Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!


MZZL MEIDEN
Zakelijke gegevens:
Het boek is geschreven door Marion van de Coolwijk.
Uitgeverij de fontein, 2007 elfde druk.
Het boek heeft 11 hoofdstukken en 206 bladzijden.
Marion van de Coolwijk heeft tientallen kinderboeken geschreven. MZZLmeiden is het eerste deel van een nieuwe serie voor meiden vanaf twaalf jaar. Ze vind het heel erg leuk om te doen en ze heeft van MZZLMEIDEN een hele serie gemaakt. Het is razen populair bij de meiden en ze is stiekem wel trots op haarzelf.
Titelverklaring:


Het boek heet MZZLmeiden omdat de meiden in het verhaal echte mazzel krijgen!
Marion van de Coolwijk vond dat haar ouders van haar en haar zus echte MZZLmeiden hadden gemaakt.
Beschrijving hoofdpersonen:
Er zijn drie hoofdpersonen: Joan, Hanna en Tanja.
Joan is een verwende meid. Ze is enig kind met een super groot huis en veel spullen. Ze heeft lang blond haar en alle jongens vallen voor haar, ze krijgt alles wat ze wilt. Haar ouders zijn vaak niet thuis en dat vind ze wel erg jammer. Het huis is heel strak en kaal, Joan zelf heeft een hele warme kamer. Daar heeft ze zelf voor gekozen, dat wou ze het liefst.
Hanna heeft wat minder geld. Ze heeft een halfzusje, twee halfbroertjes en is al gauw blij met een simpel T-shirtje. Ze haalt goede cijfers op school en maakt mensen graag blij. Door haar goede cijfers op school wordt ze soms ook wel eens nerd genoemd. Ze is jaloers op haar halfzus omdat die zo knap, slank en mooi is. Ze vind het alleen jammer dat ze rookt.
Tanja woont in een tehuis met veel andere kinderen die ook nog geadopteerd kunnen worden. Tanja ziet tegen alles op en veel is slecht in haar ogen. Ze houd zichzelf hoog en huilen is voor watjes. Maar als ze moet huilen, gaat dat heel stiekem. Ze komt er gauw achter dat er veel voor haar geheim wordt gehouden en uiteindelijk vertelt de eigenaar van het weeshuis haar alles.


Het thema van het boek:
Mzzlmeiden is een echt meidenboek met spanning, liefde en meidenzaken.
Er komen veel emoties naar boven en ze komen achter de harde waarheid. Aan de ene kant is het leuk en aan de andere kant is het hard. Ze zijn toch blij dat ze de waarheid te weten komen.

Samenvatting:
Joan, Hanna en Tanja zijn een drieling die allemaal een heel ander karakter hebben. Dit komt vooral omdat ze niet opgevoed zijn door hun echte ouders en niet bij elkaar wonen. Hanna en Joan zijn geadopteerd en Tanja is in het tehuis gebleven. De moeder van de meiden was zwanger toen ze haar man achterliet om hem door te laten gaan met zijn carrière. Later is ze omgekomen en zijn de drie zusjes naar het tehuis gebracht. Joan en Hanna werden al gauw geadopteerd door familie Van den Meulendijck en door familie Verduin. Ze hebben alle drie een medaillon meegekregen met een foto van hun moeder erin. Vlak voor hun 16e verjaardag krijgen ze alle drie een brief van de notaris toegestuurd. Ze worden gevraagd om op 7 mei naar de notaris toe te komen maar ze weten alle drie niet dat ze zusjes hebben. En ze weten ook alle drie niet waarom ze moeten komen. Op 7 mei zitten ze allemaal in de wachtkamer bij de notaris. Ze vinden elkaar maar lomp, tuttig en slobberig. Maar als ze eenmaal aan het praten zijn en er achter komen dat ze alle drie om 11.00 uur een afspraak hebben wordt alles toch opeens raar…
Als ze allemaal in het kantoortje zitten van de notaris krijgen ze eerst uitleg over hun moeder, Christa Couperus. Ze zeggen dan tegelijk dat is mijn echte moeder! Dan wordt er uitgelegd dat ze drieling zijn. Tanja vindt het onzin en wil weer naar huis om haar 16e verjaardag te vieren. Maar dan leest de notaris de brief voor die hun moeder vlak voor haar dood had geschreven en waar in stond dat hun vader John T. een Engelse muzikant is die niks van hun bestaan afweet. Ze krijgen ook een ketting met een papegaai. Ze weten ook niet waarom er een papegaai aanhangt. De zussen willen eerst niks van elkaar weten en ook niet van hun vader die nog kan leven. Maar uiteindelijk zijn ze zo nieuwsgierig dat ze toch een keertje met elkaar afspreken. Ze gaan verder zoeken bij Joan thuis over hun biologische vader. Ze krijgen niet veel informatie. Ze zoeken meer informatie en alles wat ze te weten krijgen komt uit op de zanger John Tana. Joan ligt in haar bed en denkt aan John Tana. De volgende dag dat ze afspreken vertelt Joan dat haar namen in John Tana’s naam passen. John van Joan en Hanna en Tana van Tanja. Ze gaan verder zoeken op internet en komen er gauw achter wat misschien de betekenis van die papegaaien ketting kan betekenen want John Tana heeft ook een papegaaien tatoeage op zijn arm. Ook de bijnaam van John Tana is parrot en parrot betekent papegaai. Het is allemaal heel vreemd en de drie meiden besluiten naar het optreden te gaan dat binnenkort in Nederland komt. Joan zorgt voor de kaartjes en ze gaan al twee uur van te voren naar Ahoy want ze willen vooraan staan. Dan komen ze op het idee om het podium op te klimmen en dan het medaillon te laten zien aan Parrot. Onder het concert durven ze alle drie niet het podium op maar Tanja heeft er op een gegeven moment genoeg van en ze wil gewoon weten wie haar vader is! Ze klimt het podium op als de bewaking net niet kijkt. Ze zegt: ‘Are you my Daddy?’ en laat haar foto zien van haar moeder. Parrot schrikt en zegt: ‘Stay after the concert’. Ze blijven twee uur wachten na het concert maar er komt maar niemand als ze net weg willen gaan komt er iemand van de bewaking die ze mee neemt naar de kleedkamer van Parrot.
Parrot zat al te wachten. Toen de meiden binnen waren zagen ze John Tana wel op een hele andere manier. Veel liever en veel zachter. Parrot begon gelijk over Christa, waar ze was en waar ze woonde. Hanna legde uit dat Christa was omgekomen en zij naar een tehuis gebracht waren, dat Hanna en Joan geadopteerd waren en dat alleen Tanja nog in het tehuis woonde. Het was allemaal heel raar dat alles klopte. Parrot de beroemde zanger van The Jeans was HUN vader!
Ze lieten alles zien, de kettinkjes, de medaillons en de brief van Christa. Parrot vond het allemaal heel erg en begon er zelf om te huilen.
Hij was er zeker blij mee dat ze er mee waren gekomen. Hij ging zeker nog een keer met ze afspreken. Het vervolg op dit verhaal is in het boek: Mzzlmeiden en de paparazzi.
Eigen mening:
Ik vind het een heel leuk en spannend boek. Het gaat ook over meidendingen en als je zelf een meisje bent is het een leuk boek om te lezen. Het is ook een heel emotioneel boek. Joan was verliefd op Parrot toen ze nog niet wist dat hij haar vader was. Dat is eigenlijk best raar. Dus ik vond het een heel leuk boek!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Hoi, wel een goed boekverslag, alleen de samenvatting is denk ik , voor mensen die het boek niet gelezen hebben, een beetje onduidelijk (maybe een beetje lang?) Voor de rest top hoor :)

9 jaar geleden

L.

L.

MZZLmeiden is echt een super leuk boek!!!

7 jaar geleden

I.

I.

leuk boek, het was leuk om te lezen. alleen de samenvatting is een beetje erg lang ;)

6 jaar geleden