Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2273 woorden
  • 13 mei 2018
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
18 keer beoordeeld

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Fictiedossier mavo        Pentacollege CSG Bahûrim

 

Je leest in klas 3/4 acht boeken voor de vastgestelde datum. (in overleg met je docent)

Je levert zes verslagen in van de acht boeken

Kijk op de lijst in de mediatheek voor de toegestane titels.

 

Op de grijze invulvakjes kun je een antwoord invullen.  Als je het document afdrukt verdwijnen de grijze vakjes.

 

Maak wel de grijze vakjes leeg als je niets wilt invullen!!!!

 

De rest van de tekst blijft ongewijzigd en is beveiligd.

 

In dit document ga je verslag leggen van wat je gelezen hebt.

Veel leesplezier toegewenst door de vakgroep Nederlands !

Dhr. A. Jansen en Dhr. J.C. Barnhoorn

 

Naam

Ole van der Heiden

Docent

 

 

Titel

De Hongerspelen (eerste deel)

Auteur

Suzanne Collins

Plaats en datum van uitgave

2013

Uitgever

van Goor

Aantal bladzijden

344

Druk

17e druk

Vertaald uit het

Engels (door Maria Postema)

 

Beoordeling/Opmerkingen

 

GOED / voldoende / onvoldoende

 

 

 

 

Keuzemotivering

Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit boek al heel vaak heb gelezen en de ideeën die in het boek worden getoond heel interessant vind. Zowel op het vlak van technologie als de psychologie achter de hongerspelen zelf.

Gegevens over het verhaal

Titelverklaring; Leg de titel van het boek uit.

De titel past  bij het boek?

 

De titel past wel bij het boek want in het verhaal gaan 24 jongeren in een arena de strijd met elkaar aan waarna er een overlevende zal zijn. Zij krijgen echter niet alleen met elkaar te maken als vijand, maar ook met de natuurelementen zoals honger, dorst en natuurrampen.

Waar: Op welke plaatsen/gebieden speelt het verhaal zich af?

Is dat belangrijk voor het verhaal?

 

Het verhaal speelt zich af in Panem wat afgeleid is van de Latijnse uitdrukking Panem et Circenses. Dit betekent brood en spelen. Panem is een fictief land wat volgens het verhaal is ontstaan na het uiteenvallen van Noord-Amerika na een wereldoorlog.

Panem is als land belangrijk voor het verhaal, want het gaat over de macht van de hoofdstad, het Capitool, wat in de Rocky mountains gelegen is. Deze stad wil voortdurend laten zien dat zij heel machtig zijn en de districten machteloos. Dit doen ze oner andere door de hongerspelen te organiseren waarbij de districten ieder twee tributen (een jongen en een meisje) moeten leveren om een gevecht op leven en dood uit te vechten. Het Capitool doet zelf niet mee, maar regiseert wel alles.

 

Tijd: In welke tijd (jaren aangeven bijv 1940-1945) speelt het verhaal zich af?

 

Het verhaal speelt zich af in de toekomst.

 

Hoeveel tijd verloopt er in het verhaal? Geef een toelichting bij je antwoord.

 

Het verhaal speelt zich af in ongeveer 4 weken: 2 weken voorbereidingstijd en 2 weken hongerspelen.

 

Compositie: Hoe is het verhaal opgebouwd?

 

Het boek is in chronologische volgorde geschreven, maar bevat af en toe flashbacks naar hoe bepaalde situaties zijn ontstaan in het leven van de hoofdpersoon, Katniss Everdeen.

 

Het boek heeft 27 hoofdstukken .

 

Vertel iets over proloog/epiloog/cursief gedrukte stukken, chronologie van het boek. (indien aanwezig)

 

Het boek heeft geen proloog of epiloog, maar bevat wel enkele flashbacks naar momenten die voor het boek plaats hebben gevonden.

 

Er zijn  ? Geef een voorbeeld (noem bladzijden erbij) en beschijf of ze belangrijk zijn voor het verhaal.

