Pearl Harbor (2001)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 4224 woorden
  • 29 mei 2006
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
14 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak

IK heb voor de film Pearl Harbor gekozen omdat ik deze film al eerder had gezien en ik vond de film goed en heel mooi gemaakt. De regisseur had de film op zo’n manier weergegeven dat het ook jongeren aansprak. Met andere woorden een film voor alle leeftijdsgroepen met als genre romantisch actiedrama. Het was aan de ene kant romantisch en toch afgewisseld met actie zodat het ook jongens aansprak. Ik vond zelf dat de actie goed in de romantiek overging. Ik moest de film nogmaals bekijken om details op te helderen. Het was mooi meegenomen dat de film niet alleen over de oorlog tussen Amerika en Japan ging, maar dat het ook amuserend werkte. Door het liefdesverhaal werd je meer in het verhaal betrokken. Op deze manier was het ook leuk voor mij om naar te kijken.
Na het kijken van de film heb ik een hoofdvraag bedacht die is opgedeeld uit een aantal deelvragen.

Mijn hoofdvraag luidt: Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de werkelijkheid en de werkelijkheid die wordt afgespiegeld in de film?

Om deze vraag zo zorgvuldig mogelijk te kunnen beantwoorden heb ik een aantal deelvragen gesteld:
• Wat is er precies gebeurd in Pearl Harbor?
• Waarom bombardeerde Japan Pearl Harbor?
• Welke tactiek hadden de Japanners gebruikt bij de aanval op Pearl Harbor?
• Wat waren de gevolgen van Pearl Harbor?
• Wat hadden de Amerikanen kunnen doen om de aanval op Pearl Harbor te voorkomen?

Algemene gegevens:

• Titel: Pearl Harbor,
Naam regisseur : Michael Bay,
Jaartal : 2001
Land van herkomst : Amerika
Hoofdrolspelers: Ben Affleck, Kate Beckinsale en Josh Hartnett
• De film heeft meerdere genres. Er komt actie, oorlog en drama in voor. Bij elkaar is het een romantisch actiedrama.

Plot:
Het verhaal gaat over twee vrienden (Danny en Rafe). Aan het begin van de film zijn ze nog kind en spelen ze in een zelfgebouwd vliegtuigje. Ze willen maar 1 ding en dat is gevechtspiloot worden.
Rafe kan niet lezen en de vader van Danny zegt dat hij niet langer met Rafe om mag gaan. De vader van Danny slaat zijn zoon en Rafe wordt daar zo kwaad om dat hij een plank van hun zelfgemaakte vliegtuigje haalt en daar de vader van Danny mee slaat. Rafe noemt de vader van Danny een vuile Duitser. Dit ligt heel gevoelig bij de vader van Danny omdat hij zelf tegen de Duitsers heeft gevochten. Als ze al volwassen zijn zitten Rafe en Danny samen bij de luchtmacht. Ze stunten met hun vliegtuigen en iedereen op de basis is onder de indruk. De tweede wereldoorlog is ondertussen al begonnen. Rafe heeft een vriendin (Evelyn). Zij is een verpleegster. Rafe krijgt een aanbod waarbij hij vrijwillig naar het front kan gaan. Dit doet hij. Hij wordt neergeschoten en stort in zee. Danny en Evelyn troosten elkaar. Door hun verdriet krijgen ze een steeds hechtere band dat leidt tot een relatie. Op de dag dat Evelyn te horen krijgt dat ze zwanger is van Danny komt Rafe plotseling terug. Er ontstaat een ruzie tussen Danny en Rafe. De volgende dag beginnen de aanvallen op Pearl Harbor. Bijna alle vliegtuigen zijn kapot gemaakt door de Japanners. Danny herinnert zich nog een klein vliegveldje waar hij zichzelf en zijn beste vriend in een vliegtuig weet te krijgen. Samen schieten ze 6 Japanse gevechtsvliegtuigen neer. Nadat de Japanners het grootste gedeelte van de vloot onder leiding van Yamamoto hebben verwoest worden Danny en Rafe gevraagd om te helpen bij de tegenaanval. De aanval mislukt en het vliegtuig waar o.a Rafe in zit moet een noodlanding maken boven China. Als hij is geland komen er allemaal Jappen. Net op het moment dat Rafe echt in gevaar is zie je kogels uit de lucht komen uit het vliegtuig van Danny. Danny’s vliegtuig stort neer. Rafe rent er heen om zijn vriend misschien nog te kunnen redden. Dan komen er weer Jappen. Er wordt op Rafe gericht door een Japanner. Danny springt ervoor, hij wordt geraakt en sterft. Evelyn wacht op het vliegveld op Danny en Rafe. Ze ziet Rafe uitstappen en daardoor is ze heel blij. Opeens ziet ze dat hij een kist draagt. Ze beseft dan dat Danny dood is. Rafe en Evelyn krijgen weer een relatie en aan het einde van de film zie je het zoontje van Danny en Evelyn bij de grafsteen van hun vader staan. (Bij Danny en Evelyn in de tuin). Ze vernoemen hem naar zijn vader: Danny.
Personages:

Rafe: (Ben Affleck) De beste vriend van Danny. In het begin van de film denk je dat hij dood is gegaan maar later komt hij weer terug. Hij is een soort beschermer van Danny en hij vertelt dingen aan Danny vaak anders dan ze in werkelijkheid zijn om zo als het ware Danny te beschermen.

Danny: (Josh Hartnett) De beste vriend van Rafe. Hij is verlegen als het uitkomt op meisjes. Hij wil graag een goede gevechtspiloot zijn. Hij is erg trots op Rafe. Hij kan bijna niet zonder hem.

Evelyn: (Kate Beckinsale) Eerst de vriendin van Rafe, dan die van Danny (als ze denkt dat Rafe dood is) en dan weer de vriendin van Rafe (als Danny dood is). Ze is verpleegster op Pearl Harbor en ze is erg dapper. Ze kan erg goed leidinggeven.

• Je kwam alles te weten over deze personen door goed op te letten tijdens de film, door hun reacties op bepaalde situaties werd ook veel duidelijk en door wat anderen over hen zeiden.

Mijn mening over de film:

De film is heel geloofwaardig. Dat komt denk ik vooral, doordat het op de locatie waar de aanval in het echt heeft plaatsgevonden is gefilmd en omdat de verhalen zo echt mogelijk zijn gemaakt. Ze hebben naar verhalen van overlevenden geluisterd en van al die verhalen hebben ze deze film gemaakt. Iets wat ik ook even wilde melden, is dat het waargebeurd is dat er twee vrienden uit de Tenessee zijn geweest die tijdens de aanval 6 Japanse gevechtsvliegtuigen hebben neergeknald.
Wat ik niet zo leuk vond is dat Danny doodging. Ook vond ik het jammer dat Evelyn een ander vriendje kreeg. Ik had liever gewild dat ze had gewacht op Rafe
De hoofdrolspelers speelden naar mijn mening erg goed. Hun grime was mooi gedaan en de kleding was aangepast aan de tijd waarin de aanval plaatsvond.
Het licht, de muziek en de special effects gaven een speciaal effect aan de film. Hierdoor werden emoties(b.v.door de muziek) extra benadrukt waardoor je je nog beter in de gebeurtenissen in de film kon verplaatsen. Ze hebben d.m.v. computers moderne gebouwen uit de film geknipt en ze hebben meerdere mensen kunnen maken en ook meerdere vliegtuigen waardoor alles een effect kreeg waardoor alles echt leek.
Persoonlijk vond ik de film erg goed. Je leeft mee met de hoofdpersonen. Als ik deze film een cijfer zou moeten geven dan zou dat een 8 zijn.

De regisseur laat de film zien door de ogen van de Amerikanen. Hij geeft de Amerikanen op zo’n manier weer waardoor je de Amerikanen geweldig vindt en de Japanners gaat verafschuwen. Ik denk dat als de regisseur een Japanner was geweest, ik waarschijnlijk de Japanners geweldig zou vinden en de Amerikanen misschien wel zou haten om hun daad uit het verleden. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de regisseur zijn kijk op het verhaal weergeeft, maar dat hoeft niet perse de juiste te zijn.
De film gaat zoveel mogelijk de waarheid na. Natuurlijk zullen er best dingen inzitten die nooit hebben plaatsgevonden, maar de film volgt de werkelijke loop van de gebeurtenissen.

Wat is er precies gebeurd in Pearl Harbor?

Op 7 December 1941 om vijf minuten voor acht s’ochtends vielen Japanse vliegtuigen opgestegen vanaf vliegdekschepen onder leiding van Admiraal Nagumo, Pearl Harbor aan.
De Amerikaanse militairen die op Pearl harbor waren, waren verrast door de aanval die plaats vond in 2 golven.
De eerste een paar minuten voor acht uur, de tweede een uur later, maar 29 Japanse vliegtuigen waren neergehaald en de hele Japanse vloot kwam zonder beschadiging weg.
In minder dan twee uur was Pearl Harbor helemaal gebombardeerd.
Twee Amerikaanse slagschepen waren gezonken en zes anderen beschadigd.
De andere schepen van de vloot waren zwaar beschadigd of gezonken.
De helft van de Amerikaanse luchtsterkte was vernietigd omdat ook de vliegtuigen die op het eiland waren bij elkaar waren gebracht op grote vliegvelden omdat ze zo beter te verdedigen waren tegen een onwaarschijnlijke aanval.
Ongeveer 2400 Amerikanen verloren die dag hun leven terwijl de Japanse verliezen heel weinig waren.
De Amerikanen waren vergeten de olieopslagplaatsen goed te camoufleren wat de redding was van de voorraden. De Japanners geloofden niet dat de olieopslagplaatsen in hun zicht zouden staan en gooiden daarom geen één bom op de opslagplaatsen.

Waarom viel Japan Pearl Harbor aan?

Voordat Japan met WO2 mee deed had het land veel problemen.
Het land had te weinig grondstoffen, vooral olie en haalde dat dan ook uit het buitenland.
Ondanks deze moeilijkheden had Japan toch succesvol een rijk met een goede industrie gebouwd met een goed leger en marine.
Het leger werd erg betrokken in de regering en dat leidde ze in de problemen.
In begin jaren ’30 had het Japanse leger kleine gevechten met China in Manchurije.
Het Japanse leger won en Manchurije werd een deel van het Japanse politieke systeem.
In 1937 begonnen de conflicten opnieuw met de Chinezen in het gebied rond Peking’s Marco Polo Brug.
Dit leidde tot een grote oorlog tussen China en Japan en was de bloedigste in de geschiedenis en duurde totdat Japan in 1945 totaal werd verslagen.

Ondertussen had Duitsland grote delen van Europa. Duitsland had belangrijke koloniale rijken die grondstoffen bevatten, die Japan hard nodig had, veroverd van de landen die ze al hadden veroverd.
Japan was wanhopig en bedacht een plan om er een paar te veroveren.
En ze sloten zich bij de Duitsers aan.

In die tijd wou president Franklin D. Roosevelt de uitbreiding van Duitsland en Japan tegenhouden maar vele anderen wilden ze met rust laten.
De VS begonnen de landen die in oorlog waren met Duitsland en Japan materialen te sturen maar wou wel neutraal blijven om oorlog te voorkomen.
Ondertussen vormden de Duitsers, Italianen en de Japanners een alliantie genaamd Axis in september 1940.
Japan werd steeds wanhopiger omdat ze veel grondstoffen nodig hadden.
In Juli 1941 besloot Japan om de toegang tot de landen met grondstoffen in Zuid-Oost Azië veilig te maken.
Japan was bang dat ze de sterkere Westerse machten niet kon verslaan. Daarom moesten zij een leger bouwen om niet te verliezen. Ook moesten ze rekening houden met de VS’s reactie op hun plannen om Zuid-Oost Azië te veroveren.

