Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Negen open armen door Benny Lindelauf

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Negen open armen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 744 woorden
  • 5 mei 2015
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
92 keer beoordeeld

Boekcover Negen open armen
Shadow
Negen open armen door Benny Lindelauf
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:
De zusjes Fing, Muulke en Jes verhuizen met hun vader, oma en vier broers steeds opnieuw wegens hun vader die maar moeilijk aan werk komt. Deze keer komen ze met zijn allen in een oud verwaarloosd huis terecht waar hun vader gaat proberen sigaren te verkopen.

In dat huis gebeuren rare dingen, op een dag vinden ze een bed die lijkt op een grafsteen. Plots loopt de kelder onder en wordt het bed daar weggehaald. Later vinden ze het bed terug in een schuurtje, wat verdacht is omdat oma Mei zei dat ze het had verbrand met alle anderen spullen. Een hele tijd later vindt Jes op het kerkhof een raampje in de heg. De heg blijkt te bestaan uit twee heggen en daartussen woont hoempa Hatsi, een zwerver die ze kennen van hun vroegere huis. Hij is gek in zijn hoofd en steelt levensmiddelen.

Later verteld oma Mei over Nienevee en Sjar.

Nienevee hoorde bij een kleine karavaan bestaande uit 5 mensen. Sjar kreeg de opdracht om de honden te vergiftigen. Nadat hij de worst gooide viel er iemand op hem. Het was Nienevee. Nienevee pakte de worst op en gaf die aan Sjar’s hond. Dan verdwijnt de karavaan opeens voor 5 jaar en later kwam Nienevee terug met een worst met tegengif en vroeg ze een stoel als dank. Later trouwden ze. Maar op een dag verwonde Sjar zich en stierf aan bloedvergiftiging terwijl Nienevee zwanger bleek te zijn. Hij

Vader kreeg een grootte bestelling sigaren voor Sint-Rosa, alleen lukt het nog niet zo goed met sigaren maken. Toen ontdekte ze dat Hoempa Hatsi dat heel goed kon. Ze hebben de sigaren verkocht, en van dat geld konden ze naar het graf van hun moeder gaan.

Thema:
Ik denk dat het thema Mysterie is. Want ze willen graag meer weten over het huis en hoe het zit met Hoempa Hatsi en het bed dat ze vinden in het Schuurtje. Ook roept het boek veel vragen op zoals ‘wat doet oma Mie midden in de nacht op het kerkhof?’

 

Hoofdpersonen:

Fing:
Zij is de oudste zus, zij moet erg veel voor haar zusjes zorgen en op hun passen, en moet ook nog eens veel klusjes voor haar oma doen omdat haar zusjes het niet kunnen (Jes) of zouden verknallen (Muulke). Ze is wel heel rustig en erg verantwoordelijk.

Muulke:
Zij is de middelste zus. Zij verzint altijd spannende en mysterieuze verhalen over de huizen en de mensen die in de buurt wonen. Een keer heeft ze een jongen achtervolgt omdat hij haar op zij  rug had en zij dacht dat hij een weerwolf was. Door haar worden zelf de kleinste dingen ( Zoals rughaar ) eng gemaakt

Jes: 
Zij is de jongste in het gezin, en hoeft/kan thuis bijna niets te doen omdat ze een losse ruggenwervel heeft die door haar zussen een zwervel genoemd wordt (zwerver + wervel). Als ze teveel doet, schiet de ruggenwervel scheef, en kan ze helemaal niets meer doen. Muulke is vaak jaloers op haar omdat zij ook zo weinig wil doen.

Nienevee:
Zij hoorde bij een kleine karavaan van 5 mensen. De mensen mochten karavaners niet zo, dus probeerden ze de karavaners weg te jagen. Daardoor leert ze Sjar kennen die hun honden probeerde te vergiftigen.

Sjar:
Hij is de zoon van een meubelmaker. Hij is heel klein, en helemaal niet sterk. Daardoor denkt zijn vader dat hij niets kan. En hij wil het tegendeel bewijzen door de honden van de karavaan waarbij Nienevee zit te vergiftigen waarbij hij Nienevee ontmoet.

 

Ik vind het boek:

  • Spannend
    • Op bladzijde 33 wordt er ach gezegd vanonder de grond, waarvan je meteen denkt aan geesten. Waarover je waarschijnlijk al veel enge verhalen gehoord hebt en waarvan je weet dat het meestal niks goeds betekent.

 

  • Moeilijk te begrijpen
    • Er komen veel ouderwetse woorden in voor zoals Sjlamm en Watsj op blz. 21 waarbij je elke keer weer naar blz. 209-210 moest gaan waar de betekenissen van al die woorden staan. Het duurt lang voordat je het vindt en als je de betekenis weet moet je weer terugbladeren. Dat is erg irritant omdat erg wel 43 van die woorden zijn die erg vaak voorkomen.

 

  • Langzaam gaand
    • Het boek begint pas echt op blz. 20 wanneer ze een grafsteen ontdekken waarvanb later blijkt dat het een bed is. en dan duurt het nog erg lang voordat ze het hele mysterie weten te ontrafelen over het huis en Nienevee.  

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Negen open armen door Benny Lindelauf"