Spreekbeurt Modeontwerpster Fong Leng.
Fong Leng was geboren in 1941 in Katendrecht, Rotterdam. Haar moeder kwam uit Rotterdam, haar vader uit China. En omdat haar vader dus uit China kwam, groeide Fong Leng op in de Chinese gemeenschap van Katendrecht. Ze had 2 oudere broers, en 1 oudere zus. Haar opvoeding was een mix van Chinese en Nederlandse gewoontes. In 1947, ze was toen 6, stierf haar moeder, Omdat haar vader helemaal kapot van verdriet was, en het niet meer aankon om voor zijn kinderen te zorgen, moest Fong Leng bij haar opa en stiefoma gaan wonen. Ze vond het natuurlijk erg jammer dat ze weg moest van haar vader, maar ze heeft een gelukkige jeugd gehad bij haar opa en oma in huis.
Ze volgde de opleiding modefotografie aan de Rotterdamse kunstacademie. Haar eerste werkgever Gerda Bosma, ontmoette Fong Leng nadat ze een prijs uitgereikt had gekregen voor een modefoto. Gerda nodigde Fong uit om bij haar op de fabriek te komen kijken. Gerda was directrice van de Nederlandse vestiging van Ross International, een Amerikaanse breifabriek. Fong was meteen helemaal enthousiast toen ze op de fabriek kwam, ze besefte dat er een heleboel mogelijkheden voor haar waren hier. Bosma was erg blij met het enthousiasme van Fong, en bood haar meteen een baan aan. Uiteraard nam ze die aan, en zo verhuisde ze naar Amsterdam. Fong Leng heeft een heleboel vernieuwende dingen voor het bedrijf bedacht. Zo kwam ze met het idee om zelf ontwerpen te maken voor de stoffen die ze bij het bedrijf produceerden. Bosma was razend enthousiast, en financierde de hele boel. Fong ging op zoek naar een locatie voor een winkel waar ze de ontwerpen aan de man zou brengen. Deze vond ze aan de Amsterdamse Nieuwedijk in een gloednieuw winkelcentrum. Samen met een vriendin, Suzanne, runde ze de boel. Ze verkochten niet alleen eigen ontwerpen in de winkel, maar ook van andere ontwerpers, met kleding die aansloot bij hun eigen ontwerpen. De winkel liep goed, alleen Fong had een hekel aan de eigenaar van het winkelcentrum, en besloot dat ze een nieuw pand nodig had voor haar winkel.
En deze vond ze. Op een middag zat ze een broodje te eten in de P.C. Hooftstraat, die toendertijd nog een gewone gezellige, niet luxe winkelstraat was, en haar oog viel op een pand aan de overkant wat helemaal leeg stond. Ze at haar broodje op, en belde daarna op goed geluk aan bij het pand. Na een poosje werd de deur opengedaan door 2 oude dametjes die het pand beheerden. Fong Leng werd uitgenodigd op de koffie, en ze vertelde wat voor een ideeën ze had met het pand. De dametjes vonden het allemaal geweldig, en bij deze had Fong een nieuw winkelpand gevonden.
Ze noemde het Studio Fong Leng. Fong Leng wou van naar winkel iets exclusiefs maken, iets wat nog niet bestond, en waar iedereen het over zou hebben. Dat was haar goed gelukt. Mensen die voorbij liepen bleven altijd even staan kijken.
De kleding die ze maakte was exclusief, en soms werkte ze een half jaar aan een kledingstuk voor dat deze af was. De prijzen probeerde ze zo laag mogelijk te houden, zodat de kleding voor bijna iedereen bereikbaar zou zijn, maar dan nog was de kleding niet erg goedkoop.
Ze hield ervan met leer te werken, en een heleboel van haar mantels bestaan dan ook uit stukje leer die op verschillende manieren zijn bewerkt en samengevoegd tot een geheel. Van alle kledingstukken die Fong Leng maakte, bestond er maar 1.
