Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joël door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Joël
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1618 woorden
  • 16 februari 2012
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
63 keer beoordeeld

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur
De auteur van Joël is Carry Slee.
De volledige naam van Carry slee is carolina Sofia slee
Ze is geboren op 1 juli 1949 in Nederland

De titel
van het boek is Joël.

Titelverklaring
De titel Joël is tot het eind totaal onbekend, later blijkt dit de naam van 1 van de meisjes uit het boek te zijn toen ze nog een jongen was.

Het genre
Is een jongerenroman.

Hoelang overgedaan
ik heb het boek in een aantal dagen uitgelezen omdat het echt een spannend boek is en je perse wilt weten hoe het afloopt.

Thema
Het thema is genderkinderen. Want ook al is het bijna aan het einde van het boek duidelijk word dat Joël een geslachtsverandering is ondergaan is dit wel waar de meeste aandacht naar uit gaat.


Hoofd (personen)
Eva is de hoofdpersoon omdat je het grootste deel van het verhaal over haar schouder meekijkt. Eva studeert psychologie in Utrecht en woont daar samen met haar vriendinnen in een studentenhuis. Ze heeft een relatie met Bart.
Luna: Luna is de beste vriendin van Eva. Ook zij studeert psychologie in Utrecht, maar doet dit eigenlijk alleen maar zodat ze lol kan maken met Eva. Iedereen ziet haar eerder naar de kunstacademie gaan. Luna ontdekt vlak voor ze overlijdt dat ze lesbisch is.
Fleur: Fleur is één van de vier vriendinnen die ook in het studentenhuis woont. Ze studeert aan de School voor Journalistiek. Eigenlijk weet je over haar achtergrond het minst van de vier, tot blijkt dat de brieven aan Luna van haar hand te zijn. Het is Fleur die vroeger door het leven ging als Joël, die van een dorpje in zeeland naar Utrecht is verhuisd, en die een geslachtsverandering is ondergaan.
Nathalie: Nathalie is de levensgenieter van de vier vriendinnen. Ze houdt van feesten gaat met veel jongens naar bed. Tot ze Jim ontmoet, een muzikant uit L.A. waar ze smoorverliefd op wordt.
Remco: Remco is de ex van Luna. Al een tijd voor het ongeluk heeft Luna het uitgemaakt maar Remco blijft hoop houden dat het ooit nog goed komt. Door het rare gedrag van Remco denkt Eva dat hij meer te maken heeft met het ongeluk.
Bart: Bart is de vriend van Eva. Het was liefde op het eerste gezicht alhoewel Bart soms wel een beetje arrogant is. In de loop van het verhaal steunt Bart Eva te weinig, omdat hij vindt dat ze niet te veel stil moet staan bij de dood van Luna. Eva gaat vreemd met Arthur en maakt het vervolgens uit.

Arthur: Arthur is een klasgenoot van Eva. Eva ziet hem wel zitten maar heeft een relatie met Bart. Tijdens de verwerking van de dood van Luna is hij een grote steun voor Eva door goed naar haar te luisteren. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe en krijgen uiteindelijk toch een relatie

Waar het zich afspeelt
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Utrecht. Daar wonen en
studeren de vier vriendinnen. Dit komt bijvoorbeeld extra naar voren wanneer de twee muzikanten op bezoek komen en Nathalie en Eva hen de stad gaan laten zien.
In de brieven van Joël aan Luna speelt het dorpje waar hij opgroeit een grote rol. Daar zijn ze is zeer gelovig waardoor de gevoelens van Joël niet worden geaccepteerd. Door de brieven van Joël wordt er teruggeblikt op zijn jeugd.

Wanneer gebeurt het? (tijd)
Dit verhaal speelt zich nu af in het heden. Dat merk ik aan de taal gebruik en de dingen die er gebeuren in het verhaal.

Waargebeurd:
Het kan een echt gebeurt verhaal zijn omdat er in het echte leven ook mensen geslachtsverwisselingen ondergaan.

Chronologisch geschreven
nee het is niet helemaal chronologisch geschreven omdat je op het eind van het verhaal achterkomt wie Joël echt is en je hoort dan ook pas wat er precies met luna is gebeurt.

De samenvatting van Joël.
Eva is met haar vriendje Bart bij de begrafenis van haar hartsvriendin Luna. Fleur en Nathalie zijn er ook. Ze woonden met z’n vieren in een studentenhuis. Luna’s ex Remco is ook aanwezig. Hij en Luna zijn één week voor haar ongeluk uit elkaar gegaan, hij heeft verteld dat ze elkaar sindsdien niet meer gesproken hebben. Wanneer Eva thuis komt, gaat ze naar de kamer van Luna en vind daar Luna’s mobieltje. Ze ziet dat ze een oproep van Remco had, een halfuur voor haar dood.

