Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vals door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Vals
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto havo/vwo | 703 woorden
  • 26 oktober 2013
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
27 keer beoordeeld

Boekcover Vals
Shadow
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitge…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar? 
Vals door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Mel Wallis de Vries

Mel is geboren op 8 februari 1973, in Leiden. Sinds dat ze op de basisschool zat, is schrijven altijd al haar passie geweest.

In 1991 haalde ze haar eindexamen en is biologie en journalistiek gaan studeren in Groningen.

“Het lijkt misschien een vreemde combinatie,” zegt Mel, “maar ik vond Nederlands en Biologie mijn leukste vakken op school.”

In 1997 is ze afgestudeerd, waarna ze als freelance journalist is gaan werken voor de Telegraaf. Daarna maakte ze een overstap naar een marketingfunctie. Ze werd marketing manager van een groot beauty-merk. Ze vond het erg leuk, maar wel jammer dat ze zo weinig tijd heeft gehad om te schrijven.

In 2005 werd haar dochter Pien geboren. Om goed voor haar dochter te kunnen zorgen is ze gestopt met werken. In 2008 is haar zoon Teun geboren.

Doordat ze is gestopt met werken heeft ze eindelijk de tijd om haar tijd te besteden aan het freelance schrijven van boeken. Ze woont nu samen met haar vriend en kinderen in Amsterdam.

Het boek

De vier vriendinnen Kim, Feline, Pippa en Abby gaan met Kerst een paar dagen naar de Ardennen.  Ondanks dat ze veel ruzie maken, is iedereen bezorgd wanneer Kim verdwijnt. Gelukkig ontvangen ze een sms van Kim, waarin staat dat ze samen met de jongens die, de avond ervoor uitgenodigd waren voor een feestje door Pippa, naar Amsterdam is vertrokken. Niet lang daarna verdwijnt Feline ook, en maakt de bezorgdheid plaats voor angst.  Het huisje word ingesneeuwd, waardoor de stroom uitvalt. Dan vinden Pippa en Abby Kims telefoon, dat samen met haar in Amsterdam hoort te zijn. Als daarna Feline’s sjaal op de grond wordt gevonden, waarop met bloed: Jullie gaan eraan! geschreven staat, weten ze het zeker: iemand heeft het op hun gemunt. Maar wie?

Vragen & antwoorden

1. Wat is de titel van het boek? Vals.

2. Leg uit waarom jij denkt dat voor deze titel is gekozen. Omdat alles wat er word gedaan zo vals is.

3. Hoe heet de uitgeverij waar het boek is uitgegeven? In welk 
jaar is het boek uitgegeven? Uitgegeven door De Fontein in 2010.

4. Is het een oorspronkelijk Nederlands boek? Ja.

5. Welke personen spelen in het verhaal een belangrijke rol? Abby, Pippa, Kim, Feline, Casper

6. Geef van elke (hoofd)persoon een korte beschrijving.

Abby: Ze is knap, redelijk populair, beïnvloedbaar, gek, lief, druk. 

Pippa: Ze is knap, populair, gek, heeft veel invloed, hebberig, onaardig, vals, druk.

Kim: Ze is rustig, verlegen, niet knap maar ook niet lelijk, slim, aardig.

Feline: Ze is gek, rustig, slim, drinkt veel, aardig.

7. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Eerst uit Kims, dan Feline's, dan Abby's en dan Pippa's. De epilogen uit Abby's


8. Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af? (Noem land, stad of dorp.) Amsterdam, België (de Ardennen), Groningen

9.  In welke tijd speelt het verhaal zich voornamelijk af? (Noem jaartal, 
maand, seizoen) De eerste paar dagen van de Kerstvakantie.

10. Speelt het verhaal zich af gedurende korte of langere tijd? Hoe lang? Een korte tijd (zondag t/m woensdag)
11. Wat zijn de belangrijkste problemen in het boek? Kim is bang dat ze Abby kwijt raakt, Feline's thuissituatie en het geld dat ze van Pippa te goed heeft, Abby is bang dat ze Kim voorgoed kwijt is, ze is vreemdgegaan, Pippa is maandenlang vreemdgegaan met Abby's vriendje Casper.

12. Worden deze problemen opgelost? Dat zeg ik lekker niet :p
13. Heeft het verhaal nog een diepere bedoeling? (Wat heeft de schrijver je willen leren?) vertrouw niet blind op mensen die je niet goed kent, doe geen domme dingen.
14. Soort verhaal (genre) 
Levensbeschrijving / reisverhaal / jongensboek / geschiedenisverhaal / toekomstverhaal / over problemen / over zeevaart / oorlogsboek / over verzet / over school / fantasieverhaal / sprookje / fabel / cowboyboek / avonturenboek / meisjesboek / over politiek / over verliefdheid 

Mijn mening

Vals is een ijzersterke thriller. Het is zeker een aanrader, vooral voor mensen die houden van spannende boeken.  Niet alleen moed en overlevingswil word op de proef gesteld, maar ook vriendschap en vergevingsgezindheid. Ik vind dat, van alle jeugd thrillers, Vals de kroon spant.

“ijzingwekkend spannend tot de allerlaatste bladzijde,” en daar ben ik het mee eens. 

REACTIES

V.

V.

Wat is jou antwoord op genre?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals door Mel Wallis de Vries"