Knalhard door Caja Cazemier

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Knalhard
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 927 woorden
  • 11 april 2011
  • 514 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
514 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
202
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Knalhard
Shadow
Knalhard door Caja Cazemier
Shadow

Zakelijke gegevens

Titel : Knalhard

Auteur : Caja Cazemier

Uitgeverij : Ploegsma Amsterdam

Onderwerp : Geweld

Titelverklaring :
de titel heeft te maken met Ties. Hij is namelijk de gene in het boek die in elkaar is geslagen. En kreeg een harde knal. Daarom de titel ‘Knalhard’.

Genre : ?

Opbouw van het verhaal : de schrijfster heeft het verhaal spannend gemaakt door bij het spannendste stuk te beginnen.

Voorbeeld : ‘Ik ging onderuit. Ik had het absoluut niet aan zien komen. Inees waren ze er en lag ik op de grond.’

Ook heeft de schrijfster ervoor gekozen om het vanuit de ogen van Ties en Amarins te vertellen. Ik denk dat de schrijfster hiervoor heeft gekozen omdat het dan erg afwisselend is. Dat maakt het boek ook erg afwisselend en lees je het verhaal van twee kanten.

Taalgebruik :
het taalgebruik in het boek is net zoals de jongeren in het heden praten. Wel is er een groot verschil in taalgebruik tussen Ties en Amarins. Amarins moet namelijk tegen haar ouders heel netjes praten en bij Ties maakt het allemaal niet zo veel uit. Sommige stukken in het boek hebben wel heftig taalgebruik zoals in de shoarmatent.

Citaat : ‘Zijn klasgenoten begonnen te juichen. “Cool dat je er bent!” “Wauw man! Jij hebt wat meegemaakt!”

“Wie zegt dat we het over jouw kutje hebben?” kwam er als reactie. Dat was die kale weer.’

Het verhaal is best realistisch, de schrijfster heeft zich heel erg goed ingeleefd in de emoties van Ties en Amarins en dat komt ook terug in het boek. Je leeft dus ook heel erg mee met de hoofdpersonen.

Samenvatting

Als Ties na een avondje stappen zonder reden in elkaar is geslagen verandert zijn hele leven. Zijn zelfvertrouwen daalt en wil niemand spreken. Ook zijn relatie met Amarins verslechterd, het maakt Ties allemaal niks uit. Als de daders maar gepakt worden. Ook Ties zijn ouders zien dat het niet goed gaat met Ties en hij wordt verplicht om naar slachtofferhulp te gaan. Daar wordt hij geholpen door Adrie. Ties wordt verplicht elke dag iets in zijn dagboek te schrijven. Dat helpt en het gaat langzaam steeds beter met Ties.

Totdat Amarins de relatie met Ties niet meer zit zitten. Amarins maakt het uit, en Ties breekt weer. Hij heeft spijt van alles hoe het is gegaan, vooral toen hij hoorde dat Amarins iemand anders kreeg.

Na een gesprek met de daders voelt Ties zich steeds beter. De daders zijn naar de rechtszaak geweest en hebben een taakstraf gekregen. Hij besluit van school te gaan en wil een sportopleiding gaan doen. Dit lukt en het gaat steeds beter met Ties.

Personages

Ties: Ties is een jongen van 16 jaar oud en heeft verkering met Amarins. Ties zit op het Lely College in 4 havo. Hij zit soms bij zijn beste vriend Justin in de klas. Ties heeft een normaal porstuur en is 1.80 m lang, hij heeft donker haar en grijze ogen. Ties is een aardige, vriendelijke jongen en heet gevoel voor humor en houdt wel van een biertje. Vanaf het moment dat Ties in elkaar is geslagen is Ties veranderd. Hij wordt minder sociaal en wil zo min mogelijk zijn vrienden zien. Ook neemt hij afstand van Amarins. Later in het boek maakt zij het uit. Ook is Ties niet meer die gezellige jongen, maar meer een afwezig iemand. Ties wordt geholpen zijn oude karakter terug te krijgen en gaat naar slachtofferhulp.

Justin : Justin is een jongen van 16 jaar oud. Hij heeft verkering met Janna en is goed bevriend met Ties. Justin is een aardige jongen die wel van een feestje houdt. Justin zit in 4 havo. Over zijn uiterlijk wordt niet veel verteld.

Janna : Janna is 16 jaar oud en heeft verkering met Justin. Janna is een goede vriendin van Amarins en zit ook bij haar in de klas. Janna is een aardig, behulpzaam meisje. Ze is niet heel groot en ziet er leuk uit.

Amarins : Amarins is 15 jaar en zit in mavo 4 bij haar goede vriendin Janna in de klas. Amarins heeft verkering met Ties, later in het boek krijgt ze een oogje op Said. Ze woont thuis bij haar soms nogal strenge ouders. Ook heeft ze twee zusjes Ingeborg en Sabine. Amarins is een aardige meid en is erg gehoorzaam. Ze is behulpzaam en is erg gehoorzaam. Ze heeft bruin haar en heeft een leuke kleding stijl.

