ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Deel 1: De Tributen.
Met de eerste zinnen wordt de band tussen Katniss en haar zusje Primrose benadrukt. Het is de dag van de trekking voor de hongerspelen. Primrose had zich die avond ervoor tegen haar zus aan genesteld en was later die nacht bij haar moeder gaan liggen. Het was haar eerste jaar en ze was doodsbang om uitgekozen te worden. Te begrijpen, want de hongerspelen is een gruwelijk en genadeloos spel:
Het begon ermee dat Noord-Amerika zich splitste in Panem met 13 districten . Deze districten staan onder leiding van het Capitool. In de districten heerst er honger en armoede, zij moeten al hun bezit en oogst aan de rijke Capitool mensen geven. Dit staat streng onder toezicht van vredebewakers die harde straffen uitdelen als je je niet aan de regels houdt. Gelukkig zijn de vredebewakers in district 12, waar Katniss uitkomt, niet zo streng. 74 jaar geleden brak er toch een vreselijke opstand uit..
Toen de districten de macht leken te krijgen vocht het Capitool terug met dure wapens. Heel district 13 werd opgeblazen. Hiermee werd de opstand gestopt en de bewaking aangescherpt.
Om te zorgen dat er nooit meer een opstand zoals deze zou komen werd er een spel gemaakt: de hongerspelen. Elk jaar wordt er één jongen en één meisje (van 12 tot 18) uit elk district uitgekozen die voor hun leven moeten vechten in een arena. Iedereen is verplicht te kijken. De Capitool mensen genieten ervan en zien dit als een één grote show, terwijl de arme mensen uit Panem zien hoe hun kinderen, buren of kennissen worden afgeslacht op tv. De Arena's veranderen elk jaar. De tributen moeten zelf hun eten zoeken en gevaren, dus ook andere tributen, vermoorden.
Met dit spel laat het Capitool zien dat zijn Panem in hun macht hebben en alles kunnen doen wat zij willen: zij kunnen de kinderen van de districten pakken en hen laten vermoorden, gewoon, en niemand kan er iets tegen doen. Voor de meeste districten zijn de hongerspelen een nachtmerrie, maar de districten 1& 2 trainen enkele kinderen zodat zij zich met een leeftijd van 17/18 kunnen aanbieden als tribuut. Deze heten Beroeps.
De meeste kinderen uit de andere districten maken geen kans tegen deze regelrechte moordmachines.
Wanneer Katniss en Primrose zich hebben klaargemaakt voor de trekking van de spelen raakt Primrose in paniek. Wat als zíj gekozen wordt? Katniss stelt haar gerust door te zeggen dat die kans klein is. Primrose heeft maar één lootje uit de duizend. Katniss heeft er meer, je wordt extra ingeschreven als je eten aanneemt van een vredebewaker, maar dat heeft Primrose niet gedaan.
De loting wordt gedaan door Effie Prul: een lang, mager vrouwtje met roze haar. Ze begint te trekking met de meisjes. Primrose Everdeen wordt naar voren geroepen maar Katniss biedt zich aan als tribuut. Haar zusje maakt immers geen kans in de arena. Zij misschien wel, ze in namelijk gewend om te jagen op dieren in het bos. Zij jaagt al vanaf 12 jarige leeftijd met Gale, een jongen uit het dorp. Ze doet dit om aan eten te komen. Toen haar  vader stierf bij een mijn-explosie raakte haar moeder depressief. Ze hadden geen geld meer om aan eten te komen en Katniss had geen andere keuze dan in het bos te jagen. Dit was illegaal en er stonden flinke straffen op.
Met Gale jaagden zij vooral op fazanten, deze verkocht zij op de zwarte markt of aan vredebewakers.
Tòch was jagen op dieren anders dan jagen op mensen. Zij kreeg een speld met een spotgaai erop van haar zusje als aandenken.  Een spotgaai is een, door het Capitool gemuteerde, vogel die exact geluiden na kan doen. Deze werd in de tijd van de opstand gebruikt door het Capitool om de mensen van Panem af te luisteren. Na de oorlog werden deze  vogels losgelaten omdat zij toch niet konden overleven in het wild. Dit klopte, maar zij konden zich wel voortplanten met lijsters. Een nieuw vogelsoort ontstond: De spotlijster.
Als jongen voor district 12 werd Peeta Mellark getrokken, de bakkersjongen. Katniss kent hem niet goed maar herkent hem wel. Ze zit bij hem op school en hij heeft haar ooit brood toegeworpen toen zij, na de dood van haar vader, was uitgehongerd.
