Over de vos Reinaert door Onbekend

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 740 woorden
  • 12 september 2001
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 7
162 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Van den vos Reynaerde
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1300
Pagina's
320
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde te…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen en sprookjes met dieren in de hoofdrol waren al vroeg in de Middeleeuwen erg geliefd. De oudste op schrift gestelde dierenverhalen zijn in het Latijn geschreven, maar uit de twaalfde eeuw zijn ook een aantal Franse dierendichten bekend die later werden verzameld in de Roman de Renart. De inhoudt van deze Franse verhalen, Li Plaid, is in grote lijnen gelijk aan de eerste helft van onze Reinaert. Het tweede deel wijkt echter af van het Franse voorbeeld. De Middelnederlandse voortzetting heeft een - psychologisch beschouwd - sterkere voortzetting.

Over de vos Reinaert door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
1) korte samenvatting Reinaert de vos is middeleeuws verhaal waarin een vos die sluwe en gemene streken met zijn medebosbewoners uithaalt. Dit loopt niet altijd goed voor ze af. Als koning Nobel de hofdag aankondigd wordt besloten, door de klachten die er daar tegen Reinart ingediend zijn, Reinaert te berechten. 2) Lange samenvatting Reinaert de vos staat bekend om zijn sluwe en vooral gemene streken. Als koning Nobel de hofdag heeft aangekondigd besluiten verschillen dieren te klagen over Reinaert. Grimbeert de das, familie van Reinaert, heeft net bijna alle negatieve aanklachten verzacht als Cantecleer de haan met zijn dode dochter aankomt. Reinaert heeft haar kop eraf gebeten. Op dat moment wordt besloten tot een rechtvaardige berechting van Reinaert. Koning Nobel besluit, na overleg, Bruun de Beer naar Reinaert te sturen om hem te dagvaardigen. Reinaert speelt in op Bruuns vraatzucht en bruun begaat een fout die hij zichzelf niet gauw zal vergeven. Hij komt echter wel levend bij koning Nobel terug. Vervolgens laat de koning Tibeert gaan om Reinaert te dagvaardigen. Ook hier is Reinaert hem te snel af. Hij weet een strop op een plaats waar zogenaamd veel muizen zitten, die Tibeert zo lekker vind. Reinaert laat zo Tibeert in de val lopen. De volgende die zal gaan, Grimbeert, heeft zichzelf opgeofferd. Hij slaagt erin om Reinaert bij de koning te brengen. het komt er uiteindelijk op neer dat Reinaert schuldig is bevonden, maar hij weet sympathie van de koning te winnen door te beweren dat hij een schat die zijn vader gevonden had heeft kunnen vrijstellen van de hebzucht van een vijftal dieren uit het bos. Reinaert zegt dat hij niks aan die schat heeft als hij opgehangen zal worden, maar als hij op vrije voeten mag gaan zal hij de schat wijzen. Dit wordt toegestaan, maar op voorwaarde dat hij het rijk van koning Nobel verlaat. Cuwaert en Belijn brengen hem dan naar zijn vrouw om afscheid te nemen. Hij eet Cuwaert dan op en laat Belijn met Cuwaerts hoofd een tas. Uiteindelijk krijgt Belijn overal de schuld van. 3) Opdracht 49: Mening Ik vind het wel een grappig verhaal, omdat ik op de basisschool in groep 7 een meester had die helemaal gek van dit verhaal was. Hij vertelde er veel van in de klas. Wat hij uit zijn hoofd wist althans. Hij vergat alleen altijd het boek mee naar school te nemen. Ik wist dus al delen van het verhaal af. Ik weet alleen niet of ik het was gaan lezen als ik deze opdracht niet had gehad, omdat ik er dan waarschijnlijk niet bij stil had gestaan dat dit boek er ook was. Toen ik het zag herinnerde ik het weer.
4) Opdracht 50: Opstel Met de stelling of je dit verhaal met een oorlogsfilm kunt vergelijken ben ik het niet eens. Toen ik het boek las moest ik eerder denken aan een vergelijk met mensen in het dagelijkse leven.In een samenleving zijn altijd mensen zoals Reinaert, Cuwaert, Belijn, Bruun enzovoorts te bekennen. De dieren in dit verhaal hebben menselijke trekken. Om het te vergelijken met een oorlogsfilm vind ik erg ver gaan. Oorlog is meestal twee groepen tegen elkaar in mijn ogen. In dit verhaal zijn Reinaert (en in mindere mate ook zijn vrouw) alleen tegen het volk van koning Nobel. Een oorlog kun je het dus naar mijn mening niet noemen. zelfs niet als je het vergelijkt met een oorlog zoals de koude oorlog, want als Reinaert al bij wijze van spreken op een van de wereldleiders toen ter tijd zou lijken heeft hij geen compleet volk achter hem staan die hem door dik en dun steunen. Ja, hij heeft zijn familie, maar om hen nu tegen de rest van het volk te zetten, gaat erg ver. Voor de rest wordt er ook te weinig gevochten voor een oorlog. Reinaert haalt zijn streken wel uit, maar hij ondervindt geen tegenstand, geen dieren die hem wraak nemen, of daar in slagen. Als je dat vergelijkt met de koude oorlog, die twee partijen gaven elkaar tenminste tegenstand, als dat ook het geval was geweest in dit verhaal was het al meer op een oorlog gaan lijken. De dieren in dit boek zijn ook verschrikkelijk dom en ondergaan hun lot bijna zonder te mekkeren. Verder is het luisteren naar een verhaal heel anders dan het kijken naar een film. Bij luisteren wordt meer beroep op je fantasie gedaan, in een film zie je meestal wat je bij een verhaal moet verzinnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Over de vos Reinaert door Onbekend"