Adrie (A3) : Adrie is een vlotte vrouw met kort haar. Ze werkt bij slachtofferhulp en helpt Ties met de verwerking van het zinloos geweld. Adrie is een aardige mevrouw en Ties noemt haar in het boek A3.

Plaats

Het verhaal speelt zich op veel plekken af. Voornamelijk bij Ties thuis. Het huis wordt beschreven als een gezellig huis met altijd veel drukte. Ook speelt het verhaal zich af op de school van Ties en Justin. De school wordt beschreven als een drukke school waar altijd wel iets te beleven is. Aan het begin van het boek speelt het verhaal zich af in de stad en in de shoarma tent. In de shoarmatent hangt een gespannen sfeer omdat Ties, Justin en Janna toen de jongens tegenkomen die Ties in elkaar hebben geslagen.

Tijd


Tijd die verstrijkt

Het boek duurt van 21 november tot eind september. Bijna een jaar dus, dit kun je zien aan het begin van het boek. Dat begint met het stuk waar Ties in elkaar geslagen word. Aan het eind verteld Ties over hoe het nu met hem gaat en zegt dat het eind september is.

Tijd waarin het zich afspeelt

Het boek speelt zich in het heden af. Ze gebruiken in het boek namelijk computers en mobiele telefoons.

REACTIES

I.

I.

wat een goed Boekverslag! (A)

11 jaar geleden

M.

M.

Juist door dit boekverslag ben ik het boek gaan lezen! Geweldig boekverslag!!

11 jaar geleden

S.

S.

goed boekverslag =)
maar jou samenvatting is wel kort =$
ik moet er eentje van 1 tot 2 A4tjes.
voor de rest wel goed! (h)
xxxx

11 jaar geleden

I.

I.

Goed boekverslag! <--- goed gedaan ;)

11 jaar geleden

G.

G.

geslagen verandert leven. Zijn zelfvertrouwen daalt en wil niemand spreken. Ook zijn relatie met Amarins verslechterd, het maakt Ties allemaal niks uit. Als de daders maar gepakt worden. Ook Ties zijn ouders zien dat het niet goed

11 jaar geleden

L.

L.

goed boekverslag ga het zeker gebruiken voor een vergelijking tussen 2 boekverslagen, die van jou is de goede, de andere de slechte! ;D

10 jaar geleden

B.

B.

echt een goed boekverslag!! 't is al een tijdje geleden dat ik het boek heb gelezen en nu moet ik er een boekverslag over maken, heb het f doorgelezen en nu weet ik het weer;D

10 jaar geleden

A.

A.

heelfijn is dit. k hoop dat ik hier goed mee ga halen... alleen nog ff een paar dingen opzoeken en dan is alles weer goed :D
X(ll')

10 jaar geleden

D.

D.

te gek boek!! suppppper leuk en spannend

10 jaar geleden

H.

H.

Ik ga deze zeker gebruiken voor mijn boekverslag :)

10 jaar geleden

L.

L.

ja ik het over dit boek doenn,, dit heeft echt de doorslag gegeven. leuk boekk goede uitleg

10 jaar geleden

N.

N.

1 het is Jenna niet Janna.
2 Het onderwerp kan je ook wel genre noemen. Verder willen wij jou onze complimenten geven! Je hebt ons erg geholpen. xCiaoo

10 jaar geleden

P.

P.

goed boekveslag hoor

10 jaar geleden

S.

S.

het is janna hoor noortje maar ik vind dit een goed boek verslag

10 jaar geleden

T.

T.

Heey,

Bedankt anders had ik mijn boek nog een extra keer moet lezen, door de samenvatting ben ik zo klaar

(0A-)

10 jaar geleden

..

..

nee het is wel Jenna...

10 jaar geleden

H.

H.

het genre is spanning & avontuur.
verder goed verslag

10 jaar geleden

Y.

Y.

anderi is helemaal geen hoofpersoon het komt maar 6 keeri in het boek voor een hhofdpersoon is iemand die bijna op elke blz voor komt.

8 jaar geleden

B.

B.

echt een heel slecht boekverslag

8 jaar geleden

H.

H.

Ik moest wat schrijven voor nl en ik had het boek nog niet tot mijn beschikking dus ik heb jouw samenvattig deels gebruikt. DANKJE!!!!

6 jaar geleden

A.

A.

leuk/goed boekverslag (L)

6 jaar geleden

G.

G.

Cool mann !

5 jaar geleden

(.

(.

Ik moet ook een boek verslag maken over dit boek. “Dankjewel” want door jou ga in een voldoende halen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Knalhard door Caja Cazemier"