In de trein naar het Capitool worden zij voorgesteld aan hun coach. Hij moet hen helpen met het winnen van de spelen. Hun coach, Haymitch, blijkt een ware dronkelap te zijn. Hij geeft weinig advies, behalve dat zij de harten van het Capitool moeten winnen. Zo kunnen ze sponsors krijgen. Deze kunnen tijdens de spelen, bij nood, pakketjes sturen met bijv. brood of medicijnen. Dit is erg duur en wordt alleen verstuurd naar de tributen die ècht kans lijken te maken. De vriendschap tussen Katniss en Peeta begint stroef. Katniss is erg afstandelijk, ze wilt geen band hebben met iemand die ze later moet gaan vermoorden. Toch begint ze uiteindelijk een zwak voor Peeta te ontwikkelen.
Om sponsors te winnen moeten zij zich bewijzen tegenover de spelmaker en de rijkeren. Ze hebben drie dagen de tijd om te oefenen met wapens. Later moeten zij in hun eentje laten zien wat zij kunnen.
Katniss is door het jagen ontzettend goed in boogschieten, dit laat zij aan niemand (behalve Peeta) weten zodat het onverwacht in de arena blijkt te zijn. Peeta kan niks met wapens. Hij is ontzettend sterk doordat hij altijd met de meelzakken voor het brood sjouwde en hij kon goed camoufleren. Hij versierde de taarten voor verkoop. Na de 3 dagen trainen mogen de tributen laten zien wat zij kunnen. Als laatste mogen Katniss en Peeta. De spelmaker en de rijkeren schonken geen aandacht aan Katniss toen zij haar pijl en boog kunsten aan hen liet zien. Ze werd boos en schoot met een pijl de appel uit de hand van de spelmaker. Ze liep weg zonder iets te zeggen. Later had ze hier flink spijt van, door haar brutale actie had ze natuurlijk nooit kans op sponsors..
Alle 24 tributen krijgen een cijfer van 1 tot 12. Bij een score van 12 punten heb je een grote kans op veel sponsors. Peeta kreeg 8 punten, wat hem tot één van de betere tributen maakte. Katniss kreeg 11 punten, wat haar tot een nog grotere kanshebber maakte.
Die avond hadden de tributen een interview met de Capitool ster Caesar. Ze werden opgemaakt en aangekleed door hun eigen visagist Cenna. Hij had bij hun eerdere ontmoeting al indruk gemaakt op het Captiool met zijn kleren voor Katniss en Peeta. Deze stonden namelijk in vlam. Hij had hetzelfde met de jurk gedaan die Katniss de avond van het interview droeg. Nadat zij met Caesar een kort, leuk gesprek had gehad stond ze op en draaide rond. De uiteinden van haar jurk vatte vlam en ze maakte grote indruk. Maar dat was nog niks vergeleken met Peeta. Hij bekende namelijk live dat hij al jaren verliefd was op Katniss, maar dat hun liefde nooit iets kon worden. Er kon immers maar één iemand levend de arena verlaten.
Katniss was woedend. Peeta had haar belachelijk gemaakt, alle tributen zouden haar vast als zwak zien. Dit was nooit Peeta's bedoeling geweest, hij wilde voor hen beide meer sponsor zorgen. Het lukte: heel het Capitool was in rep en roer over 'De gedoemde geliefden uit district 12.'
Deel 2: De spelen.
Tijdens hun verblijf worden Peeta en Katniss bedient door Avox. Dit zijn mensen die de regels hadden overtreden of probeerden te ontsnappen. De Avox kunnen niet praten, hun tong is als straf afgesneden en zij moeten het Capitool tot hun dood dienen. Tot grote schrik herkent Katniss één van de Avox, een roodharig meisje dat Katniss had gezien in in het bos in district 12. Ze was op de vlucht met een jongen, deze werd vermoord voor haar ogen terwijl zij werd gevangen genomen en tot Avox werd gemaakt. Katniss vreest voor het leven van Gale, als hij ooit wordt betrapt in het bos..
De volgende ochtend moeten de tributen richting de arena. Ze krijgen speciale kleding die hen warm houdt tijdens de spelen, ook mogen zij een aandenken van thuis meenemen de arena in. Katniss neemt haar spotgaaien-spelt.
Voordat zij en Peeta de arena in stappen herinnert Haymitch hen eraan dat zij meteen moeten wegrennen van de anderen vandaan. Op de open plek waar de tributen samenkomen zal een slachtveld beginnen, iets waar Katniss en Peeta zo ver mogelijk vandaan moeten zijn. Na deze tip stappen de tributen en buis in en worden ze naar de arena gebracht..
De arena bestaat uit een open veld met in het midden een grote hoorn. Dit is de Hoorn des Overvloeds, hier liggen alle wapens en andere spullen die te gebruiken zijn tijden de spelen. Alle 24 tributen staan klaar om te rennen, langzaam wordt er afgeteld tot zij zich op de spullen kunnen storten. Om een eerlijke start te krijgen zijn de tributen omsingeld door mijnen. Pas als het precies 11 uur is worden de mijnen automatisch uitgeschakeld en mogen de tributen gaan rennen.
