Boekgegevens:
Schrijver: Marion van de Coolwijk
Titel: Mzzl Meiden
Aantal bladzijden: 206
Uitgever: De fontein
Boekenkast: Openbare Bibliotheek in Hippolytushoef
Motivatie: Ik heb dit boek gekozen want toen ik het uit de kast pakte vond ik het een best mooie voorkant hebben en aan leuke naam. Toen ging ik de achterkant lezen en het leek mij wel een goed verhaal.
Samenvatting:
Er waren drie hele verschillende meiden die alle drie heel anders zijn opgegroeid. De ene, Joan is geadopteerd door hele rijke ouders. De ander Hanna, is geadopteerd door een warm en gezellig gezin, een vader, een moeder, 2 broers en een zus. De laatste, Tanja is nooit geadopteerd ze was al die tijd in het tehuis blijven wonen. Een paar dagen voordat ze 16 worden krijgen Tanja, Hanna en Joan een aangetekende brief thuis. De brief blijkt van de notaris te zijn. In die brief staat dat ze op 7 mei naar de notaris moeten komen.
Die dag zaten de drie meiden te wachten in de wachtruimte. De meisjes vroegen aan elkaar hoe laat ze een afspraak hadden, toevallig hadden ze alle drie een afspraak op hetzelfde moment. Ze snapten er niets van. Ze hadden bedacht dat ze dan om de beurt naar binnen zouden gaan. Dan komt de secretaresse de wachtruimte in om de meiden te halen. De secretaresse roept alle drie de meiden naar binnen. Dat vinden ze maar een beetje raar, maar toch gaan ze alle drie naar binnen.
De notaris begint een heel verhaal te vertellen waar de meiden nog helemaal niets van snappen. Dan zegt die notaris opeens dat ze de dezelfde moeder hebben en dat ze zussen zijn. Ze zijn niet zomaar zussen ze zijn ook op dezelfde datum op dezelfde plek geboren, ze zijn een drieling. Het meisje met het lange blonde haar, Joan, begint heel hard te lachen. Ze zag echt niet dat zij familie was van een van die meiden, laat staan een drieling. Het andere meisje met zwarte haar,Tanja, begint te schreeuwen. Ze snapt er niets van en gelooft het voor geen cent. Hanna kan het niet zo goed verwerken als de anderen, ze moet bijna huilen en kijkt strak voor zich uit. Dan zegt de notaris dat hij ook nog een brief heeft van hun moeder en dat hij die brief mocht voorlezen aan hen als ze 16 waren geworden. Hij zal die brief langzaam voorlezen zodat ze hem goed kunnen begrijpen, en dat er geen misverstanden zouden komen. Terwijl de notaris de brief van hun moeder voorleest denken de meisjes diep na, stel je toch eens voor dat ze echt zussen zijn, dat was voor hen een hele rare gedachte. Ze hadden al zo lang zonder echte familie geleefd en dan komt er opeens een verhaaltje dat ze een drieling zijn. Ze snapten ook niet dat niemand hen had verteld dat er wel familie was. De ouders van Joan hadden haar nooit wat verteld, maar dat kon ook niet want die wisten het ook niet. De ouders van Hanna hadden ook nooit wat gezegd want die wisten het ook niet. En de verzorgster van het tehuis Anneke had ook nooit wat gezegd, omdat ze aan hun moeder had beloofd dat ze niets zou zeggen.
Nadat de notaris de brief van hun moeder helemaal had voorgelezen, krijgen ze van de notaris alledrie een envelop, die hun moeder vlak voor ze dood ging voor ze had achtergelaten. Daarin zat een ketting met een hangertje van een papagaai, want hun vader was altijd dol geweest op papagaaien, er stonden de letters CC en JT in gegraveerd. De letter CC stonden voor hun moeders naam, Christa Couperus. De letters JT stonden voor hun vaders naam, John T..