De eerste twee modeshows die ze gaf, werden gewoon gehouden in haar winkel. Deze twee waren ene groot succes, maar Fong Leng kwam tot de conclusie dat haar winkel gewoonweg te klein was om neeg meer modeshows in te houden, en dus ging ze op zoek naar een andere plek voor haar shows. De eerste nieuwe modeshow werd gehouden in de koepelkerk in Amsterdam. Om van een modeshow in een winkel naar een modeshow in een grote locatie te gaan was ingewikkelder dan ze had gedacht. Er moest heel veel geregeld worden, en samen met haar bazin Bosma, die een heleboel connecties had, werd de hele boel geregeld. De show was een groot feest. Iedereen vond het prachtige, en de grote shows werden een succes. Ze heeft haar shows nog op andere locaties gehouden, namelijk in het Carré, het tropenmuseum, Ahoy etc. De grootste show die ze ooit gaf was in het PSV voetbalstadion 20.000 toeschouwers pasten in het stadion, en alles was uitverkocht. Toendertijd was deze de grootste modeshow die er ooit gegeven was.
Zo nu en dan werd Fong Leng uitgenodigd om in het buitenland een show te geven. Zo is ze in Bahrein geweest, een eilandje ergens in de Perzische golf, in Kroatië en nog wat andere landen. Ze was dus bekend buiten de grenzen van Nederland, en overal ter wereld zag je de invloed die Fong Leng had op de mode.
Een persoon die helemaal weg was van de kleding van Fong Leng, was Mathilde Willink. Zij was als het ware een wandelend reclamebord voor Studio Fong Leng. Mathilde was een goeie vriendin van Fong en getrouwd met de kunstschilder Carel Willink.
Mathilde hield zoveel van de creaties die Fong Leng maakte, dat haar man extra schilderijen moest verkopen, zodat zijn vrouw Fong’s creaties kon kopen.
Toen Fong Leng al een aardig tijdje in het vak zat, besloot ze naast haar Haute Couture lijn ook een gewone confectielijn te ontwerpen. Aangezien ze de Nederlandse confectie-industrie te langzaam vond werken, besloot ze haar kledinglijn in Hong Kong te produceren, omdat daar de fabrieken 24 uur per dag, 7 dagen per week draaien, en alles veel sneller gaat. Omdat haar vader uit China kwam, en dus zelf half chinees was, voelde ze zich erg verbonden met het land. In het begin dat ze daar was, viel het haar allemaal wat tegen, maar langzamerhand begon ze Hong Kong steeds meer te waarderen, en het is uiteindelijk een inspiratiebron voor haar verdere creaties geworden. Ze bracht meer rust en regelmaat in haar kleding, in tegenstelling tot de creaties die ze voor die tijd had ontworpen.
Fong Leng kreeg eens de opdracht om een gigantisch groot wandkleed te maken. Deze opdracht was de aanzet voor haar nieuwe passie, namelijk kamerschermen maken. Bij haar tweede bezoek aan haar inspiratiebron Japan wist ze dit helemaal zeker. Dus toen ze terug in Nederland was, begon ze met volle moed aan dit project, en het was een groot succes.
Er zijn ook enkele creaties van Fong Leng te bezichtigen in sommige musea, bijvoorbeeld het Centraal museum in Utrecht en het Amsterdams historisch museum.
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
gaarne wil ik reageren op je spreekbeurt over fong leng.
fong leng is niet opgevoed door haar grootouders maar door haar eigen ouders jaren in zuidwijk hebben gewoond, ook is haar moeder niet in 1947 overleden maar pas een paar jaar geleden. ook heeft zij niet 1 maar 2 zussen nl een tweeling en meedere broers (minstens 5)
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik was bij de modeshow in het psv stadion en de mededeling dat het uitverkocht was heeft een nuance nodig. Je kon namelijk geen kaartjes kopen voor de modeshow zelf want dat was onderdeel van de kunstmanifestatie die in Eindhoven werd gehouden (volgens mij heette dat Hollandart) De show was inderdaad spectaculair en dat was mede door de enorme hoosbui die losbarste tijdens de show. In allereil werden grote parasols aangesleept om alles toch door te laten gaan. Helaas ontstond door de regen kortsluiting in het vuurwerk waardoor sommige stukken "spontaan" tot ontbranding kwamen.
14 jaar geleden
Antwoorden