Shouf shouf habibi! (2004)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1552 woorden
  • 24 maart 2004
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
141 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
Het verhaal in het kort

Ap is een jonge Marokkaan van rond de 20 jaar, die voor een moeilijke keuze staat. Hij kan een modern Nederlands leven gaan leiden, een beetje poolen met z'n vrienden en dezelfde levensstijl als zijn zus overnemen, óf doen wat zijn vader zou willen: ‘serieus worden’, een goede baan vinden, en in Marokko een bruid uitzoeken. Zijn oudere broer en politieagent Sam, die een goed geïntergreerde Marokkaan in Nederland is, regelt een kantoorbaan voor hem, waar hij het precies één dag uithoudt. Ap kiest in plaats daarvoor toch een te mislukken bankkraak met zijn vrienden.
Zijn kleine broertje Driss chanteert zijn zus Leila en andere Marokkaanse schoolmeisjes met alles wat niet met hun geloof te maken heeft. Bijvoorbeeld foto's maken van moslimse meisjes op school die geen hoofddoek om hebben. De moeder kent maar 1 zinnetje in het Nederlands: “Isj goed” en de vader spreekt helemaal geen Nederlands.
Als Ap op een dag problemen lijkt te krijgen met het hedendaagse Nederlandse leven kiest hij ervoor om serieus te worden. Hij gaat naar Marokko om een bruid uit te zoeken. Maar of deze keuze de goede is moet nog blijken...

Acteurs:

De acteurs bestaan voor een klein deel uit bekende nederlanders zoals Bridget Maasland, Winston Gerschtanowitz en Tanja Jess. Voorderest zijn het nog vrij veel nieuwe acteurs die meespelen. Dit komt vooral omdat het een film is over Marokkanen en wij hier in Nederland niet echt veel bekende Marokkaanse acteurs/actrices hebben. Hier volgt een korte beschrijving van de spelers:

Ap
Ap is de hoofdrolspeler van de film. Hij wordt heen en weer geslingert door 2 keuzes in zijn leven. Of hij serieus moet worden en naar Marokko moet gaan om daar een bruid uit te kiezen, of dat hij hier in Nederland moet blijven wonen en met de moderne Nederlandse gebruiken te leren gaan leven. Zo komt hij vaak in conflict met de Nederlandse cultuur als hij bijvoorbeeld een baan wilt gaan zoeken. Hij krijgt overal te maken met de vooroordelen die Nederlanders hebben over Marokkanen, zo ook bij een uitzendbureau. Daar krijgt hij een paar rotbaantjes bij de Gemeente aangeboden maar Ap wil iets anders: "Zoiets als een filmster weet je wel, in Hollywood ofzo". Ap hangt verder vaak met zijn vrienden ( 2 Marokkanen en 1 nederlander ) in een café rond om een beetje te poolen of te gaan overleggen of er weer wat belangrijks te jatten valt. Later krijgt Ap een kantoorbaantje aangeboden door zijn broer Sam, die toch zijn best doet op Ap een beetje op het rechte pad te houden omdat hij zelf politieagent is. Na nog meer strubbelingen en problemen in Nederland besluit Ap om toch naar Marokko te gaan om een echt Marokkaans leven te gaan leiden, alleen of dit de juiste keuze is moet hij nog zien.
Leila
De zus van Ap is Leila. Zij is al een stuk beter geïntergreerd dan haar broer. Ze werkt in een moderne kledingwinkel met Carlie ( Bridget Maasland ) en ze mag ook af en toe de nieuwste collectie van de winkel showen in een soort catwalk. Hierdoor kan ze veel beter omgaan met de nederlandse cultuur dan Ap en heeft daardoor in haar dagelijks leven veel minder problemen hiermee. Haar familie heeft er wel problemen mee dat Leila hier zo goed mee om kan gaan, en ze verbieden het haar dan ook om uit te gaan of naar nederlandse vrienden of vriendinnen te gaan. Daarom klimt ze s'avonds stiekem uit haar raam om naar de Amsterdamse clubs of naar Daan te gaan. Daan heeft wel een oogje op haar maar wat het probleem bij Leila is, is haar familie. Haar vader en broer Ap zien het helemaal niet zo zitten dat Leila zo goed kan omgaan met de nederlandse cultuur, omdat ze een vrouw is, en die wordt toch als minderwaardig gezien in de Marokkaanse cultuur. Ap vind haar een hoer en op een dag slaat hij Leila in elkaar, als hij weet dat ze stiekem naar Daan is gegaan. Toch steunt ze Ap als hij besluit om naar Marokko te terug te gaan.
Sam
Sam is de oudste zoon van de familie. Hij woont al geruime tijd in Nederland en heeft een baan als politie agent. Hij is goed geïntergreerd en spreekt goed Nederlands. Zijn vader is erg trots op hem omdat Sam een goede baan heeft als enige van de familie. Sam ziet zijn taak om Ap op het goede pad te houden, omdat hij weet dat Ap geen baan heeft en zijn foute vrienden doet ook al niet veel goeds. De collega van Sam is Maja (Tanja Jess). Sam heeft een eigen vrouw en Maja heeft een man, maar na een tijdje krijgen Sam en Maja een verhouding, wat voor problemen gaat zorgen.
Driss
Is het jongste kind van het gezin. Driss is ongeveer 13 jaar en zit al op de middelbare school en is een beetje een etterbak. Met zijn digitale camera maakt hij foto's van moslimse meisjes die op school hun hoofddoek afdoen en zegt dan dat hij ze voor 10 euro niet aan hun vader laat zien. Ook zijn zus Leila misbruikt hij een beetje. Als hij haar uit het raam ziet klimmen bijvoorbeeld vraagt hij ook geld anders zegt hij het tegen vader. Driss speelt niet zo'n grote rol in het verhaal. Ik vond hem er eerder in zitten voor het vermaak.
Vader en Moeder
Deze 2 zijn een geval appart. Vader spreekt geen Nederlands en het enige wat moeder kan zeggen is: Isj goed! Ali en Khadjia zitten steeds met elkaar in discussie en hebben het eigenlijk helemaal niet naar hun zin in Nederland. Ze zouden eigenlijk gewoon weer terug willen naar Marokko.
Taal:

In de film wordt gedeeltelijk Marokkaans en gedeeltelijk Nederlands gesproken. Bij Marokkaanse conversaties is er nederlandse ondertiteling maar het grootste gedeelte is toch Nederlands gesproken

Locatie:

De film speelt zich grotendeels af in Amsterdam-West. Daar woont de familie en hangt Ap vaak rond met zijn vrienden. Ook de kleine baantjes die Ap af en toe krijgt spelen zich af in West. Als je Leila's kant van het verhaal ziet speelt het zich meestal of in de binnenstad, omdat ze hier werkt en omdat Daan hier woont. Later in de film als Ap naar Marokko wilt gaan speelt het zich af in een arm dorpje in de bergen van Marokko, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt.

Camera:

Er is me eigenlijk niets iets heel erg speciaals opgevallen aan de camerabeelden. Soms gaan ze heel snel, dan weer langzaam en dan weer op normaal tempo. Meestal als er een snelle of actievolle scène is gaat de camera heel snel van beeld naar beeld, zoals bij de achtervolging als Ap de bank uitvlucht. Dat is dan erg afwisselend. Ook zaten er veel close-up’s in de film, als Ap en zijn vrienden bijvoorbeeld met elkaar aan het praten waren. Als Ap aan het praten was werd Ap gefilmd, en als een van zijn vrienden aan het praten was werd hij gefilmd.

Geluid:

Over het geluid kan ik niet veel vertellen. Vreemde geluidsbronnen werden er zover ik weet niet gebruikt. Qua muziek werd er vaak Marokkaanse muziek gedraaid. Dit is denk ik meer om in de sfeer te blijven. Het paste bij het Marokkaanse gezin maar ze hadden net zo goed normale filmmuziek kunnen gebruiken. Verder niet echt veel speciaals opgevallen.