 

"He Catnip, zegt Gale. Eigenlijk heet ik Katniss, maar toen ik dat voor het eerst tegen hem zei, fluisterde ik het zo zacht dat hij catnip verstond, kattenkruid. En toen er in het bos een of andere maffe lynx bedelend achter me aan begon te lopen, werd het zijn officiële bijnaam voor me." (bladzijde 9)

 

Genre: (o.a. thriller, detective, historisch, probleemboek, fantasy)

 

Het genre van het boek is een avonturenfictie.

De thema's zijn: vriendschap, armoede, dood en verderf

 

Motieven zijn onderdelen in een verhaal die telkens weer terugkeren. Je kunt ze bijvoorbeeld verdelen in voorvallen en onderwerpen. 

Een verhaal heeft meestal één thema en verschillende motieven.

 

Noem een aantal motieven uit het door jou gelezen boek

Motieven uit het boek zijn: jagen, vriendschap, macht en overleven.

 

Stijl: Denk aan: Hoe is het boek geschreven? (je moet hier keuzes maken.)

 

Het wordt in   taal geschreven?

Er zijn  zinnen.

Er wordt   beeldspraak gebruikt.

 

De schrijver gebruikt  .

 

Het verhaal bevat veel beschrijvingen, maar ook dialogen die vooral aan het einde van het boek plaatsvinden als Katniss Peeta heeft gered.

 

Vertelperspectief

 

Het boek is geschreven vanuit (maak een keuze):

 

Geef een voorbeeldzin uit het boek waaruit het perspectief blijkt en schrijf erbij wie de persoon is/personen zijn.

 

Katniss zegt bijvoorbeeld: "Ik kan het me niet eens veroorloven zo te denken".

 

De hoofdpersoon/hoofdpersonen

Wie zijn de hoofdpersonen? Beschrijf ze kort. Denk hierbij aan uiterlijk en/of karakter.

 

De hoofdpersonen

Wat kun je over hem/haar vertellen?

Katniss Everdeen

Katniss is een meisje van 16 jaar uit district 12. Ze heeft lang bruin haar dat ze altijd in een vlecht draagt. Zij is de ik-persoon die in het verhaal wordt gevolgd.

Bij de boete-loting springt zij voor haar zusje Prim in de bres, door zich als vrijwilliger aan te bieden voor de hongerspelen in plaats van haar zusje.

Peeta Mellark

Peeta is de tweede tribuut uit district 12. Hij is verliefd op Katniss. Peeta is de zoon van een bakker en is sterk, maar heeft een zacht karakter.

Haymitch Abernathy

Haymitch is de mentor van Katniss en Peeta. Hij is alcoholverslaafd, maar weet dit te overwinnen met behulp van Peeta en Katniss. Hij heeft in zijn jonge jaren de tweede kwartskwelling gewonnen.

President (Coriolanus) Snow

President Snow is de baas van Panem. Het was zijn plan om de hongerspelen te organiseren. Hij kwam niet echt op een eerlijke manier aan de macht.

 

De bijpersonen

Noem en beschrijf kort de bijpersonen uit het boek.

 

De bijpersonen

Wat kun je over hem/haar vertellen?

Gale Hawthorne

Gale is de beste vriend van Katniss. Ze raakten bevriend, omdat door hun moeilijke situatie, beide op jonge leeftijd in het bos moesten gaan jagen om eten te hebben.

Primrose (Prim) Everdeen

Het jongere zusje van Katniss die als ze voor het eerst mee moet doen aan de boete direct gekozen wordt. Ze hoeft echter niet mee te doen met de hongerspelen, omdat Katniss haar plaats inneemt.

Cinna

Hij is de stylist van Catniss en haar enige vertrouwenspersoon in het Capitool.

Rue

Rue is het meisje uit district 11 die als tribuut wordt gekozen. Ze is klein en slim en wordt Katniss bondgenoot.

 

 

Inhoud van het verhaal

 

Geef hieronder een eigen samenvatting van het verhaal waarin je de belangrijkste gebeurtenissen vertelt. Gebruik ongeveer 300/600 woorden.

 

Het verhaal begint op de dag van de boete (de loting voor de hongerspelen) waarbij Katniss en haar zusje vlak na een jaagtocht van Katniss wachten op de trekking van de twee tributen van district twaalf. Zoals elk jaar begint de loting met het vaste ritueel: "Fijne hongerspelen, moge de kansen immer in je voordeel zijn!" Zoals ieder jaar zijn de meisjes als eerste aan de beurt. Katniss hoopt heel erg dat zij het niet is, omdat de kans dat je het overleeft maar 1 op 24 is. Ze is het ook niet, maar wel haar zusje Prim. Dit kan Katniss echter niet laten gebeuren en daarom biedt zij zich vrijwillig aan in plaats van haar zusje. Voor de jongens wordt Peeta Mellark gekozen. Dit laat Katniss erg schrikken, omdat Peeta haar leven eerder heeft gered en zij dus bij hem in het krijt staat. Na de trekking worden Peeta en Katniss per trein naar het Capitool vervoerd. Hier maken zij kennis met hun mentor tijdens de hongerspelen Haymitch Abernathy. Hij blijkt al snel een alcoholist te zijn. Peeta weet dit gelukkig stop te zetten zodat Haymitch zijn volle aandacht op het overleven van Katniss en Peeta kan richten. Ook zien zij in de trein de trekking van de andere districten. Onder de andere tributen is een klein meisje van elf uit district elf genaamd Rue. Katniss voelt gelijk verbondenheid met haar omdat ze haar aan haar kleine zusje doet denken. In het trainingscentrum worden zij voorbereid op de hongerspelen door verschillende onderdelen te oefenen zoals camouflage, boogschieten en het herkennen van eetbare planten en vruchten. Er worden interviews afgenomen en is er een toer door het Capitool. Het is de taak van de stylisten om de tributen zo goed mogelijk te presenteren aan eventuele sponsors. Na de algemene trainingssessies krijgt iedere tribuut nog een privésessie met de spelmakers zodat ze beoordeeld worden op hun overlevingskansen. Katniss krijgt bijna de hoogste score. De hongerspelen beginnen. Iedere tribuut staat op een platvorm wat explodeert als zij niet op het startsein wachten. Na het startsein rennen bijna alle tributen naar de hoorn des overvloeds, waar extra spullen liggen om te overleven. Zoals praktisch ieder jaar is hier een groot gevecht waarbij er veel tributen overlijden. Katniss weet naar het bos te vluchten. Daarbij verliest ze Peeta uit het oog. Na de slag bij de hoors des overvloeds beginnen de beroepstributen jacht te maken op makkelijke doelwitten. Katniss wordt bijna gegrepen omdat een andere tribuut midden in de nacht een vuur aansteekt en wordt vermoord. Katniss weet de beroepstributen te vertragen met behulp van Rue die haar op een nest met levensgevaarlijke wespen wijst die Katniss op de beroepstributen laat vallen. Bij deze aanval overlijden twee beroepstributen. Peeta die zich bij de groep heeft aangesloten weet te ontkomen. Katniss slaagt erin een boog van een van de overleden tributen te bemachtigen. Katniss en Rue sluiten een verbond en slagen erin om de voedselvoorraad van de beroeps op te blazen. Helaas overlijdt Rue hierbij. Hierna wordt bekend dat een wijziging in de spelregels is doorgevoerd: twee tributen uit hetzelfde district kunnen winnen in plaats van een in totaal. Katniss gaat direct Peeta zoeken. Peeta is levensgevaarlijk gewond. Katniss moet dus voor twee strijden. Door te doen alsof ze verliefd zijn, krijgen ze veel sponsors. Later blijkt Peeta snel medicijnen nodig te hebben. Hiervoor wordt een mogelijkheid geboden door de spelmakers: ieder district kan een koffer halen met specifieke hulpmiddelen. Katniss wordt bijna vermoord. Peeta knapt op met de medicijnen. Na het incident zijn er nog 3 tributen over in totaal. De laatste tegenstander van Katniss en Peeta treffen ze weer bij de hoorn des overvloed waar hij achtervolgd wordt door wolven. Katniss gooit hem van de hoorn af waardoor hij wordt verslonden door wolven. Katniss en Peeta blijven over. Er wordt omgeroepen dat de eerdere regelwijziging is ingetrokken. Katniss steekt hier een stokje voor door te dreigen samen met Peeta dodelijke bessen te eten. Omdat de spelmakers een winnaar nodig hebben wordt op het laatste moment besloten Katniss en Peeta als winnaars te kronen.

