Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Nooit meer slapen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 4197 woorden
  • 19 juni 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
12 keer beoordeeld

Boekcover Nooit meer slapen
Shadow

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal wor…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn l…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.

Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Creatieve opdrachten: Filmcast Opdracht: Stel dat je een cineast bent die een filmversie wilt maken. Welke acteurs/actrices zou je willen voor… De vier teamleden
Alfred
Herman Verbruggen, hij vertolkt te rol als Markske in FC De Kampioenen, kan de rol van Alfred perfect invullen, hij speelt in de meeste soaps het absolute kieken, hij laat met zich spelen en is altijd zeer eigenwijs, dat zijn de net dezelfde kenmerken die Alfred ook heeft. Tevens probeert hij zich altijd te bewijzen maar meestal komt hij dan in een gevarenzone terecht, waarin andere hem dan moeten bijstaan, met soms alle gevolgen van dien. Ik stuur dus Herman Verbrugge mee op expeditie als Alfred. Arne Herbert Flack vertolkt de rol van Arne, dit lijkt me een zeer goede keus aangezien Herbert Flack in al zijn gedraaide films en soaps (Aspe, Thuis, etc.), meestal altijd de harde persoon speelt met en eigenwijs gevoel trotseert hij alles, hij gaat nl. geen enkele uitdaging uit de weg, niets is hem te veel. Hij vecht tot het bittere einde al kost het zijn leven. Gevoelens kent deze man absoluut niet en dat is dan ook een reden te meer om hem als Arne te zien in mijn film.
Mikkelsen Ik laat Ronny Waterschoot de onderkruiper spelen als de rol van Mikkelsen. Mikkelsen is een echte onderkruiper en probeert altijd alles zelf op te strijken, hij probeert tevens ook altijd met te eer te gaan lopen, wat hem ook zeer goed lukt. Ronny Waterschoot misschien beter bekend als Didier De Kunst van in Familie heeft dezelfde rotte eigenschappen als Mikkelsen. Qvigstad Lucas Van den Eynde speelt de rol van Qvigstad, aangezien het een minder opvallend personage is. Hij speelt meestal altijd de corrector, hij moet rechtzetten wat andere verkeerd doen en zal altijd op de achtergrond blijven, misschien is het spreekwoord ‘Stille waters diepe gronden’ hier wel van uiterst belang. De moeder Marijke Hofkens speelt de rol van de moeder van Alfred en Eva, haar familiale toestand boert continu achteruit aangezien ze alleen nog maar oog heeft voor haar werk, geen tijd in een praatje alleen het werk is uiterst belangrijk en daarom is ze ook een echte ‘workaholic’, de bezorgdheid heeft ze maar laat ze klaarblijkelijk niet merken vanwege de werklust. Marijke Hofkens verspeelt ook haar gezin omdat ze geobsedeerd is door haar werk, Marijke Hofkens speelt de rol van Leontien Vercammen in ‘Thuis’. De zus Natalie Wijnants zal de rol van de zus Eva spelen, het lijkt misschien voor u wel lekker dubbelzinnig aangezien Natalie ook de rol speelt van Eva in ‘Thuis’. Ze blijft altijd op de achtergrond en heeft eerlijk gezegd niet echt een mening, wanneer iemand het heel moeilijk heeft zal ze er ook staan maar dan als morele ondersteuning. Dat was dan ook voor mij het bewijs dat Natalie Wijnants de rol perfect zou kunnen invullen. De professoren
Nummendal
Ik verkies Michel Van Dousselaere als professor Nummendal aangezien hij enkel maar belang heeft voor zijn eigen statuut, dat is dan ook de reden waarom hij altijd in zijn eigen belang handelt, grommen en brommen doet hij tevens elke minuut, verstrooidheid speelt hem telkens parten wanneer hij net iets van plan is. Michel Van Dousselaere is misschien beter bekend als Commissaris Dekee van uit ‘Aspe’.
