Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joël door Carry Slee

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Joël
Shadow
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 6574 woorden
  • 7 november 2012
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
33 keer beoordeeld

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  • Inhoud
  • Persoonlijke reactie + Hfd1 & 2
  • Hfd 3 & 4
  • Hfd 5 & 6 & 7
  • Hfd 7 & 8
  • Hfd 9 & 10 & 11
  • Hfd 12 & 13
  • Hfd 14
  • Hfd 15 & 16
  • Hfd 17 & Bespreking verhaal aspect: Spanning
  • Personages & Thema/motieven
  • Thema/motieven & Opbouw
  • Tijd & Vertelsituatie & Ruimte & Eigen mening
  • Vragen
  • Verwerkings - Verdiepingsopdracht
  • Auteur

Persoonlijke reactie: 
Ik vond het een spannende boek. Het was best wel droevig. Het was interessant en ik vond het ook overzichtelijk. Het was leuk om te lezen. Ik vond het een mooie verhaal, het was ook leerzaam.Het kwam geloofwaardig over en het verhaal is ook best wel bekend voor mij. Ik vond het einde vooral verassend, spannend en griezelig.

 

Luna, Eva, Nathalie en Fleur wonen samen in een studentenhuis. Maar op een dag krijgen ze iets vreselijks te horen: Luna is uit het raam gevallen en is op slag dood.


Hfd 1

-Eva, Nathalie en Fleur zijn op de begrafenis van Luna,iedereen die Luna kent is er. De schep word doorgegeven aan Remco- Luna's ex. Luna had het uitgemaakt, en niemand weet waarom. Hij was er kapot van. 'Ik zal haar terugkrijgen ', zei hij nog tegen Eva. Maar nu is hij haar voor goed kwijt, en Eva ook. Iedereen gaat naar de koffiekamer, daar ziet Eva Remco. Hij begon te praten over Luna en over wat haar vader hem vertelde over de telefoon.Nathalie komt Eva nog een plakje cake brengen, Eva weigert het maar Nathalie zegt dat ze wel wat moet eten en Eva eet het toch maar op met moeite. Maar na een tijdje voelt Eva zich niet zo lekker en gaat naar huis, het regent maar Eva vind het juist verfrissend. Op de fiets barsten de tranen pas goed los. Eva kan nog steeds niet geloven dat ze haar lieve vriendinnetje net hebben begraven. Eenmaal thuis gaat Eva meteen naar Luna's kamer, Haar ogen vallen op Luna's mobiel. Ze pakt het op en kijkt naar de laatste oproepen, ze schrikt als ze ziet dat het Remco is, hij zei nog dat hij haar 1 week voor het ongeluk had gesproken.

Hfd 2

- Eva ziet Luna's moeder opeens staan als ze de deur open doet. Ze maakt koffie en ze praten over Luna. Haar moeder besluit om Luna'skamer te legen. Ze lopen naar haar kamer. Haar moeder vraagt of ze iets wil hebben. Eva wil Luna's beer heel graag maar durft het niet te vragen. Ze heeft het geveol dat ze dan iets heel dierbaars van Luna's ouders afpakt. Op de tafel ziet ze een ticket voor het North Sea Jazz festival, die gaat ze aan Fleur geven , en die van haar zelf geeft ze wel aan Nathalie. Ze wil het niet meer hebben nu Luna er niet meer is. Luna's moeder geeft Eva een doosje met sieraden, die waren van Luna, zegt ze en vraagt of dat niet iets voor Eva is. Eva kijkt er naar en zegt dat ze het niet kan. Luna's moeder zegt dat het nog te moeilijk is, maar dat ze het doosje wel gewoon moet houden. Eva aarzelt even maar neemt het toch aan. Als Luna's moeder weg gaat komt Bart- Eva's vriendje- langs voor Eva. Hij zegt dat hij gaat meedoen met een wedstrijd , terwijl hij haar een paar foto's laat zien, denkt Eva aan Remco. Het gevoel dat er iest niet klopt wil maar niet weg.


Hfd 3

- Fleur en Nathalie gaan naar het North Sea Jazz festival. De kaartjes waren eigenlijk van Eva en Luna, maar Eva wil niet gaan omdat Luna er niet meer is. Ze hebben heel erg veel lol, en vooral omdat ze ook naar de afterparty mogen. Terwijl Fleur Angie Stone intervieuwd tijdens de afterparty maakt Nathalie kennis met Tony. Jim -Tony's vriend komt er bij met drankjes, en Fleur en Nathalie vragen de jongens van alles over de tour en over Angie Stone. Door het praten hebben de meiden e tijd niet in de gaten, maar schrikken zich wel dood als ze naar de klok kijken. Ze moeten snel vetrekken, anders missen ze hun trein en komen ze nooit thuis. Nathalie geeft Tony haar nummer en geeft hem nog een snelle kus.

Hfd 4

De tranen springen in Eva's ogen als iemand per ongeluk tegen haar hielen botst. Zie je wel, denkt ze . Er hoeft maar iets te gebeuren en ze moet meteen huilen. Als Eva terugkomt van de supermarkt, gaat ze een beetje studeren, ze dacht dat ze het niet zou kunne doen , maar heeft toch nog wat geleerd. Ze denkt aan de tijden dat Eva samen met Luna naar school ging. Luna wou helemaal geen Psycholoog worden. Ze deed het alleen zodat ze samen kon zijn met Eva. Luna was heel goed in tekenen. Haar ouders vondne het zonde dat ze iets ging doen waar ze eigenlijk geen belangstelling voor had. Luna ging zich toch stiekem inschrijven bij een kunstacademie. Ze werd toegelaten, maar nu ze er niet meer was heeft niemand er wat aan.

Dan komt Bart, en ze praten over wat er allemaal door haar heen gaat. Eva vertelt hem over Remco, dat hij haar heeft gebeld om te vragen waar Luna's mobiel is. Bart vind het niet echt erg, maar Eva vind het erg verdacht. Eva droomt over Luna, dat Luna zingt, En dan slaat de boot waar zeop zitten om. Proestend komt Eva boven. Ze hoort Luna gillen. Eerst begrijpt ze niet waarom maar dan ziet ze het. Remco duwd haar onder. Hij probeerd haar te vermoorden. Eva probeert Luna vast te pakken, maard at lukt haar niet, want Remco trapt haar weg. Badend in het zweet word ze wakker. Ze loopt naar de kraan om haar gezicht te wassen. Als ze van de wc komt ziet ze licht vanuit Luna's kamer komen. Ze doet de deur open. Eva schrikt als ze Remco ziet. Ze sloeg heel hard de deur dicht, rent haar kamer in en doet de deur op slot. Ze blijft met haar rug tegen de deur leunen. "Wat moet hij nou, midden in de nacht in Luna's kamer", denkt ze.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hfd 5

Eva's mobiel gaat, het is Luna's moeder. Ze zegt dat zij en haar man buikgripe hebben end at ze haar niet kunnen helpen met het inpakken van Luna's kamer. "Remco bood aan het van ons over te nemen", zegt ze. En ze zget nog dat als ze iets moet houden dat ze het gewoon moet pakken. Als Eva verder fietst bedenkt ze dat Remco helemaal niks met de dood van Luna te maken kan hebben, anders zou hij dit toch niet allemaal doen?Als ze haar straat in rijd ziet ze de bus al, Remco is al begonnen. Remco geeft haar snel een kus en dan begint Eva ook. Halverwege het inpakken nemen ze een pauze en Remco gaat alvast naar Eva's kamer. Eva moet hel wel weten en voorzichtig vraagt ze of hij het zeker wist van het laatstetelefoongesprek. Hij zegt weer dat hij haar 1 week voor het ongeluk had gesproken. Hij staat boos op en gaat weer verder met inpakken. Eva zegter maar niks meer over. Eva verteld het aan Nathalie. Nathalie vind het erg raar, en samen praten ze er nog over. Ze vertellen het ook aan Fleur,zij vind het ook wel raar maar zegt er niet meer zoveel over.

Hfd 6

Nathalie dacht dat ze nooit meer iets van Tony zou horen totdat hij haar belt. Ze spreekt met hem af. Ze krijgt ook 4kaartjes voor zijn concert. Eva en Nathalie gaan naar de plek waar ze hebben afgesproken met Tony en Jim. Eva begint een interessante gesprek met Tony, en Nathalie en Jim hebben erg veel lol. Ze zouden hun eigenlijk een rondleiding geven door Utrecht, maar het is te gezellig. Als Eva vroeg weg moet omdat ze moet leren voor een tentamen, blijft Nathalie alleen met de jongens. Als de jongens vragen waar ze een wasserette kunnen vinden biedt Nathalie aan om hun vuile was bij haar thuis te wassen. Onderweg krijgen de jongens ruzie en Tony gaat terug naar hun hotel. Eenmaal thuis stopt Nathalie de vuile was in de wasmachine. Jim komt naar haar toe en begint haar te zoenen, Nathalie vind het goed en doet mee. Dan gaat ze met hem naar bed. Als ze klaarzijn met vrijen is de droger ook klaar en vertrekt Jim.

Hfd 7

Als de concert is afgelopen praten ze er nog een beetje over. Fleur verteld ze dat die Tony Luna's type is. eva weet wel zeker dat dat niet zo zou zijn. Luna werd niet echt verliefd op jongens. Ze had meer belangstelling voor meisjes. Ze had Eva ook vetreld dat ze zelfs verliefd was op 1 van haar vriendinnen. Eva dacht natuurlijk dat zij het was, maar Luna zei dat ze natuurlijk niet verliefd was op Eva. Ze was verliefd op Fleur. Eva zei nog dat ze het niet moest evrtellen, omdat het haar vriendschap met Fleur kon verpesten maar Luna wou het eigenlijk vertellen. Luna werd heel onrustig als Fleur erbij was. Eva was bang dat ze het zou vertellen maar dat deed ze niet. Dan gaat de groep naar een cafe, waar ze 2 vrienden van Remco tegenkomen. Ze vertellen Eva en Bart dat Remco al de hele dag opgefokt was( de dag van het ongeluk)en dat hij boos weg liep, Remco was ook niet naast zijn vrienden toen het ongeluk plaatsvond. Eva schrikt. Ze dacht dat Remco een alibi had, maar dat is helemaal niet zo. Ze verteld het aan Bart, maar die wil haar maar niet geloven.

Eva en Bart beginnen te discussieren. Eva word al helemaal boos als Bart zegt dat ze naareen psychioloog moet gaan, ze gaat boos weg. Hij wil er gewoon geenlast van hebben, denkt ze. Dat kan toch niet? Haar beste vriendin is er niet meer.Bart geloofde er altijd nog in dat remco niks met de dood van Luna te maken heeft, maar Eva weet het niet zo zeker. Ze denk dat ze weet waar ze Luna's mobiel had gezet en wil er naar kijkentotdat ze Remco ziet, aan de overkant en hij kijkt naar Luna's slaapkamerraam. Hij ziet Eva maar voelt zch niet echt betrapt en lacht erg vals. Als Fleur erbij komt wil Eva het laten zien maar dan is hij opeens weg.

Hfd 8

- Eva moet naar school voor een tentamen maar heeft totaal geen zin en gaat eerder naar huis waar ze hun nieuwe huisgenoot Yvet ziet. Ze reageerd amper als Yvet hoi zegt en loopt meteen door naar haar kamer. Vlak daarna komt Yvet met een stapletje brieven die gericht zijn aan Luna. In shock leest Eva de brieven 1 voor 1. Het gaat over een jongen, een meisje die is geboren is in een jongenslichaam. Eva vind eht wel erg. Er komt een Rutger in voor. Het jongetje verteld over hoe het was om in een dorp te leven. Over hun bakkerij. Rutger was de nieuweling , en iedereen ging hem slaan. Maar dat wou het jongentje die de brieven schrijft helemaal niet. Stiekem bad hij wel voor Rutger. Na een tijdje ging de jongen met Rutger om.Hij ging elke woensdag bij hem spelen. De jongens was altijd de juf en Rutger was een leerling. Op een dag zei Rutger dat de juf er echt moest uitzien. Dus bracht hij hem naar de kamer van zijn zus. Hij koos een jurk en trok hakken aan. Het jongetje voelde zich schitterend. Maar dat leip hij natuurlijk niet merken. Elke week kwam er wel wat bij. Op een gegeven moment had de juf ook sieraden en make- up op. Laterkwam er een slipje bij, en ook een bh die gevuld is met sokken. Zo gingen ze spelen. Niemand mocht Rutger, omdat ze dachten dat zijn familie het kwaad had meegenomen. Op een dag werd de jongen betrapt toen hij het huisvan Rutger verliet. Een meisje uit zijn groep zag hem en vertelde het meteen aan iedereen. De jongen kon net op tijd ontsnappen voordat de groep hem kon grijpen. Zijn moeder kwam erachter en werd boos op hem. Daarna mocht hij niet meer naar Rutger en had huisarrest. Robbie- deleider van hun groep vroeg hem wat hij daar deed, en uit angst zei hij dat Rutger sigarreten kon regelen en dat ze gingen roken. Robbie wou dat natuurlijk ook dus zei hij tegen Rutger dat hij sigarreten moest regelen,"Anders gaat je kop eraf!", zeiden ze er nog bij. De jongen gaf Rutger geld om desigarreten te kopen, Robbie mocht Rutger nu wel. En Rutger wou zo graag met Robbie en zijn vrienden om dat hij veranderde. De woensdagen dat ze gignen spelen en dat ze zo een lol hadden boeide hem niet eens meer. De schrijver van de brief vond dat wel het ergste. Hij had zo een lol met Rutger, en dat verandere alleen door die sigarreten. Op een dag herinnerde de jongen zich dat er een jurk ligt op zolder, die jurk was van zijn zus, maar zij paste het niet meer. Hij ging naar de zolder en pakte de jurk. Hij trok de jurk elke dag aan. Hij voelde zich zo een echte meisje. De jurk maakte hem zo gelukkig, hij ging zelfs in die jurk leren voor zijn toetsen en maakt ook zijn huiswerk in die jurk.

Hfd 9

- Als Eva de brieven heeft gelezen ziet ze Bart voor haar deur. Hij komt het goedmaken, maar het eindigt niet zo goed. Ze krijgen weer een discussie over Remco en Eva verteld hem dat ze misschienw el naar een Pargnost kan gaan. Bart vind dat erg dom, maar hij probeert het alleen maar uit haar hoofd te praten, maar daar maakt hij haar juist kwaad mee, maar dat begrijpt hij niet echt. Eva vraagt of hij weg kan gaan omdat ze alleen wil zijn. Even later komt Fleur met een fles wijn en drinken samen een glaasje. Nathalie komt er ook bij, maar is druk bezig met sms'en met Jim.Eva voelt dat ze ook niks heeft aan haar vriendinnen, want Nathalie is alleen maar bezig met Jim en fleur moet studeren, Luna zou haar altijd steunen en ze zouden dan een jointje roken, dat is nou et verschil tussen Luna en Fleur, denkt Eva. En op dat moment belt Arthur, ze weet dat hij verliefd op haar ismaar ze spreekt toch met hem af en verteld hem alles over Bart,Remco en haar vriendinnen. Hij zegt eigenlijk precies dingen die Eva wilt horen. ondertussen zoekt Fleur nog steeds een plek, ver van hun huis vandaan.En komt op het idee om in het buitenland te wonen, en te studeren.

Hfd 10

- In de ochtend krijgen de meiden ruzie, maar ze maken het snel goed, want ze hebben elkaar wel nodig. Nathalie gaat naar Gent voor Jim, hij moet optreden. Nathalie word meteen blij als ze Jim ziet bij het station waar ze moet uitstappen, ze dacht dat ze het hotel nooit zou kunnen vinden. Als ze naar zijn hotelkamer gaan beginnen ze meteen te vrijen, ze proberen wel alle standjes. Ze kunne niet van elkaar afblijven. Later gaan ze samen naar een eetcafe waar ze snel een hapje gaan eten.

Hfd 11
 
- Eva was van plan om bij Bart te gaan eten , maar gaat toch met de meiden naar een restaurant, want Fleur en Nathalie hebben een prijs van 2000 euro gewonnen. Ze gaan het met z'n allen vieren. De volgende dag moet Eva samen met Nathalie de keuken opruimen. Nathalie vertelde de meiden dat ze een ticket naar Amerika zou kopen nadat ze hoorde dat ze 2000 hadden gewonnen. De volgende dag wil Eva niks anders dan relaxen met een boek en een chocoladereep. Als er word aangebeld loopt Eva naar de deur en ziet Remco. Hij loopt meteen door naar haar kamer en begint haar rare dingen te vertellen die misschien wel te maken hebben met Luna 's dood. Eva word bang en voordat hij zijn verhaal kan afmaken gaat ze weg. Ze loopt buiten rond totdat ze een veilig gevoel krijgt. Ze laat een nieuwe slot zetten op haar deur, want toen ze haar huisgenoot belde en vroeg of hij haar deur op slot wou doen zei hij dat de sleutel niet op zijn plek lag. Eva dacht meteen aan Remco. Hij heeft vast haar sleutels gestolen zodat hij haar in haar slaap kan vermoorden, dacht ze.. Ze vertel Nathalie over Remco en Nathalie reageerd geschrokken, maar wil het niet echt geloven.

 Hfd 12 

- Eva en Nathalie zijn in Gouda voor Derek Ogilvie. Als zijn show begint zegt hij dat hij 3 dingen voelt. Eigenlijk 3 personen, Eigenlijk 3 personen. Het verbaast haar als hij Eva's kant op loopt en begint over Luna. Hij zegt dat hij haar voelt.Eva begint te huilen, als hij begint over het raam, voelt hij Luna niet meer. Het raakt Eva pas echt als Derek zegt: 'Luna zegt dat ze van je houdt'. Derek zegt dat hetn iet een ongeluk was, hij verteld hun dat Luna niet alleen was en dat er een man of een vrouw naast haar was. Eva denkt natuurlijk meteen aan Remco Hij besluit om naar Luna's kamer te gaan, dus Eva maakt een afspraak met hem. De meiden zijn te laat voor de trein dus haalt Bart ze op. In de auto krijgen ze weer ruzie over Derek Ogilvie dit keer. Bart vind het maar onzin dat ze naar zijn show gaan . Maar Eva vond het eigenlijk wel rustgevend. Nathalie zoueigenlijk naats Eva blijven als Derek naar Luna's kamer gaat, maar door Bart denkt ze nog een keer na en besluit toch om alsnog naar L.A te vliegen de volgende dag. 

Hfd 13
- De volgende ochtend zit Eva in de trein terug naar Utrecht. Ze heeft Nathalie uitgezwaaid.Eva gaat naar een cafe waar ze Arthur ziet. Ze praten en uiteindelijk zoenen ze, Eva gaat met hem mee naar zijn huis. Daar kan ze niet van hem afblijven en gaat met Arthur naar bed. Ze beseft wel dat ze bij een ander in bed ligt maar het voelt zo goed. De volgende ochtend word ze wakker bij Arthur en besluit om het uit te maken met Bart, ze is veel gelukkiger zonder hem. Ze gaat naar Bart om het uit te maken. Maar in de lift ziet ze Remco, Eva schrikt als hij haar erg vals aankijkt. Even dacht ze dat hij haar zou vermoorden. Hij zegt dat hij alles weet, Eva denkt dat hij het over Fleur heeft. "Ik sta hier helemaal buiten", zegt ze. Maar hij geloofd haar niet en scheld haar uit.Als de lift stopt vlucht ze net op tijd. Dan belt Bart, hij vraagt waar ze nou blijft. Als ze hem wil vertellen over Remco, word hij boos en zegt dat ze net zo gestoord is als die gek. Eva is het helemaal zat en maakt het uit. Dan gaat ze nog een beetje skypen met Nathalie. Ze wil het haar wel vertellen maar Nathalie is zo gelukkig dus verteld ze het niet. Als Eva thuis is moet ze steeds aan Remco denken, en dan weer aan bart. Dan komt Bart om met haar te praten. Hij wil helemaal niet uit elkaar maar Eva's besluit staat vast. Als hij er niet mee ophoud zegt ze uiteindelijk dat ze heeft gevreeen met Arthur en Bart word heel boos. Hij scheld haar uit voor van alles. Als Fleur komt om te kijken of het nog wel goed gaat. Zegt Bart dat Fleur haar vriendin met haar kop onder de kraan meot houden omdat ze gek is geworden en dan stormt hij de kamer uit.

