!
Jammer genoeg wordt het de laatste jaren steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Vrijwilligerswerk kost heel veel tijd. Veel mensen hebben ook geen zin om een groot deel van hun vrije tijd op te geven waar ze zelf gewoon helemaal niets aan hebben. Misschien als ze er maar een hele kleine beloning bij doen, of meer reclame maken voor hun zaak / organisatie (enzovoorts), dan zouden misschien meer mensen interesse kunnen hebben in het werk…maar ook zou het dan eigenlijk geen vrijwilligers werk meer zijn.
Via deze weg gaan we jullie dan toch iets meer vertellen over vrijwilligers en misschien krijgen jullie dan wel zin om zelf aan vrijwilligerswerk te doen.
Vlaams beleid t.a.v. vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk is en blijft uitermate belangrijk in de sectoren van Welzijn en Gezondheid. Vrijwilligers in organisaties en instellingen zoals slachtofferhulp, Kind en Gezin, rusthuizen, buurthuizen en ziekenhuizen, nemen een unieke plaats in in de welzijns- en gezondheidssector en zijn bijgevolg een meerwaarde voor een zorgzaam Vlaanderen. Voor de ondersteuning van zowel onafhankelijk als ingebouwd vrijwilligerswerk worden er sinds 2001 subsidies toegekend aan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, alsook aan de provinciale steunpunten vrijwilligerswerk en het Punt in Brussel.
In het kader van zorg is de groei van de 50-plussers een troef. Maar daar later meer over.
Inhoud
1. Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk gaat om: - Een activiteit - Met onverplicht karakter - Ten behoede van anderen of van de samenleving - Die onbezoldigd is - In min of meer georganiseerd verband wordt verricht - Door een natuurlijke persoon
Wanneer word ik als vrijwilliger beschouwd? Als vrijwilliger span je je belangeloos in voor de samenleving. Je hebt rechten, je hebt verantwoordelijkheden en soms loop je ook risico's. Vrijwilliger of niet, de grens is vaak subtiel en de lijn moeilijk te trekken. Maar het maakt een groot verschil. Je wordt als vrijwilliger beschouwd als je het werk onbezoldigd doet. Je mag alleen vergoed worden voor werkelijk gemaakte kosten (bv. verplaatsingen), binnen bepaalde grenzen. Maar de scheidingslijn is soms moeilijk te trekken:
Enkele voorbeelden je bent geen vrijwilliger als volleybalspeler in een club, maar wel als je wekelijks de jeugdploeg gaat begeleiden of penningmeester wordt in het bestuur van de club. je bent geen vrijwilliger als je je broer helpt bij de renovatie van zijn huis, maar wel als je regelmatig gaat helpen bij het opknappen van de lokalen van de jeugdvereniging. je bent geen vrijwilliger als je regelmatig een lifter meeneemt maar wel als je wekelijks chauffeur voor de voetbalploeg bent.
2. Wie mag vrijwilligerswerk doen?
je mag niet werkloos zijn door eigen fout of beslissing je moet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en werk blijven zoeken je mag geen loon of voordelen in natura ontvangen je moet toelating vragen bij de RVA
3. Ben ik als vrijwilliger vrij of zijn er beperkingen?
Net zoals in het gewone arbeidsrecht zijn er beperkingen: je mag niet werken als je jonger bent dan 15 (tenzij tijdens culturele, artistieke, opvoedkundige of wetenschappelijke activiteiten). je mag niet ‘s nachts werken, tenzij dat in de betaalde job ook mag.
4. Mag ik mijn kosten aanrekenen?
Ja, je mag je onkosten aanrekenen tot een bepaald plafond. Kost en inwoning of zakgeld kan niet voor een vrijwilliger. Cadeautjes kunnen alleen als ze niet te groot zijn of te regelmatig uitgedeeld worden.
5. Ben ik verzekerd als vrijwilliger?
Je familiale verzekeringspolis zal in heel wat gevallen bijdragen, tenzij in je polis vrijwilligerswerk expliciet is uitgesloten. Je kan altijd met de organisatie waarvoor je je inzet afspreken dat ze een verzekering afsluit voor ongevallen, schade aan bezittingen of schade aan derden. In je contract kan je met de vereniging afspreken dat, in geval van schade aan derden, de vereniging de verantwoordelijkheid op zich neemt en niet jijzelf als vrijwilliger. Dit pleit je uiteraard niet vrij bij zware fouten of onzorgvuldigheden.
2001: Internationaal Jaar van de Vrijwilligers
Het Internationaal Jaar van de Vrijwilligers liep van 5 december 2000 tot 4 december 2001.
De Vlaamse regering onderschreef de vier doelstellingen van het Internationaal Jaar van de Vrijwilligers:
In de eerste plaats streeft men ernaar dat vrijwilligerswerk meer erkenning krijgt.
Bovendien wil men ertoe bijdragen dat financiële, materiële en institutionele voorwaarden van die aard zijn dat vrijwilligers in optimale omstandigheden hun taak kunnen vervullen.
Verder streeft men ernaar vrijwilligerswerk te bevorderen en meer mensen ertoe aan te zetten een deel van hun vrije tijd vrijwillig ten dienste te stellen.
Ten slotte ijvert men ervoor contacten tussen de verschillende vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te bevorderen. Concreet wil men het uitwisselen van informatie bevorderen waardoor het mogelijk wordt dat de verschillende groepen uit elkaars ervaringen leren en op die manier efficiënter kunnen functioneren.
DIA 8
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
we bedanken je voor het opstellen van dit werkstuk want we kunnen het goed gebruiken voor ons verslag over vrijwilligerswerk
Xx
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ik vind het een geweldig onderwerp ik doe zelf mijn werkstuk er over zit nog maar in groep 7 dus het is best lastig ik ga zeker jou werkstuk gebruik
9 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
hoi ik vind dit heel leuk om te lezen want ik ben zelf een vrijwilliger maar zelf ben ik pas 12 en ik doe vrijwilligerswerk met oudere samen met een vriendin en er was geen probleem met onze aanmelding we hebben nu een naam kaartje en een sleutel en ik vind het heel leuk om te doen !!!
8 jaar geleden
Antwoorden