Oftedahl Erik De Backer zal de rol van Ofthedahl vertegenwoordigen aangezien hij in staat is om een goede leiding te zijn, wat hij al vele keren heeft mogen bewijzen, maar andere vinden dat zijn statuut ‘slaafje’ hem beter zou staan, aangezien hij altijd de slaaf speelt die nooit iets goeds kan doen, maar toch stiekem bedankt als hij iets goed doet. Erik speelt de rol in ‘Aspe’ als Bruynooghe waar deze kenmerken ten zeerste te boven schieten.   De foto’s Functie v/d foto’s Zoals iedereen ondertussen wel weet is de functie van een foto vanzelfsprekend, het dient eigenlijk alleen maar om herinneringen te bewaren, ook om allerlei cruciale informatie op de slaan zoals de beelden die men neemt op de Noordpool van het smelten van het ijs, dit wordt gedaan om te gevolgen te bestuderen van de opwarming van de aarde, deze foto’s zijn voor wetenschappelijke en educatieve waarde van uiterst belang. Cruciaal belang voor alfred? Zonder de foto’s kan Alfred zijn onderzoek niet afronden, dat is dan ook de reden waarom hij er zoveel belang aan hecht. Misschien speelt het voor hem ook een eerder persoonlijk belang, zodat hij zijn veronderstelling kan waarmaken en zijn zelfvertrouwen kan opkrikken door de foto’s te zien. Hij maakt ook zelf mooie foto’s van de landschappen maar die zijn uiteraard niet 100% hetzelfde, voor hem geven deze foto’s eerlijk gezegd meer een emotionele waarde, aangezien hij dit fototoestel heeft gekregen van zijn overleden vader. Dat is dan ook de reden waarom hij zo voorzichtig omgaat met dat toestelletje. Hecht Alfred er te veel belang aan of niet? Alfred hecht naar mijn mening veel te veel belang aan die foto’s, hij lijkt er wel door geobsedeerd en dat heel het experiment zal mislukken indien hij ze niet ze zien krijgt. En dat het de schuld zal zijn van Nummendal als zijn experiment mislukt, aangezien hij de foto’s heeft achtergehouden. Terwijl dat helemaal niet zo is, hij moet de landschappen er ginder zelf gaan bestuderen, daaraan merk je ook dat hij een gemakzuchtige jongen is. Ik begrijp goed genoeg waarom hij die foto’s wil dat moet hij het niet meer zelf doen. Hebben ze een belang in onze maatschappij? Foto’s spelen een uiterste emotionele waarde, aangezien je met een foto een moment opname doet van het goede of het slechte. In onze maatschappij spelen deze foto’s dat ook ene cruciale rol, iedereen maakt foto’s om zaken te herinneren. Op de televisie worden deze foto’s gebruikt voor bedrog, zeker in de reclame wereld zij maken gebruik van allerlei middeltjes om van iets slecht toch iets goed te maken en de meeste mensen trappen hier uiteraard in. Niet alleen om de televisie waar ook in het drukwerk.
