VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2319 woorden
  • 16 januari 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
23 keer beoordeeld

Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Inhoudsopgave:
Over het boek
Informatie over de auteur
Waarom dit boek
Samenvatting
Leeservaringverslag
Verwerkingsopdracht
Recensie/ interview
Gebuikte informatiebronnen

Over het boek:
Titel: VAMP - pas op voor de webcam!
Uitleg titel: VAMP = Video Audio MSN Perfectionist.
Auteur: Caja Cazemier
Uitgever: Ploegsma
Datum uitgave: 2006


Informatie over de auteur:

Caja Cazemier is op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren. Na de middelbare school werkte ze een jaar in de gezinsverzorging. In die periode besloot ze Nederlandse taal- en letterkunde te gaan studeren.

Ze studeerde af op het onderwerp Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Ruim tien jaar werkte ze als docente Nederlands, eerst in Spijkenisse, later in Leeuwarden. Haar jeugdboeken schreef ze tijdens de vakanties. In 1996 is ze gestopt met lesgeven om meer tijd aan het schrijven te kunnen besteden.

Caja Cazemier debuteerde in 1992 met Portret van Sanne. De belangstelling van Caja Cazemier gaat uit naar de belevingswereld van jongeren tussen dertien en zestien jaar, vooral de manier waarop meisjes zich in die periode ontwikkelen. Daarbij gaat het om vragen als: wie zijn ze? Hoe denken ze? Waar houden ze zich mee bezig? Met welke problemen hebben ze te kampen? Haar inspiratie haalt ze vooral uit de vele verhalen die leerlingen op school vertelden. Caja Cazemier probeert via haar verhalen begrip te vragen voor jongeren die `anders’ zijn of opgroeien in moeilijke omstandigheden.

Ze wil haar lezers de kans bieden deze personen te herkennen en zich met hen te identificeren. Zo kunnen ze erachter komen hoe het is om homoseksueel, ongewenst of seksueel misbruikt te zijn. Aan jongeren die zelf in deze omstandigheden verkeren, kunnen de verhalen troost bieden: ze zijn niet de enigen die dergelijke problemen hebben. Caja Cazemier schrijft eenvoudig gestructureerde verhalen, geschreven in een makkelijke stijl, waardoor de boeken toegankelijk zijn voor grote groepen jongeren

Ze woont nu in Leeuwarden met haar man en drie zoons. Tegenwoordig besteedt Caja al haar tijd aan het schrijven. Haar verhalen gaan over school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, je anders voelen, (online)pesten en (internet)verkering. Naast fictie schrijft ze ook informatieve boeken. Vanaf 2002 is ze verbonden aan Uitgeverij Ploegsma. Bij de Jonge Jury riepen de lezers in 2008 Vamp uit tot het beste jeugdboek voor 11- tot 16-jarigen.Waarom dit boek?
Ik heb het boek: VAMP- pas op voor de webcam! gekozen, omdat ik het een goed boek vond. Ik heb het eerder gelezen, daardoor wist ik het. Het verhaal is erg interessant, omdat ik nooit in die situatie heb gezeten. Het is ook meer voor mijn leeftijd, het verhaal zet me aan het denken, en ik zal ook voorzichtiger zijn op MSN, hyves, en andere online sites.Samenvatting.

Op een regenachtige dag in de herfstvakantie zitten Jade en haar vriendin Malini achter de computer, ze vervelen zich.

Dan komen ze op het idee om een profiel aan te maken op de site: Sugababes.nl. Voor hun profiel moeten ze foto’s maken.

Die avond gaan ze in de dansstudio van Jade`s moeder foto’s maken. Hun haar is leuk opgestoken door Jade`s vader, die kapper is. Helemaal opgetut gaan ze foto’s maken en de foto’s worden heel erg mooi, met behulp van de computer werken ze de foto’s nog wat bij en maken daarna een profiel aan.

De meiden krijgen heel veel leuke reacties en een jongen is helemaal weg van Jade. Hij heet Zuper Zound, tenminste dat is zijn chatnaam.

Op Sugababes.nl kan je ook met elkaar chatten dat doet Jade met Zuper Zound. Hij geeft haar heel veel complimentjes en hij doet heel lief. Jade vindt het heel leuk dat een jongen zoveel aandacht voor haar heeft en ze word verliefd op hem. Hij zegt dat hij ook verliefd op haar is.

Jade twijfelt geen moment als hij haar MSN vraagt. Nu kunnen ze ongestoord kletsen.

Hij vertelt dat hij Yoram heet en als zij verteld hoe zij heet geeft hij haar meteen complimentjes over haar naam. Yoram smeekt haar nog een paar foto’s te sturen die niet op de site staan en dus doet Jade dat. Ze vraagt ook of hij ook wat foto’s stuurt en als ze zijn foto’s heeft ontvangen blijkt Yoram heel erg knap te zijn. Ze print de foto uit en besluit de foto overal mee naar toe te nemen.

Als Jade samen met Sasha, Malini en Lian uitgaat, mist ze hem opeens heel erg, haar vriendinnen merken dat er iets aan de hand is. Jade laat verteld trots over Yoram en laat haar de foto van hem zien.

