ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

Inhoud

De film begint in het heden, Jamal wordt er gemarteld door een politieagent. De reden hiervoor is dat men hem verdenkt van bedriegen bij het spel: ‘Who Wants to Be a Millionaire?’. De politie is ervan overtuigd dat een straatjongen onmogelijk alle antwoorden weet op de quizvragen. De inspecteur laat Jamal hierdoor de uitzending opnieuw bekijken. Na elke vraag die je gesteld wordt, schakel je over naar het verleden. Je ziet Jamal toen hij jong was. Elke keer zie je een avontuur dat hij meemaakt. Dit is vaak met zijn broer Salim en een vriendin uit de sloppenbeurt genaamd Latika. In één van de flashbacks zie je hoe de 3 musketiers (zo noemen ze zichzelf) worden benaderd door een man. Ze krijgen cola van hem en besluiten dus met hem mee te gaan. Maar de man is niet zo onschuldig als hij leek. De kinderen moesten geld voor hem verdienen door te bedelen. Hierdoor besluiten de 3 te vluchten. Jamel en Salim weten te ontkomen maar Latika blijft achter. De broers weten te overleven door kleine misdaden te plegen.  Jamal denkt echter nog constant Latika, hij kan haar maar nier vergeten. Op een gegeven moment besluiten ze Latika te gaan zoeken. Na een tijdje zoeken lukt dit. Op het moment dat ze haar vinden komen ze de man die hun had meegenomen terug tegen. Salim haalt een revolver boven en vermoordt hem. Hierna scheiden hun wegen, Salim neemt Latika mee. Enkele jaren later besluit Jamal toch opnieuw contact op te nemen met zijn broer. Hij vindt zijn broer in het bestand van het callcenter waar hij werkt. Via Salim vindt hij Latika terug.  Zij dringt er echter op aan om haar te vergeten, het is immers te gevaarlijk.  Hiermee eindigt de flashback.

Na heel zijn verhaal te doen, gelooft de commissaris hem uiteindelijk. Jamal mag dus morgen deelnemen aan het vervolg van het programma. Hij kan er de hoofdprijs van 20 miljoen Roepie winnen.  Op de dag zelf weet hij het antwoord van de vraag niet. Hij besluit om een hulplijn te gebruiken. Hij belt zijn broer Salim op, dit is immers het enige nummer die hij kent. Tegelijkertijd helpt Salim Latika ontsnappen van de gangster waar ze een relatie mee had. Salid geeft haar zijn GSM mee. In plaats van dat Salim opneemt, neemt Latika dus op. Zij weet echter het antwoord ook niet. Op dat moment schiet Salim de gangster dood. Jamal moet op de vraag antwoorden en gokt correct. Hij wint dus de 20 miljoen Roepie.  Aan het einde van de film zijn Jamal en Latika na al die jaren eindelijk samen.

Filmgenre

Slumdog Millionaire behoort tot het genre drama.

Drama is een genre waarin je de ontwikkelingen van een personage te zien krijgt.

Meestal wordt een emotioneel thema behandeld, dit heeft als doel de kijker te laten inleven in één of meerdere personages.

In Slumdog Millionaire is dit zeker het geval, zo staat armoede centraal. Het verhaal gaat over een arme jongen in de sloppenwijken die tracht te overleven. Via allerlei omwegen krijgt hij de kans om aan die armoede te ontsnappen. 

 Filmtype

Slumdog Millionaire is fictie. Alles is in scène gezet.

Hoewel de film grotendeels fictie is, is het leven dat in de sloppenwijken wordt getoond, redelijk plausibel.

Slumdog Millionaire is een voorbeeld van een live-action film, de acteurs bewegen zich in levende lijve voor de camera.

De film is een mainstream film. Er is een duidelijke structuur aanwezig in het verhaal. Je kan duidelijk het begin, midden en slot onderscheiden. Op het einde van de film komt alles goed.

 Thematiek

De film Slumdog Millionaire bestaat uit meerdere thema’s.

Eén van de thema’s is armoede. Salim en Jamal zijn zeer arm, ze moeten eten stelen en mensen oplichten om te kunnen overleven.

Dit hangt samen met een ander thema, namelijk criminaliteit. Het begint bij mensen wat geld af te troggelen door o.a. mensen op te liggen aan de Taj Mahal, schoenen te stelen en dan te verkopen. Maar bij Salim escaleert het, hij wordt een soort van huurmoordenaar. 

Een 3de thema is het gebrek aan gezin en familie. Salim en Jamal hun moeder komt om bij rellen in de sloppenwijk. Ze staan er dus alleen voor en moeten zichzelf opvoeden.

Dit hangt deels samen met het 4de thema, het volwassen worden.

Het 5de en tevens laatste thema van de film is vriendschap en liefde. Toen Jamal en Salim nog kinderen waren, steunden ze elkaar door dik en dun. Later scheidde hun wegen. Door een samenloop van omstandigheden komen ze elkaar terug tegen. Op het einde van de film offert Salim zich op om Latika te laten ontsnappen. Dit brengt ons bij het thema liefde. Nadat Salim en Jamal ontsnapten uit het kamp lieten ze Latika achter. Jamal kan haar echter niet vergeten en gaat terug. Maar daar loopt het weer mis. Toen Salim volwassen was, zoekt hij Latika terug op. Er is wel 1 probleem, ze is de vriendin van een gangster. Salim werkt ook bij hem. Salim laadt Latika ontsnappen en doodt de gangster, hij wordt daarbij zelf gedood. Jamal en Latika zijn nu eindelijk samen.

Camera

Slumdog Millionaire werd gefilmd met een SI-2K Digital Cinema Camera. Wat heel speciaal was, was de manier waarop gefilmd werd. In de scène waar Jamal en Salik door de straten van de sloppenwijken lopen, wordt er zeer chaotisch gefilmd. Dit past goed bij de opname. Wat me ook is bijgebleven is de speciale filmstijl bij het filmen op het station (waar ze Latika ontvoeren). Hier word ook weer dat chaotische uitgevoerd wat de film speciaal maakt.

Muziek

De filmmuziek van Slumdog Millionaire werd gecomponeerd door Allah Rakkha Rahman. Hij maakte gedurende twee maanden voorbereidingen voor de muziek, en componeerde het werk vervolgens in twee weken. Danny Boyle koos Rahman volgens eigen zeggen omdat hij niet alleen de klassieke Indiase muziek kende, maar ook Amerikaanse muziekstijlen. Het album stond 7 maart 2009 op nummer 52.

Het bekendste lied van de film is het nummer is ongetwijfeld Jai Ho, dit komt doordat het nummer opnieuw werd opgenomen door de Pussycat Dolls.

Het originele nummer Jai Ho heeft een Grammy Award gewonnen evenals het album.             

Regisseur

Danny Boyle, geboren op 20 oktober 1956 in Radcliffe is een Engelse filmregisseur en -producent. Zijn bekendste films zijn Trainspotting, 28 Days Later en Slumdog Millionaire.

Danny Boyle werd geboren in een katholiek Iers arbeidersgezin. Zijn grote droom vroeger was om priester te worden. Dat ging echter niet, en toen besloot hij te gaan studeren aan de universiteit van Wales.

Zijn carrière begon in het theater. Zijn bekendste stuk is: “Edward Bonds Saved.” Voor dit stuk kreeg hij de Time Out Award.

In 1980 begon Boyle als producer in het televisiecircuit te werken voor BBC Noord-Ierland. Voor hij regisseur werd van verschillende televisiefilms en televisieprogramma's als Arise and Go Now, For the Grater Good,.. produceerde hij onder andere Alan Clarkes controversiële film Elephant.

Zijn debuut als filmregisseur kwam er met Shallow Grave, met in de hoofdrol Ewan McGregor. De film was een instant commercieel succes en kreeg geweldige kritieken. Daarna volgde Trainspotting, gebaseerd op het boek van Irvine Welsh. Met opnieuw Ewan McGregor in de hoofdrol. Naast het feit dat de film erg succesvol was, wordt hij gezien als een van de meest invloedrijke en iconische Britse films van de jaren '90.

Na dit succes trok Boyle naar Hollywood, op zoek naar een productie deal bij een grote Amerikaanse studio. Hij kreeg het aanbod de vierde Alien-film te regisseren maar wees dit af. Daarna werkte hij, samen met Garland, aan de zombie-film 28 Days Later....

Zijn bekendste film Slumdog Millionaire produceerde hij in 2008. In 2009 wist Boyle met Slumdog Millionaire maar liefst 8 van de 10 Oscarnominaties te verzilveren, onder meer die voor de beste film en de beste regie.

Prijzen en nominaties

Slumdog Millionaire heeft heel wat prijzen gewonnen. In totaal won de film 101 prijzen. 

De belangrijkste zijn natuurlijk de Oscars.

De film won 8 Oscars:   

  • Beste cinematografie
  • Beste regie
  • Beste filmmontage
  • Beste originele muziek
  • Beste originele lied
  • Beste geluid
  • Beste film

Andere belangrijke prijzen zijn vier Golden Globes, zeven BAFTA's, twee Saturn Awards, drie British Independent Film Awards, zes MTV Movie Awards, een Golden Reel Award en drie Satellite Awards.

Eigen mening

Ik had de film Slumdog Millionaire gekozen uit de lijst omdat het de enige film was, waar ik al ooit van gehoord had. Nadat ik de film had gezien, was ik tevreden over mijn keuze. De film is een goede mix van serieuze thema’s met een vleugje humor. De film geeft volgens mij wel een realistisch beeld van het leven in de sloppenwijken. De opbouw van de film vind ik ook goed. Wat ik persoonlijk zeer goed gedaan vindt, is het gebruik maken van de flashbacks. Je ziet Jamal zijn verleden tijdens de vragen van de spelshow. Zo wordt eveneens verduidelijkt waarom hij al die vragen weet.

Bronnen

http://www.filmsalon.be/slumdog.html

http://www.filmfestivalrotterdam.com/Assets/Uploads/Documents/IFFR%20Lesbrief%20Slumdog2009_small.pdf

http://www.themoviespoiler.com/Spoilers/slumdogmillionaire.html

http://www.imdb.com/title/tt1010048/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Danny_Boyle

http://www.lesseninhetdonker.be/filmaanbod/181/Slumdog-Millionaire

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ty ik kan er veel mee, hoef ik niets te noteren :)

5 jaar geleden

S.

S.

het is salim niet salik tenminste in de film waar ik een verslag over moet doen. maar ik heb er wel wat aan.

5 jaar geleden

B.

B.

mooie dingen

3 jaar geleden

B.

B.

mooie dingen

3 jaar geleden

B.

B.

lol

2 jaar geleden