Mijn ontdekkingstocht Wat heb je geleerd uit dit boek? Eigenlijk zou iedereen die op ontdekkingsreis gaat, dit boek eens moeten lezen en ook het boek ‘Jagen’ van Jef Geeraerts. Dan zie je pas echt wat het betekent. Stel dat ik op ontdekkingstocht zou moeten gaan, heb ik uit het boek geleerd dat teamwork wel een ‘must’ is. Je kan best als beginneling luisteren naar je teamgenoten en zeker niet op eigen houtje andere richtingen uit gaan. Steek wat op van wat de andere je vertellen. Je hebt een goede conditie nodig om het traject volledig en pijnloos af te leggen. Een goed uithoudingsvermogen is ook een vereiste, wanneer je je eigen rugzak, ongeveer 40kg, overal moet mee heen slepen door weer en wind. Je moet zorg dragen voor je eigen materiaal, je draagt die verantwoordelijkheid letterlijk en figuurlijk op je. Zorg dat je goed bent uitgerust tegen zowel koude als warme weersverwachtingen, afhankelijk van de plaats waar je naar toe gaat. Je moet ontzettend creatief zijn om de nodige problemen, die je altijd zal hebben, op te kunnen lossen. Zo ook wat het eten betreft, goed kunnen jagen is hier dan ook weer een vereiste op zich. Zorg ervoor dat je genoeg hebt gerust alvorens je vertrekt, zodanig dat je niet vermoeid vertrekt, want dan haal je de eindstreep niet. Iemand die bij de Chiro of de scouts heeft gezeten, heeft altijd een sprongetje voor op de andere, denk maar even aan het vuur maken en plaatsen waar je je uitwerpselen kan laten. En als laatste moet je een goed humeur hebben en zorgen dat je voor alles openstaat voor wat de andere van je verlangen of vragen. Checklist Zaklamp; Vuurwapen; Kompas (2x); Satelliettelefoon; Kledij die bestendig is tegen het weer; Een tent met een isolerende stof; GPS; Fototoestel; Notablokje; Genoeg eten en drinken; Vislijntje; Een mes; Gaskannetje; Fatsoenlijke wandelschoenen; Medicijnen (buscopan, motilium, immodium instant, dafalgan, lanzoprazole). Bekende ontdekkingsreizigers van uit het boek
Wie, wat en hoe?
Er werd zeer veel verwezen naar Dr. Livingstone in een zin die meermaals aanbod kwam nl. ‘Dr. Livingstone I persume’. Roald Amundsen was de eerste man die de zuidpool bereikten, in kleding die zelfs gemaakt was van dierenvellen, hij heeft ook een standbeeld van zichzelf dat staat in Tromso. Ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott was dan weer de ontdekkings-reiziger die op plaatsen was geweest waar geen enkele mens het had overleefd, het gevolg was wel dat hij te maken kreeg met bevroren tenen, vingers en zelfs hartklopingen. Over de ontdekkingsreiziger Lionel Terray las Alfred iets over in de krant. Ernest Shackleton was dan weer een ontdekkingsreiziger die zijn eigen paarden op smulden om zijn expedities levend door te komen. Schrijf zelf een artikel met zoveel mogelijk informatie van de reizigers! Een gevaarlijk en een kort leven
Het is ondertussen geen stelling meer maar een feit. Een ontdekkingsreiziger die naar de Noord- of de Zuidpool gaat en dit langer dan een week, leeft minder lang dan een modale man. Een ontdekkingsreiziger leeft niet langer dan zestig jaar, onderzoekers van de K.U. Leuven hebben dit kunnen aantonen via eenvoudige experimenten. Een schets. “Het leven van een ontdekkingsreiziger is korter dan dat van een modale man”, zo begon gisteren het congres in Leuven. Via heel eenvoudige experimenten in de grote koelcel van de universiteit en verschillende nazichten van bibliografieën heeft men dit kunnen vaststellen. Als we dieper in ons geheugen gaan graven kunnen we dit bevestigen. Als we even 5 ontdekkingsreizigers op een rij zetten kunnen we dit al aantonen, volgens af te gaan op de menselijke logica. Als dit inderdaad zo is staat onze Belgischetrots, Dixie Dansercoer, maar een kort leven te wachten. Het grootste probleem zijn uiteraard de temperatuursverschillen. Dr. Livingstone. Dr. Livingstone misschien wel beter gekend onder de naam David Livingstone. Hij is, denk ik, een van de meest befaamde ontdekkingsreizigers van Zuid-Afrika. Hij heeft o.a. de Kalahari meermaals bezweet met zijn kind en zijn vrouw. De Kalahari is een halfwoestijn in zuidelijk Afrika. Het is een gebied van ongeveer 500.000km² .Hoewel er over