Tweede vader door Chaja Polak

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 483 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
119
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Tweede vader
Shadow
Tweede vader door Chaja Polak
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Houden van hem,
mag dat wel?

,,Een man wordt verliefd op een vrouw die Salka heet. Hij kent haar nog van vroeger, maar ontmoet haar opnieuw. Zij zit dan boven op een krakende bolderwagen, volgeladen met jonge vrouwen.” Zo begint het verhaal de ‘Tweede vader’. Het boek is geschreven door Chaja Polak.
In dit boek laat Chaja Polak ons zien dat kinderen feilloos de middelen en de goede momenten kunnen kiezen om iemand in het diepste te kwetsen.

Door Karen Heida.

Het boek de “Tweede vader” is een aanrader voor mensen die van psychologische romans houdt. Met gevoel voor de medemens en liefde schrijft ze hoe het voelt als je moeder trouwt met een nieuwe man na de dood van je vader.

Chaja Polak heeft meerder boeken geschreven. Ze publiceerde al eerder twee verhalenbundels, het boek Zomersonate en het boek de Stenen Halsen. De meeste bekende roman, de Stenen halsen sprak het publiek en de pers erg aan. Daardoor werd dit boek in 1995 ook geselecteerd voor de longlist van de AKO Literatuur Prijs.

Thema

Chaja Polak heeft als een van de weinige van haar familie de Tweede Wereldoorlog overleeft. Juist dit is misschien wel de rede waarom ze hier over schrijft. Op een sobere manier beschrijft ze hoe de overlevende van de holocaust het leven na de oorlog weer proberen op te pakken. Haar bekendste roman de Tweede vader brengt ze in 1995 uit. Hierin vertelt ze hoe een jong meisje van vier jaar, genaamd Fanny, probeert om te gaan met de nieuwe situatie. De vader van Fanny is omgekomen in een concentratie kamp en op weg naar huis ziet haar moeder, Salka, een bekende. Na even gedacht te hebben weet haar moeder wie de man is. Deze man, Dries, was een vriend van Leo Mandel, de vader van Fanny. Na enige tijd vraagt Dries aan Salka of zij en haar kind bij hem komen wonen, zodat hij voor hen allemaal kan zorgen. Wat deze mensen allen niet zien door hun verliefdheid is dat ze Fanny nu met een groot probleem opzadelen. Kan ze wel van die nieuwe vader houden of verraad ze dan haar echte vader? Is je hart niet veel te klein om van meerdere mensen te gelijk te houden?
Chaja Polak heeft het verdriet van dit meisje sober maar mooi beschreven. Als kind wil je niet kiezen tussen mensen, dan wil je alleen maar lief gevonden worden. Dit grote probleem bezit het leven en het gedrag van dit kleine meisje.

Het boek de Tweede vader vind ik een erg mooi en gevoelig boek, omdat je jezelf goed kan inleven. Het verhaal van Fanny komt daardoor geloofwaardig over en het is zo beschreven of het lijkt dat jij bij haar in de woonkamer zit. Het verhaal is sober maar het is zeker tactvol en met gevoel beschreven.

N.a.v. de “Tweede Vader” door Chaja Polak; uitg. Vassallucci, Amsterdam, 1995; ISBN 90 5226 502 x; 119 blz; € 16,50

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tweede vader door Chaja Polak"