Eetstoornissen.

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas aso | 1043 woorden
  • 3 juni 2013
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

eetstoornissen
Inleiding

Ik ga het hebben over de 2 voornaamste eetsto rnissen, namelijk Anorexia Nervosa ( in het kort: Anorexia) En Boulimia Nervosa. In allebei de vormen zijn het aantal patiënten aanzienlijk gestegen. Doordat men vertrouwder is geworden met de kenmerken ervan, worden deze aandoeningen beter opgemerkt  dan twintig jaar geleden. Hoewel wetenschappelijk niet is vastgesteld dat het aantal gevallen van AN en BN feitelijk is toegenomen, is het wel zo dat het aantal mensen dat met Anorexia of Boulimia wordt opgenomen voor behandeling de laatste jaren sterk is gestegen.

Wat is een eetstoornis?

Elk mens is dagelijks met eten bezig. Logisch, want eten is immers nodig om in leven te blijven. We eten voor de gezelligheid, om iets te vieren of soms om onszelf te troosten. Maar tegelijkertijd is het een must dat je slank bent. Dus zijn er heel erg weinig mensen die het niet kan schelen wat ze eten. Voor mensen met een eetstoornis is voedsel een obsessie geworden. Hun leven wordt beheerst door eten, calorieën en afvallen. Een eetstoornis is een psychische aandoening; een aandoening waarvoor geen verklaring gevonden kan worden. Mensen met een eetstoornis hebben dus een verstoord eetgedrag. Ze eten bijvoorbeeld niet als ze honger hebben, leggen zichzelf zeer strenge diëten op die schadelijk zijn voor hun lichaam of ze schrokken in een impuls juist grote hoeveelheden voedsel naar binnen. Een eetstoornis veroorzaakt vaak een heleboel problemen en het kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast loopt men een grote kans allerlei andere klachten te ontwikkelen, zoals moeite hebben met leren, een vermindering van de concentratie, moeite hebben met denken, een bijna voortdurende sombere stemming, slaapproblemen, vermoeidheid, geïrriteerdheid, schuld- en schaamtegevoelens, gevoelens van eenzaamheid en een slecht zelfbeeld. 

De meeste patiënten, doen hun best het eetprobleem zo veel mogelijk te verbergen voor anderen. Dit veroorzaakt grote spanningen en heeft vaak tot

gevolg dat de mensen zich eenzaam gaan voelen.

Wat voor soorten eetstoornissen zijn er?

1) Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, de twee meest bekende zijn Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa.

De naam Anorexia Nervosa (verkort tot anorexia) betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Anorexia zou eigenlijk beter 'magerzucht' of 'lijnziekte' genoemd kunnen worden, want de patiënten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd en gaan ermee door, zelfs als zij al sterk zijn vermagerd. Ze hebben een vertekend lichaamsbeeld.

 2) Boulimia nervosa (verkort tot Boulimia) betekent letterlijk 'eetlust als een os door nerveuze oorzaken'. Bij deze eetstoornis is er sprake van eetbuien die worden afgewisseld met perioden van (bijzonder) matig eten. Tijdens een eetbui worden grote hoeveelheden eten naar binnen gewerkt en hebben de patiënten het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag kwijt zijn. Zij kunnen niet meer stoppen met eten. Na een eetbui

proberen Boulimiapatiënten het eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. 

Wat zijn de kenmerken van eetstoornissen?

De mensen

- eet steeds minder

- wil liever alleen eten

- is steeds meer bezig met “gezond eten

- heeft het koud, draagt meerder lagen kleding

- voelt zich vaak erg vermoeid

- heeft pijn bij zitten of liggen

- krijgt “donsbeharing” of haaruitval

- lijdt aan verslechtering van het gebit

- zondert zich af

- traint veel, vaak met intensieve trainingsprogramma`s (met als doel het

verbranden van calorieën

- is in gedachten voortdurend en op dwangmatige manier met eten bezig

- ontkent meestal ziek te zijn of problemen te hebben

- gelooft veel te bereiken door gewicht te verliezen

- gebruikt het afslanken om andere problemen te lijf gaan

- deelt eten in als goed of fout, als aanvaardbaar of verboden

- lijdt op den duur aan toenemende neerslachtigheid

Wat zijn de oorzaken van eetstoornissen?

De vraag wat de oorzaken van AN en BN zijn, houdt wetenschappers al meer dan

een eeuw bezig. Maar ze weten het nog altijd niet.

Een paar mogelijke oorzaken:

-verwaarlozing, emotioneel misbruik, problemen in de familie,

mishandeling en seksueel misbruik

Hoe is een eetstoornis te

behandelen?

Ambulante therapie:

Dat is een moeilijk woord voor eigenlijk een simpele oplossing. Het is dat de patiënte éénmaal per week (of misschien één maal in de twee weken) naar een therapeut gaat. Hier probeert men de oorzaken te achterhalen en zo een

oplossing te zoeken. Men probeert er ook het eetpatroon te herstellen.

Opname:

Een opname houdt in dat men ergens een periode (lang of kort hangt van de patiënt en zijn omgeving af) in behandeling gaat. Deze opname kan op verschillende plaatsen. Zo kan men kiezen tussen een ziekenhuis of een psychiatrische instelling. In een ziekenhuis kan men wel aan gewichtsherstel doen maar daar proberen ze het niet op te lossen.


Wat zijn de lichamelijke

en sociaalpsychische gevolgen?

Gevolgen van Anorexia Nervosa

Het is een dodelijke ziekte die ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen kan hebben. Meetsal herstellen de patiënten Toch is er nog een 10 tot 15% dat aan Anorexia sterft. 1/3 hiervan sterft indirect, namelijk door zelfmoord  en 2/3 door lichamelijke problemen. 

Boulimia Nervosa is net zo riskant voor de gezondheid als Anorexia Nervosa. Bijna tweederde van degenen die overlijden aan de gevolgen van Boulimia. De helft daarvan sterft door zelfmoord. Een reden daarvoor is dat mensen met Boulimia Nervosa vaak het gevoel hebben geen controle meer over hun eetgedrag en hun leven te hebben. Ze denken dat het leven geen zin meer heeft.

Welk aandeel heeft de media/maatschappij bij

het ontstaan van eetstoornissen?

De media houdt men idealen voor: het ideale figuur, de ideale maaltijd en de ideale echtgenoot. Het ideale figuur is vrijwel altijd heel slank. De media heeft een slankheidideaal neergezet, waarmee men overal wordt geconfronteerd. Via televisie, advertenties, tijdschriften, reclameposters in bushokjes, radiospotjes, internet; op alle mogelijke manieren probeert iedereen anderen te beïnvloeden

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De media houdt men idealen voor: het ideale figuur, de ideale maaltijd en de ideale echtgenoot. Het ideale figuur is vrijwel altijd heel slank. De media heeft een slankheidideaal neergezet, waarmee men overal wordt geconfronteerd. Via televisie, advertenties, tijdschriften, reclameposters in bushokjes, radiospotjes, internet; op alle mogelijke manieren probeert iedereen anderen te beïnvloeden

Vooral veel meisjes en vrouwen kijken tegen modellen op, de modellen bepalen wat ‘in’ is en wat echt niet kan. De modellen van nu, hebben geen grammetje vet aan hun lichaam. Als ze aankomen, weten ze dat ze ontslagen zullen worden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.