het algemeen naar wordt verwezen als een woestijn is het dat eigenlijk niet, omdat er aanzienlijk meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is een zeer gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken grassige steppe en savanne omvat. Het gebied beslaat het grootste deel van Botswana en het oosten van Namibië, en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. De grassige gebieden worden getypeerd door lang stug gras, stekelige struiken en acacias. Er leven onder andere leeuwen, hyena's, verschillende soorten gazellen, stokstaartjes en bavianen . Hij zelf was een schotse zendeling. Hij ging daar opzoek naar de Makololo. Als volgt liep hij van Kaapstad naar Mozambique, hierdoor was hij de eerste die Afrika volledig doortrokken had. Zij leven liep van 19 maart 1813 tot 1 mei 1873. Hij werd precies zestig jaar. Volgens wetenschappers was zijn dood te wijten aan de warmte waaraan hij had geleden doorheen de tocht. Roald Amundsen. Roald Engelbregt Gravning Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden. Hij was de eerste mens ooit die de Zuidpool bereikte. Amundsen werd geboren te Borge, even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen, in een familie van Noorse scheepseigenaars en kapiteins. Nadat hij onder de indruk raakte van Fridtjof Nansen's oversteek van Groenland in 1888 besloot hij om ook ontdekkingsreiziger te worden. Amundsen beslot om naar de Noordpool te gaan. Nadat hij in 1909 hoorde dat Cook, en later Robert Peary de pool al hadden bezocht veranderde hij zijn plannen. Daarom besloot hij naar Antarctica te gaan. In 1910 vertrok hij. Zijn team overwinterde aan de Ross-ijsplateau, in de zogenaamde Walvisbaai. Hij was 90 km dichter bij zijn doel dan het concurrerende team van Robert Falcon Scott, maar deze had een kortere route gekregen van Ernest Shackleton. Amundsen zou zijn eigen weg moeten vinden door de Trans-Antarctische Bergen. Amundsen begon zijn tocht naar de pool op 20 oktober 1911, en samen met Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel en Oscar Wisting kwam hij aan op de Zuidpool op 14 december 1911, 35 dagen voor Scott. Scott had het ongeluk om op de pool Admundsens tent en een brief gericht aan hem te vinden. In tegenstelling tot Scotts mislukte tocht had Admundsen een relatief succesvolle en makkelijke tocht. Zijn leven begon op 16 juli 1872 en eindigde op 18 juni 1928, volgens wetenschappers was het de extreme kou die zijn leven liet. Ernest Shackleton. Ernest Shackleton is geboren in Kilkee, County Kildare, Ierland in 1874. Hij heeft gestudeerd aan het Dulwich College van 1887 tot 1890. In 1904 is hij getrouwd met Emily Dorman. Samen kregen zij drie kinderen - Raymond, Cecily and Edward.Hij kwam in 1908 - 1909 met drie maten al lopend tot op 156 km van de Zuidpool, voor hij moest terugkeren. Roald Amundsen en even later Robert Falcon Scott bereikten de pool wel, in 1911 - 1912. In 1915 leidde Shackleton een nieuwe expeditie naar Antarctica, dat hij dwars wilde oversteken. Zijn schip, de Endurance, raakte vast in het zeeijs en zonk ten slotte, maar met goed leiderschap bracht hij de bemanning heelhuids thuis. In 1921 begon hij aan een ambitieuze expeditie om het hele Antarctische continent rond te zeilen. Al in een vroeg stadium waren er technische moeilijkheden met het schip, en vervolgens kreeg Schackleton twee hartaanvallen, waarvan de laatste fataal was. Hij overleed op Zuid-Georgia, waarop besloten werd naar Engeland terug te varen. Zijn vrouw liet echter weten dat de begrafenis op Zuid-Georgia moest plaatsvinden, dus keer het schip ter hoogte van Montevideo terug. Shackleton werd op 5 maart 1922 op Zuid-Georgia begraven. Ook hij werd niet ouder dan zestig jaar. Lionel Terray. Lionel Terray was een Frans alpinist, bekend om zijn talrijke eerstbeklimmingen en expedities. In 1965 maakt Terray samen met zijn vriend Marc Martinetti een dodelijke val vanaf de Gerbier in de Vercors. Hij werd geboren te Grenoble op 25 juli 1921 en stierf door de een ongelukkige val op 1965. Queesteromans Zoek zelf nog vier andere queesteromans In de ban van de ring; Da Vinci Code; De alchemist; Harry Potter en de Steen der Wijzen.
