The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 855 woorden
  • 24 juli 2015
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
65 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Titel: The boy in the striped pyjamas

Regisseur: Mark Herman

Wanneer is de film gemaakt: 2008

Gebeurtenissen:
1943 in de Tweede wereldoorlog. Bruno is een 9 jarig jongentje. Hij woont met zijn zus en zij ouders in een heel groot huis. Niet veel later krijgt Bruno te horen dat zijn vader (Duitse officier in het leger) een goede promotie heeft gemaakt en daarom willen ze verhuizen van Berlijn naar het verre Polen. Het gezin verhuist dan naar een groot en afgelegen huis. Bruno vind het er erg saai om dat er weinig te doen is, ook gaan Bruno en zijn zus niet naar school ze krijgen een privéleraar. Na de les ging Bruno naar de keuken en zag daar een bange bediende die in het huis werkte. Het viel hem op dat de man een gestreepte pyjama droeg. En wat hij ook al zo vreemd vond was de Barakken die in de verte vanuit zijn raam kon zien. Bruno wist natuurlijk niet dat dat een concentratiekamp was. Bruno word nieuwsgierig en vraagt zich af wat dit voorstelt. Om hier achter te komen ging hij op avontuur. Hij ging stiekem naar de tuin, waar hij van ze moeder niet mocht komen, en zag dat er in de schuur een raampje openstond. Hij klom er doorheen en kwam zo in een bos hij volgde het pad en kwam toen bij een hek van prikkeldraad uit. Daar zag hij een jongen zitten in het zelfde pak als de bediende in huis. Dat gestreepte pak wat op een pyjama leek. Er ontstaat een vriendschap tussen Bruno en het joodse jongentje die Shmuel heet. Bruno wist dat hij met Shmeul geen vrienden mocht worden maar hij wist alleen niet waarom. Dat was omdat zijn vader antisemitisme was. Later ziet Bruno dat Shmuel en de andere mensen in het kamp slecht en terreur worden behandeld door zijn vader en de soldaten. Alle joden zigeuners gehandicapte of andere mensen in zo’n bepaald geloof werden er vast gehouden om dat ze niet goed genoeg waren, dat is dus discriminatie. Toen hoorde hij Shmeul zegen dat hij zijn vader kwijt is. Dus besluit Bruno om het kamp in te gaan en Shmeul te helpen bij het vinden van zijn vader. Shmeul  zorgt ervoor dat hij een extra pak mee kan nemen zodat Bruno niet zo opvalt. Bruno neemt zijn schep mee en probeerde onder het hek door te graven. Als dat gelukt is loopt hij met Shmeul mee. Opeens gaat er een soort van sirene af en de soldaten roepen dat ze moeten gaan douchen iedereen loopt mee naar de kleedkamers en kleed zich uit, ook Bruno. De soldaten hebben gezegd dat je alles goed bij elkaar moet houden en je schoenen bij elkaar moet knopen, anders raak je ze kwijt. Iedereen stapte de grote ruimte in en de deuren gingen dicht. Maar niemand die ging douchen wist dat dit het einde zou zijn.

Personen:

Hoofdpersonen:

Bruno: Een negenjarig jongetje. Het is een rustige en bezorgde jongen, hij kijkt erg op naar zijn vader.

Shmuel : Een negenjarige Pools-Joodse jongen die in een concentratiekamp zit. Hij wordt het nieuwe vriendje van Bruno. Hij probeert Bruno duidelijk te maken wat er allemaal in het kamp gebeurt, maar dat lukt niet echt.

 

Andere personen:
Deze komen ook veel voor in het verhaal het is een gezin behalve Maria het dienstmeisje.

Vader : Een knappe man met een bulderende stem en dreunende laarzen. Hij heeft altijd een pas geperst pak aan. Hij is iemand die respect en ontzag afdwingt maar toch hartelijk en begrijpend is voor zijn familie.

Moeder : Een lieve vrouw die niet akkoord is met wat haar man als nieuw werk.

Gretel : Zij is een twaalfjarig meisje en de zus van Bruno. Ze is een beetje een opschepper.

Maria : Zij is het dienstmeisje

 

Plaats: het verhaal speelt zich in een beetje afgelegen omgeving tussen de bossen niet midden in de stad. Dat is belangrijk voor de sfeer want in de bossen is het vaak donker en hangt er niet altijd zo’n leuke sfeer dat past bij de concentratiekampen en de oorlog.

Tijd: deze film speelt zich af in 1943, 2 jaar voordat de oorlog eindigt, maar dat weten ze natuurlijk niet.

De titel: deze is gekozen omdat Bruno dacht dat de boeren (joden) in een gestreepte pyjama liepen alleen het was geen pyjama dat zag hij er zelf in.

Zelf zou ik de film zelf de oorlog des hel noemen omdat dit voor ons de ergste oorlog is die we kennen en er zoveel slechte dingen werden gedaan.

Beoordeling: Ik vind dit echt een hele mooie en zielige film. Ik was echt ontroerd toen ik het keek ik kende de film wel al maar toch blijft het gewoon leuk om het weer terug te zien. Ik vind de film een heel goed verloop hebben en ook heel interessant  ook dat Bruno en shmeul zo’n hechte band hadden en dat ze zoveel voor elkaar overhadden.       Maar ook wat erg gebeurd als je eventjes te ver gaat want dat staat meteen je leven op het spel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"