Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

A1: Liever Chatten

A2:
Ellen de Wachter

A3:
9 november 2007
B1: Maarten gaat naar de eerste klas, maar hij stottert heel erg en wordt dus gepest. Hij hoeft op school daarom niets te zeggen, maar als een leraar het vergeet begint hij weer te stotteren. Twee jongens uit zijn klas beginnen hem weer te pesten. Maarten houd ervan om op het Internet te surfen, hij vinden chatbox en daar ontmoet hij een meisje genaamd Kelly (Maria). Ze spreken elkaar heel er veel. Hij had haar zijn email gegeven en hopte op een mail van haar en hij kreeg er ook ééntje met erin” Lieve schat, Ik zijn stapelgek op je. Ik niet kunnen wachten tot we samen gaan in de bosjes. Je eigen Kelly."
Maarten wil met haar afspreken, maar hij moest naar de directeur omdat hij iemand heeft geslagen. Hij kon de afspraak niet halen. Kelly kan het begrijpen en Maarten wil graag een andere keer weer afspreken. Ze ontmoeten elkaar en hebben het heel erg gezellig samen. Als Maarten thuis is verteld hij alles aan zijn moeder ook dat Maria doof is. Zijn moeder vond het maar niets en wou liever niet dat hij met haar omging. Maarten gaat speciaal voor Maria gebarentaal leren zodat hij met haar kan praten op haar eigen manier.


Maria wil heel graag dat Maarten op haar verjaardag komt. Als hij daar is met een cadeautje blijkt het anders te zijn dan dat hij had verwacht. Iedereen hier was doof behalve een vrouw. Hij praatte heel even met die vrouw, maar het was niet bemoedigend. Ze zei dat ze het al jaren probeerde om gebarentaal te leren maar dat het nooit helemaal is gelukt. Maria probeert hem erbij te betrekken, maar maarten wil het niet en hij loopt kwaad weg. Maria komt hem achterna. Hij schrijft op een papiertje dat ze moet ophoepelen terug naar haar stomme dovenclubje. Maria is hele boos en geeft het kettinkje terug. Maarten pakte Maria vast, zodat ze geen kant op kon en dan zou Maarten het uitleggen aan Maria. Ze schopte Maarten, want ze wilde weg naar huis toe. Toen ze zich uit de voeten kon maken bij Maarten rende ze de straat op. Op dat moment kwam er een scooter aan met twee berijders en reden Maria aan. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis.
Ze had een kleine hersenschudding. De ouders van Maria waren in het ziekenhuis toen Maarten naar Maria wilde gaan. De vader van Maria gebaarde dat hij naar binnen kon gaan. Maria wilde niet met Maarten “praten”, maar Maarten liet zich niet zomaar wegsturen en pakte zijn kladblok die hij had meegenomen en schreef op: 'Het spijt me ontzettend wat er gebeurd is. Wil je me vergeven?'. Toen ging Maarten op de grond zitten en smeekte of ze hem kon vergeven. Maria moest er om lachen en zo is alles toch weer goed gekomen. En Maarten zou naar stotterles gaan.
B2: Maarten is de hoofdpersoon van dit verhaal. Hij is een jongen van ongeveer 12 of 13 jaar. Hij stottert veel en wordt daar veel mee gepest. Daardoor is hij heel verlegen. Verder wordt snel boos als mensen hem niet willen laten uitpraten.
B3: Maria; is de (Chat)vriendin van Maarten. Ze is twaalf jaar, ze viert haar 13e verjaardag. Ook Maria heeft een probleem, ze is namelijk doof. Zij is de enige dat er geen probleem mee heeft dat Maarten stottert.
Moeder van Maarten; De moeder van Maarten werkt veel, ze wil Maarten graag helpen bij zijn probleem maar krijgt daardoor ook vaak ruzie met hem, omdat hij niet wil worden geholpen door haar.
Kees; Kees is een klasgenoot van Maarten. Maarten kan bij Kees al zijn problemen kwijt, want hij luistert bijna als enige wel naar hem en laat hem wel uitpraten.


