Voetbalgeweld

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1297 woorden
  • 27 februari 2005
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat dit het onderwerp was dat het eerste in mij opkwam. Dit onderwerp spreekt mij ook erg aan omdat ik een seizoenskaart van PSV heb en daarom ook hiermee af en toe te maken heb. Het voetbalgeweld wordt een steeds groter probleem, vooral in Engeland loopt het erg vaak uit de hand met de wedstrijden. Daarom wil ik graag wat meer weten over voetbalgeweld, ik wil te weten komen waarom sommige fanatieke fans zo ver kunnen gaan “voor hun club”. Dankzij de documentaire “hooligans” die vorige week op de televisie was ben ik me nog meer in voetbalgeweld gaan interesseren.

Wat is voetbalgeweld?

Voetbalgeweld of ook wel hooliganisme komt voor bij de zogenaamde “risicowedstrijden”. Risicowedstrijden zijn wedstrijden waarbij 1 of 2 beruchte supportersgroepen aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld wedstrijden als: Feyenoord-Ajax en andersom, Utrecht-Ajax en andersom, Feyenoord-ADO en andersom. Deze wedstrijden worden altijd zondag middag gespeeld, of om half 1 of om half 3. door het toenemende voetbalgeweld is er op 1 april 1986 in Nederland het CIV(Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) opgericht. Zij moeten weer voor veiligheid tijdens en na de wedstrijden zorgen. Het geweld in de stadions is al veel minder geworden maar rellen buiten het stadion zijn heel moeilijk te voorkomen, doordat de hooligans steeds beter georganiseerd worden is het voor de politie bijna onmogelijk om alle rellen te voorkomen. Hooligans van verschillende clubs spreken met elkaar plaatsen af om te gaan vechten. Een paar jaar geleden gebeurde dat met Ajax en Feyenoord “fans” ze spraken af op een grasveld naast de A10 bij Beverwijk, de Ajax fan Carlo Picorni werd daarbij gedood. Ook al zijn de “hoogtijdagen” van het hooliganisme nu wel voorbij, de spreekkoren van de supporters worden wel steeds erger. Vroeger was het al heel grof als er “Hi Ha Hondenlul” werd geroepen. Nu is het normaal als er kanker joden of bijvoorbeeld Kezman je moeder is een hoer en dat soort dingen.


Maatregelen

Tegen voetbalgeweld wordt de laatste jaren veel gedaan. De gemeentes waar een voetbalwedstrijd wordt gespeeld geven veel geld uit aan de veiligheid die er moet zijn tijdens en na de wedstrijden. Er wordt bij risico wedstrijden heel veel politie ingezet om een confrontatie tussen de twee supportersgroepen te voorkomen. De supporters van de bezoekende club mogen bij een risico wedstrijd niet meer op eigen vervoer naar de wedstrijd gaan, ze moeten met een bus of treincombi reizen. Veel supporters vinden dit helemaal niet fijn, ten eerste omdat zo de kaartjes voor de wedstrijd duurder worden en omdat er niet meer zelf bepaalt kan worden wanneer je vertrekt en wanneer je weer gaat. Daarom zijn er al meerdere acties door de grote Nederlandse voetbalclubs gehouden die tegen de combiregeling zijn. Verder wordt bijna iedere bezoeker van het stadion gefouilleerd voor de wedstrijd. Het “staaf incident”,tijdens een Europacup wedstrijd van PSV werd er een ijzeren staaf naar een grensrechter gegooid waarvoor PSV een hele dikke boete kreeg, moet doormiddel van fouilleren voorkomen worden. Incidenten zoals dat gebeuren de laatste jaren ook niet meer, wel wordt er vaak bij wedstrijden(voor bij wedstrijden van Ajax) nog veel illegaal vuurwerk naar binnen gesmokkeld.

Gevolgen van voetbalgeweld

In Nederland is het voetbalgeweld minder ernstig dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië maar ook in Nederland kost het heel veel geld. Hier wat cijfers op een rij:
· In Nederland gaat per jaar miljoenen verloren aan schade door voetbalvandalisme. Dit komt door het vernielen van bushaltes, leegroven van winkels, de ingeslagen autoruiten enzovoort.
· In het seizoen 1999/2000 kregen 1221 supporters een stadionverbod in Nederland. Het jaar daarvoor waren het er 917. Ter vergelijking: in beide seizoenen werden ongeveer 1550 daders aangehouden.
· Soms moeten alle bezoekers van een wedstrijd meer geld neerleggen voor hun kaartje, om eventuele extra kosten op te vangen. Ook op die manier betaalt iedereen ongevraagd mee, de belasting betalers draaien voor de kosten op.

Geweldloosheid en vrede

Geweldloosheid betekent volgens het woordenboek: zonder gebruikmaking van geweld. Vrede betekent volgens het woordenboek: een toestand waarin niet gevochten wordt. Het verschil tussen geweldloosheid en vrede is dat geweldloosheid zonder geweld is en dat vrede meestal komt na een periode waarin oorlog is geweest. Hieronder staat een tekst die ik op internet gevonden heb, deze ga ik met behulp van de teksten die we in uw les gekregen hebben analyseren.


De tekst komt van de site: http://www.geweldloosactief.nl/g02watisgwlhd.html

Citaat 1. Wat liefde en wat kracht is, is voor veel mensen verschillend. Het is daarom moeilijk te zeggen wat liefde of wat kracht precies is.
Citaat 2. Geweldloosheid gaat over jezelf, je bepaalt zelf hoe je ermee omgaat. Hoe ga je om met je medemens. Dit verschilt ook voor iedereen denk ik.
Citaat 3. Planten en dieren leven vanuit hun instinct en dat gaat dan vaak goed, maar bij mensen is dit vaak niet zo. Vaak denken mensen toch eerst na voordat ze iets gaan doen. Als mensen op hun gevoel afgaan kan dit fout of goed uitpakken. Maar toch is het denk ik beter als je eerst nadenkt voordat je iets doet.
Citaat 4. In de wereld van planten en dieren kan je niet spreken van geweldloosheid en geweld. Doordat er bij planten en dieren geen sprake is van meningsverschillen of problemen is er geen geweldloosheid of geweld. Tussen dieren onderling wordt soms wel gevochten maar dat hoort zo in de dierenwereld, je kan dan niet echt spreken van geweld denk ik.
Citaat 5. Geweldloos bezig zijn is dus als je positief bezig bent voor jezelf en voor andere. Ik denk dat je gewelddadig bezig bent als je niet voor jezelf en ook niet voor andere positief bezig bent
Citaat 6. Als je niet meer in staat bent geweld te gebruiken dan pas ben je verbonden met geweldloosheid.
Citaat 7. De basis principes van geweldloosheid vind ik lastig te begrijpen, ik weet niet precies wat ze ermee bedoelen. Ik denk dat ze bedoelen dat je altijd de waarheid moet spreken en geen andere mensen mag schaden of kwetsen.

Teksten over geweld

Hier heb ik een paar citaten gehaald uit de tekst: WRR 68 Geweld en agressie fragmenten. Ik heb deze tekst in de les gekregen. De citaten ga ik analyseren.
Citaat 1. “Belangrijke motieven om geweld te plegen zijn niet alleen de kick die men van geweld krijgt maar vooral dat het een manier is om prestige en status te verwerven.”
Mensen die alleen voor de kick geweld plegen kan ik totaal niet begrijpen, wat is er zo leuk aan om iemand in elkaar te slaan of om dingen kapot te maken? Ik kan wel begrijpen dat als je een supporter van een voetbalclub bent je dan na een verloren wedstrijd je erg rot kan voelen. Maar dat is natuurlijk niet een goede reden om voor problemen te zorgen.
Citaat 2. “Concluderend lijkt supportersgeweld vooral een uitlaatklep te zijn voor jonge mannen die in het dagelijks leven niet in staat zijn een gerespecteerde maatschappelijke positie en de bijbehorende status te verwerven en daarom langs andere wegen proberen een zekere prestige op te bouwen”.
Dat onder de hooligans alleen mensen zitten die een slechte opleiding hebben gehad is niet waar. Ook zijn er veel mensen die een normaal gezin hebben, een goede baan en een goed sociaal leven hebben. Toch kicken deze mensen erop om voor veel problemen te zorgen tijdens wedstrijden en om aandacht te krijgen in de media.
Citaat 3. “Er zijn bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat zij racistische of extreem-rechtse opvattingen huldigen. In het voetbal stadion en bij andere confrontaties met ‘vijandige’ supporters hanteren zij echter geheel andere normen dan in het normale maatschappelijke verkeer.”
De supporters van de harde kernen van clubs in Nederland hebben over het algemeen geen extreem-rechtse of racistische opvattingen. Maar in de documentaire “Hooligans” was de te zien dat veel beruchte hooligans in Engeland en in Italië wel degelijk rachitisch zijn, en dan niet alleen in het stadion maar ook erbuiten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.