Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drugs

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 3222 woorden
  • 29 januari 2012
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Wat is drugs en waar komen ze vandaan?
a. Wat zijn drugs?
Drugs zijn verdovende middelen die de hersenen op een bepaalde manier prikkels geven. Die prikkels in de hersenen vooroorzaken verschillende lichamelijke en geestelijke effecten. Je hebt drie verschillende soorten effecten wat drugs kunnen veroorzaken: ‘Verdovend, stimulerend en een hallucinerend effect.’

b. Welke soorten drugs zijn er?
Er zijn twee soorten drugs: ‘Harddrugs en softdrugs.’

Softdrugs worden ook wel lichte narcotica of lichte bedwelmingsmiddelen genoemd. Deze drugs doen je ontspannen en geven je een prettig gevoel. Van de overheid in Nederland mag softdrugs gebruikt worden in beperkte maten. Hasj en wiet zijn enkele voorbeelden van softdrugs.
Harddrugs worden ook wel zware narcotica of zware bedwelmingsmiddelen genoemd. Met harddrugs krijgt de gebruiker het gevoel dat die meer energie heeft. Van de overheid mag harddrugs niet gebruikt worden in Nederland, omdat ze illegaal zijn en deze drugs is volgens de overheid te gevaarlijk. XTC, heroïne, cocaïne en opium zijn enkele voorbeelden van harddrugs.

c. Waar komen drugs vandaan?
Drugs worden al heel erg lang gebruikt, zelfs zevenduizend jaar geleden werden drugs al gebruikt. En sinds het begin van de negentiende eeuw is het pas duidelijk geworden wat precies de werkzame stoffen van bepaalde drugs zijn.
De meeste drugs komen rechtstreeks uit de natuur, want drugs komen van planten. Maar tegenwoordig worden drugs, zoals wiet, ook zelf gekweekt, terwijl dit eigenlijk verboden is.
Hasj en wiet komen van de hennepplant. Opium, de basis van morfine en heroïne, is een product van de papaverplant. En cocaïne wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant.

d. Wat is het verschil tussen soft- en harddrugs?
In de Nederlandse Opiumwet wordt onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs, omdat harddrugs veel schadelijker zijn voor de gezondheid dan softdrugs. Maar softdrugs kan ook heel erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook raak je aan harddrugs veel sneller verslaafd dan aan softdrugs.

e. Behoren geneesmiddelen en paddenstoelen ook tot drugs?
Niet alle geneesmiddelen zijn drugs, maar er bestaan wel geneesmiddelen die drugs zijn, zoals morfine. Morfine is een veelgebruikte pijnstiller.
Ook paddenstoelen kunnen drugs zijn, zoals paddo’s. Het woord paddo’s is een verzamelnaam voor veel soorten paddenstoelen die de werking van het bewust zijn beïnvloeden. Paddo’s bevatten stoffen (zoals psilocybine) die de hersenen op een andere manier laten werken.


2. Wat zijn de motieven waarom mensen drugs gebruiken?
a. Waarom gebruiken mensen drugs?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen drugs gebruiken. Hier een paar voorbeelden:
- Groepsdruk
- Experimenteren
- Trauma

- Groepsdruk
Groepsdruk is de meest voorkomende reden voor drugsgebruik onder jongeren. Dat komt omdat in de puberteit vrienden het belangrijkste ‘bezit’ van jongeren zijn. Deze vrienden willen jongeren dus koste wat het kost behouden. Wanneer er in de sociale omgeving van jongeren drugs wordt gebruikt, is de verleiding moeilijk te weerstaan om ook drugs te gaan gebruiken.

- Experimenteren
In de puberteit willen jongeren vaak experimenteren. Bijvoorbeeld met uiterlijk, seks, drinken, roken en ook vaak met drugs. Doordat veel jongeren willen experimenteren, staat experimenteren op de tweede plaats van de belangrijkste oorzaken voor drugsgebruik.

