Graffiti

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 6559 woorden
  • 21 februari 2011
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
110 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Onderwerp:
- Graffiti

Waarom gekozen?:
- Omdat het een interessant onderwerp is met veel verschillende meningen. Er is ook veel over te vinden op internet.

Wat weet je er al van?:
- Wij weten er niet erg veel van, alleen dat wij zelf graffiti best mooi vinden als het op muren is gespoten.

Hoe informatie verzamelen?:
- De meeste informatie gaan we van internet halen. Dat is omdat er niet veel in kranten meer staat over graffiti gebruik.

Hoofdvraag:

- Is graffiti een kunstvorm of is het vandalisme?

Deelvragen (hoofdstuk #1):
- Wat is graffiti nu eigenlijk?
- Wat is de geschiedenis van graffiti?

Deelvragen (hoofdstuk #2):
- Wordt graffiti gezien als kunstvorm?
- Wordt graffiti gezien als vandalisme?

Deelvragen (hoofdstuk #3):
- Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?
- Is er milieuvriendelijke graffiti?

Afsluiting
- Eindconclusie
- Beantwoording Hoofdvraag


Inhoudsopgave
Onderdeel: Paginanummer:
Voorblad……………………………………………………………………… Blz. 1
Inleiding……………………………………………………………………… Blz. 2
Hoofdstuk 1……………………………………………………………… Blz. 3
Deelvraag 1……………………………………………………………….. Blz. 4

Deelvraag 2………………………………………………………………… Blz. 9
Hoofdstuk 2……………………………………………………………… Blz. 14
Deelvraag 3………………………………………………………………… Blz. 15
Deelvraag 4………………………………………………………………… Blz. 20
Hoofdstuk 3……………………………………………………………… Blz. 28
Deelvraag 5………………………………………………………………… Blz. 29
Deelvraag 6………………………………………………………………… Blz. 36
Enquête…………………………………………………………………….. Blz. 25
Enquête uitslag………………………………………………………….. Blz. 27
Afsluiting………………………………………………………………….. Blz. 41
Eind conclusie……………………………………………………………. Blz. 42
Hoofdvraag beantwoording………………………………………. Blz. 43

Opmerking

Deze inhoudsopgave is er later bij gedaan, daarom staat hij niet in de inhoudsopgave.

Voeg deze toe en verwijder dan dit gedeelte. LET OP! Dit is niet opspelfouten gecontroleerd. Mijn Cijfer voor hele werkstuk: 7


Hoofdstuk 1

- Wat is graffiti nu eigenlijk?
- Wat is de geschiedenis van graffiti?


Wat is graffiti nu eigenlijk?


Wat is graffiti?

De term graffiti komt hoogstwaarschijnlijk van het Italiaanse werkwoord ‘graffiare’. Dat betekent ‘krabben, krassen’. Ook zit er het Griekse woord ‘grafo’ (=schrijven) in.

Maar wat is graffiti nu precies? Niets meer of minder dan alle, vaak persoonlijke opschriften in de vorm van teksten of tekeningen*. En dan op plaatsen waar dat officieel niet is toegestaan. Een ruim begrip dus. Zelfs persoonlijke ontboezemingen binnen de veilige muren van een toilet horen erbij. Die teksten dragen de verzamelnaam “latrinalia”.

Bron: www.lereniseenmakkie.nl

Samenvatting: Deze site heb ik via google.nl gevonden en de site zegt: Graffiti zijn persoonlijke opschriften in vorm van een tekst of tekening op een muur aanbrengen met een spuitbus.


Wat is graffiti nu eigenlijk?

Graffiti is de term die gebruikt wordt ter aanduiding van opschriften en tekeningen op muren en wanden van gebouwen of vervoermiddelen*. In de jaren zeventig nam vooral in New York, en van daaruit ook internationaal, het verschijnsel van het met verfspuitbus of viltstift aanbrengen van zgn. ‘tags’ (afkortingen van namen of schuilnamen) een steeds grotere omvang aan en werd het een permanent uitdrukkingsmiddel van een grote groep kansarme jongeren. Zeer kleurrijke ornamentele letters, al dan niet met behulp van sjablonen gemaakt, gecombineerd met aan strips ontleende figuren zijn karakteristiek; hoe groter de beschildering hoe groter prestige*. Door de interesse die de kunstwereld voor de graffiti begon te tonen en mede onder druk van boetes, arrestaties en antigraffiticampagnes, ging een aantal graffitivervaardigers over op doek, metaal of polyester. Graffitikunstenaars van het eerste uur zijn Futura 2000, Dondi, Ramellzee, Samo (pseudoniem van Basquiat) en Keith Haring.


Bron: www.bibliotheek.nl

Samenvatting: Ook deze site heb ik via google.nl gevonden. Deze site zegt dat graffiti persoonlijke teksten zijn aangebracht door een spuitbus op muren, gebouwen en vervoermiddelen. Vaak des te groter en kleurrijker hoe beter voor je ’prestige’.


Wat is graffiti nu eigenlijk?

Graffitispuiten is in de jaren ’60 in New York begonnen. Jongeren schreven toen hun bijnaam met een spuitbus op de muren. Die bijnaam noem je een tag.

Een tag bestaat vaak uit een paar letters in een kleur. Later kwamen daar ook throw up’s bij, ook tags maar dan in grote bolle letter in twee kleuren. Het summum van graffiti is en piece, dat is echt een kunstwerkje met veel kleuren, perspectief en vaak ook lekker groot.

Graffitispuiten mag niet zomaar overal. Ewout en Lauren vonden een graffitiartiest die met hen een grote Willem Wever piece ging zetten.

Bron: www.willemwever.nl

Samenvatting: Deze bron heb ik via google.nl op een site gevonden. De site zegt dat graffiti is dat jongeren met spuitbussen op muren stuiten en vooral hun namen, dat noemden ze ook een tag.


Wat is graffiti nu eigenlijk?

