Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Zakelijke gegevens

Titel van het boek: Mzzlmeiden
naam van de auteur: Marion van de Coolwijk
naam van de uitgever: De fontein, Baarn

Eerste persoonlijke reactie

ik heb het boek mazzelmeiden gekozen omdat het boek me aansprak de voorkant zag er leuk uit en omdat ik zelf ook een meisje ben. Het was een bekend verhaal,en spannend wat je kon niet op een antwoord komen hoe het verhaal af zou lopen. Ik kon deze serie niet. Ik heb het boek van een vriendin van me zus geleend ik vind het echt een super gaaf boek en ik denk dat ik de andere delen ook gaan lezen!

De inhoud van het boek

1: In Mzzlmeiden zijn er drie hoofdpersonen: Tanja, Hanna en Joan.  De drie meiden blijken op hun 16de  verjaardag een drieling te zijn, ze wisten niks van elkaars bestaan af!
ze werden allemaal opgeroepen bij de notaris op hun 16de  verjaardag door het bezoekje aan de notaris veranderd hun leven. Hun moeder is overleden, en ze weten alle drie niet wie hun vader is. Die ze gaan leren kennen Het zijn alle drie totaal verschillende meiden.
Tanja:  woont in een weeshuis en heeft daardoor geleerd om sterk te zijn en dat je niks van andere mensen aan moet trekken. Tanja is een meisje dat altijd eerlijk en direct is, waardoor ze vaak brutaal overkomt. Ze voelt zich wel snel aangevallen dus als iemand iets zegt wat ze niet goed opneemt, schiet ze gelijk in de verdediging.
Hanna: Hanna woont bij de familie Verduin, een leuk gezellig maar toch arm gezin. De familie Verduin bestaat uit vader, moeder, haar zusje Kim en haar twee broers Thijs en Bram. Verder is ze heel slim en haalt ze altijd negens en tienen. Ze is een beetje verlegen maar toch heel lief.
Joan: Joan woont bij de hele rijke familie van den Meulendijck. Ze is enigs kind en heel verwend,zo gedraagt ze zich dan ook. Ze woont in een grote Villa met alles erop en eraan en ze krijgt alles wat haar hartje wil en zal moeten hebben. Nadeel is dat haar ouders bijna nooit thuis zijn. . Hun problemen zijn dat ze zussen zijn en wisten niks van elkaar  bestaan af. Het probleem is dat ze alle drie niet weten wie hun vader is, naar hem gaan ze zoeken met de paar aanwijzingen die hun overleden moeder in een brief heeft nagelaten.