Haar vrienden waarschuwen haar, maar ze slaat hun waarschuwingen in de wind, want zo kan Yoram toch niet zijn.

Als ze op een avond weer met Yoram zit te MSN`en vraagt hij of haar webcam aan mag en dat doet Jade. Hij geeft haar weer een heleboel complimentjes en Jade voelt zich steeds zekerder over haar uiterlijk.

Op een avond als ze thuis is gekomen nadat ze heeft opgepast zet ze de computer aan en logt ze in op MSN. Yoram heeft de hele avond op haar zitten wachten. Hij vraagt haar om haar T-shirt uit te doen en dat doet ze.

De volgende avond zitten ze weer op MSN en vraagt hij haar of hij haar bh mag zien en dat mag, Jade heeft speciaal een nieuwe bh gekocht. Yoram geeft weer complimentjes en als hij vraagt of ze haar bh uit wil doen heeft Jade daar helemaal geen probleem mee en doet ze dat.

Als ze de volgende dag weer op MSN zit vraagt hij of ze het nog een keer wil doen, Jade heeft er die dag helemaal geen zin in en als ze dat zegt is Yoram ineens niet meer zo aardig.

Eén van haar foto’s die ze naar hem heeft gestuurd heeft hij helemaal bewerkt tot een heel vunzige foto. Hij dreigt die foto naar haar ouders te sturen en Jade geeft haar weer over.

Als ze samen met haar vriendinnen gaat zwemmen, twijfelt ze of moet vertellen, maar ze twijfelt te veel aan haar zelf.

Jade kan echt niet meer vrolijk zijn, ze MSN`t nog steeds met Yoram en elke keer weer vraagt hij haar te strippen en elke keer geeft Jade haar toch weer over.

Dan wil hij meer, hij vraagt of ze haar slipje wil laten zien maar dat wil ze niet. Hij dreigt weer foto’s te sturen en hij geeft haar vast al een voorproefje, Jade ontvangt een foto van haar zelf met haar bovenlijf bloot en met haar handen haar borsten strelend. Yoram heeft de foto’s van de webcam genomen en hij dreigt die foto’s op de website van haar school te zetten. Jade kan niks anders doen dan haar slipje laten zien.

Als ze weer met hem MSN`t wil ze het niet meer doen, hij moet eerst zijn webcam aanzetten, hij heeft zo vaak haar beloofd dat hij ook een webcam ging kopen maar elke keer had hij geen webcam.

Dankzij Jade`s vastberadenheid zet hij zijn webcam aan, wat Jade ziet is niet de Yoram van de foto. Of misschien is het wel de Yoram van de foto maar ze ziet zijn gezicht niet. Ze ziet een heel ander deel van zijn lichaam, Jade wil dat deel helemaal niet zien.

Snel klikt ze zijn webcam weg en zet haar computer uit, maar het beeld van Yoram is op haar netvlies gebrand.

Jade zet haar computer niet meer aan, ze is bang, bang van Yoram. Elke keer als Jade uit school komt is ze bang dat haar ouders een foto van haar hebben gekregen.

Jade kan er niet meer tegen dus verteld ze uiteindelijk haar verhaal tegen oma Hetty.

Hetty wordt heel erg kwaad, maar ze wordt niet kwaad op Jade. Jade is heel erg opgelucht dat Hetty niet boos op haar is.

Hetty vindt dat Jade, Yoram moet aangeven, maar dat durft Jade niet.

Een paar dagen later heeft Jade op school sportdag, opeens zegt een jongen tegen haar `mooie foto Jade` en dan weet Jade meteen hoe laat het is. Yoram heeft de foto’s op de site gezet. Die dag zijn er meer jongens en meiden die zulke dingen tegen Jade zeggen.

Als Jade even later alleen met haar vriendinnen is vragen ze of het waar is. Dan verteld Jade hun heel het verhaal, ze zijn allemaal een beetje teleurgesteld in Jade, maar ze zijn vooral boos op Yoram.

Als het vakantie is krijgt Jade opeens een telefoontje van haar mentor Marieke, die vraagt haar om langs te komen. En kort na het telefoontje staan haar vriendinnen voor de deur en vertellen dat zij contact hebben opgenomen met Marieke.

Sasha gaat met Jade mee naar school. Als ze het lokaaltje binnenlopen, zit niet alleen Marieke daar, maar ook nog een andere vrouw. Die andere vrouw is Danielle, de zorgcoördinator van de school. Ook daar moet Jade heel haar verhaal weer vertellen en Marieke en Danielle zeggen dat Yoram veel te ver is gegaan en dat Jade helemaal geen schuld heeft. Ook zij vinden dat Jade, Yoram moet aangeven en dat ze het ook allemaal tegen haar ouders moet vertellen.

