Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zintuigen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 979 woorden
  • 21 mei 2005
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
87 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Dit werkstuk gaat over de drie zintuigen; reuk, gevoel en smaak. Zintuigen zijn heel belangrijk want ze nemen waar wat er om je heen gebeurd. Zonder zintuigen zou je een hopeloos wezen zijn dat binnen de kortste keren dood is. En geen kans heeft om zich voort te planten. Ze werken als volgt: het vangt prikkels op, zet ze om in impulsen en stuurt die naar de hersenen die weer een signaal stuurt om er reactie op te geven. Gevoel Waar je mee voelt is je huid; er zitten ongelofelijk veel zintuigjes op je huid. Er zijn ook verschillende soorten zintuigen. Je hebt tast zintuigjes daar me kan je voelen of iets rond of vierkant is of groot of klein bijvoorbeeld. En je hebt het pijn zintuig daar me voel je pijn zonder die zintuigjes zou je rustig kunnen door lopen als je een gat in je hoofd hebt. Dat klinkt heel leuk maar als je geen pijn voelt doe je er ook niets aan en dat kan je dood betekenen. Plus dat als je geen pijn kent je je zelf veel sneller in gevaarlijke situaties gooit. Het koutte en warmte zintuig spreekt voor zich je voelt er warmte en kou mee voelen. De huid heeft twee lagen: De opperhuid

De lederhuid
De opper huid bestaat uit twee lagen; de hoornlaag en de kiemlaag. De hoornlaag bestaat uit
voornamelijk dode cellen, maar is nog steeds heel belangrijk voor ons. De kiem laag bestaat uit levende cellen in de kiemlaag zit oa. Het pigment. De lederhuid, daar liggen alle zenuwen, zintuigen, haarspiertjes, bloedvaten en zweetkliertjes. In de lederhuid zitten heel veel verschillende cellen de bloedvaatjes voeden de cellen en de hele huid. Ook zijn er speciale witte bloed cellen die je beschermen tegen bacteriën en virussen van buiten af. Als je door de leder huid gaat met iets bijv. een mes blijf je dat zien als een lidteken. Proefje: Dit proefje gaat warmte en koutte zintuig. Ik ga een muntje verwarmen met een aansteker en dan even laten afkoelen ondertussen leg ik een hand in een bak met ijs en de andere niet na een minuut pak ik met twee handen de munt vast en kijk welke hand het heter aan voelt. Conclusie: Als je het eerst koud hebt en dan bij iets warms komt dan is het warmer dan als je van kamer temp. naar warm gaat. Reuk Je ruikt met je neus. Ruiken is heel belangrijk als je door de straat loopt en je ruikt iets heel vies bijv. heel veel uitlaatgassen, dan ga je die niet uit volle borst inademen maar, dan doe je je hand voor je mond of je gaat er met een boog om heen, omdat het niet goed voor je is want het stinkt zo denk je automatisch en dat is goed voor je want stinkende stoffen zijn over het algemeen ook slecht voor je. Maar het is niet alleen voor bescherming het heeft heel veel met voedsel te maken. Vroeger konden we zo ruiken waar voedsel was er zijn ook dieren die dat nog beter kunnen en die sporen alles op als ze het een maal geroken hebben zoals bijv. slangen en natuurlijk honden. Je kan ook ruiken of iets (nog)eetbaar is. Je ruikt iets door dat er kleine deeltje van iets in de lucht zweven dat en die adem je in via je neus en komen in je neus holte boven in die neus holte op een plek zo groot als een postzegel zitten miljoenen kleine cellen. Die cellen heten geur receptorcellen. De neus (het orgaan waar de reuk zin in zit) is heel belangrijk voor de ademhaling. De meeste mensen ademen dus ook dor de neus; hierdoor word de lucht vochtiger en warmer (en dat is weer beter voor de longen). Grote schadelijke deeltjes worden opgevangen door snot en neusharen. En je ruik meteen wat je inademt. Proefje: Ik heb voor een vriend die geblinddoekt was een stukje appel, banaan en een sinasappel. Hij rook de appel, hij rook de banaan ook maar de sinasappel niet. Conclusie: Sinasappel ruikt niet Smaak Je smaakzin is heel belangrijk bij voedsel eten als iets niet lekker is dan spuug je het uit, en meestal als iets niet lekker is, is het (meestal) niet eet baar. Met je tong kan je proeven. Dat kan omdat er allemaal kleine spikkeltjes op je tong zitten, dat zijn smaakpapillen. Er zitten ongeveer 3000 smaakpapillen op je tong, die elke tien dagen worden vernieuwd. Dus als je je tong verbrandkan je na maximaal 10 dagen weer proeven. Je hebt vier verschillende smaak papillen: Bitter
Zuur
Zout
Zoet
Bitter proef je met het middenachterste gedeelte van de tong. Zuur met het zijkantachterdeel van de tong. Zout met het zijkantvoordeel van de tong. Zoet met het puntje van de tong. Het smaak en reuk zintuig werken samen om je eten goed te kunnen proeven, want als je niet zou kunnen ruiken dan proef je het eten gewoon niet. Denk maar aan als je snip verkouden bent dan proef je niets. Proefje: Dit proefje gaat over het smaak zintuig. Ik ga een paasei eten en mijn moeder ook ik ben verkouden zij niet. En dan gaan me raden wat de vulling is en later op de ver pakking kijken of het goed was. Ik had het 2 keer van de 8 goed en mijn moeder 6 keer van de 8 keer. Conclusie: Reuk is heel belangen rijk als je wild proeven.
Zintuigen Haaien Haaien hebben een ver ontwikkeld reuk zintuig. Wat vrij bijzonder is voor vissen. Ze kunnen prooidieren op kilometers afstand ruiken. Ze kunnen ook veranderingen in de oceaanstroming waarnemen. Alle haaien kunnen met de ampullen van Lorenzini (die op hun snuit zitten), elektrische velden die door de spieren van prooien gemaakt worden. Ze kunnen andere haaien herkennen door de geur die ze achterlaten zo sporen mannetjes haaien vrouwtjes op om te paren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.