Naast de open plek loopt een riviertje, verder is alles omringd door bomen. Bijna de hele arena bestaat uit bos. '30, 29, 28, 27, 26' galmt het door de arena. Katniss wilt net wegdraaien als haar oog op de pijl en boog in de Hoorn valt. Ze kan snel rennen, ze was altijd het snelste meisje uit haar klas, misschien kan ze de boog toch pakken? Ze kijkt naar Peeta, die haar plan duidelijk doorheeft. Hij schudt nee en wenkt naar het bos. Even is ze afgeleid tot er een bel klinkt. Alle tributen schieten naar de hoorn, behalve Peeta, die naar het bos rende. Katniss was afgeleid maar rende toch naar de Hoorn, voordat ze deze bereikt heeft staat ze oog in oog met een jongen uit tribuut 9. Hij heeft een mes in zijn handen en staat op het punt haar ermee te snijden, tot hij op de grond valt.
Het meisje uit district 2, een Beroeps, heeft hem met een mes getroffen. Dan richt zij zich op Katniss, deze grijpt een rugzak van de grond en houdt deze voor zich. Een mes treft de rugzak en Katniss rent het bos in.
Als ze ver genoeg heeft gerend stopt ze om op adem te komen. Ze is ver verwijderd van de andere tributen en kan dus rustig zitten. Ze haalt haar rugzak leeg. Een slaapzak, een pak crackers, een pak gedroogde rundvleesrepen, een zonnebril, een flesje jodium, een doos met lucifers, een dun draad, een lege waterfles en natuurlijk het gegooide mes van Clove, het meisje uit district 2. Ook had ze een stuk plastic onderweg van de grond kunnen rapen. Dan klinken er 11 kanonschoten. Een kanonschot klinkt als er iemand is gestorven. Er zijn nog 13 tributen over.
Misschien zit Peeta wel bij die 11 doden, denkt Katniss geschrokken. Dan staat ze op en gaat ze weer verder lopen, tot het donker wordt. Wanneer het nacht wordt bedenkt Katniss hoe ze gaat slapen. Het veiligst is in een boom, ze klom thuis ook altijd in een boom als ze met Gale vallen zette. Ze zoekt een geschikte boom uit en gaat boven op een grote tak zitten.
Met het draad bind ze zich vast, dan valt ze er in ieder geval niet uit. Dan klinkt het volkslied en in de lucht verschijnt het teken van het Capitool gevolgd door de foto's en namen van de 11 gestorven tributen. Peeta zit er niet bij.. Twee dagen later wordt Katniss 's nacht wakker. Verderop is een meisje een vuur aan het maken om warm te worden. Dom, denkt Katniss, dan kan iedereen je vinden. Ze heeft gelijk: binnen een paar uur hoort het meisje smeken en gillen totdat het opeens ophoudt. Er komen 6 mensen aanlopen, de Beroeps. Ze hebben samen een sterk team gevormd om de zwakkeren één voor één uit te schakelen. Als ze iets verder zijn is het kanonschot nog steeds niet afgegaan. De Beroeps maken ruzie, één van hen moet terug gaan om te kijken of ze wel dood is.
'We verdoen onze tijd! Ik ga haar nu afmaken en dan gaan we verder.' zegt er één. Het is Peeta..
Wanneer Peeta terug gaat om het meisje te doden hoort Katniss en overige Beroeps met elkaar praten. Clove, het messen werpende meisje uit district 2, dringt erop Peeta nu te vermoorden. Hij is toch alleen een blok aan het been. Maar Cato, ook uit district 2 en alleen getraind om te doden, houdt haar tegen. Ze hebben hem nodig om het meisje te vinden. Katniss weet genoeg: zíj is het meisje dat ze zoeken.
Katniss weet dat ze het nooit tegen de 6 kinderen kan opnemen, ze heeft niet eens pijl en boog, dus besluit ze zo ver mogelijk van de Beroeps en de anderen tributen vandaan te blijven. Ze hoeft niet te vechten, alleen te overleven. Zodra de Beroeps ver weg zijn laat Katniss zich uit de boom zakken en loopt ze de andere richting op. Het meisje is opgehaald door de hovercraft, die alle doden ophaalt en schoonmaakt zodat ze terug naar hun familie kunnen. Katniss blijft lopen. Het is heet en droog, er is nergens een teken van water. Dat is juist wat ze nodig heeft. Ze hoopt dat Haymitch wat sponsors heeft kunnen vinden om haar wat water te sturen. Maar er gebeurt niks. Net als ze op het punt staat om op te geven komt ze modder tegen. Ze strompelt door tot modder verandert in blubber, en ze uiteindelijk in een klein vijvertje belandt. Hier drinkt ze en vult ze haar flesje. Als ze genoeg is afgekoeld loopt ze weer door. Wanneer het nacht wordt zoekt ze weer een boom op, gespt ze zich vast en gaat slapen.
Helaas is dit voor korte duur. Ze wordt wakker geschud en wanneer zij haar ogen opent ziet ze een een muur van vuur op zich afkomen..
Ze zit nog vast met het touw, deze weet ze los te peuteren en ze springt op de grond. Alles staat in brand, de bomen, de struiken, zelf het verdorde gras onder haar voeten. Ze pakt haar rugzak, waar het water en het beetje eten inzit, slaat de slaapzak over haar schouder en rent weg. Het vuur in duidelijk bedacht door de spelmakers, het wordt met ballen haar richting in geschoten. Opeens raakt één van de vuurballen haar been en een lelijke, grote brandwond verschijnt. Ze blijft doorrennen, totdat de aanval voorbij is. Zodra de laatste vuurbal langs haar hoofd raast is ze bij een poel.
Het water laat ze over haar kuit glijden waar de brandwond in staat gegraveerd. Door het water is de pijn verminderd. Ze probeert zich sterk te houden, maar ze is doodop. Langzaam valt ze in slaap.
Ze wordt wakker als ze stemmen hoort, nog minder dan een minuut van haar vandaan. De Beroeps. Gelukkig was ze al klaar om te vertrekken. Ze sprint het water uit, de pijn in haar kuit bloeit weer op, en rent weg. Ze klautert in een boom en wacht tot de Beroeps onder haar staan.
'Hoe gaat het met jullie?' roept ze opgewekt. Hier zal het Capitool van smullen, dat weet ze. Ook zijn de beroeps even van hun stuk gebracht. Cato, de jongen uit district 2, antwoordt dat het goed genoeg gaat, maar het gesprek is al gauw over.
Cato staat klaar om de boom te klimmen als een andere Beroeps, een meisje uit district 1, hem tegen houdt. Ze wilt hem haar zilveren boog en pijlkoker, wat Katniss op het begin bij de Hoorn had proberen te bemachtigen, maar hij weigert. Cato is altijd getraind om te doden met messen, het maakt niet uit hoe groot, scherp of gebogen ze zijn, hij zal je er met één slag mee kunnen vermoorden. Maar Cato is ook een stuk zwaarder dan Katniss en na en paar meter de hoogte in valt hij omlaag. Dan probeert Glinster, het meisje uit district 1 met de boog, ook in de boom te klimmen. Na 25 meter beginnen de takken onder haar voeten te kraken en laat ze zich weer naar beneden glijden. Wanneer ze
beneden is probeert ze met een pijl Katniss te raken. Tevergeefs, ze kan overduidelijk niet goed met een pijl overweg en deze komt een paar meter boven Katniss terecht.
De Beroeps raken gefrustreerd dat ze hun zo voor paal zet. Opeens hoort Katniss de stem van Peeta brommen: 'Ach, laat haar lekker zitten daarboven. Ze gaat toch nergens heen. We rekenen morgenochtend wel met haar af.'
Hij heeft gelijk, vroeg of laat moet Katniss naar beneden om te eten. Ze pakt haar slaapzak en trekt deze aan. Haar been blijft vreselijk pijn doen en ze snijdt een stuk van haar slaapzak open. Hier hangt ze haar been uit. Toch weerhoudt de pijn haar ervan om te slapen. Dan hoort ze ineens het geritsel van bladeren. In een andere boom ziet ze een gezicht. Het is Rue. Ze komt uit district 11, hoewel ze donker is lijkt ze veel op Primrose. Misschien komt het omdat ze ook zo tenger en klein is, ze is niet ouder dan 12. Ze wenkt naar Katniss dat ze naar boven moet kijken. Boven Katniss hangt een groot nest: Bloedzoekers..
Bloedzoeker zijn gemanipuleerde wespen. Ze zijn ontzettend agressief en wanneer ze steken leidt dit tot illusies en bij meerdere steken kan dit de dood betekenen. Ze achtervolgen iedereen die hun nest verstoord en vallen aan, hier komt de naam 'bloedzoeker' vandaan. Als Katniss zich weer naar Rue wenkt is ze verdwenen.
Dan bedenkt Katniss iets. Met een mes snijdt ze de tak, waar de bloedzoekers aan vast zitten, los. De klapt met een dreun open op de grond. Meteen vliegt de zwerm op en vallen zij de Beroeps aan. Glinster ligt kermend op de grond terwijl ze wordt gestoken door de bloedzoekers. Als het redelijk rustig lijkt te zijn komt Katniss weer uit de boom. Ze heeft enkele steken gehad tijdens het snijden en lijdt aan de illusies. Alles draait. Dan bedenkt ze zich dat Glinster, met haar pijl en boog, daar nog ligt. Ze loopt terug en pakt deze voordat de hovercraft het lichaam van Glinster heeft opgehaald. Wanneer ze zich omdraait om weg te lopen komt ze Peeta tegen.
'Wat doe je hier nog? Sta op. Sta op! Rennen!' schreeuwt hij tegen haar. Ze doet haar best, maar alles is wazig. Dan wordt alles zwart.
Wanneer ze opstaat ligt ze op de grond, bedekt met bladeren. Peeta heeft zojuist mijn leven gered, denkt ze. Ze staat moeizaam op en pakt het overgebleven water. Ze heeft honger, maar het gedroogde eten is bijna op. Ze móét jagen. Ze pakt de pijl en boog naast haar en gaat op zoek. Ze schiet een konijn doodt. Als ze terug komt ligt er een klein, zilveren parachuutje op haar slaapzak. Ze maakt het open en haalt er zalf uit. Dit smeert ze over haar brandwond, het werkt verkoelend en de pijn is bijna weg, dan hoort ze ineens wat  kraken achter haar. Met een ruk draait ze zich om, er is niemand.
Dan bedenkt ze zich. 'Ze zijn niet de enige die een pact kunnen sluiten hoor.' Het hoofd van Rue komt achter de boom vandaan. 'Wil je een pact met mij sluiten?' Rue en Katniss vormen een goed team samen. Ze vangen dieren en eten deze samen op. Wanneer Katniss haar de spullen uit de rugzak laat zien, hapt Rue naar adem. Ze wijst naar de zonnebril en legt uit dat je met de bril in het donker kan kijken. Daarna verteld Rue over de overgebleven tributen. Ze zijn nog met zijn tienen. De Beroeps hebben de Hoorn overgenomen en een berg met eten. Alles wordt bewaakt. Peeta is weg bij de Beroeps, maar niemand weet waar hij is. Verder is er nog Tresh, een grote jongen van minstens 18 uit het zelfde district als Rue. Verder zijn er nog Cato, Clove, een jongen uit district 3 en één uit district 1. Vossensnuit, een roodharig meisje wat Katniss op een vos vond lijken en een manke jongen uit district 10. Samen met Rue bedenkt ze een plan om het eten te vernietigen. Als Rue de Beroeps afleidt dan Katniss naar de Beroeps. Rue maakt twee grote kampvuren om de Beroeps te lokken. Dan leert ze Katniss een deuntje die de Spotgaaien in de arena over zullen nemen. Zo kunnen ze weten of het nog goed met ze gaat.
Als Rue de kampvuren aansteekt gaat Katniss op weg naar de Hoorn. Ze ziet de Beroeps vertrekken en de jongen uit district 3 de wacht houden. Wanneer ze wilt gaat lopen zie ze vossensnuit naar de berg met eten rennen. Langzaam springt ze voor de berg van plaats naar plaats, pakt wat eten, en rent dan terug zoals ze gekomen was. Mijnen, denkt Katniss, ze gebruiken mijnen! Haar oog valt op een zak met appels, met 3 pijlen schiet ze de zak open. De mijnen ontploffen en nemen de hele voedselvoorraad met zich mee. Door de kracht die ontstaat wordt Katniss naar achter geworpen. Alles draait en uit haar linker oor druipt bloed. Ze is doof aan één oor. Wanneer ze zich wegmaakt van de hoorn ziet ze Cato her bos uit sprinten. Hij schreeuwt tegen de jongen uit district 3. Met één snelle beweging draait hij zijn nek om. Het kanonschot gaat af.
Als Katniss weer ver het bos in is fluit ze het deuntje. Ze wacht even maar er is geen reactie. Nogmaals fluit ze. Waarom antwoord Rue niet? Dan hoort ze een klein stemmetje haar naam roepen: Rue.
Ze legt een pijl op haar boog en rent richting het geluid. Rue ligt gevangen onder een net, op het moment dat ze haar kleine handjes naar Katniss wilt uitsteken wordt haar lichaam doorboort door een speer. De jongen uit district 1 sterft voordat hij de speer uit Rue's lijf kan trekken. Katniss gilt tegen Rue of er nog meer zijn, die zijn er niet. Dan snijdt ze het net open en bekijkt de wond. Dit is niet te genezen, dat weet ze, dat weet Rue en heel Panem ook. Rue vraagt of Katniss voor haar wilt zingen, dit doet ze. Ze blijft bij Rue totdat het kanonschot afgaat. Ze is woedend. Ze pakt bloemen die ergens in de struiken verscholen staan en legt deze bij Rue. Dan loopt ze weg, wetend dat de hovercraft komt het lichaam van Rue op te halen. Dan verschijnt er een klein, zilveren parachuutje. Katniss maakt het open. Een stuk brood uit district 11, waarschijnlijk voor Rue bedoelt, maar nu naar haar gestuurd. Ze richt zich tot de camera. 'Hierbij bedank ik alle mensen uit district 11.'
Deel 3: De winnaar.
Katniss hijst zichzelf weer in een boom en gaat slapen. Dan wordt ze wakker door de stem van Claudius Templesmith. Het weergalmt door de arena, eerst feliciteert hij de 6 overgebleven tributen. Dan meld hij dat er een regel is toegepast aan de spelen. Twee mensen uit het zelfde district kunnen winnen, dan hebben ze twee winnaars deze 74e hongerspelen. Voor Katniss het weet roept ze zijn naam: Peeta.
Maar waar is Peeta? Niemand heeft hem gezien. Ze bedenkt wie er allemaal nog over zijn:
Vossensnuit, zij werkt ontwijkend niet aanvallend. Tresh, de districtspartner van Rue. Cato en Clove, beiden uit district 2. En als laatst zij en Peeta. De gedoemde geliefde uit district 12. Ze móet Peeta vinden, maar waar? De laatste keer dan ze hem zag, tijdens de bloedzoeker aanval, was het dichtbij de rivier. Ze gaat naar de rivier. Er liggen bloedsporen maar Peeta is nergens te vinden. Ze loopt door totdat een stem onder haar voeten vandaan komt. Peeta.
Hij heeft zichzelf ingegraven en verstopt onder mos. Hij klinkt verzwakt. Cato had hem gezien toen hij Katniss hielp en hij werd in zijn bovenbeen gesneden. Nadat Katniss hem heeft uitgegraven duwt ze hem in de rivier om zijn been schoon te maken. Het ziet er slecht uit. De wond is groot en flink ontstoken. Ook heeft hij geen honger. Katniss zoekt langs de rivier naar een schuilplek, ze vind een grot en legt Peeta daarin. Ze begint zijn been te verzorgen met geneesende bladeren. Ze verschoont de wond twee keer per dag. Na een paar dagen gaat het slechter met Peeta, zijn koorts stijgt en zijn wond wordt niet beter. Katniss raakt wanhopig om haar vriend, en volgens het Captiool haar geliefde, kwijt te raken. Ze moet iets verzinnen om nog meer parachuutjes te krijgen van sponsors. Ze maakt haar liefdesscènes nog overdrevener en zoent hem. Meteen daarna krijgt ze een parachuutje.
Het bevat een kommetje bouillon. Met heel veel smeken, dreigen, en ja, kussen krijgt ze het voor elkaar hem het pannetje op te laten drinken. Na een paar dagen lijkt de wond minder ontstoken te zijn, maar het is nog steeds erg dik. Katniss vreest voor bloedvergiftiging. Samen praten ze over vroeger, hoewel Katniss zich zorgen maakt probeer ze dit niet te laten zien. Voor Peeta en voor het krijgen van nog meer sponsors. Op dat moment klinkt de stem van de spelmaker weer door de bossen. Hij kondigt het feestmaal aan, dit is niet zomaar een feestmaal. Elke tribuut heeft zeer dringend iets nodig. Dit ligt bij zonsondergang klaar in de Hoorn. De medicijnen voor Peeta, denkt Katniss.
Maar Peeta heeft haar door en verbiedt haar om te gaan, zij mag haar leven niet riskeren door hem. Ze belooft het, maar probeert nog steeds een manier te vinden om het te halen. Haymitch en de sponsors schieten te hulp. Ze sturen een parachuutje met een soort stroop. Slaap siroop. Dit doet ze samen met sterke kruiden, om de smaak de verstoppen, en geeft deze aan Peeta. Na drie slokken ligt Peeta bewusteloos op de grond. Katniss kan nu vertrekken..
Ze verstopt zich in de bosjes bij de Hoorn. Er verschijnt een tafel met 4 rugzakken, één voor elk district. Voordat ze het kan beseffen springt Vossensnuit uit de Hoorn, pakt haar tasje en rent de bosjes in. Ze weet dat Tresh, Cato en Clove hier ook in de buurt zijn, maar er gebeurt niks. Ze weet niet hoelang Peeta bewusteloos blijft dus ze neemt de gok en rent naar de tafel. Meteen vliegt er een mes langs haar oren. Clove, overduidelijk Clove. Katniss pakt een pijl en schiet deze in haar linker bovenarm. Helaas gooit Clove met rechts, maar het remt toch af.
Katniss is inmiddels bij de tafel en ze pakt haar rugzakje. Een tweede mes zoeft langs haar hoofd en maakt een diepe wond boven haar wenkbrauw. Bloed druipt over haar ogen en even wankelt ze. Meteen springt Clove op haar en duwt
haar op de grond. 'Vergeet het maar, district 12. We gaan je vermoorden. Net als we met dat sneue vriendinnetje hebben gedaan. Hoe heette ze ook al weer? Rue?' sist Clove. Ze pakt een mes en net als ze Katniss ermee wilt snijden wordt ze met een klap opgetild. Ze begint hysterisch de gillen. Tresh heeft haar vast en gooit het op de grond. Hij schreeuwt tegen haar of zei Rue heeft vermoord. Dit ontkent ze smekend, maar tevergeefs. Met een steen slaat hij op haar slaap. Ze is dood. Dan wendt hij zich tot Katniss. Even is het stil, dan laat hij haar gaan. Voor Rue. Hoewel ze duizelig is weet ze haar weg naar de grot te vinden. Ze pakt de spuit uit het rugzakje en duwt zonder te aarzelen de naald in Peeta's arm. Dan doezelt ze weg..
Ze blijven dagen in de grot, Katniss vangt voedsel en Peeta geneest langzaam. Haymitch stuurt ze nog wat eten wanneer Katniss niks kan vinden. Alles lijkt goed te gaan. Peeta geeft toe dat hij ècht verliefd is op Katniss, terwijl Katniss nog in tweestrijd is. Ze heeft altijd al iets gevoeld voor Gale, maar Peeta blijkt toch een leuke jongen te zijn. En ze moet de schijn houden voor het Capitool. Wanneer Peeta weer kan lopen, enigszins strompelend, gaan ze door het bos lopen.
De avond daarvoor was het vreselijk onweer. Wanneer het nacht wordt en het Capitool logo weer in de lucht verschijnt houdt Peeta Katniss tegen. Boven in de lucht hangt een foto van Tresh, hij is dood. Ze hebben het kanonschot waarschijnlijk niet gehoord door het onweer. Ze zijn nu nog maar met zijn vieren. Cato, Vossensnuit, Peeta en Katniss.
