1. Inhoud
1.1 Schrijver
Annejet van der Zijl is een Nederlandse auteur en historica, geboren in 1962 zij studeerde massacommunicatie en kunstgeschiedenis. Na een aantal stages in Engeland en Nederland werkte ze bij HP/De Tijd bij een opinieblad voor 10 jaar. In 1998 begon ze officieel boeken te maken. Ze heeft veel boeken gepubliceerd zoals Amerikaanse prinses maar Sonny Boy was het meest populaire.
1.2 Verantwoording
Ik heb ervoor gekozen dit boek te lezen zodat ik dit boekverslag zou kunnen schrijven. Uiteindelijk vond ik het verhaal heel spannend. Omdat het verhaal feitelijk is en alles was echt gebeurt werd ik in het verhaal betrokken en las hierdoor met meer aandacht. Het verhaal was eigenlijk interessant.
2. Analyse
2.1 Ruimte
Het verhaal speelt zich meestal af in het pension huis die ze hadden geopend in Scheveningen. Maar verschillende plaatsen in Nederland verscheen in het verhaal, zoals Den haag, Den Bosch, En meer. Daarna Duitsland wanneer ze in een kamp worden gestuurd.
Ook lieten ze de leven en opvoeding van Waldemar in Suriname zien als fundament voor het verhaal
De functie van waar het verhaal van afspeelt is al het verhuizen en verbergen van het joden laat zien hoe stressvolle alles kon zijn tijdens die tijd.
2.2 Tijd
In dit verhaal introduceerde ze Waldemar en Rika en dan liep alles in een normale tijdlijn.
Het verhaal is in een chronologische orde geschreven, want het heeft geen flashbacks. Het zit in de verleden tijd omdat het ging over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal staat in AB OVO omdat het boek gaat in chronologische orde.
Het boek heeft 235 pagina`s, De verteltijd is een paar dagen omdat het duurt ongeveer zo lang om het boek te lezen. Het vertelde tijd in het boek is ongeveer 70 jaren.
2.3 Personages
Rika van der Lans was een stoere dame en de alles wat ze kon om haar kinderen en pensiongasten te helpen. Zij is in ontwikkeling want ze verandert tijdens het verhaal.
Bertha Hagenaar, zij was het dochter van Rika. Nadat zijn vader de kinderen nam was Bertha de enige wie contact met haar moeder hield.
Waldy Nods (Sonny Boy) had een ruige jeugd ondanks al het verhuizingen en na zijn ouders waren vermoord was hij mentaal nooit dezelfde.
Waldemar Nods was een calme en beleefde man, hij kwam naar Nederland uit Suriname. Hij was de man van Rika en de vader van Waldy. Hij was gedood terwijl hij probeerde te ontsnappen van de Nazis.
2.4 Vertelperspectief
De boek wordt vertelt in een alwetende vorm. Ellen vertelt het verhaal door haar ogen. Zij vertelt over haar gevoelens vanuit haar perspectief, het effect hiervan is dat het subjectief is en niet betrouwbaar. Er zit ook dagboekfragmenten van Rika, Waldy, Bertha en Waldemar.
2.5 Vorm/ genre
Dit verhaal is fictie, het is realistische fictie omdat het was echt gebeurd. Het is een biografie. Het heeft moord in het verhaal daarom is het een Psychologische roman.
2.6 Verhaalmotieven/ en Leidmotieven
Leidmotief:
- Een voorwerp dat vooral voorkomt in het verhaal is water. Bijvoorbeeld voelde Waldemar zich vrij wanneer hij zwemt, en hij sterfte in het water eindelijk wanneer hij probeerde te ontsnappen.
- Het symbolische betekenis is om vrijheid over te brengen in de vorm van water.
- Verhaalmotieven:
- Iets dat overal voorkomt is de vrijheid, alles over de pension huizen en Waldemar en Rikas relatie ging over het wil voor vrijheid.
- De symbolische betekenis is dat door dat was om over te brengen dat je alles wat je wil kan doen maar je moet volhardend zijn.
