Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Over de vos Reinaert door Onbekend

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1317 woorden
  • 16 maart 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
6 keer beoordeeld

Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde te…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen en sprookjes met dieren in de hoofdrol waren al vroeg in de Middeleeuwen erg geliefd. De oudste op schrift gestelde dierenverhalen zijn in het Latijn geschreven, maar uit de twaalfde eeuw zijn ook een aantal Franse dierendichten bekend die later werden verzameld in de Roman de Renart. De inhoudt van deze Franse verhalen, Li Plaid, is in grote lijnen gelijk aan de eerste helft van onze Reinaert. Het tweede deel wijkt echter af van het Franse voorbeeld. De Middelnederlandse voortzetting heeft een - psychologisch beschouwd - sterkere voortzetting.

Over de vos Reinaert door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Titelverklaring:

De titel verwijst naar de hoofdpersoon: Reinaert de Vos. In de middeleeuwen was

het gebruikelijk de naam van de hoofdpersoon in de titel voor te laten komen.

Charlie May heeft de oorspronkelijke versie in een gerapte versie uitgebracht, vandaar ‘gerapt’ in de titel.

 

Auteur

Helaas weten we over de oorspronkelijke auteur vrijwel niets, alleen zijn naam: Willem die Madocke maecte (in moderne vertaling: Willem die ook Madoc schreef. Een Madocke is een algemene term voor ridderverhalen). Hij zou het in de 13e eeuw geschreven hebben.

 

 

Samenvatting

Hofdag in het dierenrijk; bijna alle dieren klagen bij koning Nobel over de streken die Reinaert de vos hun heeft geleverd. Maar hoe krijg je een listige vos zover dat hij zich vrijwillig aan een gerechtelijke procedure onderwerpt? Bruun de beer en Tibeert de kater, die er achtereenvolgens opuit worden gestuurd om de vos te dagvaarden, ondervinden aan den lijve dat dat niet eenvoudig is. Nadat beide meer dood dan levend aan het hof zijn teruggekeerd, slaagt Grimbeert de das er ten slotte in Reinaert mee te krijgen naar het hof. Daar wordt hij in staat van beschuldiging gesteld en ter dood veroordeeld. Zijn aartsvijanden Bruun, Tibeert en Isengrijn de wolf vertrekken om de galg in orde te maken. Onderwijl weet Reinaert koning Nobel met een prachtig leugenverhaal wijs te maken dat juist deze drie dieren gestraft moeten worden, en dat hijzelf onschuldig is. Als hij dan ook nog terloops een schat ter sprake brengt, is de koning - en vooral de koningin - snel overtuigd: Reinaert wordt vrijgesproken. In de ontknoping van het verhaal maakt Reinaert opnieuw enkele slachtoffers. Koning Nobel en zijn hof blijven verslagen en gedesillusioneerd achter.

 

 

Kenmerken literaire periode

 

De late Middeleeuwen vormden een stabiele periode waarin de ambachten en de handel opbloeiden. In de 12e en 13e eeuw ontstond er in grote delen van West-Europa welvaart door de goede oogsten die samenhingen met uitvindingen als de watermolen en windmolen. Steden en dorpen groeiden snel

dankzij hoge landbouwopbrengsten.

Volgens de theorie was de standenmaatschappij ingedeeld in adel, geestelijkheid en boeren, maar in de praktijk was het anders. Er was sprake van twee standen, de groep van de rijken en machtigen (adel en geestelijkheid, strijders,

ridders) en de massa (de werkers).

In de late middeleeuwen werd de boekdrukkunst uitgevonden .

 

 

Kenmerken genre

Het genre van dit verhaal is dierenepos. De definitie van

dierenepos is: heldendicht met dier als hoofdpersoon.

 

 

Uitgebreide persoonlijke reactie

Ik vind het onderwerp van deze tekst niet interessant, het spreekt me niet aan en ik moest de tekst in de klas lezen, ik ben er dus niet op vrijwillige basis aan begonnen. Het onderwerp (de extreme verschillen in stand in de middeleeuwen) werd goed uitgewerkt door gebruik te maken van veel verschillende personages. Mijn verwachting was dat een middeleeuwse rap moeilijk te lezen zou zijn. Achteraf gezien viel het best wel mee, het was immers een hertaalde versie en de rap maakte het lezen gemakkelijker.

De belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal zijn dat Reinaert telkens bijna veroordeeld zal worden en er dan toch weer van weet te ontsnappen. Het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen om het lopend te houden. Steeds was er iets aan de hand wat je bezig hield met lezen. Alle gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, dat zorgde voor spanning in het verhaal.