Ze wisten nu best veel van hun moeder maar van hun vader wisten ze nog niet zo veel, dus waren ze wel benieuwd naar wie hun vader was. Als ze naar buiten komen spreken ze af dat ze elkaar wel beter willen leren kennen en ze willen uitzoeken of hun vader nog leeft en wie hij eigenlijk is. Ze wisten van hun vader alleen dat hij een engelse muzikant was, een tatoeage had op zijn schouderblad van een papagaai en dat hij dol was op papagaaien en zoute haring.
Ze gaan met zijn drietjes naar een disco om hun 16e verjaardag nog te vieren. In de disco horen ze opeens een plaat van The Jeans. Joan vertelt dat ze een grote fan is van The Jeans. Als ze lekker staan te dansen komt er een jongen bij hun staan, Jim. Hij is ook fan van The Jeans en toen hij zag dat de meiden zo’n mooie ketting van een papagaai om hun nek hadden hangen, zei hij opeens dat de leadzager van The Jeans, Parrot heet en dat Parrot in het engels Papagaai betekent en dat Parrot in het echt John Tana heet. De meiden schrikken zich een hoedje en denken dat die Parrot hun vader wel eens zou kunnen zijn.
Als ze op de radio horen dat er kaartjes te winnen zijn voor het concert van The Jeans gaan de meiden helemaal uit hun dak. Ze moesten drie van die kaartjes te pakken zien te krijgen. Er waren ook VIP-trip kaartjes te winnen. Dan mocht je ook backstage met de bandleden praten. Het lukte de meiden niet Backstage kaartjes te krijgen, maar naar het concert gingen ze wel.
Die week logeren Hanna en Tanja bij Joan. Ze zoeken nog meer informatie over die Parrot. Ze komen van alles over hem te weten maar ze wisten niet zeker of het hun vader was. Hanna en Joan geloofden wel dat ze een kans hadden dat Parrot hun vader was. Tanja geloofde het niet zo, hoeveel kans had je nou dat een bekende engelse zanger je vader was? Ook komt de slimme Hanna op het idee dat hun namen alle drie in de naam van John Tana passen, dat kon geen toeval zijn.
Dan is het zover. Ze gaan naar het concert van The Jeans. De meiden staan helemaal vooraan bij het podium. Tanja bedacht dat ze het best het podium op kon klimmen om zo contact te zoeken met Parrot.
Als ze op het podium staat bij Parrot en ze haar moeders naam zegt kijkt Parrot haar een beetje raar aan, als de bewakers haar van het podium willen halen zegt hij tegen de bewaker dat hij met Tanja wil praten na het concert.
Na het concert komt de bewaker Tanja, Hanna en Joan halen. Als ze in de kleedkamer van Parrot zijn vertellen ze Parrot precies wat ze weten en hij kende inderdaad Christa Couperus. Parrot was heel verbaasd maar was ook heel blij, hij had nu drie dochters een drieling. Hij wilde nog wel een keer met zijn drie dochters afspreken en dat deden ze ook voor de volgende dag.
Verwerkingsopdrachten:
Titelverklaring:
Mzzl meiden betekent eigenlijk: meiden die geluk hebben. De drie meiden hebben ook veel geluk gehad in hun leven, ze zijn opgegroeid in een fijn gezin. En welk kind komt er op zijn 16e nu achter dat zijn vader een internationale beroemdheid is. Ze hebben ook mazzel dat ze ontdekken dat ze een drieling zijn. Als ze dan hun vader vinden hebben ze helemaal veel geluk gehad. Ik denk dat de schrijver het boek de naam Mzzlmeiden heeft gegeven omdat: De meiden elkaar mzzlmeiden noemen, omdat de meiden elkaar toen nog niet beschouwden als zussen ( want ze kende elkaar amper ) maar ze vonden elkaar ook niet echt vriendinnen dus bedachten ze de naam mzzlmeiden voor elkaar. Ik denk niet dat de schrijver met de titel een speciale bedoeling heeft.
Beoordeling:
Ik vond dit een heel erg leuk boek om te lezen omdat het echt een meiden boek is en het een heel erg goed verhaal is. Ik vond het op het beging wel een beetje raar omdat de schrijver over alle 3 de meiden een apart stuk geschreven heeft. Maar later in het boek werden hun levens bij elkaar gevoegd. Verder was het ook een mooi boek omdat de 3 meiden pas na hun 16 verjaardag hun vader weer hebben terug gevonden. Hoeveel kinderen komen er nu op hun 16e pas achter dat ze een drieling zijn? En wie vindt zijn vader pas na 16 jaar? Dat is gewoon een hele mooie gebeurtenis en daarom vind ik het ook z’n goed verhaal. Er zit ook wel wat spanning in het verhaal omdat ze er achter willen komen wie hun vader is, op sommige stukjes ik het boek is het dan ook best spannend. Ik denk dat het verhaal wel echt gebeurd kan zijn want dit zou ook in het leven van drie gewonen kinderen kunnen gebeuren.
Personages:
Hanna: is iemand die over alles nadenkt. Een slim meisje. Met goede cijfers. Ze wil vaak weten waar mensen het over hebben en als ze haar zin niet krijgt is ze snel teleurgesteld. Ze vindt het moeilijk om geheimen te bewaren. Verder is het een hele spontane meid die houd van gezelligheid en veel warmte van mensen.
Tanja: is iemand met veel gevoel en emoties. Ze heeft zwart haar. Haar meeste kleren zijn zwart en ze houd van de muziek soort Ramstein. Toch is ze een lieve meid. Ze heeft veel belangstelling mensen helemaal voor Anneke de verzorgster van het tehuis. Maar ze is wel heel eerlijk tegenover de mensen. Ze zegt precies wat ze denkt.
Joan: Een mooie meid want ze heeft zich in geschreven voor een modellen bureau. Ze heeft blond lang haar en rijke ouders. Ze is net als haar zussen eerlijk tegenover mensen maar soms kan ze heel eigenwijs zijn.
Parrot/John Tana: is een echt engelse popidool waar iedereen fan van is. Hij heeft een tatoeage op zijn schouderblad en houd heel veel van papagaaien.
Plaats & Tijd:
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Londen en Den Haag. Het wordt in het verhaal verteld. Het speelt in deze tijd want Ramstein is een band die er nu ook is. Er zijn ook allemaal moderne spullen en die waren er vroeger nog niet, zo kan ik zien dat het in deze tijd afspeelt. Het zou ook in een ander tijd kunnen spelen want 50 jaar geleden bestonden er ook mensen en zou het ook kunnen zijn gebeurt. Het kan niet heel vroeger zijn gebeurt want de moeder van de meiden is om gekomen bij een auto ongeluk en als er nog gene auto’s zijn kan dat niet.
Leeftijd:
Ik vind het boek voor kinderen vanaf 12 jaar. Omdat het niet een heel moeilijk boek is en het is geschreven voor tieners maar ik denk dat je het boek pas echt leuk vindt rond je 12e omdat het een jeugdboek is en geschreven voor jeugdkinderen.
Belangrijkste gebeurtenis:
Ik vind de belangrijkste gebeurtenis uit het boek dat Tanja, Hanna en Joan hun vader terug vinden. Omdat dat het eerste familie lid is dat ze na jaren weer zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Dit is dus helemaal het verslag niet van MZZL meiden en de papparazi! Dit is het verslag van het 1ste deel!

8 jaar geleden

K.

K.

er staat ' Het kan niet heel vroeger zijn gebeurt want de moeder van de meiden is om gekomen bij een auto ongeluk en als er nog gene auto’s zijn kan dat niet. 'maar moet gene niet geen zijn?? en lalalanoniem heeft gelijk het is van gewoon mzzl meiden!

7 jaar geleden