2: ze lossen het probleem op door dat ze bij de notaris een brief met allemaal informatie over hun moeder en vader krijgen. En ze krijgen alle drie een gouden ketting met een papegaaibedeltje er aan. Eerst wisten ze niet waarvoor dat bedeltje was maar daar kwamen ze later achter. ze krijgen te horen dat hun vader nog leeft maar dat ze hem niet kennen. Ze gaan zelf op zoek naar hun “verloren” vader. Na veel onderzoek blijkt hun vader een beroemde Engelse muzikant te zijn en John Tana te heten. en hij houdt van papegaaien. Ze kopen een kaartje voor zijn optreden in Amsterdam en gaan naar het optreden. Na het optreden mogen ze even met hem praten en ze maken een andere afspraak. Zo hebben ze hun vader leren kennen en verandert hun helen leven.
3: de hoofdpersonen Joan Hanna Tanja maken de verandering door  dat ze opeens zussen er bij hebben en opeens een vader die zanger is bij the jeans
4: de andere belangrijkste personen in het verhaal zijn John tana
onder artiestennaam parot hun vader. En Crista couperus  dat is hun overleden moeder.
5: de relatie tussen de hoofdpersonen en de belangrijkste personen was er niet echt want hun moeder Crista couperus was al dat ze  nog jong waren overleden. En de vader John tana komt pas later in het verhaal voor dat ze hem gaan ontmoeten. Maar het lijkt een aardige vriendelijke man.
6:de gebeurtenissen spelen zich af in Amsterdam, Londen en Den Haag. Het word in het verhaal zelf vertelt
7: waneer de gebeurtenissen zich afspelen dat is in de tijd van nu omdat je dat merk aan de spelers hoe ze het verhaal spelen.
8: De samenvatting van het verhaal:
het verhaal gaat over drie meiden Johan Hanna en Tanja  die een drieling zijn en hun moeder is overleden.  alle drie zijn ze in een weeshuis  geplaatst.  Joan werd al snel geadopteerd, omdat ze een heel lief,klein meisje was. Een paar jaar later werd Hanna ook geadopteerd door een familie die al drie kinderen had. Tanja werd niet geadopteerd, ze deed vroeger alles om maar niet lief gevonden te worden, zoals huilen, boos kijken, stampen, gillen, spugen.
16 jaar later krijgen ze alle drie een brief van de notaris dat ze op 7mei (op hun verjaardag) naar de notaris moeten komen.
door een bezoekje aan de notaris gaat hun helen leven veranderen. ze wisten niks van elkaars bestaan af. Bij de notaris krijgen ze te horen dat ze een drieling zijn. De notaris leest de brief van hun moeder voor waar in staat wat er gebeurt is, hun moeder heeft een auto ongeluk gehad en had nog maar een paar dagen te leven,in die paar dagen heeft ze een adoptie geregeld. Ook krijgen de meisjes te horen dat hun onbekende vader een bekende Engelse muzikant is met een getatoeëerde papagaai op zijn schouder met de letters: JT, dat zijn  de initialen van hem. Als ze het kantoor uit stappen van de notaris zegt Joan  dat ze misschien met ze allen even naar een kroeg kunnen gaan om even te gaan praten over hoe dit zo verder moet.

Als ze bij de kroeg aan gekomen zijn zoeken ze een tafeltje waar ze kunnen zitten, als ze eenmaal zitten hoort Joan in de verte een nummer van “The Jeans” en ze schreeuwt hier ben ik echt zo’n grote fan van.
Wisten jullie dat de naam van de zanger papagaai betekende in het Nederlands? Ik hoop echt dat deze man onze vader kan zijn, daar droom ik al jaren van. Als Hanna op een reclame hoort op de radio dat je kaartjes kan winnen voor “The Jeans” belt zij meteen Joan op om dit te vertellen, Joan is door het dolle heen en probeert meteen om die kaartjes te gaan winnen.
Als Hanna haar mobiel drie kwartier later afgaat, en Joan hoort schreeuwen weet zij dat Joan de kaartjes gewonnen heeft. Als alle drie de meiden bij Joan logeren gaan ze opzoek naar wie hun vader kan zijn. Na een poosje zoeken komen ze er achter dat de zanger van de band ‘The Jeans’ John Tana heet, maar hij noemt zich altijd Parrot, Hanna wist dat Parrot het Engelse woord voor papagaai is. Dus toen snapte Joan, Hanna en Tanja het waarom het hangertje van hun ketting in de vorm was van een papagaai. Ze gingen dingen vergelijken die ze wisten over hun vader en over de zanger van “The Jeans”. Alle vergelijkingen kwamen overeen tussen die twee. Dan gaan ze met ze drieën naar het concert van “The Jeans”. Tanja besluit om op het podium te klimmen om zo in contact te komen met hun vader. Als ze op het podium staat rent ze naar Parrot toe en ze zegt haar moeders naam , Parrot kijkt verbaast maar hij zingt gewoon verder, dan komen er bewakers aan die Tanja weer terug zetten bij haar zussen. Na het concert worden ze door Parrot gehaald en die vraagt wat er nou precies allemaal aan de hand is, omstebeurt vertellen zij het verhaal. Parrot kijkt hun met grote ogen aan en zegt: “zo ik heb dus 3 dochters”. Dan staat Parrot’s manager bij de deur en zegt dat Parrot moet komen omdat hij een interview heeft. Parrot loopt naar de deur en zegt tegen zijn 3 dochters kom morgen naar het Amstelhotel want daar logeer ik, en dan loopt hij de deur uit.

