Liever chatten door Ellen de Wachter

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1553 woorden
  • 31 juli 2007
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 39 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
112
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Liever chatten
Shadow
Liever chatten door Ellen de Wachter
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Bibliografische gegevens
Titel: Liever chatten
Auteur: Ellen de Wachter
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf /Unieboek BV
Jaar van verschijning: 2003
1e druk: 2002
Aantal bladzijde: 125 bladzijden
Het boek
Titelverklaring: Maarten stottert veel en praat daarom niet graag, via chatten kan hij toch makkelijk contact maken met anderen.
Hoofdpersonen: Maarten : hij is ongeveer 12 jaar. Hij woont bij zijn moeder.
Hij stottert erg en word boos als hij niet uit zijn woorden kan

Komen. Als hij Kelly(Maria) ontmoet op het internet gaat er
Een wereld voor hem open.
Belangrijkste bijpersonen:
 (Kelly) Maria : ze is ongeveer 12 jaar. Is doof en woont bij haar dove ouders en zusje. Ze heeft maarten leren kennen op het internet bij een racespel met een chatbox.
 Moeder van maarten: de moeder van maarten is gescheiden. Ze werkt veel. Ze wil graag met Maarten’s stotterprobleem helpen. Ze bemoeit zich er teveel mee en daardoor krijgen ze vaak ruzie.
 Kees : hij is ook ongeveer 12.het is een klasgenoot van Maarten. Ook eet hij altijd met Maarten tussen de middag. Hij kan heel goed luisteren.
Waar: het verhaal speelt zich af op de school af, bij Maria en maarten thuis, in de bibliotheek en het winkelcentrum.
Wanneer: Het verhaal speelt zich af in deze tijd.

Samenvatting
Maarten zit in de eerste klas. Hij hoeft in de klas niks te zeggen omdat hij een stotterprobleem heeft. Een keertje vergeet een leraar dat en geeft hem een beurt. Hij wil poema zeggen maar er komt allen maar poe-poe-poe uit. De klas begint te lachen. Davey en Mike beginnen hem te pesten. Om zijn stotter probleem te vergeten speelt hij graag spelletjes op de computer. Hij ontdekt een nieuw spel. Het is een race spel met een chatbox. Hij leert daar een Kelly kennen. Het klikt goed tussen hun. Kelly wil haar e-mail adres niet geven , Maarten doet dat wel.
Hij krijgt later een mailtje daar staat ,, lieve schat ik wil heel graag bij je zijn’’.
Maarten is heel teleur gesteld. De volgende dag verteld hij het aan Kees en zegt dat het misschien wel grapje van iemand anders is. Als maarten na school naar huis gaan staan Davey en Mike voor hem en willen hem er niet langs laten geen. Zonder erbij na te denken geeft Maarten een klap en raakt Davey. Als hij na school in zijn mailbox kijkt is er inderdaad nog een mailtje gekomen. Ze vertelt dat Kelly haar schuilnaam is en dat ze eigenlijk Maria heet. Maarten en Maria (Kelly) hebben later veel contact met elkaar. In een van de berichtjes staat: Ik hoop jij ben niet teleurgesteld. Misschien ik ben niet wat jij denkt. Ze spreken af in de bibliotheek om half vier. Als maarten de volgende ochtend op school is ziet hij dat Davey een blauwe pek heeft maar een rara grijns laat zien. Dan komt de rector onder de les binnen en richtte zich op Maarten. Hij vroeg tot hoe laat Maarten les had. Maarten zij dat hij kwart over drie uit was. Ik wil je om half vier bij mijn kantoor zien, zei de rector. Om half vier stond hij bij het kantoortje. De rector vroeg of hij Davey had geslagen. Maarten vertelde dat ze hem er niet doorheen wilden laten gaan. Hij zei ook dat ze hem moesten nemen zoals hij is. Daar was de rector helemaal mee eens. De conrector zij dat er wel wat aan zijn stotteren te doen is en zou nog naar zijn moeder bellen.
Hij fietste hard naar de bibliotheek. Toen hij de bibliotheek binnen kwam was het een voor vier. Hij zocht overal maar kon nergens een meisje met heb boek De droomboom vinden. Hij vroeg het aan de bibliothecaresse maar die zei dat ze weggegaan was. Toen hij thuiskwam. Hing zijn moeder aan de telefoon met de rector te praten.
Maarten maakt een nieuwe afspraak met Maria. Dit keer spreken ze af in het winkelcentrum. Maarten komt er achter dat Maria doof is. Hij vertelt dat hij stottert maar dat vind ze niet erg ze kunnen toch alleen maar praten door te chatten op papier. Ze hebben het gezellig. Marie vraagt of hij een keertje mee naar haar huis wil. Hij wil het wel maar is wel zenuwachtig omdat haar vader& moeder en haar zusje doof zijn. Op internet vindt hij het letteralfabet en leert hem uit zijn hoofd. Hij maakt een goeie indruk op haar vader omdat hij het letteralfabet kan. Maria vraagt of hij de dove taal wil leren. Dat wil hij maar al te graag. Op een keer vraagt Maria of hij op haar verjaardag wil komen. Dat wil hij wel. Maar als hij daar is voelt hij zich helemaal niet er bij horen. Hij loopt weg Maria rent achter hem aan. Maarten stopt en schrijft op het college blok dat hij mee had en schreef: Hoepel op. Ga terug naar je stomme dove clubje. Maria renden weg. Maarten heeft spijt en rende achter haar aan. Ze rende zonder te kijken de straat over. Een scooter reed Maria aan. Toen hij de volgende dag op school was kreeg Maarten een sms’je. Het sms’je kwam van Maria’s vader. Er stond in dat hij niet meer mocht komen. Hij gaat na schooltijd wel naar het zieken huis en legt het bij met Maria. Zij wil wel dat hij naar spraaklessen gaat.
Mening
Dit onderwerp van dit verhaal spreekt mij erg aan omdat ik het erg leuk vind om over dit onderwerp te lezen. Van dit boek heb ik veel geleerd en ik heb dit ook nog kunnen verwerken in een schrijfopdracht. Het verhaal boeit me erg door de vele gebeurtenissen. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig en zouden bijvoorbeeld echt gebeurt kunnen zijn. De gebeurtenissen zijn voorspelbaar maar ook weer niet, een voorbeeld: bij de eerste afspraak had je kunnen verwachten dat maarten te laat kwam maar je had niet verwacht dat Maria doof was. Ik vind de gebeurtenissen ook erg origineel omdat het niet vaan voorkomt dat je een leesboek over dove en stotterende kinderen leest. Ik vind ook de combinatie van maarten die stottert en Maria die doof is heel origineel. ik vind dat maarten heel erg verrassend reageert als hij ontdekt dat Maria doof is. Maria reageert heel gewoon als zij ontdekt dat hij stottert maar dat komt omdat zij doof is en het toch niet kan horen denk ik. De gebeurtenissen hebben een logische volgorde en het is spannend opgebouwd. De schrijfster heeft informatie achtergehouden. Het verhaal eindigt heel mooi. Ik vond het ook bij het verhaal passen omdat Maria wil dat hij op spraaklessen gaat en dat maarten zegt dat hij zijn moeder heeft gezegd dat ze moest bellen. Het is gewoon een typische eind voor dit verhaal. Een helemaal goed eind. Ik vond het boek niet moeilijk te lezen omdat ik wel vaker boeken lees die moeilijker zij dan deze. k vond het echt een mooi boek. Ik ben bij dat ik dit boek moest lezen want zelf had ik het niet uitgekozen.
Verhaalaspect : vertelsituatie
In dit verhaal word de personale vertelsituatie gebruikt. Dat kun je hier aan herkennen:
 Je kijkt door de ogen van een persoon
 Het verhaal staat in de hij- of zij vorm
Je kijkt door de ogen van Maarten naar de gebeurtenissen. Maarten, Maria (Kelly), zijn moeder en zijn klasgenoten worden ook wel hij- of zij genoemd in het verhaal. Bijvoorbeeld ,,Maria ’s uitdrukking werd iets zachter, al keek ze nog steeds niet bepaald vriendelijk’’
verwerkingsopdracht
Communicatie