Japan begon met het veroveren van Indo-China(ze hadden Noord-Indo-China al veroverd.
Amerika was tegen de plannen van Japan en begon met een stopzetting van de aanvoer van olie naar Japan die nodig was om de Japanse oorlogsmachine draaiende te houden. Zonder zou de industrie en de militaire krachten tot stoppen komen.
De Japanse regering zag dit als een oorlogsdaad.
De volgende maanden onderhandelde de Amerikaanse regering over een overeenkomst. Japan wilde dat de stopzetting werd opgeheven en toestemming om te proberen China te veroveren. Amerika weigerde de stopzetting op te heffen totdat Japan minder agressief werd tegen China.
Beiden landen wilden niet toegeven en een oorlog leek niet te voorkomen.
Amerika zag de daad van Japan als een daad van vijandelijkheid en ook zij realiseerden dat oorlog niet te voorkomen was.
Ze begonnen daarom met het versterken van de strijdmachten in de Atlantische Oceaan.
Het belangrijkste verdedigingsmiddel van de Amerikanen in de Atlantische oceaan was de zogeheten U.S. Pacific fleet.
Meestal was deze gestationeerd langs de westkust van Amerika en maakte elk jaar een trainingsreis naar Hawaï.
Met een oorlog die zou komen werd de vloot verplaatst naar Pearl Harbor dat bij Hawaï ligt. Dit was een goede locatie, omdat het precies tussen de Amerikaanse westkust en de Japanse militaire basissen op de Marshall eilanden lag.
De vloot kwam het eerst in Pearl Harbor aan op 2 April 1940, maar moest weer terug naar het Amerikaanse vasteland op 9 Mei dat zelfde jaar.
Dit plan werd erg door de activiteiten van Italië in Europa en Japan’s poging tot uitbreiding in Zuid-Oost Azië.
President Roosevelt vond dat de aanwezigheid van de vloot in Pearl Harbor een blokkade zou zijn als Japan een poging zou doen de VS aan te vallen.
Admiraal James O. Richardson was fel tegen het lange verblijf van de vloot van Pearl Harbor, omdat hij de omstandigheden daar niet goed vond om een vloot en bemanning lang te onderhouden.
Admiraal Harold R. Stark, baas van de marine operaties, was degene die de beslissing had genomen om de vloot langer te laten liggen.
Ondanks het protest van Admiraal James O. Richardson bleef hij erbij dat de vloot moest blijven liggen om te voorkomen dat Japan de Indische oceaan zou bereiken.
Richardson voelde dat de Japanners de militaire nadelen van de stationering in Pearl Harbor zouden aanvoelen en goed op de situatie zouden kunnen reageren.
Al Richardson’s protesten tijdens ontmoetingen met beide secretarissen van de marine: Frank Knox en de President leverden hem niks op dan een afwuiving.

Op 12 November 1940, lanceerden de Engelsen torpedo bommenwerpers op de Taranto marinebasis in Italië.
Dit zorgde voor onrust in de Amerikaanse regering die bang was dat dit ook in Pearl Harbor kon gebeuren.
Op 22 November kwam Admiraal Stark met het idee om anti-torpedonetten op te zetten in Pearl Harbor, maar Admiraal Richardson beweerde dat dat onnodig was en ook niet praktisch.
Op 1 Februari 1941 werd Richardson officieel vervangen door Admiraal Husbend E. Kimmel.
Kimmel vond het ook niks dat zijn floot in Pearl Harbor lag. Hij zag wat er met Richardson was gebeurd, dus liet hij maar niks van zich horen.
De U.S. Pacific Fleet werd gebruikt als defensief maatregel om de aandacht van Japan af te leiden van Zuid-Oost Azië door de Carolina en Marshall eilanden te veroveren, het verstoren van Japanse Handelsroutes, en om de eilanden Guam en Hawaii en het Amerikaanse vasteland te verdedigen.
Kimmel moest zijn vloot voorbereiden op de oorlog.

Admiraal Isoroko Yamamoto, Commandant-en-baas van de gecombineerde Japanse vloot moest voorzichtig zijn dat hij niet zijn hele vloot op de Atlantische oceaan concentreerde want dan zou het vasteland van Japan kwetsbaar worden voor aanvallen uit Europa en de VS.
Yamamoto ontwikkelde een acht-stappen plan.
En op deze manier viel Japan Pearl Harbor aan.

Welke tactiek hadden de Japanners gebruikt bij de aanval op Pearl Harbor?

De VS verwachtte niet dat zij als 1e het doelwit zouden worden van de Japanners. De VS dacht dat Nederlands Indië het eerste doelwit van de Japanners zou zijn. Dit was eigenlijk ook zo, maar daarvoor moest eerst de Amerikaanse vloot uitgeschakeld zijn. Op deze manier hadden ze geen groot gevaar meer op een tegenaanval van de Amerikaanse overmacht. Alleen als de Amerikaanse overmacht vernietigd was, kon Nederlands Indië zonder gevaar van buitenaf behouden worden.
Amerika wachtte rustig af. Ze dachten dat de aanval op Pearl Harbor, die toch al zo onwaarschijnlijk was, nooit kon slagen. Ze hadden veel zelfvertrouwen doordat het fort zwaar versterkt was. Achteraf gezien bleek het toch niet zo zwaar versterkt te zijn geweest als ze dachten.
Op 2 december 1941 ging de order naar de Japanse vloot dat Pearl Harbor aangevallen moest worden. Een enorme vloot trok duizenden kilometers de oceaan over. Admiraal Isoroko Yamamoto, Commandant-en-baas van de gecombineerde Japanse vloot moest voorzichtig zijn dat hij niet zijn hele vloot op de Atlantische oceaan liet varen want dan zou het vasteland van Japan kwetsbaar worden voor aanvallen uit Europa en de VS.
Yamamoto bedacht een openingsaanval op de U.S. Pacific Fleet tegelijkertijd met hun aanval tegen Engelse, Amerikaanse en Nederlandse troepen in Zuid-Oost Azië.
Hij wou de VS even uitschakelen, terwijl hij snel grote delen van Zuid-Oost Azië veroverde en hun natuurlijke grondstoffen verzamelde.
Hij hoopte dat de VS na de aanval op de U.S. Pacific Fleet de moed zouden opgeven en een vredesovereenkomst zouden tekenen waarin Japan alle macht kreeg in de Atlantische oceaan.
Een maand na de aanval van Engeland op de Taranto marinebasis besloot Yamamoto het volgende: als oorlog met Amerika onvermijdelijk is dan zou hij een vliegdekschepen aanval lanceren op Pearl Harbor.
In januari 1941, begon Yamamoto om eerst om zijn strategie te bedenken en de aanval uit te zetten en te laten zien aan zijn oversten.
Yamamoto ontwikkelde het volgende acht-stappen plan:
1: De verrassing was cruciaal.
2: De primaire doelwitten waren de Amerikaanse vliegdekschepen.
3: Amerikaanse vliegtuigen moesten worden vernietigd om luchtweerstand te voorkomen.
4: Alle beschikbare Japanse vliegdekschepen moesten gebruikt worden.
5: Alle soorten bombardementen moesten gebruikt worden.
6: Een sterke vliegescorte moest bij de aanval aanwezig zijn om de vloot te beschermen.
7: Hervullen op zee was noodzakelijk.
8: Een overdagse aanval zou het beste zijn, vooral tijdens de zonsopgang uren wanneer iedereen nog sliep.

Veel van de Japanse Marine Generalen waren tegen Yamamoto’s plan, maar ze bleven doorgaan met de voorbereidingen op een aanval.
Al de benodigde training werd gegeven aan de troepen en alle vliegtuigen en onderzeeërs werden klaargemaakt voor de strijd.

Wat waren de gevolgen van Pearl Harbor?

Op 8 december verklaarde Amerika de oorlog aan Japan, op 11 december reageerde Duitsland daar op door Amerika de oorlog te verklaren. Dit leidde meteen tot beweging in de VS, die de oorlog massaal begon voor te bereiden.
De Amerikaanse productie van vliegtuigen schoot omhoog van 6.000 in 1940 tot 47.000 in 1942 en zelfs verder tot 100.000 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De Amerikaanse industriële productie was eind 1942 al even groot als die van alle drie vijanden (Japan, Duitsland en Italië) en 1944 werd het nog eens verdubbeld. Het Amerikaanse leger groeide snel uit tot meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen in 1943.
Japan ging na Pearl Harbor door met zijn aanvallen in Azië en veroverde snel Nederlands Indië en de Filippijnen. Verder kwamen ze nooit: de geplande aanvallen op Australië, India en de VS werden nooit uitgevoerd. Al in mei 1942 moest Japan zijn eerste nederlaag onder ogen komen, toen de invasievloot van Nieuw-Guinea teruggedreven werd door een Amerikaanse vloot.
Begin juni van dat jaar vond al de uiteindelijke omslag plaats, toen de Amerikanen met de bij Pearl Harbor ongeschaden weggekomen vliegdekschepen een overwinning bij Midway vierde door vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen. Vanaf dat moment had Amerika de macht in de Grote Oceaan en had Japan eigenlijk de oorlog al verloren. Het was slechts een kwestie van tijd.
Na de oorlog werden er natuurlijk medailles aan de overlevende militanten uitgeleverd. Dit is ook te zien in de film. Ze voelden zich eigenlijk helemaal geen helden in vergelijking met de zovele vrienden en familieleden die ze in de oorlog hadden verloren.

Wat hadden de Amerikanen kunnen doen om de aanval op Pearl Harbor te voorkomen?

Als de Amerikanen van begin af aan hadden laten zien wie de baas was had Japan waarschijnlijk wat meer respect getoond. Ook is het zo dat als Amerika Japan gelijk goed had aangepakt, het waarschijnlijk een minder grote macht zou zijn geworden. De Amerikanen hebben een teveel verdedigende houding aangesteld, en zo lieten ze zien dat ze eigenlijk niet zo veel voorstelden.
Verder moesten ze zich goed voorbereiden op de aanval van de Japanners, en niet zo zelfverzekerd zijn. Doordat zij dachten dat zij de sterkste macht in de wereld waren, dachten zij dat ze iedereen aan konden, maar dat was dus niet het geval. Als de Amerikanen zich goed hadden verdedigd en op elk moment van de dag paraat stonden, had Japan waarschijnlijk niet zo’n grote slag kunnen slaan.

Hoofdvraag:
Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de werkelijkheid en de werkelijkheid die wordt afgespiegeld in de film?

Ik persoonlijk vind dat als je de film zou zien je zou denken dat al de gebeurtenissen en het liefdesverhaal echt heeft plaatsgevonden. De regisseur heeft de film naar mijn mening erg geloofwaardig over laten komen door o.a. de muziek, het licht, de special effects en natuurlijk de emotie die was weergegeven d.m.v. de verschillende karakters van de acteurs. Wat ook erg heeft meegeholpen om de geloofwaardigheid van de film te vergroten, is doordat de film op de ware locatie van de aanval is gefilmd. Ook hebben ze naar verhalen geluisterd van mensen die de aanval hebben overleefd.
Het liefdesverhaal is totaal verzonnen. Dit verhaal is waarschijnlijk gebruikt om je meer in te kunnen leven in de film en in de emoties van de burgers van Amerikaanse burgers tijdens de aanval. Wel is het waar dat er twee vrienden uit Tenesse zijn geweest die tijdens de aanval 6 Japanse gevechtsvliegtuigen hebben neergeknald.
De tijdstippen van de aanval en van het wraakplan van de Amerikanen en de leidinggevenden zijn waar weergegeven. De mensen die de aanval probeerden te voorkomen zijn ook waar. De tijdstippen en plaatsen zijn gebaseerd op waarheden, maar of de Jappen precies dezelfde aanvalsstrategie hadden net als die wordt besproken in de film is niet duidelijk.
Het is niet helemaal een feitelijke film. Je ziet duidelijk dat de regisseur sympathie probeert op te wekken voor de Amerikanen. Maar dit kan ook niet anders, doordat je de verschrikkelijke emoties ziet gebeuren aan de kant van Amerikaanse burgers. Ik denk dat als dit andersom zou gebeuren je misschien ook meer sympathie had gekregen voor de Japanners.

Bronnen:

Internetsites:
http://www.8weekly.nl/index.php?art=1294
http://users.pandora.be/michel.vanhalme/films4006.htm
http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/loader?/cgi-bin/pm/frec-6a9bba.html
http://www.allesamerika.com/pearl-harbor.html
http://alt-f4.org/136.html

Boeken:
• The Columbia history of the world(engelstalig boek waar we met behup van onze ouders toch nog informatie uit hebben weten te halen)
• De tweede Wereldoorlog
• Dag na dag
• MEMO: mijn lesboek

Logboek:

In week 7 had ik de 1e kennismaking met mijn P.O. van dat jaar. Nadat de opdracht was uitgelegd zat meteen de film Pearl Harbor in mijn hoofd, omdat ik deze film al had gezien en in die tijd erg mooi had gevonden.
De zaterdag in de vakantie had ik de film gekeken. Ik ging daar goed voor zitten met mijn broer en een vriendin voor mij. Met een bak chips genoeg te drinken en een notitieblaadje voor me vermaakte ik mij wel. De film was grappig, zielig, maar vooral indrukwekkend om naar te kijken. Na ongeveer 3 uur de film te hebben gekeken en een paar notities op te hebben geschreven verzon ik vlug de hoofd en deelvragen.
De maandag die volgde liet ik ze controleren aan u om te kijken of het wel goed was. Ik kreeg uw goedkeuring.
Die komende vrijdag had ik 2 boeken weten te bemachtigen in de bibliotheek van Monnickendam die over de 2e wereld oorlog gingen. Thuis had mijn vader ook nog een Engelstalig boek liggen over de Tweede Wereldoorlog waar ik door middel van de vertalingen van mijn vader toch nog informatie uit heb weten te halen.
De volgende dag stond ik vroeg op(10.00 uur, wat voor in het weekend voor mij erg vroeg is). Ik maakte snel mijn recensie in elkaar. De inleiding maakte ik ook vlug en de 1e 2 deelvragen had ik ook beantwoord. In totaal heb ik hier ongeveer 2 uur over gedaan. na het eten ging ik verder met mijn P.O. waardoor ik ’s middags nog naar buiten kon gaan en af kon spreken met vriendinnen.
Die avond(19:00 uur) ging ik verder met mijn P.O. Ik had de volgende 3 deelvragen af kunnen krijgen in ongeveer 2,5 uur tijd. Voor die dag had ik wel genoeg gedaan aan geschiedenis.
Die maandag op school had ik een Z-UUR. Daar had ik mijn hoofdvraag af weten te krijgen. Die avond was ik van plan om mijn werkstuk mooier te maken d.m.v. plaatjes en om nog even snel mijn conclusie te schrijven, maar toen ik te horen kreeg dat ik pas een week later mijn P.O. hoefde in te leveren schoof ik mijn werk op naar zaterdag.
Die zaterdag avond heb ik nog een uurtje gewerkt aan de vormgeving en aan de conclusie. Ik was blij toen ik na al dat harde werk mijn werkstuk eindelijk uit kon printen.

Conclusie:

De regisseur had een goede film gemaakt. Hij had belangrijke gebeurtenissen goed weergegeven. Maar je zag duidelijk dat hij sympathie voor Amerikanen in de film wekte. Het liefdesverhaal had hij verzonnen, maar op deze manier werd het wel aantrekkelijk voor meisjes.Het was afwisselend door de actie. En wat ik goed vond dat ze op de echte locatie hadden gefilmd. Ook hadden ze de verhalen van overlevenden gevraagd. Waardoor ze nog een betere waarheid van de gebeurtenissen vertelden. Sommige informatie was moeilijk te vinden. B.v het liefdesverhaal, maar uiteindelijk was ik erachter gekomen dat het verzonnen was.
Ik vond het erg leuk om de film nogmaals te hebben bekeken. Het was een zielige film die zeker de moeite waard is om naar te kijken. Die meningen zullen misschien verschillen, maar ik vind het een echte aanrader.
Ik vond het interessant om dit P.O. in elkaar te zetten. Soms kreeg ik er even genoeg van en moest ik ontspannen, zodat ik mij daarna weer goed kon concentreren. Sommige informatie die ik wilde kon ik moeilijk vinden, maar uiteindelijk is het mij toch gelukt om de nodige informatie bij elkaar te harken.
Ik hoop dat u van mijn P.O. heeft genoten en misschien zelfs(ondanks dat u lerares geschiedenis bent) nieuwe details uit de geschiedenis te weten bent gekomen!

REACTIES

E.

E.

Hoihoi, dankjewel voor het posten van dit verslag! je bent mn redder in nood!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.