Geef van elk een bondige samenvatting In de ban van de ring
Op zijn verjaardag vertrekt Bilbo uit de Gouw, de Ring aan Frodo nalatend. Wanneer Frodo de ware gedaante van de Ring leert stelt hij zijn gedwongen vertrek zo lang mogelijk uit. Uiteindelijk gaat hij, onder het voorwendsel te verhuizen. Zijn knecht en neven Sam, Merijn en Pepijn gaan mee. Na problemen in het Oude Woud en de Grafheuvels komen ze in Breeg aan, waar Frodo met Gandalf afgesproken had. Gandalf is er niet, wel Stapper, een vriend van hem. Stapper leidt de Hobbits naar Rivendel, achterna gezeten door de Nazgul. Onderweg raakt Frodo tijdens een nachtelijke overval dodelijk verwond. In Rivendel kan en wordt hij genezen. Er arriveren ook vertegenwoordigers van de Dwergen van Erebor, de Elfen van Thranduil en het rijk Gondor. Een beraad volgt. Frodo leert dat Stapper Aragorn II is, de erfgenaam van Gondor. Men besluit dat Frodo de Ring naar de Doemberg brengt, vergezelt door Sam, Merijn, Pepijn, Gandalf, Aragorn, Legolas, Gimli en Boromir. Onderweg komen ze door Moria, waar ze Gandalf verliezen. Ze verblijven dan enkele dagen in Lothlorien om op krachten te komen. Later verraadt Boromir, verleid door de Ring, de zaak. In een overval wordt hij gedood en Merijn en Pepijn ontvoerd. Terwijl Frodo en Sam wegglippen en verder gaan naar Mordor, gaat de rest achter Pepijn en Merijn aan. Maar ze vinden Gandalf, die hun door Rohan leidt en de verdediging van Rohan tegen Saruman’s leger op touw zet. Na diens leger verslagen te hebben, gaan ze naar Saruman’s fort. Dat is dan al genomen en verwoest door de Enten, bij wie Pepijn en Merijn zich blijken te bevinden. Wanneer Pepijn per ongeluk in een Palantir kijkt en Sauron hem zo ontdekt, neemt Gandalf hem mee naar Minas Tirith. Intussen hebben Frodo en Sam Gollem, of Smeagol, gevangen genomen. Die leidt hen door verraderlijke landen snel naar Mordor. De pas van de Morannon is gesloten, dus leidt Smeagol hen naar het zuiden, naar de pas van Cirith Ungol. Onderweg hebben ze nog een confrontatie met Faramir, de broer van Boromir, hij weerstaat de Ring en laat hen gaan. Bij de pas van Cirith Ungol verraadt Smeagol hen aan Shelob. Sam ontkomt en Frodo wordt door Orks gevangen genomen. In Minas Tirith worden soldaten uit Gondor verzameld, tegen de verwachte aanval van Sauron. Die aanval begint en de verdediging wordt bijna overrompeld. Totdat de Rohirrim (met Merijn) arriveren en het tij stoppen. Wanneer Aragorn, die met leden van zijn volk via het zuiden door Gondor gereden is, een tweede aanval van Sauros onderdanen afslaand en een leger verzamelend, op voor Minas Tirith verschijnt, wordt het tij gekeerd en de slag gewonnen. Na een paar dagen rust en overleg marcheren Aragorn, Gandalf, Pepijn, Merijn en een klein leger Gondorim en Rohirrim richting Mordor, naar de Morannon. Daar dagen ze Sauron aan hen aan te vallen om Frodo en Sam een grotere kans te geven de Doemberg te bereiken en de missie te voltooien. Sauron bijt toe. Intussen heeft Sam Frodo bevrijd en zijn ze op weg gegaan door Mordor, naar de Doemberg. Wanneer ze het uiteindelijk bereiken en Frodo aan de rand van de brandende afgrond staat, wordt hij bevangen door de Ring. Maar Smeagol, die hen gevolgd was, bespringt hem en valt met de Ring in de afgrond. Met de vernietiging van de Ring wordt ook Sauron vernietigd. Naderhand gaan de Hobbits terug naar huis, onderweg van ieder afscheid nemend. Ze vinden de Gouw veranderd, overgenomen door Saruman. Ze verdrijven hem met een legertje Hobbits. Twee jaar later vertrekt Frodo, met Gandalf, Bilbo, Elrond en vele andere Elfen Midden Aarde, naar de Onsterfelijke Landen. De alchemist
In Andalusië trekt Santiago met zijn kudde schapen door de velden omdat hij wil zwerven en reizen. Twee dromen openbaren hem dat hij een schat zal vinden bij de pyramiden. Hij gaat raad vragen aan een zigeunerin, maar zij kan zijn droom niet verklaren. Een koning, vermomd als oude man, vertelt hem echter dat hij zijn legende moet leven, zijn schapen moet verkopen en zijn schat moet gaan zoeken. Santiago neemt de boot naar Afrika. Een man die beweert dat hij Santiago de weg zal wijzen, steelt al zijn geld. Noodgedwongen gaat hij bij een kristalverkoper werken. De zaak loopt goed en al gauw heeft hij genoeg geld verdiend om schapen te kopen en weer herder te worden, maar door zijn herinnering aan de koning besluit hij verder te trekken naar Egypte. Met een karavaan trekt hij door de woestijn. In de oase Al-Fayoum houdt de karavaan halt. Daar ontmoet Santiago Fatima, de vrouw met wie hij zijn leven wil delen. Hij ontmoet er ook een oude alchemist. Fatima en de alchemist overtuigen Santiago ervan dat hij toch verder moet trekken. Fatima belooft dat ze op hem zal wachten. De alchemist vergezelt hem op zijn tocht. Enkel het laatste stuk moet Santiago alleen doen. Bij de pyramiden wordt hij overvallen en afgeranseld. Uiteindelijk bekent hij dat hij op zoek is naar een schat. De overvallers vinden dit zo lachwekkend dat ze hem laten leven. Een van hen vertelt hem dat hij een droom had gehad die zei dat hij in Spanje een schat moest gaan zoeken. Santiago beseft dat hij zijn schat gevonden heeft. De schat was niet belangrijk, maar wel de weg ernaartoe. Bij zijn terugkomst in Spanje ligt er een schat op de plaats waar hij vertrokken is. Hij begraaft deze schat weer en gaat terug naar Fatima. Harry Potter en de Steen der Wijzen
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar. Da Vinci Code
De curator van het Louvre Museum in Parijs wordt vermoord, temidden van mysterieuze aanwijzingen, codes en geheimschriften. Robert Langdon, symboloog aan de Universiteit van Harvard, wordt opgeroepen om te helpen bij het oplossen van deze mysterieuze moord. Zijn onderzoek brengt hem en een Frans cryptoloog, Sophie Neveu, bij elkaar. Samen gaan Langdon en Neveu op een avontuur vol actie, met gevaren om elke hoek, om te ontdekken dat de dode curator voorheen bij een geheim genootschap was betrokken dat de Priorij van Sion werd genoemd. Onder de historische leden van het genootschap waren onder meer de beroemde artiest Leonardo da Vinci -- vandaar de naam van de roman van Dan Brown en de film van Ron Howard. Het moordonderzoek ontwikkelt zich uiteindelijk tot een speurtocht door Langdon en Neveu om een oude samenzwering over een zeer bekend religieus artefact te ontmaskeren -- de Heilige Graal van Jezus Christus. Het blijkt dat de priorij van Sion al eeuwen bezig is geweest met het beschermen van de "waarheid" over Jezus Christus en de Rooms-Katholieke Kerk. De speurtocht heeft als doel om de "waarheid" te onthullen die sinds de tijd van Christus voor het grote publiek verborgen is gehouden. Verhaallijn Ik koos doelbewust voor de ‘Da Vinci Code’ , aangezien ik de bestseller van Dan Brown al eens had gelezen. En nee, ik ben geen persoon die even de film zal gaan kijken puur uit gemakzucht, een snugger iemand die het