Fleur wil het studentenhuis uit en zit erover na te denken om in Amsterdam te gaan wonen.
Remco belt Eva op en vraagt of zij weet waar Luna’s mobiel is. Hij zegt dat hij alle smsjes van Luna gewist heeft en ze nog eens wil bekijken. Eva gelooft Remco niet en zegt daarom dat ze niet weet waar de mobiel van Luna is. Later vertelt ze Bart dat ze Remco van de dood van Luna verdenkt. Bart vindt het de grootste onzin omdat Remco van Luna hield. Als Eva later het verhaal aan Fleur en Nathalie vertelt, overwegen ze samen om naar de politie te gaan en het verhaal daar te vertellen, met Luna’ s mobieltje als bewijs. Maar het mobieltje blijkt opeens te zijn verdwenen.
Wanneer Eva thuis komt, maakt ze kennis met Yvet de nieuwe bewoonster van de kamer van Luna. Yvet geeft een stapel brieven aan Eva die voor Luna bestemd waren, die ze in haar kamer heeft gevonden. Eva bekijkt de brieven maar er staat geen afzender. De brieven zijn van een jongen die zich eigenlijk een meisje voelt maar zelf niet weet wat er precies aan de hand is.
Nathalie en Fleur hebben 2000, - euro gewonnen met een lot die ze lang geleden hebben gekocht. Fleur gaat het geld gebruiken voor haar buitenlandse stage, Nathalie besluit naar L.A. te gaan om Jim te bezoeken. Remco komt onverwachts op bezoek bij Eva. Hij biecht aan Eva op dat hij Luna één keer heeft geslagen toen hij haar met iemand anders zag. Remco wil haar nog iets vertellen maar dan rent Eva het huis uit. Fleur krijgt te horen dat ze waarschijnlijk stage kan lopen in Afrika.
Eva en Nathalie bezoeken de show van Derek Ogilvie. Tijdens de show voelt Derek Ogilvie de geest van Luna. Derek ziet één raam en wil graag naar de plek toe om het beter te bekijken.
Eva heeft amper tijd om al deze informatie te verwerken, want dan staat de filmploeg van Derek Ogilvie al op de stoep. Hij vertelt haar dat Luna niet alleen was toen het ongeluk gebeurde. Derek voelt een energie van een vrouw of een man maar dat weet hij niet zeker.
Fleur is aangekomen in Afrika voor haar stage. Nathalie blijft in L.A. Fleur ruimt haar kamer op en ziet dat ze één brief is vergeten om onder de plank in Luna’s oude kamer te leggen. In de laatste brief vertelt Joël hoe hij de naam Fleur had verzonnen en in het studentenhuis van Luna terecht kwam. Fleur beschrijft in deze laatste brief hoe Luna de kamer binnen was gekomen en vertelde dat ze verliefd op haar was. Omdat Luna eerlijk was en haar geheim vertelde, besloot Fleur haar geheim ook te vertellen. Dit schiet Luna in de verkeerde keel gat. Fleur probeert aan Luna uit te leggen dat ze echt een vrouw is, maar Luna denkt daar heel anders over. Luna voelt zich voor de gek gehouden nu ze weet dat Fleur een jongen is. Wanneer Luna Fleur dwingt om haar geslachtsdeel te laten zien, duwt Fleur Luna per ongeluk uit het raam.

Eindbeoordeling:
Het is een open boek omdat het eindigt met de laastebrief naar luna van fleur je krijgt niet meer te lezen hoe het veder met hun zal gaan en of het verhaal ooit uit komt.
Ik vind het wel een goed einde want dan kan je zelf er een einde bij vezinnen die ik er zelf goed bij vind passen.
Ik vond het boek heel goed omdat je eigenlijk al meteen in het boek zit en je dus alleen maar door wilt lezen en dan gebeurt er weer wat, wat je niet verwacht.
Ik geef het boek een 8 omdat ik het in een paar dagen uit gelezen had, en het onderwerp goed vind. Er zitten ook wel spannende stukjes in waardoor je niet meer kan stoppen en ik vind dat een boek dat moet hebben.


De aansluitende opdracht:
Ik vond het belangrijkste stuk toen Eva begon met de brieven te lezen. Het was heel raar want je wist niet waar het ineens vandaan kwam. Je las allemaal over Joël die zich een meisje voelen en niemand het mocht weten omdat het een schande was in zijn dorp. Hij hoorde bij een pest groepje en peste allemaal mensen en hij wilde het niet maar anders zou hij gepest worden dus het moest wel. Er kwam toen een jongen bij hem in de buurt wonen die heel de tijd gepest werd door het groepje waar Joël bij zat. Joël besloot hem te helpen en ging een keer met hem snel weg van school en fietste naar zijn huis, daar gingen ze jufje spelen en mocht Joël een jurk van de zus van die jongen aan en maakte zich op en droeg hakken. Uit eindelijk kwam het verhaal uit dat die zich verkleede en werd hij gepest en de ouders van Joël stonden erg ten schanden. Joël moest naar een andere school waar die een ander meisje leerde kennen. Zij was de eerste tegen wie Joël zijn geheim ging vertellen over dat die een geslachtsevrandering wil en ze bleef hem toch steunen en trok uiteindelijk bij hun tijdelijk in tot die naar utrecht verhuisde bij Luna, Eva en Nathalie .

REACTIES

I.

I.

Het loopt helemaal de foute kant op! Met de Nederlandse taal! Ook de boekverslagen, op deze site zijn zéér slecht Nederlands, niet begrijpelijk, bovendien lijkt 't, alsof 1 persoon, àl die verslagen schrijft. Voltooide tijd en tegenwoordige tijd, in één zin. Verleden tijd en tegenwoordige tijd, in 1 zin.. Verleden tijd en voltooide verleden tijd bestaan niet. Praat altijd in het heden, ook over het verleden!!!!! Dat praat ECHT makkelijk en DAT is DUIDELIJK!

12 jaar geleden

S.

S.

Vriend, om even te reageren op jouw reactie hierboven (lan), àl die verslagen, is niet met een `, maar met een '. Dus het wordt ál die verslagen.. misschien moet je zelf ook even wat aan je Nederlandse taal doen voordat je er een ander over gaat oordelen. Dankje.

10 jaar geleden

S.

S.

Oke, reactie hier onder. Haha.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"