- Trauma

Een trauma of ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare kan een sterke oorzaak zijn voor drugsgebruik. Drugs geeft een prettig gevoel in het hoofd, waardoor die persoon minder denkt aan de nare gebeurtenis(sen).

b. Hoe komt iemand tot drugsgebruik?
In de puberteit maken jongeren een snelle verandering van lichaam en geest door. Daarbij leren ze om los te komen van hun ouders en op eigen been een eigen persoonlijkheid en mening te vormen. Vaak krijgen ze ruzie met hun ouders, door bijvoorbeeld meningsverschillen. Daardoor gaan jongeren experimenteren, wat hoort bij het volwassen worden. Je grenzen overtreden is nodig om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Jongeren experimenteren met alles, en dus ook met drugs.

c. Waarom gaan sommige mensen door met gebruik en stoppen anderen op tijd?
Probleem gebruikers hebben eigenlijk maar één relatie, en dat zijn de drugs. Ze zijn er erg afhankelijk van. Pas daarna komen familie, relaties en vrienden, die daar verstoord door raken.
Misschien kunnen sommige sociale relaties de drugsgebruiker helpen, waardoor de drugsgebruiker zich van de problemen bewust wordt. En dat de drugsgebruiker vervolgens zich laat behandelen om af te kicken.
Maar in andere gevallen is dat misschien niet zo. De drugsgebruiker is zich helemaal niet van de problemen bewust en gebruikt lekker verder. Ook kan de drugsgebruiker zo verslaafd zijn, dat de sociale relaties geen invloed op diegene hebben.

d. Is drugsgebruik aangeleerd of is er sprake van erfelijkheidsfactoren?
Over erfelijkheid van drugsverslaving is weinig bekend. Wel is aangetoond dat als een van de ouders alcoholist is, de kans groter is dat het kind ook alcoholist wordt, dan iemand zonder een ouder die alcoholist is.
Maar of je ook echt verslaafd raakt, heeft niet alleen met erfelijkheid te maken, maar ook met je omgeving. Hoe je in het leven staat, de kennis over risico’s en hoe je met problemen omgaat zijn hier voorbeelden van.
Er is aangetoond dat de gevoeligheid voor drugs en alcohol kan verschillen. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Je hersenen gaan op een bepaalde manier om met de (chemische) stoffen uit bijvoorbeeld drugs. Op welke manier je hersenen daarmee omgaan, is deels aangeboren. Zoals we al eerder hebben verteld; iedereen heeft een andere gevoeligheid voor die stoffen. Dus of je dan ook echt verslaafd raakt, hangt af van andere factoren zoals je omgeving, milieu en opvoeding.

Opvoeding en milieu zijn bij de ontwikkeling van verslaving zeer belangrijk. Bijvoorbeeld hoe je leert om met stressvolle situaties om te gaan. Omdat heel veel mensen die drugs gebruiken, het gebruiken omdat ze daardoor minder last van bijvoorbeeld stres hebben.

3. Wat is de werking van drugs op het menselijk lichaam?
a. Hoe (on)schadelijk zijn drugs voor het lichaam?
Drugsgebruik brengt altijd risico’s met zich mee, zoals het gevaar van lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Een voorbeeld van zo’n gevaar is dat drugs beschadigingen veroorzaken aan het maagslijmvlies, de lever en de hersenen kan veroorzaken. Onschadelijk is drugs bijna nooit, het heeft altijd wel een paar gevolgen, zowel voor je geest als lichamelijk.

b. Werken drugs anders bij vrouwen en mannen?
Drugs wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. Vrouwen hebben minder bloed in hun lichaam dan mannen. Als ze dus dezelfde dosis gebruiken, hebben zij een hogere concentratie drugs in hun bloed. De effecten en bijwerkingen zijn sterker. Drugs werkt dus inderdaad anders bij vrouwen en mannen.

c. Is druggebruik voor jongeren schadelijker dan voor ouderen?
Ja, voor jongeren is drugsgebruik schadelijker. Omdat ze vaak een kleiner lichaam hebben dan ouderen, dus minder bloed hebben. Als zij dan dezelfde dosis drugs gebruiken, bevat het bloed een hogere concentratie drugs. De effecten en bijwerkingen zijn hierdoor ook sterker, dus ook schadelijker.

d. Hoe werken drugs in op het lichaam?
Alle drugs bevatten stoffen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Hierdoor ontstaan er geestelijke en lichamelijke effecten die per middel verschillend zijn. Deze effecten zijn onder te verdelen in stimulerende effecten, verdovende effecten of bewustzijnsveranderende effecten.