Davey; Davey is een klasgenoot die Maarten pest, omdat hij stottert.
Mike; Mike is net als Davey een klasgenoot die Maarten pest.
Racing Weirdo; Racing weirdo en Maarten hebben elkaar ontmoet op het Internet. Op het begin vond Maarten hem heel erg vervelend, maar op het eind bleken ze sommigen dingen gemeen te hebben.

B4:
Het verhaal speelt zich af in Zoetermeer, thuis, school en op het Internet.

B5:
Het speelt zich af in deze tijd, dat kan je lezen aan dat ze mobiels, computers en Internet gebruiken.
B6: Het genre van het verhaal is Psychologisch.
C1: Ik vond het boek heel interessant, omdat je ook een beetje leest hoe het er met doven aan toe gaat. Het boek was niet ééntonig, het ging niet de hele tijd maar over het zelfde punt er was veel afwisseling in het boek te lezen. Verder bleef het boek ook leuk, het werd niet saai in het midden. Het bleef leuk om te lezen.

C2:
Ik heb het onderstaande stuk gekozen, omdat ik het een hele mooi stukje vind. Het gaat in dit stuk allemaal goed en Maarten doet hier ook iets heel grappigs. Hij gaat op zijn knieën voor Maria zodat zij hem vergeeft.

Bijlage:

De vorige nacht had Maarten niet alleen geracet maar ook op het Internet gebaren opgezocht waarmee hij Maria kon laten weten hoe verschrikkelijk het hem speet wat er was gebeurd. Hij maakte de uit zijn hoofd geleerde gebaren en zag de boze uitdrukking bij Maria verdwijnen. Omdat hij niet zeker wist of zijn gebaren helemaal goed gedaan had, trok hij zijn notitieblokje uit zijn achterzak en schreef zijn gevoelens ook nog een op. “Het spijt me ontzettend wat er gebeurd is. Wil je me vergeven?” Maria las het en knikte. Ze keek hem aan en Maarten aan haar gezicht dat ze hem van binnen nog iets kwalijk nam. Plotseling liet hij zich op zijn knieën vallen. Hij vouwde zijn handen in elkaar en hief ze smekend naar haar op. Met een overdreven wanhopig gezicht keek hij haar aan. Zijn hoofd en handen kwamen maar net oven het hoge ziekenhuis bed uit en Maarten wist dat het een komisch gezicht moest zijn. De reactie die hij verwachte, bleef dan ook niet uit. Maria kon een lachje niet onderdrukken. Maarten klom weer overeind, bracht zijn hand naar zijn broekzak en haalde het snoertje met het hartje eruit. Vragend hield hij het kettinkje omhoog. Als antwoord boog Maria haar hoofd iets naar voren, zodat Maarten het om haar hals kon doen. Tevreden keek Maarten zijn dove vriendin aan. Hij besefte hele goed dat hij haar vanaf dat moment niet zo vaak meer zou zien. Maar nu het hartje weer op Maria’s borst hing, wist hij dat hun vriendschap niet voorbij was. Maarten pakten het schrijfblokje. “Ik wilde in jouw wereld leven, maar dat was een vergissing. Ik hoor daar niet,” schreef hij zo eerlijk mogelijk. Maria las het langzaam. Daarna nam zij de pen over. “Jij hoort overal. Ook bij mij. En ook bij de horende. Jij moet denken over stotterles.” Maarten glimlachten even om het woord stotterles. Hij begreep dat ze de therapie bedoelde. “Ik heb er al over nagedacht,” schreef Maarten. “Als ik beter uit mijn had kunnen komen of in ieder geval wat meer zelfvertrouwen had gehad, dan had ik er niet zo stom en machteloos bij gestaan toen jij dat ongeluk kreeg. Dan had ik bij jou in de ambulance gezeten. Ik wil zoiets nooit meer meemaken. Ik ga die therapie doen en ik ga me er helemaal voor inzetten.” “Erg goed,”schreef Maria terug. Maarten voegden er nog iets aan toe. “Ik heb mijn moeder gevraagd of ze vandaag nog voor me wil bellen om een afspraak te maken.” En hij hoopte vurig dat hij in de toekomst zelf de telefoon zou durven pakken.
6-9 jaar:
• Een geheime hond.
• Koektrommelraadsel.
• V.I.E.S. Kous.
• Ze zijn raar…echt waar!

12+

• Een fout vriendje.
• Liever Chatten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.