Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Negen open armen door Benny Lindelauf

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Negen open armen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas aso | 1747 woorden
  • 10 november 2011
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6
80 keer beoordeeld

Boekcover Negen open armen
Shadow
Negen open armen door Benny Lindelauf
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekinformatie
Titel: Negen Open Armen
Auteur: Benny Lindelauf
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2004
Leeftijd: +12 jaar
Thema’s: Familiegeschiedenis
Pagina’s: 250
Prijs: Winnaar Gouden Zoen 2005


Motivatie

- Ik heb voor het boek gekozen omdat er een leuke korte inhoud op het gekregen blad stond. Daarna heb ik de flaptekst gelezen en die leek wel avontuurlijk.

- Ik wist nog helemaal niets over het boek van andere mensen die het wel al eens zouden gelezen hebben.

- Ik vond dat de titel me eigenlijk niet zo veel zei, maar de korte inhoud en het onderwerp sprak me wel aan.


- Niemand heeft het boek me aangeraden.

- Door de korte inhoud verwacht ik wel dat het een avontuurlijk en een beetje mysterieus gaat zijn.


Inhoud
Het verhaal speelt zich af in 1937, de dag na Sint-Rosa.

Tijd: Het eerste deel heeft tijdsprongen, het tweede deel van het boek is een terugblik en het derde deel heeft ook tijdsprongen.

De zusjes Fing, Muulke en Jes verhuizen met hun vader, oma en vier broers steeds opnieuw. Deze keer komen ze met zijn allen in een oud , verwaarloosd huis terecht, dat helemaal buiten de stad ligt aan het eind van een lange en slingerende weg genaamd Sjlammbams Sahara. Zij noemen het huis ‘Negen Open Armen’. Omdat het negen open armen lang is. Het staat vlak bij een kerkhof. Hun vader wil geld verdienen door sigaren te gaan maken en verkopen. Maar eerst wil de vergunning niet komen en dan mislukken bijna alle sigaren. De zusjes speuren het hele huis door en vinden in de kelder een hoofdeind van een bed dat lijkt op een grafsteen. Maar toen ging het heel hard regenen en werd alles nat, de hele kelder was volgelopen, dus hebben ze het bed opgeruimd. Muulke had ontdekt dat het bed in een schuur was neergezet. Ze ging met Fing kijken naar wat er op het bed stond. Het was een pad en naast het pad stond een klein stoeltje. Ineens hoorde ze Jes gillen. Ze zei dat ze een dooie had gezien in de heg. Muulke ging kijken en ontdekte dat er een klein huisje inzat. In dat huisje woonde Hoempa Hatsi. Ze vroegen waarom Hoempa Hatsi hier zat, maar hij zei niets. Hij bleef alleen maar met zijn schaartje doorknippen. Ze kwamen er achter dat hij met zijn schaartje praatte. 1x knippen was ‘ja’ en 2x knippen was ‘nee’. Oma Mei vertelde al dat ze dacht dat Hoempa Hatsi hier was. Toen vertelde ze het verhaal van Nienevee Van Boete De Moere en Sjar.

Er kwam een kleine karavaan naar Sjlammbams Sahara dat bestond uit vijf mensen. Sjar die net twaalf was geworden kreeg de opdracht om een vergiftigd stuk worst aan de honden te voeren. Toen Sjar op weg ging naar de karavaners kwam Sjtom Bees achter hem aan. Dat was zijn hond. Net nadat hij de worst gooide viel er iemand boven op hem. Het waren Nienevee en per oggluk. De honden namen niets van vreemden aan. Nienevee pakte de worst en gaf die aan Sjar’s hond. Dat hete burgerwelkom. Nienevee had dan ook schijt aan de burgers en schijt aan de hele wereld. Altijd probeerden de burgers om de karavaners weg te jagen. Nienevee kon de hond beter maken maar dan moest Sjar een stoel voor haar maken. Op een dag verdwenen de karavaners, maar na vijf jaar kwam Nienevee weer Sjar’s werkplaats binnen. Ze vertelde dat per oggluk dood was. Daarna ontmoetten Nienevee en Sjar elke dag in het maïsveld. Sjar had allemaal meubels gemaakt voor haar. Nienevee en Sjar besluiten samen weg te gaan uit de stad. Alleen de avond dat Sjar en Nienevee hadden afgesproken om te gaan wordt Sjar opgesloten zodat hij niet weg kon. Van Wessum vond Nienevee verlaten op het maïsveld en een jaar later trouwden ze. Nienevee liet een huis bouwen waar vroeger nooit karavaners mochten komen. Boven de deur van het huis hing ze een bord met daarop ‘burgerwelkom’. Daar heeft ze gewoond met Van Wessum. Sjar maakte voor hen meubels. Onder andere een zekerbed met daarop twee jaartallen. Het ene jaartal was dat hij Nienevee ontmoette en het andere jaartal was toen ze met Van Wessum was getrouwd.

Nadat Sjar de meubels had gemaakt vertrok hij uit de stad. Nienevee kreeg een kind en veel later werd Hoempa Hatsi naar een weeshuis gebracht, omdat hij de zoon van Sjar was en niet van Van Wessum. Maar na de dood van Van Wessum kwam Sjar terug naar Nienevee. Ze gingen samenwonen in het huis. Maar op een dag verwonde Sjar zich aan een guts en overleed twee dagen later aan een bloedvergiftiging, hij heeft nooit wat geweten van zijn zoon Hoempa Hatsi.

Vader kreeg een grote bestelling sigaren, alleen lukt het nog niet zo goed met sigaren maken. Toen ontdekte ze dat Hoempa Hatsi dat heel goed kon. Ze hebben de sigaren verkocht, en van het geld dat de Pap verdiende konden ze naar het graf van hun moeder gaan. Maar vooral waren ze van plan nooit meer te verhuizen omdat ze alles hadden wat ze wouden en naar verlangden.



Personages
Hoofdpersonages:
Fing: Zij is elf jaar en is daarmee de oudste zus, zij moet veel veel voor haar zusjes zorgen, en moet veel voor haar oma doen. Ze is heel rustig. Ze moet vaak op haar zusjes passen, en ze mee naar school nemen. Muulke: Zij is tien jaar en de ‘middelste’ zus. Zij verzint altijd spannende en mysterieuze verhalen over de huizen. Daardoor vinden ze het ook heel eng in het nieuwe huis. Jes: Zij is negen jaar en de jongste in het gezin. Ze hoeft thuis bijna niets te doen omdat ze een losse ruggenwervel heeft. Als ze heel veel doet, schiet de ruggenwervel scheef, en kan ze helemaal niets meer. Nienevee: Zij hoorde bij een karavaan van vijf mensen. De burgers mochten karavaners niet zo, dus probeerden ze de karavaners weg te jagen. Daardoor leert ze Sjar kennen. Sjar: Hij is de zoon van een meubelmaker. Hij is heel klein, en helemaal niet sterk. Zijn vader vindt dat hij niets kan.

Bijpersonages:
Hoempa Hatsi: Hij kan niet praten en communiceert met een schaartje. Hij woont in de haag vlak naast ‘Negen Open Armen’. Oma Mei: Zij is streng, maar ook rechtvaardig tegenover haar kleinkinderen. Ze is nooit enthousiast na een verhuizing en ze is blij dat de Mam niet meer leeft omdat ze zich zou schamen voor de opvoeding van haar kleinkinderen. Sjeer, Krit, Pie en Eet: Ze zijn alle vier ongeveer hetzelfde. In het boek wordt er niet veel over hen vertelt. Maar ik kan er wel uit afleiden dat ze van alles het beste willen maken, de Pap en oma Mei niet tegenspreken maar helpen en dat ze sterk zijn door alle dagen te werken in het huis. De Pap: Hij heeft het zeer moeilijk sinds de dood van zijn vrouw. Toch gaat hij verder met zijn sigaren maken. Hij verliest snel de moed als iets niet lukt of tegenwerkt. Uiteindelijk blijft hij positief denken. Ook bij de verhuis waar iedereen zegt dat het huis ‘niet klopt’ doordat de voordeur achteraan staat, blijft hij de anderen opvrolijken en wil hij het beste voor zijn gezin.


Zelfevaluatie personages:
- Het leukste personage vind ik ‘Muulke’ omdat ze heel amusement en ‘happy’ overkomt. Ze heeft ook steeds spannende verhalen te vertellen over spoken en doden die weer tot leven komen. Ze verveelt zich ook nooit en gaat bij elke verhuis op zoek naar een mysterieus en griezelig verhaal.

- Het personage waar ik me het meeste kan in inleven, vind ik ‘Fing’ omdat ze op haar twee jongere zusjes moet passen. Soms moet ik mijn jongere broer ook wel goed in het oog houden. Net als zij blijf ik ook liever in mijn bed liggen, maar voor de veiligheid van mijn broer ga ik ook wel mee als er iets is, omdat er anders iets zou kunnen gebeuren en dan is er niemand om te helpen.


Besluit:
- Het verhaal ging eigenlijk wel een beetje anders dan ik verwacht had. Er zaten wel een aantal dingen tussen waarmee het overeen kwam, maar bijvoorbeeld de bijkomende personages Hoempa Hatsi en Sjar had ik helemaal niet verwacht. Het avontuur was ook een beetje anders, maar wel even leuk. Algemeen vond ik het boek verrassend om te lezen.

- Ik vond het een aangenaam boek. Er zat afwisseling van tijd in en dat was ook wel eens leuk en ‘anders’.


- Ik zou het boek wel aanraden aan iemand anders, omdat er zoveel verschillende genres inzitten. Er is een stuk familieverhaal, detectiveverhaal en ook een stuk geschiedenis. Het is zo avontuurlijk en spannend op bepaalde momenten dat het voelt alsof ik er echt bij was. Je kan ook je fantasie de vrije loop laten gaan en er je eigen ‘wereldje’ van maken.


Controle:
- Bij de meeste boekbesprekingen komt alles overeen. Bij de ene wordt er wel eens te veel gezegd over de personages en bij de andere dan weer helemaal niets. Ook de lay-out verschilt van verslag tot verslag. Bij de ene wordt er veel met kleur gewerkt als achtergrond en met foto’s. bij de andere is het dan weer sober, maar het verhaal en de inhoud van de tekst klopt wel beter.

- Ik denk dat ik meer zaken van elkaar zou onderscheiden. Bijvoorbeeld dat de personages niet bij de auteur komt te staan. Ook voor prentjes zou ik ze niet allemaal voor- of achteraan zetten, maar naast het tekstblok dat erbij hoort.



Creatieve verwerking:

Gedichtje:

Buiten de stad staat een groot huis, de familie ‘Boon’ trekt er in, het wordt hun nieuwe thuis.

Ze geven het de naam ‘Negen Open Armen’, waar ze met een chauffage op de koude winterdagen zich in kunnen verwarmen.

Aan tafel werkt de Pap aan zijn nieuwe sigaren, terwijl oma Mei spreekt over haar spannende krokodillenverhalen.

Buiten werken Sjeer, Krit, Pie en Eet, ze werken zich alle vier in’t zweet.

En binnen zitten Jes, Muulke en Fing, zich bezig te houden met één of ander ding.

Maar ’s avonds in het koude spijkerbed, staat Muulke op en ze vertrekt.

Namelijk naar de kelder ondergronds, waar een grafsteen licht, volgens ons.

We gaan op avontuur, en kijken in de geschiedenis, uur na uur.


Maar was het een droom of was het allemaal echt? Stopt het verhuizen en hoe loopt het af? Lees het boek, vond je het slecht, of juist goed, vertel hoe je het vond maar achteraf.

REACTIES

N.

N.

dit boek was de max het was super maar een beetje ingewikkeld vond ik x

12 jaar geleden

G.

G.

ik vond het te langdradig

9 jaar geleden

A.

A.

Thanks voor samenvating

9 jaar geleden

M.

M.

mij teveel informatie maar dat gedicht is wel leuk!

8 jaar geleden

L.

L.

super

8 jaar geleden

A.

A.

slecht

7 jaar geleden

G.

G.

trgsgr

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Negen open armen door Benny Lindelauf"