 Hfd 14

- Eva slaat haar studieboek dicht. Ze wou niet naar school gaan, want Derek Ogilvie komt vandaag. Ze loopt naar de kamer van Yvet en vraagt of ze straks in haar kamer mogen filmen over Luna. Ze wil helemaal niet leigen maar moet wel want als zehaar verteld over Luna gaat ze naturlijk schrikken. Yvet vind het goed en geeft haar de sleutels. Naast de sleutels geeft ze een nieuwe Stapeltje brieven die gericht zijn aan Luna.

Eva begint te lezen. Het gaat weer over dezelfde persoon, waar Eva niks over wist. Dit keer verteld hij dat zijn vriendschap met Rutger voorgoed voorbij was. Op een dag waren ze weer met de hele groep bij elkaar en Robbie besliste natuurlijk wanneer iedereen mocht roken. Toen kwam Robbie met een lastige opdracht. Hij wou een nieuwe assistent. Dus iedereen moest een spannende gebeurtenis vertellen over iemand of iets uit hun dorp. Het moest natuurlijk wel echt gebeurd zijn. Na een paar kinderen was Rutger aan de beurt.De schrijver zei dat zijn hart even stilt stond, omdat hij bang was dat Rutger ietsover hem zou vertellen. En toen gebeurde het: Rutger zei dat hij een jongen kent die zich verkleed als een meid. En zijn hart stond stil van de angst. Robbie wou hem niet geloven, maar het werd erger want Rutger deed er alles aan zodat Robbie hem geloofde dus vertelde hij ook wie het was. Robbie werd woedend. Als straf zei hij tegen Rutger dat hij het moestbewijzen, dus haalde Rutger een jurk,bh,sokken,hakken en make-up. De jongen moet zich omkleden. Hij wou het niet en toen hij wou tegenstribbelen werd hij vastgehouden door een aantal jongens. Zijn kleren werden in het water gegooid zo ver van hem vandaan. Rutger maakte hem nog op met make up en toen lieten zehem los. Iedereen lachte hem uit. Toen raceten ze weg en de jongen was doodsbang dat iemand hem zo zou zien. Hij sprong in het water om zijn kleren bij elkaar te vissen en had geen andere keus dan zijn eigen kleren aan te trekken. Toen hij thuis was zei hij tegen zijn moeder dat hij bijna werd aangereden en toen perongeluk het water in fietste. Niemand praatte tegen hem op school. Op een dag zei hij tegen zijn moeder dat hij ging douchen en gign naar de badkamer. Daar trok hij de jurk aan en stiftte zijn lippen, hij pakte nog een paar speldjes waardoor het leek of hij een staardje had. Maar toen kon hij zijn moeder niet meer horen en op dat moment kam zijn moeder de badkamer in. Die avond ging zijn vader iets uit de bijbel voorlezen en toen ging hij elke avond voordat ze gingen eten bidden voor zijn zoon, dathij zich niet meer ging kleden als een meisje. "Wat een triest verhaal", zei Eva hardop. En ze kan nog steeds niet bedenken waarom Luna dit voor haar geheim hield.

Hfd 15

- Eva vouwt de volgende brief open en leest verder. Het gaat over een Joel, een meisje in een jongenslichaam. En hij of zij verteld wat ze allemaal heeft meegemaakt met haar ouders, kim, haar beste vriendin die haar altijd heeft geholpen met alles. Joel is een genderkind. Rutger komt er weer in voor, de manier waarop hij haar heeft behandeld, vind Eva schokkend. Joel vond het moeilijk om zijn ouders te vertellen dat hij een genderkind is. Zijn ouders denkne dat hij een vriendin heeft-kim. Kim is lesbisch en is nietbang om dat te vertellen. Joel is erg blij als hij kan beginnenmet hormonen slikken. Samen met Kim gaan ze naar een huis waar genderkinderen wel eens komen. Daar praat hij met Nadia. Ndia heeft het zelfde probleem. En ze werd binnekort geopereerd. Dan was ze een echte meisje. Joel die hormonen slikt zag al snel verandering. Eindelijk kon ze zich als een meisje kleden zonder dat iedereen raar naar haar keek. Ze ging samen met Nadia naar discotheken en hadden erg veel lol samen. Maar toen ze gignen stappen zag ze Rutger. Rutger gign haar volgen en heeft haar weer voor schud gezet. Dit keer moest zij zich uitkleden, Rutger zei tegen zijn vrienden dat het een vent was en voor ze het wist lag ze daar zonder broek. Nadia kwam net op tijd en jaagde de jongens weg. Als ze de laatste brief heeft gelezen word er aangebeld. Het is Derek Ogilvie. Ze lopen samen naar Luna's kamer. Hij verteld haar dat Luna niet heeft geleden, en dat ze niet alleen was. Er was een vrouw of eigenlijk een man bij haar. Eva is in shock en kan even niks zeggen, als ze weg zijn stelt ze voor om naar de politie te gaan. Arthur is bij haar, hij wil haar niet alleen laten.

Hfd 16
- Eva's besluit staat vast, ze gaat naar de politie. Maar ze schiet er niet zo veel mee op. Remco was op het bureau tijdens het ongeluk.Eva spreekt met hem af hij legt haar uit dat hij er niks mee te maken heeft. En hij en ze verteld het over Joel, hij wist er zelf ook niks over . Ondertussen mag Fleur naar Afrika en Nathalie gaat misschien naar Disneyland met Jim.Nathalie verteld ze ook dat ze misschien niet terugkomt. Ze wil graag bij Jim blijven en hij wil met Nathalie zijn. Eva is natuurlijk verdrietig, want Fleur gaat al weg en dan blijft ze helemaal alleen over. Maar Nathalie stelt haargerust door te zeggen dta ze altijd kan komen om haar te bezoeken. En dat ze om de drie maanden komt voor haar visum.

 Hfd 17

- Het is al een paar dagen geleden dat Eva met Remco in de vuurtoren zat. Fleur komt blij binnen en verteld haar dat ze eind deze week al weggaat. Eva denkt eraan om naar haar ouders te gaan, maar ze bedenkt zich. Het maakt haar ook verdrietig als ze denkt dat ze Nathalie van het vliegveld zou ophalen, maar dat gaat nu natuurlijk niet meergebeuren. Eva besluit om toch op wereldreis te gaan. Ze zou het samen met Luna doen, maar nu gaat ze alleen. Diep van binnen weet ze dat Luna bij haar zal zijn. Fleur kijkt nog even rond in haar kamer. Als ze haar notebook wil pakken valt er een brief uit, de brief die ze nog onder Luna's deurmat moet schuiven.Fleur leest de brief nog 1 keer. In de brief staat dat ze Luna nooit uit het raam zou willen duwen, maar toen Luna op haar af gign en vetrelde dat ze verliefd op haarw as, schrok Fleur. Fleur vertelde haar dat ze eigenlijk een genderkind is. Luna lachte haar uit. Was uik al die tijd al verliefd op een vent, zei ze. Het maakte Fleur erg verdrietig. Fleur schrok al helemaal toen Luna zei dat ze haar geslachtsdeel wou zien. Fleur kon niks anders doen dan haar van haar afduwen, wat verschrikkelijke gevolgen had. Er viel een traan over Fleur's wang toen ze de aansteker onder de brief hield. Als ze langs Luna's deur loopt zegt ze nog dat als ze wist dat het raam open stond, haar nooit van haar af had geduwd. En dan loopt ze weg, weg van de plek des onheils.

Bespreking verhaal aspect

Spanning: Er komt globale spanning voor in het verhaal namelijk: Eva probeert erachter te komen of Luna is vermoord of of het echt een ongeluk was. Dat is de vraag waar het 
boek over gaat. Er komt ook lokale spanning on voor namelijk: Toen Eva dacht dat ze werd aangevallen door Remco, en toen ze dacht dat hij haar wou vermoorden in de lift. het 
verhaal bevat ook dwaalsporen en verkeerde vermoedens. Dat gebeurt bij: Eva die steeds maar denkt dat Remco iest met de dood van luna te maken heeft. Maar ze komt er toch 
achter dat Remco er helemaal niets mee te maken heeft.

Personages:

Hoofdpersonen: 

Eva: is zelfstandig. Ze kan voor haar zelf zorgen, zonder dat iemand er mee moet bemoeien. Ze is volwassen. Ze is wel emotioneel als het draait om Luna en alles wat daarbij hoort. Eva is het hoofdpersonage omdat je het grootste deel van het verhaal over haar schouder meekijkt. Eva studeert psychologie in Utrecht.

Fleur: is zelfstandig, vrolijk en betrouwbaar. Ze studeert Journalistiek.

Nathalie: Zij is eigenlijk de enige tussen de 4 meiden die van feesten houd. Ze is ook zelfstandig en vrolijk.

Luna: Luna is de beste vriendin van Eva. Zij studeert ook psychologie in Utrecht maar doet dit eigenlijk alleen maar zodat ze samen met Eva kan zijn. Iedereen zegt dat ze liever naar de kunstacademie moet gaan. Luna ontdekt vlak voor ze overlijdt dat ze lesbisch is.

Remco: Remco is de ex van Luna. Hij is best wel prikkelbaar. In het verhaal komt hij een beetje ongelukkig over, door de plotselinge dood van Luna.

Bart: Bart is de vriend van Eva. Bart komteen beetje arrogant en egoistisch over. Je merkt dat aan: hoe hj zich gedraagt als Eva verdrietig is. Het komt respectloos over als hij haar maar steeds verteld dat ze verder moet gaan. Terwijl ze Luna pas hebben begraven.

Arthur: Arthur is de klasgenoot van Eva. Hij is verliefd op Eva, Eva zou wel iets met hem willen maar dat gaat niet omdat ze verkering heeft met Bart. Arthur is een grote steun voor Eva. Hij is lief , zacht, slim en zelfstandig.

Thema/motieven: Het thema van dit verhaal is: Genderkinderen. Dat kan je ook zien aan de titel. He grootste deel van het verhaal gaat over Joel, een genderkind. Later in het verhaal lees je ook dat Fleur geboren is als Joel en dat hij/zij een geslachtsverandering is ondergaan. Het is wel het onderwerp waar de meeste aandacht naartoe gaat. 
Motieven: 
-Een van de motieven is afscheid. In het verhaal word duidelijk aangegeven dat het moeilijk is voor de meiden om afscheid te nemen van Luna. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. De meiden verlaten later in het verhaal ook de studentenhuis en moeten dan ook afscheid nemen van elkaar. 
-Nog een motief is angst. Dat merk je vooral aan de angst van Eva voor Remco, haar angst word steeds groter maar ook dat komt later in het verhaal goed. Maar ook de angst van Joel voor zijn ouders. Joel is bang om zijn ouders te vertellen dat hij zich eigenlijk een meisje voelt en is vooral boos omdat zijn/haar ouders Christelijk zijn en zo iets nooit zullen accepteren.

 -Seksualiteit is ook een motief.Dat kan je merken aan sommige personages die vechten met hun geaardheid. Dat merk je aan Luna die er later achter kwam dat ze op meisjes valt. En Joel weet eerst niet wat hij/zij met zichzelf aan moet. Daarnaast worden de stukjes waar de personages seks hebben duidelijk beschreven.

Opbouw: 
Het verhaal is chronologisch opgebouwd, want er is een begin en een eind aangegeven. Het begint met de begrafenis van Luna en daarna probeerd iedereen verder te leven op zijn/haar eigen manier.Het eindigt met de meiden, ze gaan allemaal hun eigen weg op. 
De beginsituatie van het verhaal is: De begrafenis van Luna, daar begint het allemaal. Er ontstaat een probleem als Eva de laatste oproep ziet op Luna's mobiel, want het is Remco en hij zei nog tegen haar dat hij Luna 1 week voor het ongeluk had gesproken. De situatie van het probleem word erger als Remco Eva belt en vraagt of ze weet waar Luna's mobiel is. Het dieptepunt is als Remco Eva volgt en als Eva denkt dat hij haar wil vermoorden in de lift. Het word beter als Eva samen met Arthur naar de politie gaat en te horen krijgt dat Remco niks met de dood van Luna te maken heeft, omdat hij op het bureau was toen hetongeluk plaatsvond. Het eindigt met Eva die afspreekt met Remco waardoor ze zich beter voelt omdat hij er echt nisk mee te maken heeft. Maar dat Fleur Luna per ongeluk heeft geduwd waardoor ze uit het raam viel. Maar daar komen de andere personages niet achter.
Een motorisch moment uit het verhaal is als Eva denkt dat ze word vermoord door Remco in de lift, want daardoor komt ze op het idee om toch nog naar de politie te gaan.

Dit verhaal bevat meerdere verhaallijnen. 
-Eva die zich bezig houd met Remco. Ze krijgt hulp van Arthur. Hierdoor begint ze te twijfelen aan Bart en uiteindelijk maakt ze het uit. 
-Fleur die zich bezig houdt met het zoeken van een nieuwe kamer. Als het maar niet in de buurt is van hun huis. Ze denkt er zelfs aan om te studeren in het buitenland. Uiteindelijk lukt het haar en gaat ze studeren in Afrika. 
-Nathalie die smoorverliefd is op Jim en toch besluit om naar L.A te gaan. Eenmaal daar wil ze niet meer terug naar Utrecht en blijft ze toch bij Jim. 
-Joel, ook wel Fleur , maar dat word duidelijk in het laatste hoofdstuk.Joel die verteld over wat hij/zij allemaal heeft beleefd in zijn/haardorp. Haar/zijn ouders die hemniet wouden accepteren als hoe hij werkelijk was. Kim die hem toch hielp om te kunnen leven op te manier waarop hij wou leven.Nadia die het zelfde probleem had. En Rutger die hem niet echt vriendelijk behandelde.

Het afloop: Het verhaal heeft een open einde, want het is niet duidelijk of de andere personages er wel ooit zijn achtergekomen dat Fleur Joel was. Een open einde is erg onplezierig.

Tijd: Het verhaal word afgespleed in het heden, dat kan je merken aan het gedrag van de personages. Het grootste deel van het Verhaal speelt zich af in Utrecht. In de brieven van Joel word beschreven hoe het leven is als je leeft in een saaie dorp waar iedereen over elkaar roddelt.

Het verhaal bevat ook een paar terugwijzingen. Namelijk dat Eva soms dacht aan de tijden met Luna. Zoals toen ze dacht aan Ibiza, toen Luna voor het eerste met een meisje had gezoend. Of dat Luna Eva altijd hielp met alles, en ze was er altijd voor Eva. Eva moest ook denken aan de tijden op hun basisschool en middelbare school, dat ze bijv. niet meer naast elkaar mochten zitten. Het verhaal bevat eigenlijk wel een flashback: alleen de stukjes dat je meeleest wat Joel allemaal heeft geschreven in zijn brieven. Voor de rest komen er geen flashbacks in voor.

Vertelsituatie
Het verhaal word verteld vanuit een personale verteller. Maar de verteller wisselt soms van perosonale verteller, want een paar hoofdstukken worden vanuit Fleur verteld, En een grote deel volg je als lezer Eva. 

Ruimte
Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Utrecht, in het studentenhuis waar Fleur,Eva en Nathalie samen wonen. Maar soms brengen de personages je mee naar andere plekken zoals toen Fleur naar Amsterdam ging, of toen Nathalie en Eva naar Gouda gingen voor Derek Ogilvie.

Eigen Mening
Ik vond het een leuke boek, want het onderwerp sprak mij aan. Het verhaal bevat goede en spannende gebeurtenissen. Ik kan me goed verplaatsen in de problemen van de personages. Ik was erg nieuwsgierig naar de afloop, ik wist helemaal nisk over genderkinderen en ik wist neit eens dat zoiets bestond dus heb ik ook nieuwe dingen geleerd dankzij dit boek. Het evrhaal was makkelijk om te lezen, het taalgebruik heeft hier natuurlijk wel iets mee te maken. Het onderwerp is verassend uitgewerkt, want ik had nooit verwacht dat het te maken zou hebben met genderkinderen. Ik dacht dat het iets heel normaals zou zijn, maar er word ook beschreven hoe Joel door het leevn ging als een jongen terwijl hij/zij een meisje wou zijn en dat vond ik erg leuk en spannend om te lezen. Het verhaal heeft me ook nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. De gebeurtenissen kwamen geloofwaardig over.Ik vind dat er genoeg wod verteld over de gedachtes van de personages. Ik vind de beslissing van Fleur op het einde niet echt goed, want Eva had recht om te weten dat Luna eigenlijk dood is dat haar. Ze hoefde het niet rechtstreeks te vertellen maar ze kon de brief tenminste wel aan Eva geven of onder haar deurmat schuiven inplaats van dat ze het ging verbranden. Dat zou wel eerlijk zijn, vind ik. En dit was mijn mening over het boek.

 Vragen:

1- onderwerp:
- Is het uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?
Nee, want ik verwachtte iets heel anders, maar het ging uiteindelijk over iets anders zoals genderkinderen en dat vond het veel leuker om te lezen, omdat ik helemaal niks wist over genderkinderen. 
- Word het onderwerp goed en grondig uitgewerkt of blijft het toch tamelijk oppervlakkig?
Het onderwerp word goed en grondig uitgewerkt. Het word duidelijk waar het over gaat maar in het eerste deel weet je nog niet wie Joel is.

2- Gebeurtenissen:
- Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja, want ik verveelde me niet bij het lezen van dit boek.
- Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?
Ja, want het komt gewoon echt over en het lijkt niet nep en het kan iedereen wel overkomen die in zo een situatie beland.

3- Personages:
- Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
Ja een beetje wel, want iedereen heeft het moeilijk maar ze proberen alsnog verder te gaan met hun leven.
- Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Ja, want bijna bij elke beslissing die ze nemen zeggen ze wel waarom en hoe, maar dan wel in hun hoofd dus je leest mee met hun gedachtes.

4- Bouw:
- Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw?Hoe komt dat?
Nee alles wat er gebeurt word goed en duidelijk vertelt. Soms ook met veel details dus dat maakt het beter.
- Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen?Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Het verhaal heeft wel een goeie slot die bij het verhaal past bij de beschreven gebeurtenissen . Maar ik vind het geen plezierig slot, want ik vond het geen goeie beslissing van Fleur om de brief te verbranden, ik zou gaarg meer willen lezen over wat er van hun is gebeurt.

5- Taalgebruik:
- Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Het verhaal bevat niet zo veel dialogen maar dat hoeft ook niet want het was ook leuk om het te lezen zonder dat er veel gesprekken in voorkomen.

Auteur:

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie doorWoord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares drama in het voortgezet onderwijs. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jongekinderen. Daarna volgden er meer boeken, meestal realistische verhalen voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+-boeken werden populair bij de jeugd, In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk, Bikkels.In haar boeken schrijft Carry over onderwerpen als discriminatie, drugs, homoseksualiteit en pesten en dat werd zeergewaardeerd door de doelgroep. In totaal zijn er nu vier boeken voor volwassenen van haar hand verschenen. Na Moederkruid, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs, verschenen Dochter van Eva De toegift en Ooggetuigen .Na zich een aantal jaren te hebben gericht op 12+-boeken, keert Carry Slee in 2008 terug naar de 10+-doelgroep met haarserie Dat heb ik weer. Van deze serie zijn inmiddels drie delen verschenen. In 2009 richt Carry Slee zich op een nieuwe doelgroep: onlangs verscheen Bangkok Boy, Carry’s eerste boek voor 16+.een boek dat is gericht op de jongeren in de bovenbouw van de middelbare school, studenten en jongwerkenden. bron:www,carryslee.nl

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie doorWoord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares drama in het voortgezet onderwijs. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jongekinderen. Daarna volgden er meer boeken, meestal realistische verhalen voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+-boeken werden populair bij de jeugd, In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk, Bikkels.In haar boeken schrijft Carry over onderwerpen als discriminatie, drugs, homoseksualiteit en pesten en dat werd zeergewaardeerd door de doelgroep. In totaal zijn er nu vier boeken voor volwassenen van haar hand verschenen. Na Moederkruid, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs, verschenen Dochter van Eva De toegift en Ooggetuigen .Na zich een aantal jaren te hebben gericht op 12+-boeken, keert Carry Slee in 2008 terug naar de 10+-doelgroep met haarserie Dat heb ik weer. Van deze serie zijn inmiddels drie delen verschenen. In 2009 richt Carry Slee zich op een nieuwe doelgroep: onlangs verscheen Bangkok Boy, Carry’s eerste boek voor 16+.een boek dat is gericht op de jongeren in de bovenbouw van de middelbare school, studenten en jongwerkenden. bron:www,carryslee.nl



REACTIES

S.

S.

Goed man!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"