Stimulerende effecten

Door stimulerende middelen heb je het gevoel dat je meer energie hebt. Cocaïne en koffie zijn hiervan enkele voorbeelden.

Verdovende effecten
Verdovende middelen werken kalmerend en ontspannend. Minder prettige dingen kunnen hierdoor even worden vergeten. Een verdovend middel is bijvoorbeeld heroïne.

Bewustzijnsveranderende effecten
Door bewustzijnsveranderende middelen te gebruiken ziet de wereld er anders uit. Als je zo’n bewust zijn veranderd middel gebruikt, beïnvloedt het je stemming en je waarneming. Een voorbeeld van zo’n bewustzijnveranderend middel zijn bijvoorbeeld paddo's.

Sommige drugs zijn niet in te delen in een van de hiervoor genoemde categorieën. Dit komt omdat sommige drugs een gemengd effect hebben. XTC verandert de waarneming, maar werkt ook stimulerend. Bijvoorbeeld hasj werkt zowel bewustzijnsveranderend en verdovend. Deze effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de situatie.

e. Hoe lang blijven drugs in het lichaam?
Dit verschilt per drug. Hiervan noemen wij een paar voorbeelden. Hasj en wiet: Als je af en toe hasj of wiet gebruikt, dan is dit 1 tot 3 dagen na gebruik nog aantoonbaar. gebruikt je echter regelmatig hasj of wiet , dan is dit 2 weken tot 2 maanden na gebruik aantoonbaar. Cocaïne: Als je af en toe cocaïne gebruikt, dan is dit 1 à 3 dagen na gebruik nog aantoonbaar. Bij intensief gebruik kan dit oplopen tot 8 dagen. XTC: ‘Als je XTC gebruikt is tot zo'n 3 dagen na gebruik nog aantoonbaar.’

4. Wat is de werking van drugs op de menselijke geest?
a. Heeft het gebruik van drugs een uitwerking op de menselijke geest?
De werking van drugs verschilt per drug. De hersenprikkels die door de stoffen in drugs ontstaan, veroorzaken per drug geestelijke of lichamelijke effecten. Er zijn drie soorten effecten:

- Stimulerend
- Verdovend
- Hallucinerend

a. Hoe werkt een verslaving in op je geestelijke gesteldheid?
Verslaving is een toestand waarin een persoon van een stof of gewoonte afhankelijk is. Hij/zij kan deze gewoonte of stof heel moeilijk of niet loslaten. Het gedrag van die persoon is gericht op het krijgen en innemen van het middel of het handelen naar een gewoonte. Als het lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.
Een paar gevolgen van verslavingen:
- Van drugsverslavingen kun je ziek worden. Ook als je een drugsspuit met iemand deelt, kun je ziektes van diegene krijgen. Bijvoorbeeld Hepatitis B, dat je lever aantast. Van drugs ga je hallucineren. Soms wordt je er heel bang van. Dan kan je jezelf verwonden of van een gebouw afspringen en dood gaan.
- Als je een gokverslaving hebt, kan je gaan stelen en in de gevangenis terecht komen.
- Als je een seksverslaving hebt kun je aids krijgen.
- En van alcohol kan je ook ziek worden.