Wanneer Katniss samen met Peeta gaat jagen vangen ze niks. Peeta stampt nogal en doordat hij mank loopt wordt het alleen maar erger. Alle dieren horen hem aankomen en kunnen zich uit de voeten maken. Katniss ergert zich eraan, maar probeert de schijn hoog te houden door hem liefjes te vragen bessen of planten te zoeken voor die avond. Ze splitsen zich maar blijven dicht bij elkaar. Dan klinkt er een kanonschot. Katniss schrikt en rent naar de plek waar ze Peeta voor het laatst gezien heeft. Daar loopt ze Peeta tegen het lijf, levend en wel. Ze is opgelucht, maar dan ziet ze de bessen die Peeta op een hoopje opgestapeld heeft. Nachtschot. Zeer giftig, vrijwel altijd dodelijk. Ze lopen naar de plek waar het kanonschot is afgegaan. Vossensnuit ligt languit op de grond met dezelfde bessen al Peeta in haar hand. Ze had ze van het stapeltje afgepakt omdat ze dacht dat als Peeta ze voor zichzelf plukte, ze niet giftig waren. De finale naderde, alleen Cato nog en dan hadden ze gewonnen. Katniss nam een handje bessen mee in haar rugzakje, misschien vond Cato het ook wel èrg lekker..
De ontmoeting liet niet lang op zich wachten. Die avond komt Cato recht op hen af rennen. De pijl van Katniss kaatst af van zijn lichaam. In zijn rugzakje van het feestmaal zat een beschermingspak zodat Katniss' pijlen geen nut zouden hebben. Maar hij rent langs hen heen, op weg naar de Hoorn. Al snel blijkt waarom hij zo snel rende: een stel grote wolven rent achter hem aan, overduidelijk mutilanten. Meteen rennen ze Cato achterna en net op tijd halen ze de Hoorn.
Als ze erop staan is Cato op het begin van het veld geslagen, voorover gebogen kotst hij over de Hoorn. Hij was overduidelijk al een tijd op de vlucht van de mutilanten. Katniss bekijkt de Mutilanten goed. Ze lijken op mensen, ze lijkt ze te herkennen.. Dan kijkt ze naar de kleinste wolf, een bruine met donkerbruine ogen, Rue. Alle mutilanten zijn nagebouwd zodat ze lijken op de vorige, al overleden, tributen. Dan springt Cato opeens op en pakt hij Peeta in een houdt greep. Hij heeft sowieso verloren, als Katniss hem door zijn hoofd schiet valt hij achterover tussen de mutilanten. Dan zullen hij en Peeta overlijden. Maar Peeta wenkt naar zijn hand, deze is niet beschermd door het pak. Katniss schiet een pijl waardoor Cato automatisch loslaat. Met een duw van Peeta valt hij achterover de Hoorn af. De mutilanten vallen meteen aan, maar door zijn pak is het een trage, verschrikkelijke dood. Om hem uit zijn lijden te verlossen schiet Katniss een genade schot door zijn hoofd. De lucht wordt meteen licht en de mutilanten springen in een gat, die midden in het weiland ontstaan. De spelen is gewonnen.
Dan klinkt de stem van Claudius Templesmith weer, hij klinkt lichtelijk vermaakt. 'Beste finalisten van de 74e Hongerspelen, de eerste wijziging is teruggetrokken. Bij nadere bestudering van de spelregels is gebleken dat er toch maar één winnaar is toegestaan. Succes, en mogen de kansen immer in je voordeel zijn!' Even is het stil, dan laat Peeta zijn hand zakken naar het mes om zijn middel. Meteen richt Katniss een pijl naar hem, maar het mes heeft zijn hand al verlaten en valt in het water. Katniss laat haar pijl zakken. Ze willen elkaar niet vermoorden, dat kunnen ze niet. Dan pakt Katniss de bessen uit haar rugzak en geeft Peeta de helft. 'Één, twee, drie!'
Dan klinkt het trompetter signaal en de paniekerige stem van Claudius galmt door de arena. 'Stop! stop! Dames en heren, hier zijn de winnaars van de 74e hongerspelen. Katniss Everdeen en Peeta Melkark! de winnaars uit district 12!'
Ze worden opgehaald door een hovercraft en van elkaar gescheiden. Ze worden opgelapt en er wordt een tweede live interview met Caesar geregeld. Haymitch komt Katniss opzoeken, maar hij heeft geen goed nieuws. Haar actie met de bessen was een teken van opstandigheid en het bestuur van het Capitool is woedend. Haar plan heeft de districten het idee gegeven dat een opstand mogelijk is. Ze moet ervoor zorgen dat iedereen denkt dat ze het heeft gedaan uit pure liefde, omdat ze zich geen leven zonder Peeta kon voorstellen. Dit doet ze, het Capitool is razend enthousiast met de uitslag, maar het bestuur is nog steeds woest. Katniss doet vreselijk haar best op echt verliefd te lijken, maar Peeta hoeft zijn best niet te doen. Hij is ècht verliefd op Katniss en zou voor haar zijn gestorven als het moest. Katniss heeft geen idee wat te doen, moet ze haar hele leven doen alsof ze verliefd is op Peeta? En Gale dan? Het wordt een stuk moeilijker dan ze denkt als President Snow haar 'liefdesscènes' niet gelooft..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

@sierra ze kreeg die speld gratis van die vrouw maar k snap je punt :) en iedereen als je fan bent van Thg hoe kan je dan de naam Katniss verkeerd schrijven!?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

slecht verslag ik heb het gebruikt en de fouten verbeterd je had er 12 fouten in staan doe je schoolmaar opnieuw

4 jaar geleden

Antwoorden

A.

A.

nou zeg doe is aardig. iedereen maakt fouten....

4 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

@fay @derp @anoniem Katniss krijgt in de film en in het boek de spotgaaienspeld van madge, deze houdt ze ook zelf en ze geeft hem niet aan haar zusje

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

@fay en @Derp: In de film krijgt Katniss de spotgaai van een vrouw van de zwarte markt, Katniss geeft hem aan Prim en dan geeft Prim hem aan Katniss voor de Spelen. In het boek krijgt Katniss de spotgaai van de dochter van de burgemeester, Katniss geeft hem cadeau aan Prim, en voor de Spelen geeft Prim hem aan Katniss.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

@fay in de film koopt katniss de spotgaai, iets anders dan in het boek.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Goede samenvatting! Misschien kan het iets korter..

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anouk

Anouk

zooo, veel tekst?!!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Madge geeft de spotgaaien spel aan Katniss.
Het Capitool had snatergaaien die konden hele gesprekken opnemen gemaakt en later vrijgelaten. Die maakten nakomelingen met spotlijsters en zo ontstond de spotgaai die korte melodieën kon nadoen!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

madge geeft een spotgaai aan katniss, niet haar zus

6 jaar geleden

Antwoorden

F.

F.

Madge geeft de spotgaai aan katniss en katniss geeft deze aan haar zusje (omdat ze voor het eerst met haar naam er in zit. dus als ''geluksymbool'' als Katniss dan in plaats van haar zusje deelneemt geeft het zusje het symbool aan katniss =) (kijk de film dan snap je het)

5 jaar geleden

gast

gast

M.

M.

heeft Katniss nou met peeta of niet..??

6 jaar geleden

Antwoorden

F.

F.

nee katness heeft niets met peeta, alleen moeten ze doen alsof dat wel zo is om meer sponsors te krijgen. (en dat werkt want ze winnen )

5 jaar geleden

gast

gast

G.

G.

ik heb het gekopieerd bedankt!!!
maar ik heb wel de fouten verbeterd (er zaten er flink wat in)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Robin

Robin

hier en daar staan er wel een paar foutjes in je verslag, maar voor de rest goed geschreven!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Xanthe

Xanthe

super cool boek

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast