Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Liever chatten door Ellen de Wachter

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Liever chatten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 765 woorden
  • 21 oktober 2005
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
123 keer beoordeeld

Boekcover Liever chatten
Shadow
Liever chatten door Ellen de Wachter
Shadow
Leesverslag: Liever chatten Zakelijke gegevens: Datum van inleveren: 25-10-2005
Auteur: Ellen de Wachter
Titel: Liever chatten
Uitgever: Van Holkema & Warendorf /Unieboek BV
Plaats en jaar van uitgave: Houten 2003
Eerste druk: Houten 2002
Aantal bladzijden: 112 bladzijden
Genre: liefde en communicatie Inhoud: Korte samenvatting: Maarten vindt het moeilijk om zich te uitten omdat hij stottert. Hij merkt dat mensen niet echt naar hem luisteren en vaak zelfs ongeduldig zijn zinnen afmaken. Verdrietig trekt hij zich terug achter zijn computer met internet. Daar komt hij terecht op een racespel met chatbox. Hier kan hij praten met iedereen zonder te stotteren. Maarten maakt kennis met een meisje dat vreemde zinnen gebruikt. Hij raakt aan de praat haar en wil haar graag ontmoeten. Hij ontdekt dat het niet uitmaakt dat hij stottert. De ontmoeting verloopt erg verrassend. Maria, zo heet dat meisje, is doof en ze heeft dus niet door dat Maarten stottert. Maria vraagt aan Maarten of hij op haar verjaardag wil komen. Dat wil hij wel. Maar haar familie is doof en haar vrienden spreken allemaal gebarentaal. Daardoor voelt Maarten zich buitengesloten, niemand praat met hem. Hij loopt boos weg en Maria komt achter hem aan. Als ze de weg over wil steken wordt ze aangereden door een scooter. Hij is boos op zichzelf en bezorgd om Maria en durft niet naar het ziekenhuis te gaan om zijn excuses aan te bieden. Aan het eind durft Maarten naar Maria te gaan en legt haar alles uit. Maria begrijpt dit en ze maken het weer goed. Personen: HOOFDPERSONEN Maarten: een jongen van 12 of 13 jaar die een probleem heeft: Maarten stottert. Hij gaat voor het eerste naar de Middelbare School en vindt het erg moeilijk om in de klas te moeten praten. Hij is bang om gepest te worden, hij schaamt zich voor zijn probleem. Als hij gepest wordt of niet uit zijn woorden kan komen, wordt hij snel boos. In het verhaal verandert Maarten heel erg. Hij durft namelijk steeds meer voor zichzelf op te komen. Maria: is de (chat)vriendin van Maarten. Ze is twaalf jaar, ze viert haar 13e verjaardag. Ook Maria heeft een probleem, ze is namelijk doof.
BELANGRIJKSTE BIJPERSONEN Moeder van Maarten: werkt veel, wil Maarten graag helpen bij zijn probleem maar krijgt daardoor ook vaak ruzie met hem. Kees: klasgenoot, vriend van Maarten. Kees luistert naar hem en ze lunchen vaak samen
Davey: klasgenoot, een van de kinderen die Maarten pest. Mike: klasgenoot, een van de kinderen die Maarten pest. Racing Weirdo: schuilnaam van een chatvriend van Maarten. Plaats: Het verhaal speelt zich af in Zoetermeer waar Maarten woont en naar school gaat. Ook alle mensen uit het boek wonen in Zoetermeer. Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat kun je zien omdat er gebruik gemaakt wordt van computers, internet, e-mail en mobiele telefoons. De vertelde tijd is vanaf dat Maarten naar de middelbare school gaat totdat hij het goed gemaakt heeft met Maria en naar de stotterles gaat. Begin: Het verhaal begint in de Nederlandse les van Maarten. Hij krijgt dan een voorlees beurt terwijl hij met het bestuur van de school had afgesproken dat hij zulk soort dingen niet hoefde te doen vanwege zijn probleem, maar de Nederlandse leraar is dit vergeten en geeft Maarten toch een beurt. Hij stottert tijdens het lezen en de hele klas lacht hem uit. Twee kinderen, Davey en Mike, blijven hem de rest van het schooljaar hiermee pesten. Probleem en afloop: Het grootste probleem in dit boek is dat Maarten stottert en daarmee gepest wordt. Aan het eind van het verhaal kiest Maarten ervoor om toch op stotterles te gaan terwijl hij eigenlijk in het begin dat niet wou omdat het hem de vorige keren ook al niet geholpen had.
Perspectief: Het boek is in de vertelversvorm geschreven. Dit blijft het hele boek zo en veranderd niet. Titel en omslag: De titel van het boek is: Liever chatten. Maarten die stottert vind het fijner om te chatten, omdat niemand dan door heeft dat hij anders is dan andere. De omslag van het boek is erg chaotisch je kan bijna niet zien wat er staat. Maar je ziet het lichaam van een meisje waarschijnlijk Maria links onder in de hoek en rechts boeven zie je Maarten die naar haar toe zweeft. Beoordeling: Eigen mening: Ik vind het boek net echt, dat komt omdat erin deze tijd ook heel erg veel kinderen zijn die gepest worden omdat ze stotteren en dat is ook zo bij Maarten in het boek. Ook vind ik het een heel leuk boek, omdat ik me er goed in kan inleven.

REACTIES

D.

D.

de naam van het meisje is niet maria maar kelly

17 jaar geleden

A.

A.

Dit is een goed verslag. Alleen de personen kloppen niet! bijvoorbeeld: Maria dat moet Kelly zijn

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Liever chatten door Ellen de Wachter"