Panamarenko

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1609 woorden
  • 18 mei 2009
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Panamarenko

1. De inleiding:

.Panamarenko’s oeuvre is gebaseerd op archetypische jongensdroom : te kunnen vliegen , en hier begint dan ook zijn carrière als kunstenaar. Ik heb het kunstwerk “aeromodeller” gekozen,het is een kunstwerk waar Panamarenko heeft aan gewerkt van 1969 tot 1971.Je kan het terugvinden in de S.M.A.K. museum. In 2002 werd het kunstwerk tentoongesteld in Madrid.

2. Kunst discipline en tak.
Het kunstdiscipline van dit kunstwerk en dat van de kunstenaar is Beeldende kunst en de kunsttak is Beeldhouwwerk.

3. Het kunstwerk:de Aeromodeller
3.1 Korte vertelling van de aeromodeller : De “Aeromodeller” is een soort van luchtschip (zeppelin) die 28 meter lang is en gevuld is met 65.000 liter waterstofgas met een totale oppervlakte van 800m³ omgeven door PVC- folie.
Ik heb voor “de Aeromodeller” gekozen , omdat het één van Panamarenko’s belangrijkste werken is o.a ook van het S.M.A.K. Ik vind dat het kunstwerk lef uitstraald, het is experimenteel en heel vrij uitgedacht en opgezet. Er is goed gebruik gemaakt van een ruimtebeseffende compositie door de "vleugel" groot, gebruikt te laten lijken en de "mand" juist heel nieuw en klein. Dit geeft een mooie tegenstelling die op de een of andere manier iets mystieks aan het werk toevoegd. Ik vind het een apart kunstwerk en ik heb de indruk dat het een duidelijke boodschap uitdraagt. Het laat zien dat het museum wat we bekijken en waarin het kunstwerk aanwezig is, eigenlijk maar een fractie is van het universum en dat we moeten blijven reizen, zowel in gedachten als in het werkelijke leven, om alle facetten binnen de kunst, en doorvertaald, binnen het leven te kunnen ontdekken..

3.2 Stroming en stijl: Panamarenko is in de hedendaagse kunst moeilijk te plaatsen aangezien hij zowel artiest als ingenieur , dichter , uitvinder en visionair is . Zijn poëtische constrcuties zijn zowel artistieke als technische experimenten. Oorspronkelijk is hij begonnen als performance artiest, en hij vond al snel waardering bij oudere generatie artiesten zoals Beuys en Broodthaers , die net als hem meer dan enkel esthetische elegantie willen bieden. In zijn meer dan 30 jaar durende carrière is Panamarenko artistieke activiteit namelijk altijd gekoppeld aan zijn fascinatie voor wetenschap en technologie. Met zijn machines-kunstwerken wil hij de wereld bevrijden van de zwaartekracht

4. Panamarenko

4.1 Wie is hij ? Panamarenko is de artiestennaam van Henri Van Herwegen die geboren is in Wilrijk op 5 januari 1940 . Hij is een Vlaamse beeldhouwer en wordt beschouwt als een van de voornaamste Vlaamse beeldhouwers uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij heeft van 1955 tot 1960 op de Royal Academie of Fine Arts gezeten. Zijn eerste solo show was in de Wide White Space Gallery in Antwerpen, dat was in 1966 Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben.
Panamarenko studeerde aan de Antwerpse academie, en leunde aan bij de pop-art maar al gauw raakte hij in de ban van het vliegtuig en vliegen op eigen kracht, vandaag ook de naam Panamarenko = Airlines and company(bekende luchtmaatschappij). Hij hoorde de naam via de radio , aldus ontstonden sinds 1970 zijn schaalmodellen van talrijke imaginaire voertuigen ,vliegtuigen , helikopters in alle soorten vormen.Hij maakte zijn kunstwerk aeromodeller in het aller begin van zijn carrière
Panamarenko heeft met als de bedoeling de Aeromodeller gemaakt om van Antwerpen naar Arhnem te vliegen maar dit mislukte maar ook met de bedoeling om de toenmalige bevallige Briggite Bardot te imponeren en samen te ontsnappen.

4.2 Het ontstaan: Het idee voor deze zeppelin ontstaat tijdens de Happeningperiode waar Panamarenko vanaf halverwege de jaren 60 nauw mee verbonden is. Aan de hand van een manifest van o.a. Hugo Heyrman en Panamarenko zelf wordt op het Consienceplein in Antwerpen het 10-Hecateplan van de kunstenaars ontvouwen.De eerste tekeningen voor de Zeppeling dateren van het zelfde jaar 1968.De basisgedachte van een luchttuig met een ballonachtig vlieglichaam met de daaraan hangende gondel , staat vanaf het begin vast. En zo is dan de aeromodeller ontstaan.

4.3 Waar woonde en leefde hij?: Panamarenko woonde heel lang in dit huis (dat je rechts ziet) met zijn moeder ,De stad Antwerpen wilde dit huis zelfs kopen om er een museum onder te brengen en dat liet hij ook toe. Eind jaren 60 verhuisde hij naar het Antwerpse Zuid en begin jaren 90 vindt hij onderdak bij de galeriehouder Ronny van de Velde . Nu woont Panamarenko met zijn echtgenote Eveline Hoorens in een hoevetje in Hoorebeke.

5.Andere werkstukken:
1. Archeopterix : het is gemaakt in 1991
2. Raven’s Variable Matrix gemaakt
    in 2000
3 Pepto Bismo werd gemaakt in 2003

6.Context:
De mensen hun tradities zijn alles netjes te hebben volgens vaste , strikte regels.Panamarenko doet dat niet , hij gaat speciale werken maken die niet gewoon zijn. De materialen die hij gebruikte waren dan ook apart : subtiele materialen , zonnepanelen, plastische motieven ,pvc,polyetheen,glasplaten,metaal,..

Het kunstwerk werd gemaakt in de eigen tijd , Hij haalde zijn inspiratie ook uit de vliegtuigen , uit de vliegtuigmaatschappijen ,die bestonden nog niet van vroeger. In de Middeleeuwen konden we niet spreken van moderne vliegtuigmodellen of zeppelins.

Van 1966 had hij objecten gemaakt die men in brede zin in de richtingen van Pop Art , Nouveau Realisme en daarna Arte povera kon onderbrengen. Voorbeelden : met sneeuw bedekte laarzen , eendjes in asbest , een sukkelachtig bruin fietsje , een bak met allerlei keukengerei,.. Hier toon hij dus een zeer aparte persoonlijke stijl die men eerst wat stuntelig ziet , maar die bij dieper begrijpen een zeer sterke poëtische visie verraadt. In verschillende van deze objecten maakte hij reeds nabootsingen van technische tuigen. Bv de fiets,racewagen , cockpit , in andere gebruikte hij technische trukjes om geluid na te bootsen , zoals in de zoemende motten , de meikever en de dakgoot. De overgang naar zuiver technische constructies is dus niet overwacht.En daar Panamarenko door zijn vroegere objecten reeds een belangrijke plaats in het kunstmilieu had ingenomen,werden zijn technische werken zoals vliegtuigen en helikopters,.. zelfsprekend als kunstwerken aanvaard. , Na de anarchistische beginjaren ontwikkelt Panamarenko steeds nadrukkelijker een eigen beeldtaal. Hij bedenkt allerlei vernuftige voertuigen en apparaten zoals een vliegfiets, een vliegende rugzak of een zeppelin met een cockpit in gevlochten bamboe. Tegelijk verdiept hij zich met gespeelde ernst in wetenschappelijke formules en observaties van vogels en insecten.
Panamarenko was niet de enige met deze techniek ,er hielden nog kunstenaars zich bezig met vliegtuigen : Leonardo da Vinci ,Tatlin

Panamarenko’s machine hebben nooit echt gewerkt, zijn vliegtuigen gingen nooit de lucht in en zijn helikopters konden net een paar meter boven de lucht hangen , hebben ze daarom hun doel gemist? Panamarenko’s bedoeling is uiteraard om de machines te laten werken omdat je er ook zoveel tijd in steekt , maar langs de andere kant is het resultaat niet het belangrijkste. Hij vindt de ervaring van het maken minstens even belangrijk. Panamarenko begint bij het nulpunt en tracht op zijn eentje alles opnieuw uit te vinden.

Zijn kunstwerken hebben met de mensen te maken , want in de maatschappij wordt er veel gebruik gemaakt van vliegtuigen , helikopters en andere voertuigen. Heel veel mensen onder ons gebruiken ook vliegtuigen om reizen te maken ,en raken dus ook een deeltje met elkaar in verband.

Als je dit kunstwerk vergelijkt met de werkelijkheid is er niet veel verschil , moest Panamarenko nog meer specifieker werken en nauwkeuriger zouden zijn vliegtuigen echt werken en kunnen vliegen. De helikopter die hij gemaakt heeft geraakte zelfs enkele meter boven de lucht , dus het zou kunnen functioneren als voertuig. Zijn werken worden mooier en origineler voorgesteld dan de voertuigen die in het dagelijkse leven bestaan.Moest panamarenko net het zelfde vliegtuig maken dan zou er niets speciaals aan zijn.

de Antwerpse kunstenaar en sterrenreiziger in ruste, heeft altijd bijzondere aandacht besteed aan de affiches van zijn tentoonstellingen. Ze laten iets zien van de 'droom' waaruit zijn werk voortkomt. Een aantrekkelijk overzicht ervan hangt dezer dagen in het Muhka. De affiche van de aeromodeller vat heel Panamarenko’s droomwereld samen in één sterk beeld.Routine is in dit ouvre ver te zoeken. De kunstenaar heeft een rijk arsenaal van motieven, van onderzeeërs tot vliegende schotels, van prehistorische kippen tot sierlijke libellen.
Panamarenko heeft een lange en zeer succesvolle carrière gehad. Hij is op jonge leeftijd kunstenaar geworden en is gestopt sinds 4 jaar , Hij heeft geweldige ervaringen opgedaan en vele mensen die van zijn werken begonnen te houden.De mensen waardeerde zijn kunstwerken.

7. Besluit
Ik vond fijn om deze opdracht te doen , want ik weet heel weinig over kunst omdat me ook niet echt interesseert. Maar op deze manier ben ik toch veel meer te weten gekomen door allerlei informatie over hem en zijn kunstwerken op te zoeken en door er hele tijd mee bezig te zijn begin je te begrijpen wat kunst is en wat zijn doel is en is het vele gemakkelijker om er een taak over te maken. Voor ik erover begon op te zoeken was het bij mij allemaal puur oppervlakkig , wat nu niet meer is. Het was wel een vrij moeilijke opdracht omdat ik niet al te veel informatie vond over Panamarenko. Ik ben ook naar enkele BIB’s geweest waar veel boeken van hem in het Frans of Engels waren maar al bij al was het een leuke opdracht.

8. Definitie
Kunst is voor Panamarenko het onwerkelijke aan het werkelijke binden. Hij verwerkt zijn jongenswens samen met zijn verdere inspiratie tot een bepaald thema waaruit geweldig mooie kunstwerken komen.Hij leert de mensen dat een voorwerp niet enkel functionele waarde heeft maar ook een esthetische.

9.Bronvermelding

- http://kunstencultuur.pbworks.com/Panamarenko#Inhoudstafel
- www.scholieren.be
- http://www.panamarenko.be/home.php
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Panamarenko
- http://www.expo-panamarenko.be/nl/1.html
- http://www.scholieren.com/werkstukken/11909
- http://www.hanstheys.be/about_theys/essays/panamarenko_onderwerpen_1992.htm
- Boek : la grande exposition des soucoupes volantes.
- Boek : openbaar kunstbezit
- Boek : copyright panamarenko
- Boek :panamarenko multiples deel 2

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.