3. Interpretatie
3.1 Thema
De thema is Liefde en vrijheid in oorlogstijd
Alles wat ze doen was om eindelijk vrijheid te hebben, voor de joden, voor haar kinderen en voor hun relatie.
3.2 Titel Verklaring
Die titel (Sonny Boy) is de naam van de zoon van Rika en Waldemar. Zijn naam was eigenlijk Waldy maar ze hebben hem de bijnaam Sonny Boy, en die bijnaam kwam uit de film The singing fool
3.3 Motto
Het Liedje is een motto van het boek
Hier de eerste drie regels:
When there are grey skies
I don’t mind the grey skies
You make them blue, Sonny Boy
Daarin zegt het dat hun liefde van Sonny Boy en voor elkaar kan alles veroveren.
3.4 Opdracht
De opdracht van dit boek was dat het was geschreven voor zijn zusje, Sietske van der Zijl.
3.5 Sfeer
De sfeer van het boek is pessimistisch. Want terwijl ik het las was alles verdrietig en moeilijk, zoals hoe Rikas familie was gescheiden en hoe maar er waren een paar goede momenten ook.
3.6 Samenvatting
Het verhaal nam plaats in Nederland en was tijdens het Tweede Wereldoorlog, het gaat over een vrouw wie Rika neemt en de situaties tijdens haar leven. Zij had een man en kinderen maar wanneer zij en haar man waren gescheiden begon alles fout te gaan. Ze ontmoette een lieve man uit Suriname wie Waldemar heette en werd zwanger voor hem. En wanneer haar ex vriendje dat erachter kwam liet hij haar zijn kinderen niet zien. Ze had alleen contact met een van haar dochters (Bertha) wie stiekems haar nog af en toen zag. Wanneer zijn nieuwe baby geboren was noemde ze hem Waldy en gaf hem de bijnaam Sonny Boy dankzij een film dat The singing fool heette.
Omdat het verhaal afspeelde tijdens De Tweede Wereldoorlog, opende Waldemar en Rika een pension huis en verstopte joden van de Nazis. Ze moesten een paar keren verhuizen naar andere steden zoals Den Haag en Den Bosch totdat ze eindelijk waren gevonden en zet in concentratie campen. Ze waren voor een kort periode in dezelfde camp maar daarna waren ze verplaatst naar Duitsland waar ze na een verloop van tijd waren gedood. Rika was gedood door de gaskamers en Waldemar was geschoten wanneer hij probeerde te ontsnappen uit een boot.
Sonny boy was niet goed gereageerd wanneer hij deze nieuws kreeg. Hij was terug naar Suriname gegaan en leefde met zijn oom en tante. Hij rouwde het verlies van zijn ouders bij naar psychologen te gaan maar het was hem niet geholpen.
4. Evaluatie
Ik dacht dat het verhaal totaal anders was maar tijdens het lezen werd in meer geïnteresseerd .Tijdens het hele verhaal was ik nieuwsgierig om te weten wat er zou gebeuren. Ik vond het goed dat het in het alwetende was geschreven, daardoor was alles heel begrijpbaar en ik kreeg meer informatie. Het boek is ook een goede geschiedenisboek en kan goed zijn om tieners te leren over was vroeger gebeurde in het Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is niet voorspelbaar, ik wist dat er drama aankwam, maar ik wist niet hoe en wanneer. Het boek was een stukje moeilijk om te lezen doordat het woordkeuze, maar dat maakte het meer geavanceerd. De dagboekfragmenten van Rika, Waldy, Bertha en Waldemar maakte alles meer interessant want daardoor zag je iedereens perspectief. Het verhaal leerde mij belangrijke lessen, het leerde mij hoe belangrijk vrijheid is en dat ik het onderschat. De verhaal was in het geheel heel interessant en maakte een indruk op mij.
-160 woorden
4.1 Bronnenlijst
- Van der Zijl, A, Een hart van steen, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 2004, 235 pagina`s.
REACTIES
1 seconde geleden