Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joël door Carry Slee

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Joël
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1903 woorden
  • 13 juni 2013
  • 183 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
183 keer beoordeeld

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dit verslag gaat over het boek Joël. Het boek is geschreven Carry Slee, en uitgegeven in 2011. Het is een jeugd roman, bedoeld voor kinderen rond de 16 jaar. Carry Slee heeft meer van dit soort genre boeken geschreven, zoals:  ‘’Bangkok boy’’, ‘’Fatale liefde’’ en ‘’Brainwash’’.

Samenvatting

Samenvatting 1: De nieuwe van Carry Slee heet Joël. Maar wie dat precies is, dat blijft zo ongeveer tot het einde van de roman geheim. In deze derde Young Adult van Carry Slee draait het namelijk om geheimen. Het verhaal gaat over vier studenten, die samen in een huis wonen in Utrecht: Luna, Eva, Nathalie en Fleur. Luna is plotseling komen te overlijden, nadat ze uit het raam van haar kamer is gevallen. Een groot drama voor de meiden die altijd veel samen doen. Iedereen zoekt zijn eigen manier om met de dood van Luna om te gaan. Nathalie wordt verliefd op een jongen uit LA, Fleur wil naar Afrika toe om stage te lopen. Het lijkt alsof alleen Eva twijfelt aan de toedracht van Luna’s dood. Ze begint Luna’s ex Remco te verdenken. Dat gaat haar niet in haar koude kleren zitten, ze is continu bang en zoekt overal wat achter. Als Eva een stapeltje anonieme brieven in handen krijgt van de nieuwe bewoner van Luna’s kamer, beginnen de geheimen langzaam maar zeker te ontrafelen. Want wat is er nu echt gebeurd toen Luna uit het raam viel?  

Samenvatting 2: Luna, Eva, Nathalie en Fleur zijn vriendinnen en wonen in het zelfde studentenhuis. Op een dag voltrekt zich een afschuwelijk drama: Luna valt uit het raam van haar kamer en is op slag dood. De drie vriendinnen blijven ontredderd achter. Luna’s dood heeft grote gevolgen voor hun vriendschap. Nathalie stort zich in een onmogelijke liefde, Fleur wil het liefst zo snel mogelijk weg van de plek des onheil en Eva begint steeds meer te twijfelen aan de ware toedracht van Luna’s dood. Was het wel een ongeluk? Waarom liegt Remco, Luna’s ex, over het tijdstip van zijn laatste contact met Luna en gedraagt hij zich vreemd? Dan krijgt Eva een stapeltje anonieme brieven in handen die gericht zijn aan Luna. De brievenschrijver vertelt over een schokkende jeugdervaring. Hebben de brieven soms iets met Luna’s dood te maken? Is ze iets op het spoor? Of verliest ze, overmand dood verdriet, de realiteit uit het oog? 

Samenvatting 3: Het boek gaat over Eva die aan het begin haar beste vriendin Luna verliest doordat zei uit het raam valt, hoe dat gebeurt blijft eigenlijk tot het einde een raadsel voor iedereen ze heeft het er erg moeilijk mee haar vriendje Bart probeert der dan ook wel te steunen maar doordat Eva al snel Remco het ex vriendje van Luna verdenkt komen er steeds meer ruzies tussen hun. Remco is ook verdacht omdat hij liegt over waarneer die Luna voor het laatst heeft gesprokken en over waar hij was tijdens de moord. Natalie gaat al snel naar een concert waar ze Jim ontmoet 1 van de band leden daarmee duikt ze na een rondleiding door utrecht ook het bed mee in, het blijft niet bij 1 keer en ze is smoor verliefd nadat ze een prijs heeft gewonnen gaat ze ook met hem mee naar LA waar ze langer blijft dan verwacht darvoor gaat ze nog even mee met Eva naar Derek Ogilvie daar gaan ze op aanraden van Arthur een studiegenoot van Eva heen als snel voelt hij de aanwezigheid van Luna en weet dat ze niet allen was tijdens haar val. Fleur wil weg van de plek waar het allemaal is gebeurt en gaat dan ook naar Afrika. Eva krijg brieven van het nieuwe meisje die in de kamer van Luna komt wonen die heeft ze daar onder een losse plank gevonden Eva is nieuwsgierig en begint te lezen, in die brieven wordt er geschreven over een jongetje die in een zeer gelovig dorp in Zeeland woont als snel heeft die jongen door dat die anders is dan de andere jongens op latere leeftijd ontdekt die dat die veel liever een meisje is en dus een genderkind is, ze ouders accepteren hem daarom niet en hij gaat bij Kim een meisje die hem helpt wonen. Met haar gaat hij alle stappen door om een geslachtsoperatie te ondergaan en hormonen te slikken, hij gaat in Utrecht wonen en neemt een meisjes naam aan: Fleur! Dit is Fleur die in het studentenhuis bij Eva woont en op de dag van de dood van Luna had Fleur een gesprek met Luna zei vertelde dat ze verliefd was op Fleur daardoor wou zei haar grote geheim ook onthult hullen en vertelde tegen Luna dat ze vroeger een jongetje was daar reageerde ze op met dat ze dus al die tijd verliefd was op een omgebouwde doordat Fleur dit niet kon hebben gaf ze Luna een duw, het ging per ongeluk maar ze heeft het niet overleeft!

Waarom deze volgorde?

Samenvatting 3 staat onderaan, omdat ik het te lang vind. In een samenvatting moet kort maar krachtig staan waar het boek over gaat, zonder al die details. Samenvatting 2 is mijn tweede keus, omdat het bijna hetzelfde is als de samenvatting op de achterkant van het boek. En de eerste samenvatting vind ik het beste, omdat het duidelijk is zonder dat er al te veel details zijn gebruikt. En de samenvatting motiveert mensen om het boek te gaan lezen.

Personen

De hoofdpersoon van dit verhaal is Eva. Ze studeert psychologie  in Utrecht, en woont daarom samen met haar vriendinnen in een studentenhuis in het centrum van Utrecht. Ze heeft een vriendje, Bart. Eva is een gevoelsmens en niet altijd erg naïef.

Eva maakt een ontwikkeling door, want ze komt er door de brieven steeds beter achter hoe de dood van Luna werkelijk is gegaan.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Eva maakt een ontwikkeling door, want ze komt er door de brieven steeds beter achter hoe de dood van Luna werkelijk is gegaan.

De belangrijkste bijpersonen zijn Fleur, Nathalie en Luna. Fleur woont in ook in het studentenhuis met de andere 4 meiden, ze studeert journalistiek, eigenlijk weet ik niet zoveel van haar tot we de brieven krijgen van het onbekende jongetje, zij gaat ook naar Afrika om de dood van Luna te verwerken. Natalie die ook in Utrecht woont en studeert is een grote steun voor Eva na het overlijden van Luna, als ze naar een concert gaat en daar Jim ontmoet is ze op slag verliefd en gaat dan ook met hem mee naar LA waar ze uiteindelijk langer blijft dan verwacht. Luna is de beste vriendin van Eva en studeert ook psychologie maar meer om met Eva naar school te kunnen, in het verhaal ontdek je ook dat zei lesbisch was. Zij valt uit het raam en overlijd ter plekken.

Ruimte

het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Utrecht. Daar wonen en studeren de vier vriendinnen, en daar komt Luna te overlijden.

In de brieven van Joël speelt het af in het dorpje waar hij woont en is grootgebracht.

Utrecht is wel een belangrijke plaats, omdat daar bijna het hele verhaal afspeelt en omdat Luna daar is overleden.

Tijd

Er wordt niet echt precies duidelijk gemaakt wanneer het verhaal zich afspeelt, maar door het taalgebruik en door de dingen die ze doen weet je wel dat het verhaal in onze tijd afspeelt.  

Het zou kunnen dat het verhaal in een andere tijd afspeelde, maar de personages in het verhaal sms’en, skypen, MSN’en en roken joints, dat was er vroeger niet. Het verhaal zou wel goed in de toekomst af kunnen spelen.

In de brieven van Joël wordt er gesproken over zijn jeugd. Dat verhaal speelt zich dus af in het verleden.

het verhaal wordt chronologisch vertelt, want er is een duidelijk begin en eind aangegeven in het boek. Aan het begin overlijd Luna in het boek en moeten de meiden hun leven weer oppakken. Aan het eind van het boek gaan alle meiden weg uit hun studentenhuis, omdat ze op die manier Luna’s dood het beste kunnen vergeten.

Begin

Het is een opening in een handeling, want het verhaal begint met de begrafenis van Luna. Haar ouders scheppen zand op het graf en Luna en haar vriendinnen zijn heel verdrietig.

Problemen

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Joël vroeger in het verkeerde lichaam is geboren: in een

jongens lichaam!

Maar eigenlijk kun je niet weten wat het probleem in het verhaal is, tot de brieven van de toen nog onbekende persoon tevoorschijn kwamen. Dat verhaal ontwikkelt zich steeds verder boek en tot het einde weet je niet wie dat is. Dan kom je er pas achter wie Joël eigenlijk is, en wat er met Luna is gebeurt.

Een ander probleem is dat Eva denkt dat de dood van Luna anders is verlopen dan wat er uit het onderzoek van de politie is gebleken. Ze verdenkt Remco, de ex van Luna, omdat hij liegt over de laatste keer dat hij haar belde. Achteraf blijkt Remco onschuldig te zijn. Maar daar komt Eva pas heel laat achter, want in de brieven wordt het langzaam duidelijk gemaakt.

Einde

Het einde van het boek had ik eigenlijk totaal niet verwacht. In de brieven werden wel steeds stukjes over het verleden vertelt, wat steeds meer naar de tijd van nu ging. Het einde is duidelijk, er wordt vertelt wie de dood van Luna op ze geweten heeft. Het boek heeft dus een gesloten einde, maar je wil toch weten wat er daarna nog gaat gebeuren.

Realisme

Het boek is realistisch (werkelijkheidsgetrouw), omdat er geen dingen in zitten wat niet zou kunnen. Het verhaal is zelfs gericht op een groot probleem van Jongeren. Er zijn jongeren die zich niet een echte jongen of meisje voelen, net als Joël. Er zijn zelfs verenigingen voor deze ‘’Genderkinderen’’.

Perspectief

Het boek is geschreven vanuit meerdere personen, er wordt het meeste vertelt vanuit de ogen van Eva, maar ook over Nathalie en Fleur. En in de brieven beleef je dus het leven van Joël.

Titel

De titel van het boek is eigenlijk de naam van de jongen waar het allemaal om draait. Hij is het grootste probleem in het verhaal, en dat wordt opgelost op een onverwachte manier. 

Ik zou geen betere titel kunnen bedenken. Ik denk dat deze titel wel het meest toepasselijk is, omdat die naam te maken heeft met het verhaal over Genderkinderen, maar ook met de dood van Luna.

Thema

Het thema van het boek ‘’Joël’’ is Genderkinderen. Genderkinderen zijn kinderen die worstelen met hun genderidentiteit, het gevoel een jongen of een meisje te zijn. Het is voor deze kinderen niet duidelijk wat ze nou precies zijn, een jongen, een meisje of iets er tussen in.

 

Beoordeling

Ik heb nooit eerder zo’n boek gelezen, ik vond het een heel mooi en indrukwekkend boek. Het was ook wel leerzaam, omdat het me aan het denken heeft gezet. Ik wist niet eens dat er Genderkinderen bestonden! Het was spannend door de achtervolgingen en ondertussen was het ontroerend toen ik las over de verhalen van Joël en zijn ouders.

Het boek is geschreven voor mijn leeftijd en ik begreep alles wat er in het boek gebeurde.

REACTIES

J.

J.

Overmand dood verdriet? (samenvatting 2) Foutje!

10 jaar geleden

B.

B.

zo veel typ/spel fouten

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"