The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2020 woorden
  • 2 april 2002
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Algemene gegevens

Titel: The Lord of the Rings. Episode I, The Fellowship of the Ring
Datum: 3 Januari 2002 om 17.00u
Plaats: Zaal 8 van Pathé Eindhoven
Kosten kaartje: € 8,00
Lengte: 2 uur en 57 minuten
Genre: (avontuurlijke) Fantasiefilm
Landen van herkomst: Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten
Cast/Crew: Rol in de film Naam
Hobbit Frodo Baggins Elijah Wood
Tovenaar Gandalf the Grey Ian McKellen
Hobbit Samwise Gamgee Sean Astin
Hobbit Bilbo Baggins Ian Holm
Mens Aragorn Viggo Mortensen
Elf Legolas Orlando Bloom
Mens Boromir Sean Bean
Dwerg Gimli John Rhys Davies
Hobbit Pippin Billy Boyd
Hobbit Merry Dominic Monaghan
Tovenaar Saruman Christopher Lee
Elf Arwen Undomiel Live Tyler Regisseur/Schrijver/Producent Peter Jackson
Producent Barrie M. Osborne
Schrijfster/Co-Producent Fran Walsh

Plot

In het magische land waarin het verhaal zich afspeelt wonen diverse rassen sprookjes"-figuren waaronder Hobbits, Dwergen, Elfen en Tovenaren. In het verre verleden zijn een aantal magische ringen gesmeden die de dragers ervan bepaalde krachten geven. De ringen werden verdeeld onder de verschillende rassen in het land. Er wordt door de duistere heerser Sauron een ring gesmeden die alle andere ringen kan overheersen. Met deze ring begint hij de strijd tegen "Midden-Aarde" en hij lijkt te gaan winnen totdat een van de strijders zijn vinger ,waaraan de ring wordt gedragen, eraf hakt. In plaats van de ring te vernietigen wordt hij op een vreemde manier aangetrokken tot de duistere krachten ervan en hij besluit de ring te houden. Door een vreemd toeval komt de ring via een trol die hem 500 jaar liefkoosde terecht bij Bilbo Baggins. Door de kracht van de ring verjaart hij niet en is op zijn 111de levensjaar moe van alle avonturen die hij in zijn leven heeft meegemaakt. Hij wil rustig werken aan zijn levensverhaal en op een vredige plek zijn laatste momenten genieten zonder de ring. De natuurlijke erfgenaam voor de ring is Frodo Baggings. Als de ring eenmaal in zijn handen is wordt al snel duidelijk dat de duistere krachten van Sauron weer zijn ontwaakt om de ring terug te krijgen. Gandalf the Grey de grote tovenaar en vriend van de Hobbits en de Baggins adviseert hem te vluchten uit "de Gouw" en de ring te brengen naar het land van de Elfen waar deze veilig zal zijn. Eenmaal in het Elfenland blijkt de ring ook hier niet veilig te zijn. De enige oplossing is het vernietigen van de ring zodat deze geen kwaad meer kan doen. Maar de ring is maar op een manier te vernietigen en dat is door hem in het vuur te gooien waar de ring eens werd gesmeden. En dat vuur bevindt zich in de Doemsberg. Een Reisgenootschap wordt gevormd om Frodo te begeleiden naar het land van Mordor waar de Doemsberg zich bevindt. Maar ze komen onderweg allerlei opstakels tegen. En omdat deze film opgedeeld is in episodes, is het einde van dit eerste deel heel erg open, het kan nog alle kanten op. En ik zal dan ook zeker naar de volgende twee delen gaan wanneer deze uitkomen.

Personages

Frodo Baggins: Frodo, een jonge Hobbit, is de belangrijkste persoon uit het boek. Doordat hij in het bezit is van de Ene Ring heeft hij de verantwoordelijkheid over het voortbestaan van het Midden-Aarde. Hoewel de Hobbits niet zo’n slim volk zijn, is Frodo toch een heel slim mannetje die eerst nadenkt voordat hij iets onderneemt. Wanner hij de ring om zijn vinger doet wordt hij onzichtbaar en komt hij in allerlei droomwerelden terecht. Naarmate de film vordert komt hij steeds meer in de ban van de ring en gaat hij de ring steeds vaker gebruiken wanneer hij in nood is zodat hij onzichtbaar wordt. En zo kan de vijand hem niet te pakken krijgen. Maar hoe vaker hij de ring omdoet hij langer en indrukwekkender de droombeelden worden.

Gandalf the Grey (de grijze): Gandalf, de oude grijze tovenaar, is de persoon die ontdekt dat de ring die Frodo bezit de grote kwade ring is die het hele Midden-Aarde kan vernietigen. Gandalf is ook van de personen die het reisgenootschap van Frodo vormt. In de loop van het verhaal valt hij van een rots in de Duistere Wereld en hij overlijdt. De anderen zijn zeer van slag hierdoor. Omdat Gandalf tijdens de reis toch de wijze persoon was die precies wist waar ze heen moesten en hoe ze iets moesten doen.

Samwise Gamgee: Sam, zoals deze jonge Hobbit genoemd wordt, is de best vriend van Frodo en ook hij gaat samen met het Reisgenootschap op weg naar Mordor. Hij heeft alles over voor Frodo en staat dan ook altijd aan zijn zijde.

Enkele Bijrollen

Aragorn: Aragorn is een mens die is opgevoed door de elven en die ook deelneemt aan het reisgenootschap. Pippin en Merry: Pippin en Merry zijn twee Hobbit vrienden van Fordo en Sam, ook zij reizen met het genootschap mee, todat ze gevangen worden genomen door de Orcs.

Legolas: Legolas is een elf die heel erg goed met pijl en boog kan omgaan. Hij vertegenwoordigt de elven in het reisgenootschap. In de loop van het verhaal sluit hij vriendschap met de Dwerg Gimli

Gimli: Gimli is de kleine sterke dwerg. Die gewapend met een bijl met het genootschap meereist om te helpen de Ring te vernietigen. Hij wordt een vriend van Legolas.

Meest boeiende personage

Het best neergezette personage in dit boek vond ik die van Gandalf de Grijze gespeeld door Ian McKellen. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe iemand tovert, hoe iemand iets doet wat eigenlijk maar fantasie is. In het begin van de film gaat Gandalf vuurwerk afsteken voor de verjaardag van Bilbo. En dit vuurwerk is zo bijzonder, het bestaat uit vliegende draken en immens grote vuurbloemen. Ook zet Ian McKellen dit personage goed neer omdat hij heel duidelijk laat merken dat Gandalf een oude en wijze man is dit, doet hij door vaak terug te denken naar ervaringen uit het verleden en doordat Gandalf altijd alles weet, hij heeft overal een oplossing voor. Hij is dat ook duidelijk de meest wijze persoon van het Reisgenootschap.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Middelen

De film speelt zich in een fantasiewereld af, wat heel erg duidelijk is te merken aan de middelen die de regisseur gebruikt heeft. Zo zijn de locaties echt verzonnen locaties, in het echt zou je ze nooit tegen komen. Zoals het gebied waar de slechte tovenaar Saruman leeft. Dit bestaat uit een grote lege vlakte met in het midden een immens grote toren wat dan de woonplaats van de tovenaar voorstelt. Dat is niet het enige waaraan je kan zien dat de regisseur een fantasiewereld wil uitdrukken. Wat ikzelf heel erg goed gevonden vind zijn de huisjes waar de Hobbits in wonen. Dit zijn een soort ronde tonnen die op hun zij zijn gelegd en waar dan ook kleine ronde deuren in zitten. Omdat de Hobbits een klein volk zijn is het huisje ook erg laag. Want wanneer de tovenaar Gandalf bij een van de Hobbits op bezoek komt moet hij zijn hoofd bukken om door de deur te komen en om door het huis te lopen. Door dit alles zo klein te maken geeft het een erg lieve en gezellige sfeer. Dit komt ook mede doordat de huisjes van binnen niet opgeruimd zijn. Wanneer een leger Orcs, een klein volk dat op vechten uit is, het reisgenootschap aanvalt, zie je nog iets heel moois van de grimmering. Deze Orcs zijn zo lelijk gemaakt dat je haast zou zeggen dat onder die pakken geen echte mensen zitten, het slijm en modder druipt van de wezens af. En dit is niet alleen bij één Orc gedaan het hele leger van heel veel man is zo gegrimeerd. Dit vond ik zeer mooi gedaan. Doordat deze monsters zo vies en donker zijn gemaakt, krijg je een beetje een enge donkere sfeer. Je ziet gewoon dat deze wezens geen medelijden tonen voor andere.

Muziek en geluidseffecten

In deze film werd geen bijzondere muziek gebruikt. Net zoals in veel avontuur/actie film wordt er bij een rustige scène rustige muziek gebruikt en bij een wilde scène, bijvoorbeeld een gevechtsscène wordt er drukke harde muziek gebruikt. Deze muziek had dus geen opvallende rol in de film, het diende meer als achtergrond muziek.

Omdat dit een fantasie film is verwacht je natuurlijk wel dat er veel speciale geluidseffecten worden gebruikt. En in een bepaalde mate kwamen deze er zeker ook in voor. Zoals bijvoorbeeld de stemmen van een groep van 9 duistere ridders die Frodo achtervolgen. Deze zijn op een erg mooie manier vervormd, ook al zien deze mannen er al donker uit toch geven die donkere schrapende stemgeluiden er een nog enger sfeer aan. Camerawerk

Het camerawerk is heel snel, dat wil zeggen, wanneer er iets gebeurt draait de camera er heel snel omheen. En ook gaat de camera alle kanten op, eerst van onderaf en dan ineens heel ver uitzoomen en dan weer inzoomen naar de achterkant van de persoon, dit geeft een hele aparte sfeer aan de film. Een beetje druk maar toch op een duidelijke manier. Ook willen ze door middel van de camera het verschil aanduiden in volkeren. Zo worden de kleine dwergen en Hobbits vaak van bovenaf gefilmd, dit is om ze kleiner te laten lijken en de grotere wezens zoals de mensen en de tovenaars van onderaf waardoor ze juist weer groter lijken.

De slechte tovenaar Saruman is in zijn woongebied een heel leger van Orcs aan het maken. En dat gebeurt in grote ondergrondse vulkaangrotten. Deze scène begint met een beeld van het gehele gebied van Saruman en met een hoge snelheid zoomt de camera dan in op een van die vulkanische grotten. En wanneer de camera dan in die grot is schiet hij met een sneltreinvaart tussen de grotten door. En omdat de grotten gemaakt zijn van allerlei scheefstaande balken, gaat de camera dan van boven ineens naar beneden en dan weer naar boven om al die balken te ontwijken. Uiteindelijk stopt de camera ineens net voor het gezicht van de tovenaar Saruman. Dit is een scène die mij erg goed is bijgebleven vanwege dat mooie camerawerk.

Thematiek en interpretatie

Volgens mij had de regisseur geen bepaalde bedoeling met deze film. Deze film is uitsluitend gemaakt voor het vermaak van de mensen die ernaar kijken. En hier is de regisseur uitermate in geslaagd. Ik vond het zeer leuk om naar deze film te gaan en het was ook een goede duidelijke film.

Geloofwaardig is de enige benaming die je deze film absoluut niet kunt geven. Maar dat is natuurlijk ook niet het doel van een fantasiefilm. Want je kunt mij in ieder geval niet wijs maken dat er Dwergen en Tovenaars leven op onze aardbodem. Maar toch heeft de regisseur een hele duidelijke film neergezet. In de film werd alles duidelijk uitgelegd, en je hoeft echt het boek niet te hebben gelezen, want het wordt in de loop van de film wel duidelijk.

Recensie

Ten eerste wil ik deze film aan iedereen aanraden, zeker voor de mensen (net zoals ik) die niet van fantasy houden. Ook al ga je niet voor het verhaal, ga dan alleen voor het zeer goede acteer- en camerawerk. Maar ook het verhaal was erg duidelijk en zeer afwisselend door steeds in een ander soort “wereld” terecht te komen, eerst in de Hobbits wereld van Frodo dan naar de elvenwereld van Legolas en ook nog in de tovenaarswereld van de slechte tovenaar Saruman. Ze laten dan ook duidelijk de verschillen tussen die volkeren zien. Zo werd mij ook duidelijk dat elven echt niet van die kleine mensjes zijn met vleugeltje en een toverstafje, maar dat het meer een soort mensen zijn die over uitzonderlijke gaven beschikken, zoals het onsterfelijke leven. Ook wordt er in het begin zeer duidelijk en rustig de geschiedenis van de Kwade Ring uitgelegd. Want vaak zie je in films die een geschiedenis in het begin van de film uitleggen dat het allemaal erg onduidelijk wordt met veel jaartallen en namen. Maar dat was bij Lord of the Rings absoluut niet het geval. Al met al een film die zeer duidelijk, goed geacteerd, en met uitstekend camera- en muziekbewerking gemaakt is.

Ten eerste wil ik deze film aan iedereen aanraden, zeker voor de mensen (net zoals ik) die niet van fantasy houden. Ook al ga je niet voor het verhaal, ga dan alleen voor het zeer goede acteer- en camerawerk. Maar ook het verhaal was erg duidelijk en zeer afwisselend door steeds in een ander soort “wereld” terecht te komen, eerst in de Hobbits wereld van Frodo dan naar de elvenwereld van Legolas en ook nog in de tovenaarswereld van de slechte tovenaar Saruman. Ze laten dan ook duidelijk de verschillen tussen die volkeren zien. Zo werd mij ook duidelijk dat elven echt niet van die kleine mensjes zijn met vleugeltje en een toverstafje, maar dat het meer een soort mensen zijn die over uitzonderlijke gaven beschikken, zoals het onsterfelijke leven. Ook wordt er in het begin zeer duidelijk en rustig de geschiedenis van de Kwade Ring uitgelegd. Want vaak zie je in films die een geschiedenis in het begin van de film uitleggen dat het allemaal erg onduidelijk wordt met veel jaartallen en namen. Maar dat was bij Lord of the Rings absoluut niet het geval. Al met al een film die zeer duidelijk, goed geacteerd, en met uitstekend camera- en muziekbewerking gemaakt is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)"