Ik vind Reinaert, de hoofdpersoon, niet bepaald een held. Hij is juist meer afgeschilderd als ‘de slechterik’ in het boek. Ik zou geen goede eigenschappen van hem kunnen noemen. Ik zou dan ook niet op deze vos willen lijken. Blijkbaar kan ik me niet goed verplaatsen in dit personage. Ik denk dat de oorzaak daarvan ook ligt bij het onechte karakter en de gedachte dat je over een dier leest.

Na een tijdje zijn de reacties van de personages best voorspelbaar. Dit komt omdat bepaalde soort gebeurtenissen zich in het verhaal meerdere keren herhalen, waardoor ook van ieder personage dezelfde reacties herhaald worden.

 

Door de chronologische volgorde van het vertellen vind ik de bouw van het verhaal niet ingewikkeld, het is makkelijk te volgen. Ik vind het een spannend verhaal, door de snel op elkaar volgende gebeurtenissen wil je het blijven lezen en de afronding te weten komen. Er komen geen flashbacks voor in de tekst, dit was niet hinderlijk, want er zit een opbouw in het verhaal waar geen flashbacks tussen passen.

In de traditionele versie is de taal zeer lastig om te lezen door het vreemde taalgebruik en de grammatica. Door de gerapte/hertaalde versie kwam er een ritme in de tekst waardoor het verhaal makkelijker te volgen was. In de tekst kwamen vooral beschrijvingen voor, zeer weinig dialogen. Dit was niet storend omdat het verhaal vooral draaide om de gebeurtenissen, niet om de gedachten of gevoelens van de personages. Het taalgebruik past goed bij het onderwerp, omdat op deze manier het middeleeuwse gevoel er goed bij blijft terwijl je de tekst leest.

 

Eindoordeel:

Ondanks dat dit onderwerp me totaal niet trekt, vond ik het een spannend verhaal waar ik mijn aandacht wel bij kon houden door de vele gebeurtenissen. Het aparte taalgebruik is weer een nieuwe ervaring voor me in de Nederlandse literatuur, ik vond het bijzonder om een in de Middeleeuwen geschreven verhaal op gerapte wijze te lezen.

 

 

Antwoorden vragen

 

Antwoorden op stencilvragen:

1).

De komst van universiteiten in de steden.

2).De macht van de adel nam af door de opkomst van steden en opbloeiende

handel. De burgerij kreeg meer macht.

3). Hechte beroepsgroepen met eigen regels en gebruiken.

4).          *Didactische literatuur is

literatuur die mensen een spiegel voorhoudt om de stedelijke           problemen niet te laten zien.

                *Stedelijke literatuur is literatuur wat vaak geschreven is in opdracht van het stadsbestuur of stedelingen en handelend over

stedelijke problemen.

5). Marialegende

6). Als in de verhalen de hoofdpersonen helden zijn en je hun voorbeeld moet

volgen.

7). Dichten, voordracht, en zinspel waren de dingen waarin ze gespecialiseerd

waren. Genre: spel van zinnen, stedelijke literatuur.

8). Coward = lafaard.

9). Die vonden het hoogst waarschijnlijk wel vermakelijk, want nu werden de Franse hanen naar beneden gehaald. Vlamingen hebben altijd onenigheid met de

Fransen gehad.

10). Vlaams, want de adel en geestelijkheid werd omlaaggehaald in het verhaal.

 

 

 

Antwoorden op vragen Eldorado (blz. 97 t/m 99):

8 A). In de tekst wordt Reinaard afgetekend als misdadiger en vals. (R. 11: ‘’Hij had zo vreselijk veel misdaan’’. En R. 47: ‘’Rein, dat valse dier, mij veel leed heeft aangedaan’’.)

B). *R. 1: ’’Pinksterdagen’’. Dieren doen niet aan Pinksteren.

     *R. 4: ‘’Koning Nobel’’. Er bestaan

geen koningen in een dierenrijk.

     *R. 51: ‘’Beschreef ik zoveel

perkament als men laken maakt te Gent’’. Dieren kunnen                        helemaal niet schrijven.           

C). In de mensenwereld mag met een koning geen spot gedreven worden.

 

9 A). In de klas hebben we een moderne vertaling gelezen. Ik heb hier geen digitale versie van.

B).  Auteur is Charlie May.

C). Dit hebben we in de klas gedaan.

D). Ik heb de tekst niet voor me en kan me niet precies meer herinneren wat er in de eerste 15 bladzijden gebeurt.

E). Als ik het boek voor het eerst zou zien, en de eerste 15 bladzijden las, zou ik het boek zeker uit willen lezen. Er is namelijk al meteen in de inleiding van het verhaal spanning, en ik ben iemand die dan graag de afloop van het verhaal wil weten.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Over de vos Reinaert door Onbekend"