Charles Babbage
Charles Babbage werd geboren op 26 december 1792 en overleed 18 oktober 1871 te Londen. Na zijn dood werd er door de British Association een comité opgericht. Dit comité moest gaan onderzoeken of ze het ontwerp van Babbage om konden zetten in een machine. Verder zouden ze moeten gaan onderzoeken wat de gevolgen van deze machine zouden zijn voor in de toekomst. De vader van Charles was Benjamin Babbage, een bankier. Zijn moeder was Betsy Plumleigh. Op zijn vijfde is hij erg ziek geweest en op zijn tiende heeft hij zelfs op het randje van de dood gezweefd. Daarna is hij naar Devonshire gestuurd, waar hij onder de hoede van een predikant kwam, die vooral op zijn gezondheid moest letten. Hij kreeg dankzij zijn vader les op privé-scholen. Na Alphington werd hij naar een academie op Forty Hill, Enfield, Middlesex gestuurd, waar zijn opleiding pas echt begon.
Op deze academie bleek hij geintreseerd te zijn voor wiskunde. Na de academie ging hij thuis verder met zijn studie.Hij leerde onder andere over de theorieën van Newton en Lagrange en over Leibniz.

Doordat hij al zo'n grote kennis had verkregen uit zijn boeken, vond hij de studies op het Trinity College in Cambridge, waar hij in oktober 1810 heen ging, niet interessant. In plaats hiervan las hij de boeken van Euler en andere wiskundigen, die hij uit de bibliotheken van universiteiten in Parijs, Berlijn en St. Petersburg haalde. Hierbij kwam hij zeer onder de indruk van de notatie van Leibniz
Charles Babbage is de ontwerper van diverse mechanische rekenmachines, zoals de Differential Machine ('de houten man' 1833) en de Analytical Engine (niet door hem afgemaakt). Zijn rekenmachines worden beschouwd als voorlopers van de huidige electronische computer. In 1906 voltooide H.P. Babbage, een zoon van Charles, een gedeelte van de Analytical Engine en deze berekende 25 veelvouden van het getal pi tot op 29 decimalen. Lady Lovelace (Augusta Ada Byron) was bevriend met Babbage en heeft verschillende suggesties ter verbetering van de Analytical Engine gedaan. Naar haar is een programmeertaal (Ada) genoemd een opvolger van de taal Pascal.

Augusta Ada Byron, Lady Lovelace, (10 december 1815 – 27 november 1852) was een Brits wiskundige die met Charles Babbage verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontwerp van het eerste computerprogramma.
Ada Lovelace is een in het oog springende vrouw in de geschiedenis van de computer. Augusta Ada Byron was de dochter van de illustere dichter, Lord Byron. Vijf weken na de geboorte scheidde Ada's moeder, Anna Millbanke, van Byron en kreeg ze de voogdij over kleine Ada, die ze opvoedde als wiskundige en wetenschapper. De reden hiervoor was dat ze bang was dat Ada zou eindigen als haar vader, een dichter. Op zeventienjarige leeftijd ontmoette ze Mary Somerville, een opmerkzame vrouw die de werken van LaPlace in het Engels vertaalde. Deze teksten werden gebruikt op de universiteit van Cambridge. Ze moedigde Ada aan om wiskunde te studeren.

Via Sommerville hoorde Ada omstreeks 1834 van de ideeën van Charles Babbage en de analytische motor. Ze kwam later in contact met Babbage en hielp hem met het ontwerpen van deze analytische motor. Ze suggereerde bijvoorbeeld dat de analytische motor gebruikt kon worden om Bernoulligetallen te berekenen. Dit uitgeschreven plan wordt nu beschouwd als het eerste computerprogramma. De programmeertaal Ada, ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie, is naar haar genoemd in 1979.
In haar verdere leven werd ze geplaagd door ziekten. In haar sociale leven ging ze om met een aantal beroemdheden: Charles Dickens, David Brewster, Charles Wheatstone en Michael Faraday. Ze stierf jong, op de leeftijd van 36 jaar.

Howard Hathaway Aiken
(9 maart 1900 – 14 maart 1973) was een Amerikaans computertechnicus. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers op het gebied van computers. Aiken was de hoofdingenieur achter IBM's

Harvard Mark I-computer.
Aiken werd geboren te Hoboken, New Jersey. Hij studeerde aan de Universiteit van Wisconsin, te Madison, en behaalde in 1939 zijn doctoraat in de natuurkunde aan de Harvard Universiteit. Gedurende deze tijd kwam hij differentiaalvergelijkingen tegen die hij alleen numeriek kon oplossen. Hij bedacht dat een elektro-mechanische rekenmachine een groot deel van het tijdrovende rekenwerk van hem zou kunnen overnemen. Deze computer werd oorspronkelijk de Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC) genoemd, maar werd later gedoopt in Harvard Mark I. Met de hulp van Grace Hopper en steun van IBM werd de machine voltooid in 1944. De volledig elektronische opvolger Harvard Mark II was af in 1947. Daarna werkte Aiken aan de Mark III en Mark IV. Daarnaast publiceerde hij over elektronica en de theorie van schakelingen.

Aiken ontving diverse binnen- en buitenlandse onderscheidingen, waaronder de Amerikaanse Harry M Goode Memorial Award. Hij is ook bekend door zijn opmerking uit 1947: "Slechts zes elektronische digitale computers zouden voldoende zijn om al het rekenwerk van de gehele Verenigde Staten te kunnen doen." Hij overleed op 73-jarige leeftijd te St. Louis, Missouri.

Grace Hopper
Grace Hopper werd geboren in 1906 – haar volledige meisjesnaam was Grace Brewster Murray Hopper. Ze behaalde haar bachelor in de wiskunde en in de natuurkunde aan het Vassar College in 1928; tijdens haar studie werd ze opgenomen in de academische sociëteit ΦΒΚ (Phi-Beta-Kappa) vanwege haar wetenschappelijke talenten. Ze studeerde verder te Yale en behaalde in 1930 haar master in dezelfde twee richtingen. In 1934 werd ze de eerste vrouw in de Verenigde Staten die promoveerde in de wiskunde. Haar dissertatie droeg de titel New Types of Irreducibility Criteria en betrof tot dan toe onbekende criteria van irreducibiliteit. Vanaf 1931 gaf Hopper ook les wiskunden te Vassar; tegen 1941 was ze daar universitair hoofddocent.
In 1943 trad ze toe tot de U.S. Naval Reserve en werd gestationeerd in het onderzoekslaboratorium voor computertoepassingen. Daar werkte ze saen met Howard Aiken aan de Mark I Calculator. Ze was de eerste persoon die er ooit een programma voor schreef. Tegen het einde van de oorlog zwaaide ze af bij de marine, maar bleef werken aan de ontwikkeling van de Mark II en Mark III Calculator-machines.
In 1949 ging ze werken voor de Eckert-Mauchly Computer Corporation, waar ze aan boord kwam net op het moment dat dit bedrijf bezig was aan de UNIVAC I. Ze werd op dat project bijgeschakeld. Begin jaren '50 werd het bedrijf overgenomen door de Remington Rand Corporation en ze was bij hen in dienst toen ze haar eerste werk op het gebied van compilers publiceerde. Haar compiler heette de A compiler, met als eerste versie A-0. Latere edities werden op de markt gebracht onder de namen ARITH-MATIC, MATH-MATIC en (vooral) FLOW-MATIC.

Enige tijd later keerde ze terug bij de marine, waar ze te werk gesteld werd om validatiesoftware ste schrijven voor de nieuwe COBOL programmeertaal. De COBOL-definitie werd vastgesteld door het CODASYL-committee, maar was feitelijk een uitbreiding van Hoppers FLOW-MATIC met een aantal zaken uit de COMTRAN-taal (het FLOW-MATIC equivalent van IBM). Ondanks de omkleding met committees en allerhande andere officieelheden, staat het toch vast dat het Hoppers idee was dat een computer geprogrammeerd kon worden in een taal die leek op een natuurlijke taal zoals Engels en niet in machinetaal of iets dat daar sterk op leek (zoals de assemblers van dit tijd gebruikten). Het is zeker ook verdedigbaar om te stellen dat COBOL geheel op haar filosofie en inzichten gebaseerd was.

Steven Paul Jobs
(24 februari 1955) is medeoprichter (samen met Steve Wozniak) van Apple Computer Inc.
Steve Jobs wordt tevens beschouwd als pionier van de computerindustrie. Nadat hij bij Xerox op het Palo Alto Research Center (PARC) een demonstratie zag van de grafische interface met vensters en muis, nam hij deze interface op in de Apple Lisa, die erg duur was en slecht verkocht en vrij snel opgevolgd werd door de Macintosh. Hij is verder ook de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van Mac OS X.Jobs staat bekend om zijn eigen smaak. In 1985 is hij weggegaan - nadat de raad van bestuur hem verbood nog een leidinggevende functie te bekleden in het bedrijf. Zie John Sculley - bij Apple en startte hij NeXT Computer. Net zoals Apple bracht NeXT gesloten hardware op de markt, maar het op BSD gebaseerde NeXTSTEP besturingssysteem was zijn tijd ver vooruit. Steve Jobs werd in de zomer van 1997 interim CEO (iCEO) van Apple, nadat Gil Amelio was ontslagen. Later werd hij definitief benoemd tot CEO van Apple met een loon van $1. Vanzelfsprekend zorgde hij ervoor dat zijn oude bedrijf NeXT een plaatsje vond binnen Apple. Hij haalde na zijn terugkomst flink de bezem door het bedrijf. Dit had met name gevolg voor het management, maar tevens draaide hij een groot aantal projecten terug, o.a. de handheldcomputer Newton en het verstrekken van licenties aan zogenaamde klooncomputers die draaide op Mac-software. Door zijn aparte stijl, meestal in gewoon burger op de meest chique beurzen (spijkerbroek, zwarte koltrui) staat hij vaak in de Amerikaanse zakenbladen, zoals Forbes en Businessweek
Steve Jobs heeft in augustus 2004 een operatie ondergaan voor het verwijderen van een tumor in de alvleesklier. Hij had een zeer zeldzame vorm van deze tumor en kon genezen zonder chemotherapie of bestraling te ondergaan. Hij is terug aan het werk sinds september 2004.
Steve staat ook bekend om zijn bemoeienis met de kleinste details van een product, tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel.
Jobs is tevens CEO en eigenaar van Pixar Animation Studios (bekend van de films Toy Story en Finding Nemo). Hij kocht Pixar (oorspronkelijk de animatie-divisie van Lucasfilm) voor circa 10 miljoen dollar.

Steve Wozniak
Bijnaam 'Woz', geboren op 11 augustus 1950, richtte begin jaren zeventig samen met Steve Jobs het computerbedrijf Apple op.

Steve Wozniak en Steve Jobs kenden elkaar van de highschool waar ze een beetje tot de nerds werden gerekend, doordat ze allebei veel interesse in elektronica hadden. Steve Wozniak maakt onder andere een apparaatje om gratis te telefoneren in een gewone telefooncel. (Tegenwoordig afdoende geblokkeerd).
Na de high school bleven ze contact houden en zijn beiden bij computerbedrijven in Sillicon Valley gaan werken. Wozniak bij Hewlett-Packard en Jobs bij Atari.
Wozniak was de techneut van Apple in de begintijd en verantwoordelijk voor de eerste versies van het besturingssysteem

William (Bill) Henry Gates III
(28 oktober 1955) is een Amerikaans computerfenomeen. Gates is vooral bekend als boegbeeld en mede-oprichter van de firma Microsoft.
Bill Gates is geboren in Seattle, als zoon van een advocaat en een onderwijzeres. Hij heeft twee zusters. Gates werd door zijn ouders naar de Lakeside Prep School in Seattle gestuurd. Daar zag hij in 1968 een terminal die was verbonden met een computer bij General Electric. Gates en Paul Allen, zijn vriend en latere zakenpartner, waren niet bij de terminal weg te slaan. Het tweetal werd zelfs hacker: ze braken in in het systeem dat de hoeveelheid verbruikte computertijd bijhield. Een lokaal computerbedrijf, dat inmiddels de computertijd op de terminal sponsorde, besloot hen daarom maar in dienst te nemen om bugs te vinden, in ruil voor een onbeperkte hoeveelheid computertijd.
In de herfst van 1973 ging Gates studeren aan Harvard University. Hij stopte daarmee toen Paul Allen hem wees op de Altair 8800, een zelfbouwcomputer. Gates realiseerde zich dat voor een computer software nodig zou zijn. Hij belde MITS, de producent van de Altair, op en blufte dat hij samen met Paul Allen een programma had geschreven - BASIC - dat op de Altair kon worden gebruikt. Dat wilde het bedrijf graag zien. Gates werkte koortsachtig aan het programma, en Allen kon het tenslotte aan MITS laten zien. Op 22 juli 1975 sloot MITS een overeenkomst met Gates en Allen om de rechten van BASIC te kopen. Dit was de geboorte van Microsoft, het bedrijf dat Gates en Allen beide multimiljardair zou maken.
In 1991 trouwde hij met Melinda French. Het echtpaar heeft drie kinderen; Jennifer Katharine Gates (26 april 1996), Rory John Gates (23 mei 1999) en Phoebe Adele Gates (14 september 2002)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.