boek heeft gelezen en de film heeft gezien zal duidelijk merken dat er kleine details, oké het zijn misschien maar details, ontbreken. Ik geef het boek een negen op tien uiteraard. Het leest als een sneltrein en wanneer je aan een bladzijde begint kan je niet meer stoppen met lezen, de auteur neemt je mee blad per blad, hij verduidelijkt alles wanneer hij denkt dat de lezer het niet zou kunnen begrijpen. De personages duiken in een queeste, de zoektocht naar een ver verleden van een persoon en misschien ook wel een dierbare. Spanningen onderbouwt men zeer goed, zodat de lezer niet kan stoppen met lezen. Het is een absolute ‘must’ en ik hoop hierbij dan ook dat iedereen die er aan denkt het te lezen het absoluut zal gaan lezen. De tijdsprongen maken het af en toe helemaal niet makkelijk voor de modale lezer, en vandaar geef ik een negen op tien. Hoofdpersonage We spreken hier niet echt van één hoofdpersonage, maar naar mijn eigen toegeven van twee nl. de Langdon en Neuveu die bijzonder goed met elkaar kunnen opschieten, zo vormen samen een echt team, en dat is wel iets wat ik ten zeerste respecteer, dat je elkaar kaan vertrouwen door barre en mooie momenten. Het verhaal op zich is heel goed uitgewerkt, eens je begint wil je blijven doorlezen, en de personages, hoe raar het ook mag klinken, begeleiden je doorheen het verhaal. Ik respecteer hen want vertrouwen is de dag van vandaag nog iets wonderbaarlijks, de mensen liegen en bedriegen elkaar continu en dat maakt me ziek, leef in godsnaam in alle eerlijkheid en ben wie je bent!
Geef twee positieve punten en één negatief punt over het boek Eén eerste positief punt is dat Alfred zelf laat zien dat hij een egoïst en niet voorbereidt was. En dat is iets wat ik wel respecteer, eigen fouten durven toe te geven. Een mens moet eerlijk zijn en ook in een boek, eerlijkheid duurt het langst. Eén tweede positief punt is het feit dat er toch wel enkele personages aanbod kwamen. Men moet openstaan voor variatie en dat is iets wat de auteur wel gesnapt heeft, op het gebied van de personages dan toch ,in het totaal komen er toch een stuk of acht personages aanbod, elk met een eigen leven en karakter, hij beschrijft ze uitvoerig wat het makkelijk maakt om te volgen. Ook variatie tussen de personages is waarneembaar ze zijn allemaal anders, en dat is nu een punt wat het boek niet zo eentonig maakt, het speelt al af op dezelfde plaats en dankzij deze ingreep wordt dat standpunt even vergeten. Waar ik mij vooral aan stoorde toen ik het boek las was de langdradigheid van de foto’s. De auteur bleef er maar over mekkeren, dat je tien bladzijden iets verteld over de luchtfoto’s oké, maar geen honderd. In dit boek had ik zo’n Rico’s Vleugels gevoel, in dat boek zaagt men ook continu over de schelpencollecties. En hier zaagt men over de luchtfoto’s! Ik heb zo’n gevoel dat de uitgeverij van deze boeken nl. Lijsters enkele maar oog hebben voor langdradige boeken, wat ze trouwens oninteressant maken, ze willen de jeugd van tegenwoordig gewoon wat laten lezen, zonder enig doel, of jawel ze hebben wel een doel nl. de jeugd laten lezen. Maar dat doe je niet op deze manier daar bestaan andere manieren voor, ik lees liever tien boeken van ene beknopte versie dat één met een hele lange versie. Lange versies zijn eentonig en dat moet men vermijden in de toekomst.

REACTIES

J.

J.

dit lijkt me echt een geweldig boek

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans"