Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Brazilië

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 682 woorden
  • 22 juli 2008
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
62 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Brazilië

Ik doe het voornamelijk over natuur, klimaat en de dieren.
Maar eerst even wat algemene informatie;

De officiële naam van Brazilië is: República Federativa do Brasil, in het Nederlands : Federale Republiek Brazilië. Brazilië ligt in het oosten van Zuid- Amerika en heeft een oppervlakte van 8.456.510 km² en is daarmee het vijfde grootste land ter wereld, na onder andere Canada en Rusland. Het heeft ongeveer 164 miljoen inwoners, en 6 miljoen daarvan zijn kinderen die op straat leven, een enorm groot getal, zowat de helft van alle Belgische inwoners. Brazilië grenst aan Argentinië, Bolivia, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.(Dus eigenlijk alle landen in Zuid- Amerika behalve Chili en Ecuador). De hoofdstad van Brazilië is Brasilia en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het hele land.Andere groten steden zijn: Saõ Paulo en Rio de Janeiro.

Brazilië kun je verdeelden in 5 gebieden zie verder WO project!


Het Klimaat.

In het Noorden van het land zijn er geen grote verschillen in de temperatuur. In het grootse deel van Brazilië is het een Tropische regenwoudklimaat met het gemiddelde klimaat 26 graden. Het regent vaak in de zomer met soms wel 2000 mm neerslag per jaar!
De stad Belém is een van de steden ter wereld waar de meeste regen valt.
Het noordoosten is een droog en erg heet gebied. Er valt af en toe wat regen maar soms jaren achter elkaar niet. In Brazilië overheerst het tropisch zeeklimaat. Het hele jaar door mooie temperaturen en maar af en toe regen. In het Zuiden zijn de meeste temperatuur schillen, Er heerst een subtropisch klimaat. Langs de kust een mild klimaat.
De winter temperatuur is 5 tot 10 graden.

Planten en dieren.

Ongeveer de helft van de 5 miljoen soorten planten en dieren die op de hele wereld bestaan kun je in Brazilië vinden. En er zijn ook nog duizenden dieren en planten soorten die nog niet ontdekt zijn. In de toppen van de bomen leven meer zoogdieren, vogels en insecten dan op de grond.
Op Brazilië zijn er echt heel veel soorten apen zoals; Er leven Breedneusapen, grijpstaartapen, Brulapen, kapucijnapen, slingerapen, spinapen, klauwapen, uilapen, springapen, penseelapen, doodshoofdapen en nog wel wat.
<<< Dit is de Brulaap. (afbeelding ontbreekt)

Het aantal knaagdieren is ook groot er leven onder andere de agoeti, pekarizwijn, capibera, waterzwijn,schijnratten, grijpstaartstekelvarken en ook de beverrat. Vleermuizen kom je in Brazilië vaak tegen. Typisch Zuid-Amerikaanse soorten zijn de gordeldieren, de luiaards en de miereneters. Langs de kust leven zeekoeien of lamantijnen en in de rivieren zoetwaterdolfijnen. Er zijn ongeveer zo, n 5 soorten schildpadden op Brazilië; karetschildpad, soepschildpad, onechte karetschildpad, lederschildpad en de gewone bastaardschildpad. Gevaarlijk zijn piranha's, sidderalen en pijlstaartroggen. Bijzonder is de "tambaqui", die noten kan kraken. De vormen- en kleurenpracht van de insecten, vooral die van de honderden soorten vlinders, is onvoorstelbaar groot.
In juni 2004 werd bekend dat Marc van Roosmalen ( Een Nederlandse wetenschapper) een nieuw soort zwijn had ontdekt…. Een Navelzwijn.


Kleine stukjes informatie.

Landschap.
De 5 gebieden van Brazilië: Het Amazonegebied, Het Rio de laPlata-gebied,De Guyana-hoogvlakte ten noorden van het Amazonegebied, de Braziliaanse hoogvlakte ten zuiden van het Amazonegebied En ten slotte het kustgebied.

Nog meer Klimaat,
Brazilië heeft een tropisch klimaat want het ligt net onder de evenaar, maar toch kan het klimaat er heel erg verschillen van plaats tot plaats.
In sommige plaatsen is het bijvoorbeeld maximaal 28°C in de warmste maanden augustus, september en oktober.

Hoogland
Het hoogland van Brazilië is een uitgestreken gebied in Zuid Amerika en dat voor het grootse gedeelte in Brazilië ligt. De totale oppervlakte is wel zo,n 4 miljoen km²!!!

Stukje taal.
1.Een - um
2.Twee - dois
3.Drie - três
4.Ja - sim
5.Nee - não
6.Goedemorgen - bom dia
7.Goedemiddag - boa tarde
8.Alstublieft - por favor

Het Portugees is de officiële taal in Brazilë; die taal hebben ze overgenomen

van de kolonisten uit Portugal, het land dat Brazilië ontdekte. Ongeveer 97% van de totale bevolking spreekt deze taal, de andere 3% spreekt Spaans of ‘slang’, een dialect dat lijkt op het Portugese dialect. In Brazilië word ook nog Engels en Frans gesproken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.