 

Schrijf in je eigen woorden wat je het spannendste/ontroerendste en het saaiste gedeelte van het verhaal vindt. Zet de bladzijde(n) erbij. Leg je keuze ook uit.

 

Spannend/Ontroerend vond ik:

 

( Ik weet het bladzijdenummer niet, omdat ik het boek geluisterd heb via Aangepast lezen)

 

Het spannendste stuk vond ik het stuk dat Katniss en Peeta werden achtervolgd door de wolven aan het eind van het boek.

Het ontroerendste stuk vond ik het stuk dat Rue dood ging.

 

Dit wordt beschreven op bladzijde 0

 

Saai vond ik:

 

Ik vond het juist heel knap dat de auteur er in slaagde om het boek geen enkel moment echt saai te maken. Ik kan daarom geen saai moment noemen.

 

Dit wordt beschreven op bladzijde 0

 

 

Het boek heeft een  einde

 

Vertel het slot in je eigen woorden.

 

Het boek eindigt wanneer Katniss en Peeta terug reizen naar hun woonplaats. Het boek heeft een open einde, maar het wordt vervolgd dus je kunt het vervolg lezen in de volgende boeken.

 

 

Belevingsvragen

Hoe beschrijf je de sfeer in het boek? Leg dat in eigen woorden uit.

 

De sfeer in het boek is vanaf bijna het begin spannend en weet dit zelfs op sommige momenten nog te versterken. Soms wordt de spanning onderbroken of gemengd met emotionele gebeurtenissen zoals de dood van Rue.

 

Heeft het boek je aan het denken gezet?

 

Wat is er dan bij jou veranderd? Ook bij het antwoord nee moet je een toelichting geven.

 

Ik heb wel regelmatig over het boek nagedacht, maar ben niet anders gaan denken door wat er in het boek gebeurde. De gebeurtenissen in het boek zijn te extreem om realistisch te zijn (gelukkig).

 

Raakte je betrokken bij de problemen van de personen ? Kon je je in hun problemen verplaatsen ? Met welke persoon kon je het meest meeleven ?

 

Ik kon het meest meevoelen met Katniss. Deels omdat zij het hoofdpersonage is en daardoor weet je het meest over haar, maar ook deels omdat mijn denkwijze een beetje hetzelfde is als die van haar.

 

 

Eigen mening

Geef kort je eigen mening over het boek. Maak gebruik van beoordelingswoorden (spannend, saai, ontroeren, droevig interessant, geloofwaardig, shockerend, fantasierijk, lachwekkend, herkenbaar, griezelig, braaf, moeilijk, realistisch, enz.)

Je hoeft niet deze woorden te gebruiken, er is ruime keuze.

 

Geef bij  drie beoordelingswoorden een duidelijke en uitgebreide toelichting met een voorbeeld uit het verhaal.

 

Beoordelingswoord

Uitleg

Spannend

Het boek is van voor tot achter superspannend.

Ontroerend

In het boek zitten af en toe ontroerende stukken.

Geweldadig

In het boek komt veel geweld voor.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"