5. Welke behandelmethoden zijn er ter bestrijding van drugsproblematiek?
a. Welke behandelmethoden worden gebruikt in drugsklinieken?
Er zijn veel verschillende behandelmethode. Wat voor behandeling je krijgt in een drugskliniek hangt ervan af waaraan iemand verslaafd is.
Enkele behandelingen die in een drugskliniek gebruikt kunnen worden:

- Voor sommige mensen is een opname in de kliniek niet gelijk noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat de thuisomgeving best wel veilig is. De drugskliniek Ready for change heeft speciaal voor deze groep mensen een 20-daagsbehandeling ontwikkelt.
- In de verslavingskliniek het U-centrum krijg je eerst een intake en word je onderzocht door een arts. Daarna krijg je een gesprek met een psychotherapeut om de kern van de verslaving vast te stellen. En vervolgens krijgt de patiënt een persoonlijk dagrooster. Na deze intensieve behandeling krijgt de patiënt nog nazorg.
- Als mensen verslaafd zijn aan heroïne krijgen ze vaak methadon, dit is een vervangend middel voor heroïne alleen de werking is veel minder erg. Tijdens de behandeling krijgen de patiënten steeds minder methadon.
Zo zijn er nog heel veel andere behandelingen die een drugsverslaafde kan krijgen in een afkickkliniek.

b. Welke methoden zijn het meest effectief gebleken?
Er zijn veel methode die effectief gebleken zijn. Maar het ligt er natuurlijk wel aan wat iemand verslaafd is. Een voorbeeld van een effectieve behandeling is de behandeling bij heroïne gebruik. Bij deze behandelingen worden vaak methadon gegeven, dit is een vervangend middel voor heroïne alleen minder erg. Dit wordt dan tijdens de behandeling langzaam afgebouwd.

c. Zijn er ook patiëntenzelfhulpgroepen, zo ja: hoe werken die?
Er zijn ook patiëntenzelfhulpgroepen. Zelfhulpgroepen zijn mensen die allemaal hetzelfde probleem hebben en hun probleem met elkaar delen door er met elkaar over te praten. Het gaat hierbij om een kleine groep mensen, meestal niet meer dan 15 personen. Doordat iedereen in de groep hetzelfde probleem heeft kan je ervaringen uitwisselen, dingen van elkaar leren en onderlinge steun.
In Nederland bestaan al veel soorten zelfhulpgroepen. Sommige groepen richten zich op een soort probleem en weer andere groepen staan open voor alle problemen. Voorbeelden van soorten zelfhulpgroepen zijn alcohol, drugs, medicijnen, eetstoornis en gokken.
Er zijn in Nederland niet alleen zelfhulpgroepen voor de verslaafde persoon zelf, maar er bestaan ook zelfhulpgroepen voor de familie en naasten van de verslaafde.


6. Wat is het overheidsbeleid ten aanzien van alcohol en drugs?
a. Wat doet de overheid om druggebruik aan te pakken?
De overheid heeft een wet opgesteld over drugs, die wet heet de Opiumwet. De Opiumwet bestaat uit twee lijsten. Op lijst 1 staan de producten die volgens de overheid de grootste risico’s vormen. Zoals heroïne, cocaïne, amfetamine (speed), LSD en XTC.
Op lijst 2 staan de producten waarvan de overheid denkt dat ze minder grote risico’s vormen. Zoals henneproducten (hasj en wiet) en slaap- en kalmeringsmiddelen (Valium en Seresta).
De productie, handel en bezit is verboden. Verder geldt dat grootschalige productie en handel in het buitenland eerder worden aangepakt dan bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik.

b. Welke straffen kun je opgelegd krijgen voor drugsbezit?
Harddrugs:
Wat heb je gedaan? Aantal jaar celstraf Boete
Invoer en/of uitvoer 12 jaar €50.000
Verkoop, vervoer, telen 8 jaar €50.000
Bezit 4 jaar €50.000
Bezit voor eigen gebruik 1 jaar €5.000

Softdrugs:
Wat heb je gedaan? Aantal jaar celstraf Boete
Invoer en/of uitvoer 4 jaar €50.000
Verkoop, vervoer, telen, bezit van meer dan 30 g 2 jaar €12.5000
Verkoop, vervoer, telen, bezit tot 30 g 1 maand €2.500

c. Maakt de overheid verschil tussen soft- en harddrugs?
De overheid maakt onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. Harddrugs zijn schadelijker voor je gezondheid dan softdrugs, softdrugs zijn wel schadelijk maar niet zo schadelijk als harddrugs! Heroïne, Cocaïne, Amfetamine en XTC zijn voorbeelden van harddrugs. En hasj en wiet zijn voorbeelden van softdrugs. Soms worden softdrugs gewoon door de vingers gezien, bijvoorbeeld in coffeeshops.


d. Moet je drugs wel of niet legaliseren?
Je moet drugs niet legaliseren, omdat drugs slecht zijn voor je gezondheid. Er is wel de Opiumwet tegen drugs, maar softdrugs worden vaak door de vingers gezien. Wij vinden dat ze voor softdrugs ook boetes moeten geven, zodat Nederland niet in andere landen bekent staat als ‘drugs land waar alles mag’.

7. Wat is het aantal mensen dat drugs gebruikt? Hoe ligt dat landelijk en hier in Delft?
a. Hoeveel mensen zijn in Nederland aan de drugs en welke middelen gebruiken ze? Wat zijn de officiële cijfers?
Ongeveer 300.000 gebruiken drugs in Nederland. Vooral hasj, wiet en cocaïne zijn populair. In 2005 heeft nationaalkompas.nl een onderzoek uitgevoerd hier kwam uit dat 1 op de 5 ondervraagde mensen gebruikt, of gebruikt heeft. Dat is veel, heel veel. Moet u zich voorstellen dat een klas van 30 kinderen 6 kinderen aan de drugs zit of hebben gezeten.

b. Zijn er verschillen tussen drugsgebruik in Nederland ten opzichte van andere Europese landen?
Hieronder in de tabel is te zien hoeveel procent van de bevolking in 2009 drugs gebruikte. (In de tabel staan ook een paar landen die niet bij de EU horen)

c. Zijn er verschillen tussen Amerika en Europa?
Je kan zien bij het plaat je hierboven dat het gemiddelde druggebruik van Europa ongeveer 2.3% is en het druggebruik van Amerika ongeveer het dubbelde. Dat betekent dat in Amerika het drugsgebruik groter is dan Europa, er zijn verschillen.


Enquête
1.Heeft u zelf wel eens drugs gebruikt?
o Ja, ik ben er aan verslaafd geweest of ik ben er aan verslaafd
o Ja, wel eens om het te proberen
o Nee, maar ik wil het wel eens proberen

o Nee, nog nooit en ik wil het ook niet proberen

2.Wat weet u van het drugsbeleid in Nederland?
o Niets
o Weinig, dat is toch waarom al die toeristen naar Amsterdam komen?
o Ik weet wel wat, maar niet veel
o Ik weet wat het is

Het drugsbeleid in Nederland.
In Nederland geldt het Europees drugsbeleid. Het drugsbeleid richt zich op het voorkomen en beperken van de risico’s van drugsgebruik voor de drugsgebruiker. Maar ook voor de directe omgeving van de gebruiker en de samenleving. Drugs mag in Nederland alleen ‘legaal’ worden verhandeld in de zo gehete Coffee Shops, hier mag alleen softdrugs worden verhandeld.

3.Nu weet u een beetje hoe het drugsbeleid er in Nederland uit ziet. Wat vindt u er van?
o Ik wist niet dan wij zo’n goed drugsbeleid in Nederland hebben

o Wow, zo soepel? Nu snap ik waarom al die toeristen hierheen komen!
o Wat vreselijk! Ik schaam me ervoor!

4.Vindt u dat het drugsbeleid aangepast moet worden?
o Zo snel als het kan!
o Het komt allemaal wel
o Nee, het is zo wel goed

5.Vindt u het drugsbeleid overbodig, omdat er toch wel in drugs wordt gehandeld?
o Ja, van mij mag het drugsbeleid zo weg
o Nee, anders wordt Nederland een drugsland

6.Vindt u het raar dat er in de Coffee Shops in softdrugs gehandeld mag worden?
o Ja, heel apart
o Ja, hoe komen ze eigenlijk aan de drugs?
o Nee, het hoort gewoon bij Nederland

7.Vindt u dat drugs verboden moet worden in Europa/ Nederland?
o Het liefst zo snel als het kan!
o Mwa, mij maakt het niet uit.
o Nee, want anders komt er een grote onderwereld

8.Vindt u het een eng idee dat er in Coffee shops in drugs wordt gehandeld?

o Ja, ik loop er het liefste niet langs
o Ja, ik ben bang dat er baldadige mensen zijn
o Nee, waarom zou ik?

9. Vindt u dat Coffee shops in Nederland verboden moeten worden?
o Ja, alle Coffee shops moeten weg uit Nederland
o Enkele Coffee shops mogen blijven
o Nee, alle Coffee shops moeten blijven

10.Wat vindt u ervan dat er zo maar in drugs gehandeld mag worden?
o Vreselijk, dat ik in zo’n land woon!
o Mwa, ik houd me er niet zo mee bezig
o Nee, het is voor mij normaal geworden

11. Hoeveel meter zou een Coffee shop minimaal van een school af moeten staan?
o Alle Coffee shops moeten verboden worden
o Een paar kilometer
o Een paar honderd meter
o Maakt niet uit

12. Wat voor straf vindt u toepasselijk voor illegale drugshandel?
o Een geld boete van €500,-

o 1 jaar cel
o 7 jaar cel
o 10 jaar cel
o Geen straf

13. Heeft u iets van deze enquête geleerd?
o Ja, ik heb veel van deze enquête geleerd
o Ik heb een paar dingetjes van deze enquête geleerd
o Nee, ik wist alles al

Heel erg bedankt voor het invullen van deze enquête!

Resultaten enquête
-

Interview
Doel: we willen weten of mensen wel op de hoogte zijn van de gevolgen van drugs
1. Heeft u zelf wel is drugs gebruikt?
2. Bent u er van op de hoogte dat drugs gevaarlijk voor uw gezondheid kan zijn?
3. Wat zijn de gevolgen van drugs?
4. Wist u dat er ook slechte pillen op de drugsmarkt verkocht worden?
5. Waarom denkt u dat er een opiumbeleid is gemaakt?

6. Hoeveel drugsverslaafde zijn er ongeveer in Nederland?
7. Waarom zou drugs een actueler onderwerp op een middelbare school moeten worden?
8. Wat zou u doen als uw kind aan de drugs is?
9. Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?
10. Waarom maakt de overheid een verschil tussen softdrugs en harddrugs?

Resultaten interview
-

Bronvermelding
- http://www.zelfhulpverslaving.nl/
- http://www.readyforchange.nl/nl/AANBOD/DAGBEHANDELING?_kk=ready%20for%20change&_kt=f2720bce-a522-401f-9a66-32bc6d77a49c&gclid=CKi4rp6RmqcCFQaGDgodDiRPbQ
- http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157373/verzorging/item/640618/de-werking-van-drugs/
- http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/48093-drugsgebruik-onder-jongeren.html
- http://www.scholieren.com/werkstukken/30276
-
http://www.castlecraig.nl/stoppen-met-drugs.asp
- http://www.jellinek.nl/informatie_en_advies/vraag_en_antwoord/vraag/56/Is-coca-neverslaving-erfelijk
- www.faqt.nl
- http://drugsinfo.nl/
- http://www.jip.org/nl/
- http://drugsweb.nl/
- http://www.scholieren.com/werkstukken/25123
- http://mediatheek.thinkquest.nl/~llb008/soorten.html
- http://www.jongingelderland.nl/showarticle.asp?web_id=91&art_id=361

REACTIES

S.

S.

Wow heel mooi werkstuk, mijn werkstuk gaat ook over drugs, ik heb hier veel informatie uit kunnen halen heel goed dit vind is sowieso een 10 waard !

8 jaar geleden

R.

R.

is ook handig bij verzorging. je krijgt een 10 van mij

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.