Sasha stelt voor om mee te gaan als Jade het aan haar ouders gaat vertellen. Daar is Jade heel blij mee en als ze met zijn vieren in de kamer zitten verteld Jade het verhaal, haar moeder is boos en verontwaardigt. Jade`s vader sust de boel en Sasha helpt Jade een beetje door te zeggen dat het heel veel meiden van hun leeftijd gebeurt. Samen met haar ouders en Sasha doet Jade aangifte en de politie is blij dat ze dat doet, want sommige meiden durven dat niet en dan blijven die jongens gewoon bezig.

Jade`s computer wordt doorzocht door de politie en ze proberen Yoram te vinden.

 

Leeservaringverslag.

1. Onderwerp
• Ben je door het lezen of bekijken van het verhaal, anders over het onderwerp gaan denken?
- Eigenlijk niet, omdat ik al wel redelijk veel dingen over het onderwerp heb gehoord.


2. Gebeurtenissen
• Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de personen?
- Het gaat meer om de gedachten en gevoelens van de personen, ze zou zich erg gaan schamen als Yoran de foto’s zou doorsturen naar vrienden, school, of familie!

• Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken?
- Het avondje GTST kijken met vriendinnen lijkt me wel leuk!


3. Personages
• Kun je je goed verplaatsen in de problemen en de gedachtewereld van de verhaalpersonen?
- Ja, hoor! Er komen geen fantasie dieren in voor. Je kunt doen alsof het bij jezelf gebeurt, en hoe je dat als vriendin ziet.


4. Bouw
• Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen?
- Op zich wel, je kon het een beetje verwachten dat Jade, Yoran wilt gaan aanklagen. Ze moest vroeg of laat ook het verhaal aan haar ouders vertellen. Ik vind het jammer dat er niet wordt gezegd of Yoran wordt opgepakt of niet.


5. Taalgebruik (bij verhalen in boeken)
• Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?
- Het is wel makkelijk.

• Heeft het taalgebruik hier mee te maken?
- Nee, omdat het een jeugdboek is, gebruikt Caja Cazemier er zo voor gezorgd dat de jongeren het snapten, en niet van stonden te kijken!Verwerkingsopdracht


ABC- opdracht

Angst heeft Jade als ze niet meer achter de computer komt. Bedrogen wordt ze door Yoran. Computer zit ze dagelijks op. Dansstudio maken ze foto’s. Eenzaam voelt ze zich voordat ze foto’s gaan maken. Foto’s gaan Jade en Malini maken voor de site. Gewillig moet ze voor de webcam sexy poseren. Haat voelt ze voor Yoran. Internet is het mee begonnen. Jongen heeft haar bedrogen. Klasgenoot hielp haar. Leraar hoort uiteindelijk haar verhaal. Manipuleren doet Yoran. Naakt moet ze poseren. Online op MSN. Politie gaat achter Yoran aan. Relatie liep eerst goed, toen stroef. Strippen moest ze voor de webcam. Tranen van het huilen. Uiterlijk is Jade onzeker over. Vriendinnen helpen haar. Webcam wordt alles gefilmd, en foto’s van gemaakt. Zorgcoördinator zorgt ervoor dat Jade zich op haar gemak voelt.Recensie/ interview


Inspiratie
Caja heeft al 32 boeken op haar naam staan. Waar haalt ze de inspiratie vandaan?
"Ik ben zelf lerares Nederlands geweest, door het werken met jongeren kreeg ik inspiratie. Natuurlijk hebben mijn drie zonen ook in de brugklas gezeten en haal ik soms dingen uit de actualiteit. Mijn partner geeft les op de basisschool, dus ook hij weet er veel van."

Writer's block

Hoe ze schrijft? Gewoon, op de computer in Word. Times New Roman, grootte 12 en regelafstand anderhalf. In principe werkt Caja vijf dagen per week. Op vier van de vijf dagen schrijft ze echt en op de andere dag gaat ze vaak naar scholen om uitleg te geven over haar boeken. Als ze even niet weet hoe ze verder moet, doet ze wat huishoudelijke klusjes. "Ik heb eigenlijk nooit echt last van een writers block."

Brad Pitt als zanger

"Mijn verhalen gaan niet eerder naar de drukker dan dat mijn vriend ze heeft gelezen," vertelt ze. "Hij brengt me niet alleen op ideeën, ook geeft hij tips en helpt bij het verbeteren van mijn boeken. Ik heb ook één van mijn zonen wel eens gevraagd of hij het manuscript wilde lezen, om er fouten uit te halen."
Zo had ze Brad Pitt een keer als zanger neergezet, vertelt ze me met een lach.

Schrijver worden

Naast fictieverhalen schreef Caja ook survivalgidsen voor basisscholieren en binnenkort ook voor pubers. Daarnaast ook nog een gids voor op kamers gaan (Op jezelf). Misschien kunnen wij als middelbare scholieren daar nog wat leren.
Hoe word je eigenlijk schrijver? Caja adviseert me, omdat ik ook schrijfster worden wil, om gewoon een opleiding te volgen en te gaan werken. "Van schrijven, zeker op zo'n jonge leeftijd, kun je niet leven."


Gebruikte informatiebronnen:
www.scholieren.com
www.wikipedia.com
www.google.nl
www.huiswerkbegeleiding.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier"