De Engelenmaker door Stefan Brijs

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover De Engelenmaker
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 428 woorden
  • 28 januari 2016
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Stefan Brijs
Lezen voor de lijst
Niveau 4 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 4 (15-18 jaar)
Genre
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
oktober 2005
Pagina's
428
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Godsdienst,
Zin van het bestaan
Prijzen
Gouden Uil (2006 Winnaar), Libris Literatuur Prijs (2006 Genomineerd)

Boekcover De Engelenmaker
Shadow

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende af…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en A…

De Engelenmaker door Stefan Brijs
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

'God geeft en God neemt'

Ooit geweten dat klonen helemaal geen vreemde manier van voortplanten is? Zelfs in de natuur komt het voor want planten en bacteriën klonen zichzelf al miljoenen jaren. Hoe zou het zijn als wij als mensen ook onszelf konden klonen? Of gaat dit in tegen onze ethische principes?

In 2005 is het boek de Engelenmaker uitgegeven, geschreven door Stefan Brijs. In de Engelenmaker lees je hoe de contactgestoorde Dokter Victor Hoppe terugkeert naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt. De dorpelingen reageren argwanend op de komst van Victor met zijn mysterieuze kinderen. Wanneer de kinderen zelden buiten komen zorgt dit voor geruchten. Er is echter meer aan de hand dan de dorpelingen denken, want de dokter maakt plannen die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Wat opvalt in het boek is dat er veel  verwijzingen naar de Bijbel en het geloof zijn. Dit is voor Stefan Brijs best kenmerkend aangezien hij in ‘De verwording’ ook over het geloof van mensen heeft geschreven. Een uitspraak die in dit boek regelmatig voorkomt is; ‘God geeft en God neemt’. Dit zegt zuster Marthe tegen Victor en is een van de redenen dat Victor zo geïnteresseerd is in klonen. Victor wil beter zijn dan god en ook levens geven maar daarvoor moet hij ook levens nemen.
Ook heeft hij in het boek ‘Arend’ al eerder over misvormingen geschreven waardoor dit een typisch boek van hem is.

Het verhaal is geschreven vanuit de alwetende verteller. Hierdoor heeft Stefan Brijs de meningen en perspectieven van verschillende personages goed neer kunnen zetten. Ook zorgt het ervoor dat je de redenen van alle personages weet waardoor hun handelingen vaak begrijpelijk zijn.  Het boek is geschreven in een vrij simpele taal met niet veel moeilijke woorden of lange zinnen. Dit is goed want wanneer er over klonen gesproken wordt,  een vrij complexe wetenschap, is het noodzakelijk dat elke lezer het kan volgen. Het is een zeer spannend boek. Met name in het tweede deel wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt doordat hij of zij veel achtergrondinformatie verkrijgt.

Het enige minpuntje aan het boek vond ik dat het tweede deel erg lang was. Aangezien je hier alleen maar achtergrondinformatie leest en er verder niks gebeurt in het heden verloor ik mijn interesse en werd je er minder door meegesleept. Het laatste deel maakte het wel helemaal goed aangezien alles op z’n plaats viel.

Het is een origineel verhaal wat zeer realistisch overkomt. Ik kan het iedereen aanraden om het te lezen. 

Boekenquiz 10 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat gebeurt er op een nacht met het haar van de drieling?
Wie van de drieling valt er uit het raam tijdens het kinderfeestje?
Wanneer krijgt Victor het idee dat God de personificatie van het kwaad is?
Welke studie gaat Victor volgen?
Hoe hebben Lothar en Vera Weber hun zoontje genoemd, dat ze met hulp van Victor hebben gekregen?
Wat is het thema van deze roman?
Wat is géén motief in de roman?
Bewering I: de roman is chronologisch opgebouwd
Bewering II: er is sprake van een impliciet auctoriale verteller
Het dorp Wolfheim is een fictieve plaats.
Uit hoeveel delen bestaat de roman?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.