Graffiti is het op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of verfstift (ook wel paintmarker genoemd) aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Het woord “graffiti” betekent “krasjes” en is de meervoudsvorm van graffito, het verkleinwoord van graffio (kras, krab). Het komt van het Latijnse werkwoord graffiare (krassen, krabben) dat weer komt van het Griekse werkwoord graphein (inkrassen, schrijven, graveren).

Bron:
www.wikipedia.nl

Samenvatting: Deze site heb ik gebruikt omdat het erg betrouwbaar is en zegt: op straat op of een andere min of meer openbare plek verfspuiten. En dan aanbrengen van afbeeldingen en mededelingen.


Wat is graffiti nu eigenlijk?

Conclusie: Alle 4 de bronnen zeggen eigenlijk wel hetzelfde, alleen de ene meer uitgebreid dan de andere. Graffiti is het aanbrengen van teksten of mededelingen over persoonlijke of gemeenschappelijke dingen zoals je naam of iets over een bekend iemand. Het aanbrengen gebeurt dan ook met een spuitbus van verf. Het woord graffiti zelf betekend dan ook krasjes aanbrengen. Het is Latijns-Grieks-Italiaans door elkaar heen. Dat samen is “GRAFFITI” geworden.


Wat is de geschiedenis van graffiti?
In Rome is er graffiti gevonden die de Vikingen daar hebben aangebracht.
Eind jaren zestig nemen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en metro's te plaatsen. Die handtekening wordt de tag genoemd. In New York werd de viltstift al snel vervangen door de spuitbus en het metrostel werd de ideale drager om een miljoenenpubliek te bereiken. Naar gelang de grootte der schildering op de treinen onderscheidt men; Top-to-bottom, Window-down of End-to-end. Een volledig beschilderde wagon inclusief de ramen noemt men een Whole car piece. Maar er zijn ook Double whole car (ook wel married couple genoemd) pieces gemaakt die bestaan uit twee Whole cars

Bron: www.geschiedenis.graffitinetwerk.nl

samenvatting: Deze site zegt dat heel vroeger al vikingen aan graffiti deden. Maar dan natuurlijk niet met spuitbussen maar met stenen op muren krassen. Later, veel later is in Amerika dit ook bekend geworden door handtekeningen op muren en in treinen te zetten.

Wat is de geschiedenis van graffiti?
Graffiti is eigenlijk van alle tijden. Er is zelfs een aanleunend spreekwoord over: gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen. Het volk van de Vandalen was al bekend om zijn graffiti. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven ook in hun eigen muren en op monumenten. In Rome is er graffiti gevonden die de Vikingen daar hebben aangebracht.

Eind van de jaren zestig nemen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen. Die handtekening wordt de tag genoemd. Een Throw-up is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren.


Bron: www.nl.wikipedia.org

Samenvatting: Wikipedia zegt dat graffiti al zo oud is als de wereld bestaat, want vikingen, vandalen, romeinen en bijna iedereen uit de oudheid aan muren bekladeren deed. Eind jaren 60 gingen jongeren met viltstift namen op treinen zetten. Zo is het ontstaan in deze tijd. Maar oud is het zeker.


Wat is de geschiedenis van graffiti?

De Graffiti beweging ontstond tegen het eind van jaren 1960, ten tijde van de beroemde protestmars van Martin Luther King en zijn gewelddadige dood op 4 april 1968. Jonge mensen gingen hun "tags" (handtekeningen) zetten op en in treinen. Na de treininterieurs boden al snel ook de buitenkanten van de treinen nieuwe uitdagingen. Hier moest de graffiti in het holst van de nacht worden

aangebracht, aangezien het vanaf 1972 ten strengste verboden was. Omdat de treinen de volgende dag het dienstschema moesten rijden, was snelheid geboden. Vooraanstaande graffiti writers maakten daarom voorbereidende schetsen van hun ontwerpen en fotografeerden de treinen

Bron: www.digischool.nl

samenvatting: Deze site zegt ook dat in 1960 in de nieuwheid het graffiti spuiten is begonnen toen de protestant Martin Luther King werd vermoord. Toen gingen jongeren hun ‘tags’ overal opzetten. In 1972 is het in Amerika even zelfs verboden geweest.


Wat is de geschiedenis van graffiti?
Geschiedenis
De naam graffiti komt oorspronkelijk uit Italië. In Italië noemen ze het graffiare. Graffiare betekent in Italië inkrassen. De eerste graffiti werd dus ingekrast ( in muren ).Sinds het begin der tijden hebben mensen op muren geschilderd en gekrast. De Neanderthalers deden het, de Egyptenaren deden het en de Romeinen (politieke slogans, kandidaturen en aankondigingen van gladiatorenspelen) deden het en ga zo maar verder !
In de jaren 50 deden Amerikaanse jongerenbendes hun territorium af met de op muren gekalkte merktekens.


Bron: www.mediatheek.thinkquest.nl

Samenvatting: Dit is een site van kunstliefhebbers, waaronder graffiti een belangrijke plaats heeft. Ze zeggen dat mensen sinds het begin der tijden op muren hebben gekrast zoals Neanderthalers, Egyptenaren, vandalen, Romeinen enz. Nu tegenwoordig is het in de jaren 50 in Amerika ontstaan door jongeren die hun territorium aftekende met handtekeningen.


Wat is de geschiedenis van graffiti?

Conclusie: Alle 4 de sites zeggen veel dezelfde dingen maar als je er de belangrijkste dingen er uit moet halen is dat als volgt: Graffiti bestaat als sinds de mensheid. Want alle mensen uit de oudheid zoals: Egyptenaren, Romeinen, vandalen, Neanderthalers enzovoort schreven al dingen op muren. Ik weet niet of dat tot graffiti telt maar ja, ze zeggen het. Tegenwoordig is het zo ontstaan door jongeren die hun territoriums afzetten tegen andere groepen met hun handtekeningen op gebouwen en voertuigen.



Hoofdstuk 2
- Wordt graffiti gezien als kunstvorm?
- Wordt graffiti gezien als vandalisme?


Wordt graffiti gezien als kunstvorm?

Graffiti als kunstvorm
Aanvankelijk werd graffiti als low brow art beschouwd, maar gaandeweg de uitingswijze evolueerde werd het in bredere kringen als kunstuiting gezien. De graffiti-makers halen inspiratie uit allerlei andere media. De poppetjes die vaak naast de woorden zijn afgebeeld lijken veel in vorm en lichaamshouding op de stripfiguren van Vaughn Bodé. Soms worden zijn lizards of typische vrouwenfiguurtjes zelfs uit eerbetoon gekopieerd. Ook in de meer maatschappelijk geaccepteerde kunstvormen is de graffiti-kunst doorgedrongen. De consumenten-objecten uit de Amerikaanse Art, de allergie voor de galerie-kunst en de happening-en-performance-drang van de conceptualisten zijn zovele elementen, die de spuitbus-schilders tot de Graffiti-kunst brachten, in de jaren 80. Zonder zijn leraren Joseph Kossuth en Keith Sonnier aan de New Yorkse School for Visual Arts te willen negeren, riep Keith Haring toch uit:"The metro-stations are my galeries and there is my public". Een andere bekende graffiti kunstenaar is Jean-Michel Basquiat. Graffiti-schilders produceren evengoed figuratieve als non-figuratieve creaties, op om het even welke drager. Zonder enige voorbedachtheid laat de kunstenaar zich alleen leiden door zijn spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering (noodgedwongen omdat de techniek dit enigszins vereist en hij anders risico loopt te worden gearresteerd). In Nederland beweegt Laser 3.14 zich met gedichten op de grens tussen graffiti en street-art. Daarnaast zijn er verschillende Amsterdamse en Leidse graffiti-artiesten (generatie jaren 80-90) die in grensgebieden tussen kunst, reclame en graffiti hun brood verdienen. Denk hierbij aan Delta (Amsterdam) en Zeds (Leiden).

Bron:
www.wikipedia.nl

Samenvatting: Graffiti werd eerst als een low brow art beschouwd (een aparte kunst beweging.) maar langzaam werd het meer als een kunstvorm gezien. Maar er heerste nog wel een grens tussen street-art en kunst.


Wordt graffiti gezien als kunstvorm?

Grote artiesten maken graffiti tot kunstvorm
In de jaren zeventig kwam pop art op, en hiermee kwam ook graffiti als kunstvorm in beeld. Grote kunstenaars als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat exposeerden hun werk, een vorm van graffiti op doek, in nationale en internationale musea. Hierdoor ging een grote massa graffiti als een nieuwe vorm van kunst zien.

Graffiti op doek in musea
Pas in 1980 werd er in New York de eerste grote officiële expositie van graffiti georganiseerd. Het duurde tot 1983 vooraleer dit naar Nederland overwaaide en het Groninger Museum en Museum Boymans te Rotterdam veel aandacht aan graffiti als kunststroming gaven.

Graffiti als uitingsvorm in communicatie en reclame
Ondanks dat graffiti nog vaak als vandalisme gekenmerkt kan worden, is het in de loop der jaren ook een uitingsvorm in communicatie en reclame geworden. De boodschap die men uit wil dragen, wordt dan in de vorm van graffiti gegoten

Bron: www.kunst-en-cultuur.nl

Samenvatting: De bron zegt dat door kunstenaars zoals Keith Haring en Jean-Michel Basquiat graffiti gebruikte op doek, dat kwam te hangen in musea waardoor graffiti massaal als nieuwe kunst vorm gezien werd.

Wordt graffiti gezien als kunstvorm?
Graffiti als kunsvorm

De graffiti-kunst is doorgedrongen in maatschappelijk geaccepteerde kunstvormen. De objecten uit de Amerikaanse Pop-Art, de allergie voor de galerie-kunst,... zijn zovele elementen, die de spuitbus-schilders tot de Graffiti-kunst brachten, in de jaren 70'.

Zonder zijn leraren Joseph Kossuth en Keith Sonnier aan de New Yorkse School for Visual Arts te willen negeren, riep Keith Haring toch uit:"The metro-stations are my galeries and there is my public". Een andere bekende graffiti kunstenaar is Jean-Michel Basquiat. Keith Haring is hiervoor zelfs gearresteerd.

Graffiti-schilders produceren evengoed figuratieve als non-figuratieve creaties, op om het even welke drager. Zonder enige voorbedachtheid laat de kunstenaar zich alleen leiden door zijn spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering.

Bron: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/8976-graffiti-een-kunst-van-alle-tijden.html

Samenvatting: Graffitikunst is vanuit amerika overgevlogen naar de rest van de wereld waar graffiti nog niet als kunst beschouwd werd omdat er geen kunstenaars mee werkte. Pop-Art werd kunst en die kunst was gemaakt met graffiti.


Wordt graffiti gezien als kunstvorm?

Graffiti als kunstvorm?
Onafhankelijk van of graffiti legaal of illegaal is, komt de vraag aan de orde: is graffiti een vorm van kunst? Hierop zijn meerdere antwoorden mogelijk. Graffiti als vorm van kunst die op een gereguleerde wijze wordt toegepast, is tegenwoordig zichtbaar in bijvoorbeeld metrohaltes en bij clubhuizen en ook wordt graffiti toegepast ten behoeve van reclameboodschappen. Ook is er graffiti op doek die in musea wordt geëxposeerd.

De subcultuur graffiti en de uitingen

Graffiti stamt uit het illegale circuit, maar zelfs illegale graffiti wordt door sommigen als cultuuruiting geaccepteerd. De mensen die graffiti aanbrengen, of het nu illegaal of toegestaan is, zien zelf graffiti als een subcultuur. Daarnaast zijn er ook diverse organisaties en tijdschriften betreffende graffiti, wat het toekennen van de status subcultuur aan graffiti ondersteunt. Er zijn overigens meerdere stijlen en thema’s binnen graffiti te herkennen. Vaak kan ook de betreffende graffitikunstenaar herleid worden aan de hand van de afbeeldingen of mededelingen die hij achterlaat, evenals aan zijn tag c.q. handtekening.

Bron: http://annika_schrijft.infoteur.nl/specials/graffiti.html

Samenvatting: Hier word graffiti ook gezien als reclameboodschappen, zo heeft graffiti zich steeds verder ontwikkeld in onze samenleving. De meeste graffiti kunst stukken vind bijv. bij metrohaltes, jongeren clubhuizen en soms ook in musea.

Wordt graffiti gezien als kunstvorm?
Conclusie: Alle 4 de bronnen zeggen wel zoon beetje het zelfde. Graffiti word als kunst vorm beschouwd als de plaatsen bevoegd zijn dat vermelde veel van de bronnen.
Veel van deze kunst vind je bij metrohaltes en jongeren clubhuizen. In sommige musea vind je ook graffitikunstwerken deze zijn vaak gemaakt door kunstenaars.
De kunst vorm van graffiti is ontstaan doordat kunstenaars met graffiti zijn gaan werken voorbeelden van deze kunstenaars zijn: Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Maar meestal word graffiti alleen als kunst vorm gezien als het legaal is, dat is dat graffiti dan is gespoten op plekken waar het toegestaan is.



Wordt graffiti gezien als vandalisme?

Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Een groot aantal mensen ergert zich aan de, in hun ogen, verminkingen van de openbare ruimte. Graffitispuiters beschadigen ook eigendommen van privépersonen en jagen deze daarmee op kosten om de graffiti te verwijderen. Graffiti wordt ook vaak aangebracht op bouwwerken die niet van privépersonen zijn, maar van de overheid of van grote organisaties. Vaak zijn ook verrijdbare zaken het doelwit, zoals treinen en portacabins, en ook op straatmeubilair zoals verdeelkasten van het elektriciteitsbedrijf of van het telefoon- of kabelbedrijf. Ongewenste graffiti wordt beschouwd als beschadiging van gebouwen. Daarom maakt de politie hiervan een proces-verbaal en wordt de dader gestraft. Deze moet meestal de kosten van het verwijderen betalen.In de praktijk komt dit nauwelijks voor.

Ongewenste graffiti kan op meerdere manieren worden verwijderd, afhankelijk van de soort verf die voor de graffiti is gebruikt:


• Door biologisch afbreekbare middelen te gebruiken, bijvoorbeeld "GRATCH Graffiti Removers", "Graffiti Go", "HG Graffiti Remover" of "MAVRO graffiti removers".

• Spuiten met perslucht waar bakpoeder aan wordt toegevoegd. Bakpoeder is zacht en bros en zal daardoor objecten niet beschadigen of opruwen. Zo kunnen ondergronden zoals glas, natuursteen, geglazuurde tegels en RVS schoon gestraald worden. Door de energieoverdracht van het bakpoederkorreltje wordt de graffiti van de ondergrond geschrobd. Een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt om stofoverlast tot een minimum te beperken.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Graffiti#Graffiti_als_vandalisme_en_het_verwijderen_ervan

Samenvatting: Ook volgens deze bron word graffiti vaak gezien of in verband gebracht met vandalisme. Ook omdat je het overal tegenkomt op straatmeubilair, ze vinden het verminking van de openbare ruimte en graffitispuiters beschadigen ook eigendommen van privépersonen en jagen daarmee de mensen op de kost om het te verwijderen.

Wordt graffiti gezien als vandalisme?
Maatschappelijke acceptatie van graffiti?
Door de ontwikkeling dat graffiti in musea werd geëxposeerd, het gebruik van graffiti in reclames en het bewust laten aanbrengen van graffiti ter versiering, heeft graffiti in deze vorm een behoorlijk maatschappelijk draagvlak. Toch verwerpt het grootste deel van de mensen het verschijnsel van te pas en te onpas zonder toestemming aanbrengen van graffiti in welke vorm dan ook.

Graffiti, geen kunst maar vandalisme?
Welke uitstraling de graffiti ook heeft, veel mensen die graffiti niet zien als kunst beschouwen het als een vorm van vandalisme. Daar houdt voor hun dan ook de interpretatie van de muurbeschilderingen op, want in hun optiek is het domweg vervuiling en bekladding van andermans eigendommen.


Bron: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/48361-is-graffiti-kunst-of-vandalisme.html

Samenvatting: Deze bron geeft aan dat mensen die graffiti niet zien als een kustwerk het vaak een vorm van vandalisme vinden. In hun ogen is het gewoon vervuiling en vernieling van andermans eigendommen.


Wordt graffiti gezien als vandalisme?

3. Soorten vandalisme
3.1 Een populaire vorm van vandalisme is graffiti . Graffiti is schrijven en tekenen op muren ,toileten, bussen, metro's , trams, winkels, bankjes enzovoort.Vaak zijn de dingen die op de muur worden geschreven gewoon onzin, zoals bijvoorbeeld "I was here". Maar soms schrijven mensen iets op de muur omdat ze het niet eens zijn met de regering of iets anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld: "Ik heb scheit aan het mestbeleid". Graffiti wordt ook wel als kunst gezien, want er zijn erg mooie tekeningen bij. Soms krijgen Graffiti-spuiters ook een opdracht om iets te maken.

3.2 Voetbalvandalisme is een andere vorm van vandalisme. Na de wedstrijd gaan sommige voetbalsupporters zich afreageren op dingen die ze onderweg tegenkomen , zoals auto's, prullenbakken , treinen of bussen.Bijvoorbeeld als de club van de voetbalsupporters verloren heeft , mollen ze de trein waarmee ze naar huis gaan. Of ze beginnen relletjes tegen de supporters van de andere partij. Andere vormen van vandalisme hebben we al besproken.

Bron: www.spreekbeurtenstartpagina.nl

Samenvatting: Volgends deze bron is graffiti een populaire vorm van vandalisme, omdat het vaak onzin is zoals bijvoorbeeld “I Was here”. En ze vinden het gewoon schrijven/tekenen op muren,toileten,bussen,winkels,bankjes en anderen dingen.

Wordt graffiti gezien als vandalisme?
Erosievandalisme.
Dit soort vandalisme gebeurt vaak op de lagere school. Dit is iets kapot maken wat toch al kapot is, bijv. een regenpijp die kapot is nog meer stukken vanaf schoppen en als iemand je erop aanspreekt zeggen: “Dat was toch al kapot.” Dat kwam bij ons in de klas voor, niet iedereen was er zo blij mee.

Tactisch vandalisme

Het gaat hier om wat oudere daders die van tevoren bedacht hadden of ze het wel zouden doen en hoe ze het zouden gaan doen. Bijv. Het bekladden van muren om je eigen mening te geven, of om een arrestatie uit te lokken.

Graffiti
Er zijn verschillende meningen of graffiti wel of geen vandalisme is.Graffiti is wel vandalisme als iemand een huis onderspuit met verf.Graffiti is geen vandalisme als ze toestemming hebben gekregen of als ze worden ingehuurd en dat de 'spuiters' dus toestemming hebben gekregen om het gebouw of muur onder te spuiten.

Bron: http://mediatheek.thinkquest.nl

Samenvatting: graffiti word alleen gezien als vandalisme als er geen toestemming is gegeven om het aan te brengen. Als er toestemming voor is gegeven kun je het als kunstvorm zien, daar is het dan voor bedoeld.

Wordt graffiti gezien als vandalisme?
Conclusie: De conclusie was niet zo moeilijk aangezien alle 4 de bronnen zoon beetje de zelfde informatie geven. Ze geven allemaal aan dat graffiti best vaak word gezien als vandalisme, omdat ze het niet mooi vinden en niks met kunst hebben. Het word alleen gezien als kunst als het op bevoegde plaatsen is gemaakt of staat, anders is het vandalisme.


Enquête
Onze afgenomen Enquête:
1. Wat is uw geslacht?
A. Man

B. Vrouw

2. Bent u jonger, of ouder, dan 20 jaar?
A. Jonger
B. Ouder

3. Weet u wat graffiti is?
A. Ja
B. Nee

4. Stoort u zich aan graffiti op straat?
A. Ja
B. Nee

5. Hebt u zelf wel eens graffiti gespoten, of dit gewild?
A. Ja
B. Nee

6. Vindt u graffiti kunst, of vervuiling?
A. Kunst
B. Vervuiling

7. Weet u wat sticker-art is? (Zo nee, dan hoeft u verder geen vragen te beantwoorden.)
A. Ja
B. Nee

8. Zo ja, valt sticker-art u op wanneer u over straat loopt?
A. Ja
B. Nee

9. Hebt u zelf wel eens stickers geplakt of dit gewild?
A. Ja

B. Nee

10. Vindt u sticker-art kunst, of vervuiling?
A. Kunst
B. Vervuiling

Bedankt voor het invullen



Enquête

Onze antwoorden van de 25 afgenomen Enquêtes:
Vraagnummer Antwoord: A Antwoord: B
1 16 9
2 7 18
3 25 0
4 19 6
5 0 25
6 5 20
7 1 24
8 X 1
9 1 X
10 X 1



Conclusie afgenomen Enquêtes:

Van de 25 familieleden en kennissen die wij hebben gevraagd om deze enquête in te vullen, weet iedereen wat graffiti is. We hebben meer mannen/jongens geënquêteerd en het grootste deel waren ouder dan 20 jaar. Dit heeft invloed op je gedachten over graffiti. Dat blijkt; het grootste deel vindt graffiti storend. Zelf heeft niemand wel eens graffiti gespoten of het geprobeerd. Daarom vinden de meest het maar gewoon vervuiling in plaats van kunst. Maar één iemand van de geënquêteerde weet wat sticker-art (alternatieve graffiti vorm) is. Hij/zij vind het niet storend en heeft het wel eens gedaan. Maar toch vindt hij/zij het maar vervuiling/vandalisme en geen kunst.



Hoofdstuk 3
- Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?

- Is er milieuvriendelijke graffiti?


Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?

Wat zijn de straffen?
Als je vandalisme pleegt en je wordt betrapt volgt er natuurlijk een straf. Het ligt aan je leeftijd welke straf je krijgt.

Als je tussen de 12 en de 18 jaar bent, ga je naar de kinderrechter als je een van deze dingen hebt gedaan:
brandstichting
moord
grote diefstal plegen
complete auto vernielen
mishandeling
tasjesroof

Je gaat naar HALT als je een van onderstaande overtredingen hebt gedaan:
vuurtje stoken
autobanden leksteken
vuurwerk afsteken voor of na de toegestane tijd
illegaal vuurwerk
geluidsoverlast
graffiti en bekladding
overal stickers plakken
heling ( iets wat gestolen is doorverkopen)
spijbelen
kleine diefstallen plegen bijv. winkeldiefstal of fietsen en brommers stelen.

Als je bijv. iets bij een winkelier weghaalt dan kun je eventueel ook bij die winkelier gaan werken. De winkelier bepaalt natuurlijk wel of hij dit wil.


Halt betekent: stop of het alternatief. Dit betekent dat je kunt kiezen.(tussen Halt of de kinderrechter.) Als jongeren bekennen dat ze iets vernield hebben en bereid zijn om de schade te vergoeden of te herstellen, dan kunnen ze kiezen voor Halt en daar voor gaan werken. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen naar Halt. Als kinderen onder de 12 jaar samen met een 12-jarige of met iemand die ouder is iets vernielen, stelt Halt voor om het kind onder de 12 ook naar Halt te laten komen. De ouders mogen beslissen of ze dit willen doen of niet.

Halt mag kinderen onder de 12 jaar niet laten werken. Zij moeten videobanden over vandalisme en de gevolgen daarvan bekijken, of zij moeten kleurplaten over vandalisme inkleuren. Als je ouder dan 17 bent en samen met iemand die 17 jaar of jonger is iets vernield of bespoten hebt, heb je geluk. Dan mag je ook naar Halt ( i.p.v. de kinderrechter ) ,waar je ten hoogste 20 uur werkstraf krijgt en de eventuele schade moet vergoeden.

Als iemand ouder is dan 17 en iets vernielt dan gaat hij naar de kinderrechter. Daar kun je maximaal 280 uur en minimaal 20 uur werkstraf krijgen. Je mag niet meer dan 2 keer bij Halt komen. Doe je vaker iets verkeerd dan ga je naar de kinderrechter.

In één jaar mag je 1 keer bij Halt komen, als je twee keer wat doet in één jaar dan ga je ook naar de kinderrechter. Binnen 6 weken moet alles afgehandeld zijn. Dan moet je twee gesprekken gevoerd hebben (bij het eerste gesprek moeten de ouders mee).Daarna wordt de straf gegeven. Per jaar komen er 350 tot 450 jongeren bij Halt.

Bron : http://mediatheek.thinkquest.nl

Samenvatting: De gevolgen zijn dat je straf krijgt. De hoeveelheid verschild aan de leeftijd van de dader(s). Tussen de 12-18 ga je naar de kinderrechter en mag je minimaal 20 en maximaal 280 uur werkstraf krijgen. Je gaat dan naar HALT. Je mag maar 1 keer bij HALT komen per jaar, toch twee keer? Dan ga je alsnog naar de kinderrechter

Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?
Bureau Halt
Ieder kind haalt wel eens kattenkwaad uit. Belletje trekken of een buurjongetje plagen, daar ligt niemand wakker van. Maar soms verandert kattenkwaad in strafbaar gedrag. Stelen of de stoelen van een bus stuksnijden mag niet. Dat is strafbaar. Kinderen tot achttien jaar die strafbare feiten plegen, komen bij Bureau Halt terecht. De mensen van dit bureau geven hen de kans om hun fouten goed te maken. Door te klussen bijvoorbeeld. Dat is gunstig, want de jonge daders hoeven dan niet naar de kinderrechter. Ze krijgen geen strafblad en mogen opnieuw beginnen.

Het woord Halt is een afkorting van Het ALTernatief. Een alternatief betekent: een andere manier. Bureau Halt is ontstaan in 1981, in Rotterdam. In deze stad werden toen graffiti aangebracht en vernielingen gepleegd in bussen, trams en treinen. De politie wilde toen de bekladders zelf hun graffiti laten wegpoetsen. En vernielers laten betalen voor wat ze hadden vernield.


Graffiti spuiten is strafbaar.
Schoonmaken en betalen
Niet alle jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd, kunnen terecht bij Bureau Halt. Sommige strafbare feiten zijn zo erg dat er een zware straf nodig is. Als je iemand het ziekenhuis in slaat, kun je dat niet zomaar goedmaken. Daarbij zal Halt je dus niet helpen. Iemand beroven, geld of spullen van een ander afpakken, is ook te ernstig. Hetzelfde geldt voor zware vernielingen of grote diefstallen.

Bron: http://www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?nummer=IC92&opmaak=extern

Samenvatting: De politie kan ook de bekladderaars de graffiti zelf laten wegspoelen, maar graffiti spuiten is strafbaar. Dus sommige moeten naar HALT en sommige feiten zijn zo erg dat ze zware straffen krijgen.


Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?

Ook fotograaf graffiti is strafbaar
van een medewerker. donderdag 01 februari 2007 | 08:21 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 01 februari 2007 | 08:58
ZWOLLE - Ook fotograferen op het moment dat anderen graffiti spuiten op een treinstel is strafbaar. Dat heeft de rechter bepaald.

Daarom is Zwollenaar J. van N. (25) veroordeeld tot een celstraf. De advocate van de Zwolse graffitikunstenaar had twee weken geleden om vrijspraak gevraagd, omdat in haar ogen Van N. niet deelnam aan de openlijke geweldpleging op het spooremplacement aan de Deventerstraatweg. Hij zou geen medepleger zijn en daarom vrijuit moeten gaan.

De politierechter kijkt daar anders tegenaan. Hij ziet Van N. wel als mededader. Volgens de rechter staat vast dat Van N. met twee andere mannen op 11 februari naar het spooremplacement is gegaan. Hij heeft toen een tas gedragen met spuitbussen, de graffiti gefotografeerd en in zijn auto de twee mannen weer naar huis gebracht. De rechter redeneert: 'Wie welbewust meegaat naar een plaats waar vanuit een groep openlijk geweld zal worden gepleegd, en zich daarbij als lid van die groep manifesteert, is niet onschuldig.’


Volgens de rechter heeft Van N. een wezenlijke bijdrage geleverd, omdat hij onder meer het fotomateriaal op websites heeft getoond. Daarmee is bewezen dat de Zwollenaar (met strafblad vol graffitispuiten) medepleger is. Van N. is veroordeeld tot twee maanden celstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Die maand brommen zat Van N. al uit in voorarrest. Hij moet met de andere mannen ook een kleine 1500 euro schadevergoeding betalen aan de NS. Eerder was drie maanden geëist.

Bron: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/article1065266.ece

Samenvatting: Je mag ook niet fotograferen als er wat wordt gespoten. Dan ben je mededader. Ook alleen de tassen dragen of met de ‘spuiters’ omgaan maakt je mededader. Je kunt 2 maanden celstraf krijgen. Ook nog eens een flinke boete, kan je verwachten.


Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?

Het is voor de politie tegenwoordig eenvoudiger om schuld te bewijzen. Vroeger moest iemand op heterdaad betrapt worden. Sinds twee jaar is overtuigend bewijsmateriaal ook genoeg om iemand aan te kunnen houden. Naast de database zijn er soms verborgen camerabeelden. 'Bovendien kicken de daders vaak op hun eigen werk. Dat is hun zelf gegraven valkuil,' zegt Moorman. 'Zonder schaamte zetten ze hun werk voorzien van namen op internet zodat iedereen het kan bewonderen, dus wij ook. Als iemand opgepakt is, wordt zijn huis vaak doorzocht op schetsen en spuitbussen. Tezamen wordt het dan al gauw een optelsommetje waarvan de uitkomst de verdenking legitiem maakt.'

Het is een stuk moeilijker om een proces-verbaal rond te krijgen. In deze zaak was het dossier al klaar, maar bij elke afzonderlijke tekening moet worden aangetoond wie van de drie erbij betrokken was. Verdachten mogen maximaal drie dagen en zes uur worden vastgehouden voor verhoor. De meeste zaken eindigen daarna met een schikking, ongeveer tien procent gaat door naar de rechter. Hoe hoog de boetes uitvallen zodra deze jongens voor de rechter komen, durft Moorman niet te zeggen. 'In het ergste geval kan het oplopen tot ongeveer twee ton, zeker als de aanklager besluit een schadeclaim in te dienen.'

'Ik vind dat soort straffen terecht. Ook al is het soms best mooi wat ze maken, het blijft stelselmatige vernieling van andermans eigendom.' De inspecteur toont een foto van een witte bestelbus waar met grote rode letters de crew-naam op staat. 'Je zal je auto maar zo terugvinden 's ochtends.' De schoonmaakkosten voor de gemeente bedragen gemiddeld honderdvijftig euro per vierkante meter. Een extreem voorval was het met zure verf bespuiten van de Rabobank op het Helper plein. Omdat het om kogelvrij glas ging, waren de kosten zesduizend euro per raam. 'Iemand moet dat betalen, maar een alternatieve straf had ik eerlijk gezegd ook goed gevonden,' aldus Moorman. 'Het zijn over het algemeen geen slechte jongens. Ze zijn heel creatief en zeker niet dom. Het zijn gewoon normale mensen die 's nachts iets spannends doen.'

Bron:
http://www.ziedaar.nl/article.php?id=291

Samenvatting: Het is moeilijk maar je kan een proces verbaal krijgen. Want ze moeten weten wie het precies heeft gedaan. Hier krijgen ze max. 3 dagen en 6 uur de tijd voor (dan worden de gedachten opgesloten). Daarvan gaat 10% naar de rechte. Er zijn hoge boetes dat oploopt tot 200.000,- Vooral als het slachtoffer schade claimt. De schoonmaakkosten zijn ook erg duur. Soms wel 150,- per vierkante meter.

Wat zijn de gevolgen van illegaal graffiti spuiten?
Conclusie: De gevolgen en de hoeveelheid straf verschil met de leeftijd die je hebt. Als je jonger bent dan 12 is je straf films kijken van de gevolgen. Ans je 12-18 bent moet je naar de kinderrechter of naar HALT. Met een minimale taakstraf van 20 uur en een maximale taakstraf van 280 uur. Als je 18 of ouder bent dan moeten ze eerst uitzoeken of je de echte dader bent. Dan moet je vaak een flinke boete betalen. Maar slechts 10 procent van alle gevallen komen bij de rechter. De rechter bepaald dan de straf en de boetes die betaald moeten worden. Ook getuige, fotograferende of helper is strafbaar. Als je op een of andere manier in aanraking komt met het spuiten, telt het meteen als medeplichtige en kun je hoge boetes en erge straffen krijgen. Bij HALT komen gemiddeld 450 kinderen per jaar binnen met graffiti vandalisme.


Is er milieuvriendelijke graffiti?

Milieuvriendelijke graffiti
Graffiti gaat tegenwoordig ook met de tijd mee. Een speciale lichtgevoellige oppervlak vormt de basis van dit product. De "spuitbus" is eigenlijk geen spuitbus maar een UV lamp. Door met de spuitbus UV licht te "spuiten" op het lichtgevoelige oppervlak licht er een deel op. Je kan hierdoor door middel van licht tekeningen maken op het speciale oppervlak net als verf op een muur. Na enige tijd zal de tekening of tekst weer verdwijnen en kan je opnieuw beginnen. Milieuvriendelijk zullen we maar zeggen. Voor 39 euro kun je spuiten.

Bron: http://www.hetmag.nl/nieuws/productnieuws/2136-milieuvriendelijke-graffiti-

Samenvatting: Er is een UV stralings spuitbus waarmee je milieuvriendelijk kan spuiten. Je maakt licht tekeningen die naar een tijdje weer weggaan. Dan kun je weer opnieuw wat maken.


Is er milieuvriendelijke graffiti?

[Graffiti]
Studioruigrok heeft als reclamebureau een milieuvriendelijke graffiti actie uitgevoerd voor de Stichting Hoogeveense Cascaderun. Deze vorm van graffiti is een schone, milieuvriendelijke manier van graffiti. Er wordt een mal met tekst of afbeelding op de straat gelegd welke vervolgens met een hogedrukspuit wordt bespoten. Op deze manier spuit je de straat schoon en blijft de afbeelding achter. Naast de milieuvriendelijke graffiti actie hebben wij voor de loop van 2009 ook advertenties en posters ontwikkeld.
[Milieuvriendelijk]


Bron: http://www.studioruigrok.nl/cascaderun

Samenvatting: Je kunt milieuvriendelijk graffiti spuiten door een mal te maken en daar met een hoge drukspuit in te spuiten. Je spuit dan een mooie schone vloer in de vorm van een afbeelding.


Is er milieuvriendelijke graffiti?
Milieuvriendelijke graffiti
Datum: do, 08/10/2009 - 05:10 uur

• Algemeen
Graffiti gaat tegenwoordig ook met de tijd mee. Een speciale lichtgevoellige oppervlak vormt de basis van dit product. De "spuitbus" is eigenlijk geen spuitbus maar een UV lamp. Door met de spuitbus UV licht te "spuiten" op het lichtgevoelige oppervlak licht er een deel op. Je kan hierdoor door middel van licht tekeningen maken op het speciale oppervlak net als verf op een muur. Na enige tijd zal de tekening of tekst weer verdwijnen en kan je opnieuw beginnen. Milieuvriendelijk zullen we maar zeggen. Voor 39 euri kun je spuiten.

Bron:
http://www.multimedianieuwscenter.nl/milieuvriendelijke-graffiti

Samenvatting: Er is een UV stralings spuitbus waarmee je milieuvriendelijk kan spuiten. Je maakt licht tekeningen die naar een tijdje weer weggaan. Dan kun je weer opnieuw wat maken. Dit kost niet veel want je kunt het hergebruiken.


Is er milieuvriendelijke graffiti?

vrijdag 14 november 2008
Green Graffiti - Zelf proberen?
Mis je de groene graffiti nog in het Nederlandse straatbeeld? Breng daar dan nu eigenhandig verandering in. Met deze handleiding is geen muur meer veilig voor de garden guerilla’s!

Verzamel mos, gooi de schoongemaakte mos in een blender samen met 1 liter yoghurt en ½ theelepel suiker. Mix tot je een groene milkshake hebt. Gooi deze smoothie in een emmer en je kunt aan de slag. Nu teken/schrijf/schilder je een design naar keuze op een muur/hek/schutting. Het is hierna van groot belang dat je geregeld terug komt met de plantenspuit om je kunstwerk te bewateren. Bij veel liefde en zonneschijn begint het mos na een paar weken vanzelf weer te groeien.

Wij zijn benieuwd!!

Stuur ons je best gelukte 'Green graffiti'! De mooiste plaatsen we bij dit recept

Bron: http://www.getsalt.com/blog/2008/10/102_green_graffiti-_zelf_proberen

Samenvatting: Je kunt ook planten gebruiken voor graffiti. Zoals mos. Met mos, yoghurt en suiker maat je een mix en daarvan teken je je tekening op een muur of schutting. Goed watergeven en dan groeit er weer mos uit. Dit kan als mooie milieuvriendelijke graffiti gebruikt worden.

Is er milieuvriendelijke graffiti?
Conclusie: Er zijn maar een paar milieuvriendelijke vormen van graffiti zoals graffiti spuiten met UV straling uit een speciale licht spuitbus. Dit gaat wel weer weg dus het is maar tijdelijk en dat maakt het duur en snel saai. Ook heb je een vorm dan je planten zoals mos gebruikt. Dit noem je Green Graffiti; je maakt een mix van planten (mos), yoghurt en suiker en daar verf je weer mee. Lekker makkelijk en goed voor het milieu.




Afsluiting

- Eindconclusie
- Hoofdvraag beantwoording

Eindconclusie
Graffiti is het aanbrengen van teksten of mededelingen over persoonlijke of gemeenschappelijke dingen zoals je naam of iets over een bekend iemand. Het aanbrengen gebeurt dan ook met een spuitbus van verf. Het woord graffiti zelf betekend dan ook krasjes aanbrengen. Het is Latijns-Grieks-Italiaans door elkaar heen. Dat samen is “graffiti” geworden. Graffiti bestaat als sinds de mensheid. Want alle mensen uit de oudheid zoals: Egyptenaren, Romeinen, vandalen, Neanderthalers enzovoort schreven al dingen op muren. Dat telt ook al mee als graffiti. Tegen- woordig is het zo ontstaan door jongeren die hun territoriums afzetten tegen andere groepen met hun handtekeningen op gebouwen en voertuigen. Andere zette hun territorium weer af met groeps symbolen. Graffiti word als kunst vorm beschouwd als de plaatsen bevoegd zijn. Veel van deze kunst vind je bij metrohaltes en jongeren clubhuizen. In sommige musea vind je ook graffitikunstwerken, deze zijn vaak gemaakt door kunstenaars. De kunst vorm van graffiti is ontstaan doordat kunstenaars met graffiti zijn gaan werken voorbeelden van deze kunstenaars zijn: Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Maar meestal word graffiti alleen als kunst vorm gezien als het legaal is, dat is dat graffiti dan is gespoten op plekken waar het toegestaan is. Graffiti word vaak gezien als vandalisme, omdat mensen het niet mooi vinden en niks met kunst hebben. Het word alleen gezien als kunst als het op bevoegde plaatsen is gemaakt of staat, anders is het vandalisme. Dus het vervuilen of vernielen van andermans privé spullen of maatschappelijke spullen zoals muren van gebouwen, metro’s en treinen. De gevolgen en de hoeveelheid straf verschil met de leeftijd die je hebt. Als je jonger bent dan 12 is je straf films kijken van de gevolgen. Ans je 12-18 bent moet je naar de kinderrechter of naar HALT (Het ALTernatief). Met een minimale taakstraf van 20 uur en een maximale taakstraf van 280 uur. Als je 18 of ouder bent dan moeten ze eerst uitzoeken of je de echte dader bent. Dan moet je vaak een flinke boete betalen. Maar slechts 10 procent van alle gevallen komen bij de rechter. De rechter bepaald dan de straf en de boetes die betaald moeten worden. Ook getuige, fotograferende of helper is strafbaar. Als je op een of andere manier in aanraking komt met het spuiten, telt het meteen als medeplichtige en kun je hoge boetes en erge straffen krijgen. Er zijn maar een paar milieuvriendelijke vormen van graffiti zoals graffiti spuiten met UV straling uit een speciale licht spuitbus. Dit gaat wel weer weg dus het is maar tijdelijk en dat maakt het duur en snel saai. Ook heb je een vorm dan je planten zoals mos gebruikt. Dit noem je Green Graffiti; je maakt een mix van planten (mos), yoghurt en suiker en daar verf je weer mee. Lekker makkelijk en goed voor het milieu.


Hoofdvraag beantwoording
Hoofdvraag: Is graffiti een kunstvorm of is het vandalisme?

Antwoord: De vraag is nog steeds moeilijk te beantwoorden want het is geen echt antwoord. Het is meer de mening van de mensen. Het is wel Kunst, als je het maar op legale plaatsen doet. Het is ook Vandalisme, want als je het op illegale plaatsen doet dan staat er een erg hoge boete op. Voor het vernielen van andermans spullen of spullen van de overheid. Het vandalisme kan afnemen als de overheid plekken toewijst om legaal graffiti te spuiten of als ze het gebruik van milieuvriendelijke graffiti bussen toestaan.

REACTIES

L.

L.

Vet cool ik hou van graffiti

12 jaar geleden

P.

P.

goed werkstuk! hudoe

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.