Waarom voel ik mij soms zo onbegrepen
Denk ik vaak dat ik niet wordt gehoord
Waarom reageer ik dikwijls zo benepen
Of worden woorden in mijn keel gesmoord

Waarom zeg ik dingen die ik niet moet zeggen
En dingen die ik eigenlijk wel moet zeggen niet
Kan ik mijn probleem niet bij die ander leggen
En huil ik stilletjes, zonder dat iemand het ziet

Waarom ben ik zo boos, of soms zo gelaten
Of keihard, en denk ik dat het mij niets doet
Waarom kan ik wel met iemand anders praten
En voelt dat dan direct vertrouwd en goed

Waarom ben ik soms zo vreselijk aan het klagen
Denk ik vaak, die ander ziet mij toch niet staan
Waarom zou ik die persoon niet kunnen vragen
De communicatie kan beter, wat doen we er aan

Waarom zou men naar mij niet willen luisteren
En niet alleen dat, maar ook horen wat ik zeg
Ik wil niet roddelen, niet achterbaks fluisteren
Want communiceren met respect, is de enige weg
Ik vond dit gedicht bij het verhaal passen om dat ik het verhaal in dit gedicht herkende. In dit gedicht herken ik dit:
 Maarten die stottert
 De communicatie
Doof
Ik leef gebaarde zij
In het stilte der stilte
Waar ik niet weet
Waar zuchten klank hebben
muziek transformeert er
trillend naar mijn gevoel
maar verheft niet
zoals op een vliegen tapijt
naar hogere sferen
die ik allen van liefde ken
je warme lippentaal en lichaam
je sprekende hand
Dit gedicht over iemand die doof is en haar leven beschrijft. In het verhaal Liever chatten is Maria, haar ouders en haar zusje doof. In het gedicht staat ook iets over gebarentaal. De taal die de Maria, haar ouders en haar zusje gebruiken om met iemand te communiceren.
Ik keek naar
mijn schoenen
niets zeggen
ze staarden terug
nietszeggend
gingen hun gang
ik schaamde me
en volgde
stap voor stap
tot de klap
me duizelen deed
ik stond voor paal
die voelde ik
toen ik
weer helder keek
trillend naar mijn gevoel
maar verheft
Dit gedicht vind ik goed passen bij Maarten die stottert en niks durft te zeggen in de klas. Die zich schaamt omdat hij stottert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

leuk gedaan x

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Liever chatten door Ellen de Wachter"