Taekwondo

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1279 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Inleiding

Ik heb een vrije ruimte onderzoek gedaan naar de Martial-art Taekwondo.
Ik kwam op dat idee toen ik een spel ‘Takken Tag Tournament’ speelde op de Playstation 2 en ik met een Taekwondo karakter speelde die hele fraaie vecht bewegingen deed. Toen keek ik in de reader en zag ik dat je ook een onderzoek/verhaal mag doen naar een bepaalde sport. Toen had ik Taekwondo genomen mede omdat ik daar wel wat meer over te weten wil komen, door het computerspel, omdat het een Olympische Sport is en omdat er recent een meisje in Leerdam wereldkampioen is geworden en Taekwondo echt een mainstream sport begint te worden, waar vroeger iedereen alleen karate en boksen kende.

Taekwondo
Taekwondo is een sport die tot de categorie martial arts behoort. Tot deze categorie horen bijna alle vechtsporten: Karate, Kungfu, Aikido, Judo enzovoorts. Taekwondo betekend: voet en vuist methode. Taekwondo is een vechtsport die zich vooral met de aanvallende kanten bezighoud, maar ook op verdedigende kanten is taekwondo actief. Taekwondo is niet zomaar domweg een beetje slaan en trappen, er hoort heel veel tactiek bij. Zo heb je de Tuls (patronen) en Stap Sparring. En natuurlijk heb je ook het gewone Sparren nog. Wat wel vechten is, maar nog steeds niet domweg om je heen slaan. Sinds kort is Taekwondo ook een Olympische Sport.


Tuls en Stap sparring
Je hebt 24 Tuls. Bij elke Tul draait het erom dat je de technieken beheerst en zo de Tul goed kan lopen. Een Tul bestaat uit een serie van trappen, stoten en blokken. De Tul moet je goed kunnen lopen wil je gradueren bij Taekwondo. Ook moet je de Stap Sparring goed kunnen wil je gradueren. In de Stap Sparring komen gedeelten uit de Tul voor. De Stap Sparring beoefen je meestal met zijn tweeën, de een valt aan en de ander beoefent de Stap Sparring.

Graduatie
Als je bij Taekwondo wilt gradueren moet je de stof voor de volgende band bezitten. Je hebt verschillende soorten banden en bij elke band hoort weer een andere stof. Iedereen die nieuw met Taekwondo begint, begint met de witte band. Van de witte band ga je naar de gele slip. Dat is een gele band die over de hele lengte van de band loopt, dit kan verschillen per trainingsschool. Bij sommige scholen loopt de slip aan de 2 uiteinden van de band. Vervolgens ga je van gele slip à gele band, gele band à groene slip, groene slip à groene band, groene band à blauwe slip, blauwe slip à blauwe band, blauwe band à rode slip, rode slip à rode band, rode band à zwarte slip, zwarte slip à zwarte band. Na de zwarte band kan je nog verder gaan, maar dan krijg je geen nieuwe band of slip meer maar dan krijg je een gouden streep aan beide uiteinden van de zwarte band. Als je b.v. 1 gouden streep hebt aan beide uiteinden heb je de 1e Dan, bij 2 strepen 2e Dan. Zo kan je door gaan tot de 12e Dan, maar dat heeft nog maar één persoon weten te behalen namelijk Generaal Choi Hong Hi, de oprichter van Taekwondo. Voordat je een andere band krijgt, moet je examen doen. Op het examen krijg je meestal eerst een warming-up, daarna kan je trainer bijvoorbeeld vragen om de 1e Tul te lopen (ligt aan je band en voor welke band je gaat). Als je de Tul heel goed loopt of als je als wat voor loopt met de stof kan je een band of slip overslaan. Bijvoorbeeld: Als je de witte band hebt, en je bezit de stof voor de gele band (1e+2e Tul en de bijbehorende Stap Sparring), dan kan je de gele slip overslaan, maar ook als je de 1e Tul vlekkeloos loopt kan je trainer beslissen om je een slip over te laten slaan. De trainer beslist tot de zwarte slip of je het waard ben om hoger te gaan, na de zwarte slip, moet je een examen afleggen in België (voor Nederland in ieder geval), om de zwarte band te behalen. Ook de voor een nieuwe Dan moet je een internationaal examen afleggen.

De Generaal
1997
1900=====|========|========|==========|======|=====|=======|=====|===2002
1918 1936 1944 1955 1966 1972 1983
geboorte Choi studeert Choi wordt Taekwondo Choi Choi publicatie
Choi in Japan gevangen “ontdekt” begint de verhuist Taekwondo genomen ITF naar Canada encyclopedie

- Generaal Choi Hong Hi werd geboren op 9 november 1918 in Hwa Dae.
- Van zijn vader moest Choi kalligrafie gaan studeren bij een hele beroemde leraar. Van die leraar leerde Choi Taek Kyon, een marterial art van voet vechten.
- Later ontmoette Choi in Kyoto een mede Koreaan, Mr. Him. Him was gespecialiseerd in Karate. Binnen 2 jaar van veel trainen wist Choi de 1e graads zwarte band te halen. Karate en Taek Kyon samen zijn de voorlopers van Taekwondo.

- Met het uitbreken van de 2e Wereld Oorlog werd Choi gevangen genomen. Choi begon te trainen in de cel en binnen enkele tijd werden zijn celmaat en zijn bewaker studenten van Choi. Binnen no-time werd de hele gevangenis een trainingsschool.
- Choi behaalde een aantal titels in het Zuid-Koreaanse leger voor het inbrengen van Taekwondo. Tenslotte werd hij zelfs generaal.
- In 1955 was Taekwondo geboren, maar eigenlijk bestond het al wat eerder. Taekwondo verving verschillende vechtsporten zoals: Dang Soo, Gong Soo, Taek Kyon, Kwon Bup etc.
- In 1965 werd Taekwondo erkend als de national martial art van Korea. Met het overbrengen van Taekwondo op andere continenten: Afrika, Europa en Amerika, werd er in 1966 een international vereniging gevormd: de ITF (International Taekwondo Federation).
- In 1972 verhuisde Choi het hoofdkwartier van de ITF naar Canada om zo Taekwondo nog verder te verspreiden.
- In 1983 bracht Choi de Taekwondo encyclopedie uit bestaande uit 15 boekdelen.
- In 1997 werd ook de Taekwondo Cd-rom uitgebracht bestaande uit 4 cd-rom’s. Op de cd-rom staat de encyclopedie, de 24 Tuls, Koreaanse uitspraak en een interview met Generaal Choi Hong Hi zelf.
- Generaal Choi Hong Hi overlijdt in 2002

Sparren
Bij het sparren is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te halen. Bij een sparringswedstrijd heb je 2 deelnemers, een scheidrechter en 4 subscheidsrechters. Bij de lagere klasse, tot de blauwe slip, is er het punt-stop systeem, dat betekent zodra er een punt wordt gemaakt of zodra het lijkt dat er een punt is gemaakt wordt het sparren gestopt. De subscheidsrechters bepalen dan per persoon wie er een punt heeft gemaakt. Als 2 er vinden dat de ene een punt maakte en de andere 2 vinden dat de andere een punt heeft gemaakt, mag de hoofdscheidsrechter bepalen wie er de punt krijgt. Een punt mag pas worden gegeven zodar er een deelnemer 3 of meer ‘stemmen’ heeft. Een subscheidsrechter mag ook zeggen dat hij niks heeft gezien en ‘stemt’ dus op niemand. Zo gaat de wedstrijd door tot de tijd over is. Bij de hogere klasse, blauwe band en hoger, gaat het sparren door tot de tijd om is. Zodar een subscheidsrechter denkt dat hij er iemand een punt heeft gemaakt drukt hij op de teller die bij die persoon hoort. Als de tijd om is bepalen ze aan de hand van de punten op hun tellers wie er heeft gewonnen.

Ik vond het leuk om een onderzoek/verhaal te doen over Taekwondo, ik ben veel over Taekwondo te weten gekomen, hoe het werkt en hoe het ontstaan is. Taekwondo lijkt mij heel leuk om te doen, als ik veel tijd over had zou ik wel overwegen om op Taekwondo te gaan. Maar helaas heb ik niet zoveel tijd. Voor ieder die wel tijd over heeft en wat actie zoekt is Taekwondo zeker een aanrader. Taekwondo is van grote culturele betekenis voor Korea, de Generaal is het grote Taekwondo icoon. Hij is bij het grote publiek niet zo bekend als bijv. Bruce Lee van de Martial Art Kung-Fu.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

de tul wordt oo kwel taegeuk of poomsea genoemd in de meeste clubs ( in de mijne toch )

7 jaar geleden

S.

S.

hoe heet de maker van taekwando

6 jaar geleden