De engelsen zijn verknocht aan thee en aan tradities. Vandaar dat de afternoon tea na anderhalve eeuw nog steeds springlevend is. Toegegeven, de dames hebben het er niet zo druk mee als aan het begin van deze eeuw, toen zij zich toch zeker twee à drie tea-parties op een dag hadden. Daar is het leven van nu niet op afgestemd. Maar bij bijzondere gelegenheden doen de engelsenzich graag te goed aanfijne sandwiches, scones met jam en room, en cake. Dan herstellen zij de traditie van de afternoon tea grrag in ere. De afternoon tea wordt nog wel eens verwardt met de high tea, maar dat is in het noorden van engeland en schotland een gewone avond-brood maaltijd. Een afternoon tea is echt iets voor kleine en grootte gezelschappen, formele en informele bijeenkomsten en kan zowel binnen als buiten gegeven worden. Kortom, een ideaal festijn voor als er iets te vieren is.
Thee leuten?
De engelsen kunnen niet zonder thee. Ze staan er mee op en gaan er nog net niet mee naar bed. Als het even kan wordt het kopje ‘s morgens vroeg in het bed gedronken. Koffie word er in engeland nauwelijks gedronken.
Eating tea
Thee is zo belangrijk dat de maaltijd aan ’t eind van de dag tea word genoemd. Ze hebben het zelfs over eating tea. Omdat er op scholen en bedrijven vaak in de middag al warm word gegeten, word er ’s avonds niet meer gekookt. De tea is dan ook meer een uitgebrijde broodmaaltijd met een warme snack. Snacks die voor ons een beetje raar overkomen: geroosterd brood met witte bonen in tomaten saus(lekker). Of gebakken speggetti, worstjes en pasteitjes en dergelijke. En er komt natuurlijk ook een overheerlijke cake op tafel. Bij dit alles wordt een pot verkwikkende thee gerserveerd, die echt op z’n engels met melk en suiker gedronken wordt.
High tea
Op het platte land in het noorden van Engeland en in Schotland wordt deze maaltijd high tea of meat tea genoemd. High tea moet niet worden verward met de veel luchtigere afternoon tea. High tea is een degelijke maaltijd die om ongeveer zes uur gegeten wordt. Deze bestaat uit een stevige kost om de honger van de boeren die de hele dag hebben gewerkt te stillen. Het is een gezellige maaltijd met de hele familie, waaraan ook de kinderen gewoon bijschuiven. De tafel staat vol met simpele, heerlijke gerechten: een ham, een stuk kaas, een egg-bacon pie, roer ie, rolmopsen, een schaal met tomaten en waterkers en natuurlijk ook is er veel brood boter jam en honing en een heerlijke fruitcake.
Afternoon tea
Afternoon tea is een veel luchtiger gebeuren, ontstaan in het midden van de vorige eeuw (19e eeuw). Hertogin Anna Bedford nam in 1840 het innitiatief. De lunch werd in die dagen vroeger geserveerd en het dinet veel later. De uren tussen de lunch en het diner duurden Anna van Bedford te lang. Zij kreeg rond 4 uur zo’n dizzy en hongerig gevoel, dat zij op een dag al haar moed bij elkaar schraapte en een blad vol met thee, sandwiches en cake liet brengen. Haar honger was snel gestild. Anna van Bedford vond dit zo’n goed idee. Dat de hele kennissen kring dit ook ging gebruiken en al snel was de afternoon tea erg populair. Ook Queen Victoria was heel erg blij met de afternoon tea, zo kon zij al haar zilveren servies laten zien, en tegelijker tijd met haar vriendinnen roddelen. Naarmate de eeuw verliep werd de afternoon omringd met tal van verfijnde gewoonten. Tegen 1880 kleedden de dames zich speciaal in jurken met losse tailles zodat zij lekker veel konden eten. Om de eetlust op te wekken werd er vaak eerst een ritje gemaakt met het rijtuig.
De echte tea parties werden alleen gehouden in hogere kringen maar ook de rest van engeland dronk om 4 uur thee thuis of in een tearoom. In 1864 werd de eerste tearoom geopend. Tegenwoordeig hebben grote warenhuizen zoals Harrods nogsteeds hun eigen tearoom. Na de 2e wereld oorlog waren er geen uitgebreide teaparties en afternoon tea’s meer, o,a, door het hektische leven en de belangrijke slanke lijn. Maar engelsen houden nou éénmaal van tradities dus met feesten en partijen word er nog steeds een afternoon tea geserveerd.
Soorten thee
Er zijn veel verschillende soorten thee, uit verschillende landen en met verschillende smaken.
groene en zwarte thee
Groene thee werd al net zo snel populair als de groene chinese thee. Goene thee wordt niet gefermenteerd en houdt daarom zijn groene kleur, en is daardoor wat scherper. bij zwarte thee worden de thee blaadjes eerst gefermenteerd (stomen) voordat ze gedroogd worden.
thee met melk en suiker
thee melanges
De engelsen hechten veel waarde aan’t zetten van goede thee en zetten het liefst elk moment van de dag een andere thee. Thee wordt benoemd naar de streek waar hij vandaan komt en de kwaliteit van de thee-bladeren.
Er zijn ook nog fijnere blaadjes die in thee-zakjes gebruikt worden. Deze heten Fannings
FOP- flower orange pekoe. Dit zijn de lichte topblaadjes
OP- orange pekoe. Dit zijn de zachte eerste blaadjes
P- pekoe. Dit zijn de jonge, iets behaarde blaadjes
Veelvuldig gedronken theesoorten
Assamthee:een volle, versterkende thee uit noord-oost India. Dze hoort bij de breakfast-melanges.
Darjeeling: is de beroemste thee uit India. Deze komt uit de hymalaya’s en de eerste pluk is erg duur(maar wel lekker).
Ceylonthee: een lichte geurige en verfrissende thee, uit het huidige Sri Lanka (vroeger Ceylon).
Lapsang souchong: een grofbladerige zwarte chinese thee, waarvan de bladeren boven koolvuren gedroogd worden.
Formosa-oolong: oolong is een thee die slechts gedeeltelijk gefermenteerd is, deze thee heeft een verukkelijke perzik aroma.
Hoe is de thee ontdekt?
Een prachtige legende is dat een chinese keizer in 2750 v.C. de thee toevallig ont dekte toen hij in een open weg in een veld boven een vuurtje een pannetje water verwarmde. Enkele blaadjes uit een struik waaide in zijn pannetje, een heerlijke guur verspreidde zich, en de keizer verkikkerde helemaal op van deze drank. Pas in 300 n.C. werd de thee het eerst vermeld in de chinese geschriften. Thhe wordt dan voornamelijk als medizijn en geestverhelderend middel toegepast.
Ook in Engeland werd de thee eerst als medicijn op de markt gebracht, omdat men toen nog luxe verfoeiden. Pas in de 18e eeuw is thee uitgegroeid tot een nationale drank. Toch heeft thee meegeholpen om de volksgezondheid te verbeteren, ten eerste werd het water voor de thee gekookt, zodat alle ziekteverwekkende kiemen stierven. En ten tweede greep men minder snel naar de gin.
Pas in 1784 werd de thee betaalbaar voor alle lagen van de bevolking.
Het dubbele belegde sneetje brood heeft zijn naam te dankene aan de graaf Sandwich, tijdens een langdurige dobbel partij kreeg de graaf honger. Hij wilde zijn dobbel tafel niet verlaten en vroeg zijn bediende iets te eten te brengen. Zijn bediende bracht hem twee snede brood met daartussen een groot stuk vlees, de sandwich was ontdekt.
Sandwiches
Bij een echte teaparty worden sandwiches geserveerd.dit zijn dubbele boterhammetjes van dunne sneetjes wit of bruin casino brood zonder korstmet allerlei soorten hartig beleg. De sneetjes worden met boter besmeerd en diagonaal gesneden. Ze kunnen een paar uur tevoren worden gemaakt. Danwel in gladfolie verpakt. Laat ze tijdig op kamertemperatuur komen.
Sandwiches met zalm en komkomer
Besmeer 6 sneedjes ontkorst wit of bruin brood en beleg 3 ervan met plakjes gerookte zalm, leg daarop komkommerplakjes. Plaats nu de overgebleven sneetjes hierop en verpak ze in glad folie. Leg ze een uuurtje in de koelkast en serveer ze dan op kamertemperatuur.
Tonijn mouse
Benodigdheden:1 blik tonijn(300gram)·250 gram verse roomkaas·3 eetl. citroensap·6 eetl. tomatenketchup·zout en peper·Veldsla en plakje tomaat om te garneren.
Bereiden;
Verdeel de vis in stukjes. Bekleed de koude kom met gladfolie. Doe de roomkaas, de tonijn, het citroensap, de tomatenketchup en wat zout en peper in een bakje en meng dit met een vork. Schep het mengsel in de voorbereide vorm , klop een paar keer stevig en strijk de bovenkant glad. Zet dee vorm in de koelkast voor een paar uur, om te stijven.
Afwerken
Stort de mouse op een bord of platte schaal en garneer met veldsla, plakjes tomaat en plakjes komkommer.
Geef er een toast of een stokbroodje bij.
Scones
Een echte high tea is niet compleet zonder scones.
Benodigdheden: 225g zelfrijzend bakmeel·1 theel. bakpoeder·mespunt zout·1,5 dl. melk·50 g suiuker·50 g boter.
Bereiden:
Fruitcake
Benodigdheden: 100g gedr. abrikozen· 50 g oranje snippers· 50 g sukade· 500g gem. Rozijnen · 150 g boter· 1.5 dl. melk· 3 eetl. stroop·3 eetl. honing·225g zelfrijzend bakmeel· 0.5 eetl. koekkruiden· nootmuskaat· zout en 2 eieren.
Bereiding: abrikozen en oranje snippers in stukjes snijden, samen met sukade rozijnen, boter, melk, stroop, honing in een pan. Vijf minuutjes laten sudderen(daarna afkoelen). Het zelfrijzend bakmeel met koekkruiden, nootmuskaat en zout boven een kom zeven. Roer eerst de eieren en dan de vruchten mengsel erdoor. Doe het deeg in een ingevette springvorm en bak de fruitcake in een vorverwarmde oven op 150 graden Celsius. In anderhalf uur goudbruin en gaar.
Bronvermelding
“De engelde tea” door Clara de Houte de Lange.
Trotter Groot brittannie door Eccosse.
Boodschappen nr 8 uit 1997 en 1998.
het internet.
En mijn Oma
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
hee leuk werkstuk
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
goed zo
19 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Het werkstuk is goed gemaakt! Alleen jammer dat er zoveel spelfouten inzaten....
10 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ja dat is waar maar je kan ook dyslectisch zijn. dat ben ik.
10 jaar geleden
D.
D.
wat een mooi werkstuk moet er nu ook een maken.
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ja goed gedan maar wel veel spelliengs vouten
8 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Deze tekst staat ook op Smulweb
7 jaar geleden
Antwoorden