Montage:

De montage was op een normaal tempo. Er was geen sprake van flash-backs of andere tijdsprongen. Het was allemaal erg goed te volgen en alles was goed bij te houden. Wat me wel opviel was dat het begin van de film vooral komische bedoelt was. Hier zaten de meeste grappen in en het viel me ook op dat de meeste mensen in het publiek voor de pauze het meeste aan het lachen waren. Na de pauze echter, werd de film een stuk dramatischer. Het verhaal kreeg een meer serieuze wending en de grappige delen waren zo goed als verdwenen. In het 2e stuk kwamen stukken voor zoals Ap die naar Marokko verhuist, Ap die Leila in elkaar slaat en Sam die ruzie krijgt met zijn vrouw.

Verwachting:

Ik had verwacht dat het weer zo’n saaie slappe typisch Nederlandse film zou worden. Dit kwam vooral omdat de meeste Nederlandse films die ik gezien heb zo waren.
Boven mijn verwachtingen, was dit een betere film. Het was een goed verhaal en goed uitgevoerd. Niet zo’n standaard Nederlandse film waar altijd standaard sex in moet zitten en dat soort dingen. Dit was een totaal andere film. Alleen jammer dat het verhaal zo erg uit 2 delen bestaat.

Regisseur: Albert ter Heerdt

Albert ter Heerdt is geboren in 1960 en hij studeerde Letteren en Filmkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel scenario’s voor televisieseries en regisseerde tevens een aantal van zijn eigen scripts voor televisie. Shouf Shouf Habibi is zijn 1e film en is tevens zijn filmdebuut. Hij is nog bezig met 2 andere films namelijk Windmill die gaat over de Amerikaanse jaren van de Nederlandse bokslegende Bep van Klaveren en Voyager met acteur Mimoun Oaïssa in de hoofdrol, die dus ook in Shouf Shouf Habibi speelt.

Filmografie:

1994 Telefilm EEN SCHREEUW OM HULP
1996 10delige tv-serie TIJD VAN LEVEN (auteur)
1999 7delige tv-serie ZEVEN DEUGDEN (co-auteur, co-regie)
2001 tvserie RUSSEN (co-auteur eerste serie)
2004 SHOUF SHOUF HABIBI

REACTIES

F.

F.

sorry hoor
ik wou ff regaeren op jouw filmverslag
op dit stukje:

De acteurs bestaan voor een klein deel uit bekende nederlanders zoals Bridget Maasland, Winston Gerschtanowitz en Tanja Jess. Voorderest zijn het nog vrij veel nieuwe acteurs die meespelen. Dit komt vooral omdat het een film is over marokkanen en wij hier in Nederland niet echt veel bekende Marokkaanse acteurs/actrices hebben.

IK WEET NIET HOOR MAAR VOLGENS MIJ NOU IK WEET HET WEL ZEKER IS NAJIB AMHALI VEL BEKENDER DAN AL DIE NAMEN DIE JIJ OPNOEMDEN
MISSCHIEN DAT JIJ HEM NIET KENT MAAR HET IS EEN STAND UP COMIDIAN DIE VAN NOVEMBER TOT JUNIE ELKE WEEK 3 VOORSTELLINGEN GEEFT EN DIE ALLEMAAL UITVERKOCHT ZIJN MEERENDEELS DOOR DE NEDERLANDERS DUS VOOR JE IETS GAAT ZEGGEN GA DAN EERST EROVER INFORMEREN EN HIJ HEEFT TROUWENS OOK EEN GROTE ROL IN DE TV SERIE NAJIB EN JULIA
EN DAN ZIJN WIJ NIET GOED GEINTEGREERD???????

21 jaar geleden

C.

C.

een marokkaanse vrouw wordt helmaal niet als minderwaardig gezien,ze is zeker pas gemancipeerd als ze in haar blootje staat net zoals bij ons in de nederlandse cultuur.nou dat vind ik dus pas vernederend en ongeemancipeerd.heb respect voor de vrouw nedelandse mannnen!!!!!echte islamitische (marokkaanse) mannen noemen een leuk uitziend meisje/vrouw geen lekker wijfie,zoals bij ons de nederlandse mannen wel doen!!!!!!!!!

21 jaar geleden

L.

L.

ooooooooooo jij bent een schat en mijn engeltje:P
echt anders had ik nachtwerk gehad dankjewel dikke kus van linda

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.