Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Voorwoord

Ik ga het houden over kleding, ik weet er niet zoveel van af dus ik hoop er wat van te leren.Inhoud

1: Kleding van vroeger:

mode jaren 50

mode jaren 60

mode jaren 702: kleding van nu

- kleding van nu3: mijn eigen kleding.

- over me zelf1: Kleding van vroeger1950:

Een Rocker:

De rockers zijn beïnvloed doordat er een nieuwe muziekstijl ontstaat namelijk; De rock and roll. Deze is ontstaan in de vroege jaren ’50 en spreekt de jongeren geweldig aan. De meeste popzangers zijn een soort sekssymbolen, met name Elvis Presley. Zijn uiterlijk en kleding hebben model gestaan voor een heleboel jongeren. Hij staat ook model van de populaire rock and roll zanger: gitzwart (eventueel geverfd) kort haar met een kuif, lang en slank lichaam en vaak zwarte kleding dragend. De colberts zijn breed en lang. Ze hebben een sjaalkraag vaak deels van fluweel en ook wel fluwelen manchetten. De broek is van het model kachelpijp(lange pijpen) en tamelijk kort. Mensen droegen er meestal lichtgekleurde sokken bij en de sluiper, een leren schoen met dikke crêpezool, de trots van elke rocker. De meisjes dragen geen speciale rock and roll-kleding. Ze dragen de bekende, algemeen gedragen kleding van eind jaren ’50: wijde rokken, panties eronder, truitjes of overhemdblouses. Een ander zeer populair kledingstuk is de twinset(truitje met korte mouwen daar over een vest). Samen met de lagen gekleurde panties, wijde katoenen rokken, de brede ceintuur en de queenies (schoentjes met sterk gebogen hak) en de jasjes vormt het uniform van de moderne tiener.

Een Beatnik:De Beatniks ontwikkelen zich ook in de jaren ’50 en zijn de voorlopers van de hippies. Ze zijn vooral gericht op geestelijke ontwikkeling en interesseren zich in jazz en poëzie.

De kleding van de beatnik is tegenwoordig moeilijk te omschrijven als bijzonder, omdat wij nu gewend zijn aan dit soort kleding. De beatnik van toen droeg t-shirts, kaki legerbroeken, blue jeans en legeroverhemden. Sommigen dragen een alpinopet, anderen dragen Mexicaanse kledingstukken omdat Mexico een door beatniks graag bezocht land is. Ook de zonnebril voor buiten én binnen is zeer populair. Dat heeft men van bepaalde jazzmusici overgenomen. Men wil zich als beatnik en hipster onderscheiden van alle andere mensen.1960:

Een Hippie:

Midden jaren ’60 is er een nieuwe groep jongeren, de hippies. Tegenover de rebelse jongeren zijn de hippies erg vredelievend. “Love and peace” is hun slogan. Ze noemen zichzelf de flowerchildren. Ze protesteren tegen het kapitalisme, tegen de consumptiemaatschappij, tegen racisme en tegen de klassenmaatschappij. Ze willen een alternatieve maatschappij. Hun kleding is oosters, zoals ook hun muziek. Ze kleden zich anders. het liefst dragen ze geen schoenen. Hun garderobe bestaat uit grote bedrukte omslagdoeken, lange gewaden, hoofdbanden, kralen en franjes. Het haar hoort lang te zijn. Het hippietijdperk loopt ten einde begin jaren 70

modsDe Mods is een beweging aan het einde van de jaren '60, begin van de jaren '70. Niet alleen voelden Mods zich beter dan wie dan ook, men kleedde zich in de duurste Italiaanse kleding en reed rond op Vespa's en Lambretta's(scooters). Hoewel de oorsprong van de Mods zeer zeker lag in de arbeidersklasse in Engeland, sprak de stijl zeker ook jongeren uit de hogere klassen aan, die zich als Mod toch konden afzetten tegen de oudere generatie. Maar toch waren de Mods meer acceptabel voor de rest van de maatschappij dan de rockers. Zo zeer zelf, dat ze uitgroeiden tot eigenlijk de eerste jeugdcultuur. De mode begon de strakke lijnen uit de Mod-kledingstijl te vertonen, series als The Avengers waren erg 'Mod' en in de muziek klonk de sfeer ook door. In de jaren '90 is de invloed opnieuw te zien. Op de hoes van de laatste Oasis-CD zijn zo een handvol Mod-verwijzingen aan te wijzen, The Avengers en The Saint zijn weer in en in speelfilmvorm te bewonderen, et cetera. Het commerciële hoogtepunt van de Mod-cultuur is echter ook het einde van de beweging als jeugdcultuur. De meelopers in de beweging gaven zich over aan de commercialiteit en genoten van de herkenning en de aandacht. Een harde kern keerde zich hier echter van af. Deze kern, onderscheidde zich al door de manier van kledenJaren 70Een Punker:

Toen hippie tijd voorbij was begon de punk periode. Net als de hippies in de jaren ’60 walgen de punkers van de maatschappij, maar ze zijn niet te vinden voor ‘love and peace’. Punk is tegen de staat en agressief en zorgt voor woede en teleurstelling. De punkers dragen het haar fel gekleurd, het staat met behulp van gel in stijve pieken, soms als een hanenkam omhoog en is aan de zijkanten vaak weggeschoren. Ze dragen vooral zwarte kleding met felle kleuraccenten en hun kleding is voorzien van slordig geschilderde, agressieve teksten. Hun sieraden bestaan uit hondenhalsbanden, veiligheidsspelden door de neus en oren en scheermesjes aan een kettinkje of een oor, en ze luisteren natuurlijk naar punkmuziek. Punk slaat aan en wordt voor veel ontwerpers een grote inspiratie bron.

Een Skinhead:

De skinheads staan bekend als een fascistische groep die ook vooral naar agressieve muziek luisteren. Het zijn meestal agressieve types uit de arbeidersmilieus in de arme wijken. Ze willen geen genoegen nemen met uitzichtloze situaties en met hun kale hoofden, tatoeages, hoogwater broeken, bretels en dr. Martens boots shockeren en terroriseren zij hun omgeving.

Een New Waver:

Ook voor vrouwen ontstaat er een nieuwe look, namelijk de denimlook; er wordt nu veel met contraststiksels en fluwelenkraagjes gewerkt, daarmee is de jeans helemaal terug: er zijn spijkerjacks, shorts en minirokjes. Hierbij draagt men sweatshirts en poloshirts, waarop agressieve teksten en moderne plaatjes o staan. Het geheel wordt dan ook de Total New Wave Look genoemd.Kleding van nuIn het vorige hoofdstuk heb ik een beetje over de geschiedenis geschreven. Nu wil ik het hebben over onze tijd.

Er zijn verschillende soorten muziek in onze tijd. Sommige mensen kleden zich daar ook naar. Neem bijvoorbeeld Hardcore de meeste mensen die daar fan van zijn, doe dan ook de kleding aan die mensen die dat nummer zingen ook aanhebben.

Verschillende kleding:

Er zijn verschillende soorten kleding bijvoorbeeld: spijkerbroeken, korte rokjes, truitjes, T-shirts noem het maar op.

Iedereen draagt wel iets anders van verschillende merken bijvoorbeeld: diesel enz. De spijkerbroek is al heel lang in de mode alleen per seizoen en per jaar verandert het model bijv.: broeken met wijde pijpen,heupmodel en strakke broekspijpen.

In deze eeuw (21e eeuw) mag je eigenlijk zelf kiezen wat je wilt dragen.

In sommige landen moet je als vrouw een hoofddoek dragen.

Je hebt elk jaar zomer en winter mode.

Met weer nieuwe kleuren en andere modellen

Voor zomer 2005 zijn de volgende mode kleuren uitgekozen: roze,rood,geel,appelgroen,oranje en licht bruinMijn eigen kleding:Zelf draag ik wel soms wel merk kleding bijvoorbeeld: dieselen, billabong.

Ik draag spijkerbroeken (skatebroeken) skateschoenen.

Zelf kan ik niet skaten maar de schoenen zitten wel lekker!

Het maakt mij niet zoveel uit of ik nou een broek van 30 euro draag of 1 van 100 euro als ze maar lekker zitten.

Ik ben een fan van hardcore ik draag er niet echt kleding van dat vind ik ook niet nodig.

Ik weet verder eigenlijk niet zoveel over me zelf te zeggen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

in het laatste stukje verteld deze dame dat zij er niet vies van is om een merkbroek te dragen. hier is ook niks mis mee. maar het hindert mij dat zij dan wel dieselen zegt i.p.v. diesel, want zo heet het!

12 jaar geleden

J.

J.

Alles is Goed Gevreven!! THANKS HEb heel Hoog Gescoord!!

13 jaar geleden

E.

E.

Heey artheur gOed werkstuk man!
ik heb er een 9,5 voor gekregen heel erg bedankt!

15 jaar geleden

E.

E.

bedankt dat je voor ons het werkstuk hebt gemaakt want wij moesten precies het zelfde werkstuk maken ( we doen ook vmbo-t) :P

15 jaar geleden

J.

J.

skinheads staan bekend als een fascistische groep ? van mij krijg je het cijfer 1 ! Niet alle skinheads zijn fascisten. de oorsprong van skinhead is zelfs verre van fascistisch ! lees dit eens :http://nl.wikipedia.org/wiki/Skinhead

8 jaar geleden

L.

L.

Tof werkstuk

3 jaar geleden