Informatie over de auteur

Marion van de Coolwijk is geboren op 7mei 1959  in Amsterdam.
1: Marion van de Coolwijk schrijft meestal over de thema’s  van hoop en verdriet liefde en dood.

2:  op haar school dat ze vwo deed haalde ze altijd al hoge cijfers voor haar zelfgeschreven verhalen. In 1977 deed ze eindexamen daarna ging ze naar de Pedagogische Academie  om voor 'juf' te studeren. Als leerkracht op een Amsterdamse Montessorischool kon ze de kinderen stimuleren om te (gaan) lezen. Natuurlijk las ze veel voor uit boeken van andere auteurs, maar het leukste vond ze toch wel het vertellen van verhalen uit haar hoofd die ze dan ter plekke verzon. van iedere dag, begon Marion met een spannend verhaal en de klas luisterde ademloos. Natuurlijk ging de bel op het spannendste moment, en Marion beloofde de klas steeds dat ze de volgende dag verder zou vertellen. Alleen... de dag erna wist ze niet meer goed waar het verhaal over ging en begon ze gewoon met een nieuw verhaal.
De klas was al die onafgemaakte verhalen al snel beu, en kwam met een oplossing. Marion moest de verhalen maar eens opschrijven, voordat ze  ging vertellen. En zo ontstonden er vele zelfgemaakte boekjes die in de klas stukgelezen werden. Op aanraden van haar leerlingen, stuurde ze een van die verhalen op naar een aantal kinderboekenuitgeverijen.
En het was meteen raak! Uitgeverij Kluitman zou de boekjes van Marion uit gaan geven. In 1989 was het dan zover: haar eerste echte boek kwam uit, Het Praathoedje. `Schrijven voor kinderen is leuk,` vindt Marion. `Kinderen lezen heel aandachtig. Ze hebben een grote fantasie en kunnen zich goed inleven in een verhaal.` Boeken schrijven is voor Marion een groot avontuur. Dat je zomaar een wereld bedenkt, vol avontuur en met zelfbedachte personen, dat is iets wonderlijks.`
3: haar belangrijkste boeken tot nu toe zijn:
Ik ben niet bom! en Mzzlmeiden

Verwerkingsopdracht

Nr. 10 abc-tekst
A: aanwijzingen over hun vader.
B: bezoekje aan de notaris.
C: Crista couperus   hun overleden moeder.
D: Direct en eerlijk is Tanja altijd.
E: Engelse muzikant.
F: Familie waar door ze geadopteerd zijn van alle drie heel verschillend.
G: geadopteerd.
H: Hanna / hangertje van de ketting.
I: initialen JT getatoeëerd bij de zanger “the jeans”
J: Johan
K: Kantoor van de notaris
L: leren kennen wie hun vader is.
M: Mazzelmeiden
N: negens en tienen haalt Hanna altijd.
O: onverwachts op hun 16de verjaardag een drieling.
P: Parrot / papagaai.
Q:
R: rijke familie van den Meulendijck daar woont Joan.
S: Slim meisje is Hanna
T: Tanja / The jeans
U: Uitgaan naar het Concert van de The Jeans.
V: Verandert het leven van Johan, Hanna, Tanja.
W: weeshuis daar zijn ze alle drie vroeger eerst geplaatst.
X:
Y:
Z: zoeken naar hun vader met hulp van de aanwijzingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

haay iedereen,

ik moet een boekversla maken maar ik ben te laat met het maken. ik maak een boekverslag over mzzl meiden, ik ging op zoek naar een voorbeeld en toen vond ik deze! ik vind dit een heel goed boekverslag, maar er staan wel wat spelfouten in. maar dat is niet zo erg hoor... heel erg bedankt !

ps. het heeft mij geholpen om mijn cijfer hoog te houden.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast