Pearl Harbor (2001)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • vmbo | 933 woorden
  • 11 maart 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens
Productie: Jerry Bruckheimer Films, Touchstone Pictures/Michael Bay, Jerry Bruckheimer
Regie:MichaelBay
Scenario:RandallWallace
Camera:JohnSchwartzman
Montage:RogerBarton,MarkGoldblatt,ChrisLebenzon,StevenRosenblum
Muziek: Steve Jablonski, James S. Levine, Robert O. Ragland, John Williams, Geoff Zanelli, HansZimmer
Enscenering: Nigel Phelps

De belangrijkste acteurs zijn Ben Affleck, Kate Beckinsale en Josh Hartnett. Verder spelen er nog een aantal andere bekenden in mee zoals, Alec Baldwin, Cuba Gooding Jr.en Jon Voight.
Pearl Harbor is in 2001 in de Verenigde Staten gemaakt, duurt 183 minuten en is in Nederland te zien vanaf 28 juni. Ik heb deze film in cine city gezien in Vlissingen.


Inhoud:
Het verhaal gaat over 2 vrienden, Rafe McCawley en Danny Walker die van kinds af aan met elkaar optrekken. Ze gaan samen in dienst en daar ontmoet Rafe een meisje, Evelyn. Ze worden verliefd. Als de tweede wereldoorlog uitbreekt krijgt Rafe de kans om in Engeland te gaan vechten als piloot. Danny en Evelyn worden naar Hawaï uitgezonden. Als Rafe neerstort in een luchtgevecht krijgen Danny en Evelyn dat hij dood is. Door hun verdriet groeien ze naar elkaar toe en worden ze verliefd op elkaar. Op een avond hebben ze seks met elkaar en Evelyn wordt zwanger. Rafe, die helemaal niet dood was, gaat ook naar Hawaï en daar krijgt hij te horen wat er gebeurd is tussen Danny en Evelyn. Hij wordt ontzettend kwaad en gaat een gevecht aan met Danny. De volgende dag vallen de Japanners het eiland aan. Rafe en Danny gaan meteen naar een militairvliegveld op het eiland en pakken alle twee een gevechtsvliegtuig en het lukt hun om een paar Japanse vliegtuigen neer te schieten. Ze Krijgen daarvoor een onderscheiding en ze worden gevraagd voor een gevaarlijke missie om een tegenaanval op Japan uit te oefenen. Daarbij stort Rafe boven China neer en wordt aangevallen door de Japanners. Danny, die nog steeds in de lucht zit, ziet dat Rafe neerstort en schiet hem te hulp. Daarbij verliest hij zijn eigen leven. Het lukt Rafe daarna om weer op vriendelijk gebied te komen en kan weer naar huis. Daar legt hij het bij met Evelyn en ze noemen het kindje van Evelyn Danny.

Kenmerken:
De camera standen worden zorgvuldig gekozen. Bijvoorbeeld de beroemde scène waarbij een Japans vliegtuig een bom op een scheepsdek laat vallen. Hierbij wordt de bom tijdens zijn val in een vogelperspectief gefilmd. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je met de bom mee jezelf in het dek van het schip boort.
De belichting werd ook steeds aan de scènes aangepast. In het ziekenhuis op Hawaï na de aanval bijvoorbeeld is de tint gelig en is alles een beetje vaag gefilmd. Door de gelige tint krijg je echt het gevoel van een ziekenhuis en doordat het beeld vaag is gefilmd wordt er duidelijk aangegeven hoe chaotisch het er wel niet was met al die gewonden.
Het geluid speelt een belangrijke rol in deze film. Bij belangrijke scènes werden geluids elementen toegevoegd waardoor een bepaalde emotie in de scène wordt versterkt. Toen Rafe en Danny Japanse vliegtuigen gingen neerschieten werd er een soort van overwinnings lied gespeeld waardoor je echt het gevoel krijg dat ze goed bezig waren en dat zij twee aan het winnen waren.
In de film zijn veel specialeffects gebruikt. Bijvoorbeeld bij het laten ontploffen van de bommen of de bom die op het dek viel.
Er zijn zelfs echte stukjes film gebruikt die gemaakt zijn tijdens de aanval op Pearl Habor. Dit vergroot het effect van de scène omdat je het “echte werk” ook te zien krijgt. Het laat zien dat het echt gebeurd is en dat dat vliegveld daadwerkelijk werd aangevallen in de tweede wereldoorlog

Thema:
Het thema van deze film is oorlog en liefde.
Het gedeelte oorlog is heel duidelijk. Het is een historisch verhaal dat verfilmd is over “ The battle of britain” en de “aanval op Pearl Harbor”.
Het gedeelte liefde is ook heel duidelijk aanwezig, maar het zit ingewikkeld in elkaar. Omdat het een driehoeks verhouding is. Het had eigenlijk heel goed bij jerry springer behandelt kunnen worden, maar ze hebben het in een geloofwaardig jasje gestoken.


Mening:
Ik heb met veel aandacht naar deze film zitten kijken in de bioscoop. Dat komt mede door de realistische verfilming van de oorlog. Eerst in Engeland tijdens “The Battle of Britain” daarna op Hawaï tijdens de aanval op “Pearl Habor” en als laatste een tegenaanval van de Amerikanen doormiddel van een bombardement op Japan en het gevechtje op Chinese bodem. Dit alles is echt gefilmd alsof je er zelf bij bent. Iets minder vond ik de romantiek van de film zoals in het begin als Rafe en Evelyn romantisch op dat schip in de haven gaan zitten. Ik had namelijk verwacht dat het echt een oorlogsfilm was, maar dat bleek maar voor de helft waar te zijn.
Wat ik wel heel mooi en vooral aangrijpend vond was dat je tijdens de aanval op “Pearl Habor” echte stukjes film te zien kreeg die toen werden opgenomen. Je wordt hierdoor er meer bij betrokken en je merkt vooral dat het echt gebeurd is en dat het niet alleen maar een verzonnen oorlogsfilm is.
Wat ik wel een beetje raar vond is dat Rafe geen bericht naar Evelyn kon sturen, nadat hij in Engeland was neergestort, om te laten weten dat hij nog leefde. Als hij zelf niet kon schrijven door zijn verwondingen dan had hij toch aan een zuster zijn brief kunnen dicteren?
Maar ik vind deze film vooral zeer mooi gemaakt en ik kan hem bij iedereen aanraden om een keer te kijken en als hij op video uitkomt zal ik hem zeker nog een keer huren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pearl Harbor (2001)"