Inleiding.
Onze praktische opdracht gaat over abortus.
Abortus is het voortijdig eindigen van de zwangerschap. De officiële naam is abortus provocatus.
In Nederland worden per jaar ongeveer 18000 zwangerschappen afgebroken door middel van abortus. Deze behandeling kan naar wens plaatsvinden in een ziekenhuis of in een abortuskliniek. De meeste behandelingen vinden plaats in een kliniek.
Het merendeel van de vrouwen die abortus laten plegen (zo'n 80%) is op het moment van de abortus minder dan 8 weken zwanger. 17.5% is tussen de 8 en 13 weken zwanger en 2.5% is meer dan 13 weken zwanger. Er wordt doorgaans geen abortus uitgevoerd als de vrouw meer dan 20 weken zwanger is.
De abortus wordt door een arts uitgevoerd en duurt slechts enkele minuten. Over het algemeen doet deze ingreep geen pijn. Een vrouw die een abortus heeft gehad kan later nog gewoon kinderen krijgen.
Voor een abortus hoeft men niet te betalen, het is helemaal gratis. Abortus in het ziekenhuis wordt vergoed door het ziekenfonds of de particuliere ziektekostenverzekering. Abortus in een kliniek wordt vergoed op basis van de AWBZ. 1 Natuurlijke en kunstmatige abortus.
Er zijn 2 soorten abortussen: natuurlijk en kunstmatig. Ik ga nu eerst alleen wat over de natuurlijk abortus vertellen, de kunstmatige abortus komt later nog aan bod.
Een natuurlijke abortus kan plaatsvinden als vroeg na de bevruchting ontwikkelingsstoornissen optreden; aangeboren misvormingen aan de baarmoeder; bepaalde infectieziekten of hormonale stoornissen.
Hormonale stoornissen kunnen soms nog voorkomen worden door hormoonpreparaten maar dit is heel moeilijk om vast te stellen.
10% van de zwangerschappen eindigt in een "spontane abortus".
2 De procedure.
Als een vrouw zwanger is en ze wil abortus laten plegen, dan krijgt ze van de huisarts of van een andere arts een verwijzing naar het ziekenhuis of een abortuskliniek. De vrouw kan ook direct naar een abortuskliniek gaan.
Bij het maken van een afspraak bij een abortuskliniek of een ziekenhuis wordt rekening gehouden met de wettelijk verplichtte wachttijd van 5 dagen tussen het eerste contact met de arts en de daadwerkelijke afbreking van de zwangerschap. Het doel van deze wachttijd is om de vrouw en eventueel haar partner de tijd te geven de beslissing om de zwangerschap te beëindigen nogmaals te overwegen.
3 De methoden voor een abortus.
Er zijn verschillende methoden om een embryo of een foetus weg te halen. In Nederland worden voornamelijk 3 methoden gebruikt om een abortus uit te voeren. Welke manier gebruikt wordt is afhankelijk van de zwangerschapsduur.
Zuigcurettage.
Dit is de meest gebruikte methode, het wordt ook wel de vacuümaspiratie genoemd.
Voor deze behandeling moet een vrouw 2 tot 3 uur in een kliniek verblijven. Deze methode wordt toegepast tot circa 11 weken na de conceptie.
De vagina en de baarmoeder worden ontsmet. Daarna wordt de baarmoedermond verdoofd, net dilatatoren(staafjes van verschillende dikte) wordt de barmoeder opgerekt. Als de opening groot genoeg is wordt er een slangetje naar binnen gebracht. De zuigbuis wordt aan een vacuümpomp bevestigd. Eerst wordt het vruchtwater en daarna wordt het vruchtzakje, het embryo, inclusief de vliezen uit de baarmoeder afgezogen. Als dit gebeurt is mag de vrouw naar de uitrustkamer waar ze ongeveer een uur moet blijven.
Bij een overtijdsbehandeling wordt deze methode ook toegepast.
Finks.
Wanneer de foetus meer dan 11 weken oud is, wordt hij/zij met een speciale tang in kleine delen naar buiten gebracht. De tang is genoemd naar de Engelse aborteur Finks.
In deze fase van de ontwikkeling is het kraakbeen van o.a het hoofdje gehard tot bot en kan de zuigcurettage niet alleen meer worden toegepast. De baarmoeder wordt nagecuretteerd om te zorgen dat er geen deeltjes achterblijven i.v.m. infectiegevaar.
Deze ingreep gebeurt altijd onder narcose en wordt uitgevoerd tot en met de 16e week.
Prostaglandines.
De prostaglandine-behandeling wordt tussen de 18 en 22 conceptieweken toegepast. Door toediening van het hormoon prostaglandines komen de weeen op gang en wordt het kind uitgestoten zoals bij een baring. Deze ingreep vind in de kliniek plaats. Over het algemeen verblijft de vrouw 24 uur in de kliniek. Vlak voor de vruchtuitdrijving wordt de vrouw onder narcose gebracht.
4 Hoe is de abortuswet in Nederland tot stand gekomen?
De abortuswet (1985) in Nederland is het resultaat van een compromis tussen het CDA-standpunt (de arts beslist) en de VVD (de vrouw beslist).
Een aantal belangrijke punten uit deze wet zijn:
- Abortus mag alleen verricht worden in ziekenhuizen en klinieken met een vergunning.
- Abortus is alleen toegestaan als de noodsituatie van de vrouw dat onontkoombaar maakt.
- Een periode van 5 dagen tussen het verzoek van de vrouw en de behandeling tot afbreken van de zwangerschap.
- Klinieken en ziekenhuizen zijn verplicht een registratie bij te houden die anoniem is.
- Abortus blijft in het wetboek van strafrecht.
De arts beslist of er sprake is van een noodsituatie. De vrouw en de arts beslissen samen over de abortus, in ieders eigen verantwoordelijkheid. De arts heeft 3 dagen bedenktijd en heeft de plicht een aantal zaken goed te controleren (kent de vrouw andere oplossingen? Waaruit bestaat precies de noodsituatie van de vrouw?). Bij het vinden van een antwoord op deze vragen is een aantal indicaties nodig:
1 Vitale indicaties.
Als het leven van de moeder wordt bedreigd wanneer men de zwangerschap zou voort laten duren.
2 Medische indicaties.
Als de zwangerschap een bepaalde aandoening zal verergeren of blijvende schade oplevert voor de moeder.
3 Psychische indicaties.
Als er een ernstige bedreiging voor de psychische gezondheid aanwezig is.
4 Psychosociale indicaties.
Als er sprake is van een extreme noodsituatie. Bijvoorbeeld als jonge ongehuwde meisjes hun toekomstplannen in rook zien opgaan, geestelijk isolement of geen huisvesting.
5 Eugenetische indicaties.
Als bij prenataal onderzoek blijkt dat een kind met afwijkingen geboren zal worden
6 Criminele indicaties.
Als de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of incest of van seksueel misbruik van minderjarigen.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
dank je hartelijk voor je werkstukje over abortus, ik zal het v/d week hart nodig hebben tijdens m'n spreekbeurt.
bedankt en een fijn verder leven..
mzzls Rick
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Super bedankt voor die opdracht van abortus
Ik moest voor mijn Mondeling Nederlands er een betoog over houden en ik heb er echt veel aan gehad.
Al kloppen sommige tabellen volgens mij niet.
Doeg
Marloes, VWO 5
22 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ik vind het een goed werkstuk en ik zit er over te denken om hem te gebruiken voor mijn anw p.o.
groetjes van chantal
22 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
hartsikke goed, ok ik had er niks aan maar daarom is het nog wel knap van je gemaakt. ok ik heb gezegt wat ik wou zeggen dus verstuur ik deze mail maar eens.
doei doei
21 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Dat is echt un goed werkstuk!
Ik ben er ook aan bezig maar ik ben er niet zo goed in als jij! Nou, Doei
Kussiezzzzzzz
Rosita
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
goede stuk wat op internet staat ik gebruik het ook
15 jaar geleden
Antwoorden