Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Samenvatting van het boek      

Er is net schoolfeest geweest. Ties gaat met zijn vrienden naar de Kebabtent. Daar is een groepje, dat er niet erg aardig uit zien. Justin, de vriend van Ties gaat een discussie aan met een van die jongens. Ties houdt hem tegen en ze gaan weg. Wat ze niet weten is dat de jongens achter ze aan komen.

Omdat Ties achteraan loopt, word hij gepakt door de jongens. Justin durft niks te doen. De jongens slaan, trappen en spugen maar door terwijl Justin toekijkt. Hij durft niets te doen.

Ties ligt op de grond. De jongens blijven doorgaan met trappen. Hij ziet een vuist op zich afkomen. Hij kan nergens heen want iemand heeft zijn voet tegen ties zijn keel gedrukt. Terwijl Ties op de grond ligt, ziet hij een man langs komen. Die man loopt snel door.

Als de jongens weg zijn voelt Ties pas hoeveel pijn hij heeft. Er ligt overal bloed om hem heen. Justin komt naar hem toe en helpt Ties overeind. Ties kan bijna niet lopen en is misselijk door al het bloed.

Ties gaat naar huis. Gelukkig slapen zijn ouders al. Hij wast zich, maar dat doet heel erg pijn. Hij heeft een blauw oog, schaafwonden over zijn hele lichaam.

Als Ties de volgende ochtend beneden komt, schrikt zijn moeder heel erg. Ze begint te huilen. Zijn vader wordt boos en vraagt meteen wie het gedaan heeft. Ties moet het hele verhaal vertellen.

Als Ties de volgende dag wakker wordt, bedenkt hij zich opeens iets dat hij had afgesproken met Amarins. Maar die mag hem echt niet zo zien.

Veel vrienden willen langs komen, maar ze mogen niet naar binnen. Ties heeft zoveel pijn en voelt zich zo beroerd dat hij niet naar buiten kan.

Ties’ vader wil dat Ties aangifte moet doen. Ties vindt het geen goed idee omdat hij niet helemaal weet wat er gebeurd is, hij beschermde zijn hoofd namelijk. Later doet hij het toch. Bij de politie krijgt hij als tip mee om naar slachtoffer hulp te gaan.  Bij slachtofferhulp ontmoet Adrie (A3). Van haar moet Ties praten en dagboek bijhouden over alles wat hij heeft meegemaakt die avond.

De volgende dag moet Ties naar het politiebureau, ze hebben de daders gepakt. Ties vertelt zijn verhaal. De jongens zeggen dat ze zich schuldig voelen, maar Ties gelooft daar niets van. Later krijgt Ties te horen dat de jongens taakstraf hebben gekregen. Hierover gaat hij praten met Adrie. Zij vindt dat Ties nog 1 keer moet naar de plek moet gaan waar het gebeurd is. De volgende dag gaat het super goed met Ties en zijn leven gaat rustig verder.                    

De schrijfster

De schrijfster van het boek is: Caja Cazemier. Ze is geboren op 5 september 1958 in Spijkenisse. Ze is opgegroeid in Groningen. Tegenwoordig woont ze met haar man in Leeuwarden. Caja Cazemier heeft 3 zoons, die wonen alle drie op zich zelf.

Caja Cazemier heeft op de middelbare school vwo gedaan. Daarna ging ze naar Groningen en heeft daar een opleiding voor Nederlandse taal- en letterkunde gevolgd. Na deze opleiding is ze lerares geworden. Maar al gauw is ze gestopt en ging ze schrijven. Sinds 1996is ze echt begonnen met schrijven.

Caja Cazemier schrijft jeugdboeken. Haar boeken gaan daarom ook vooral over onderwerpen waar de jeugd het meest tegen aan loopt. Zoals: school, de brugklas, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, online pesten, internetverkering, je anders voelen.

Soms zijn de verhalen van Caja Cazemier waar gebeurd maar zijn de namen veranderd. 

In totaal heeft Caja Cazemier 32 boeken geschreven

Kernvragen

Waarom heb ik dit boek gekozen?

Ik weet dat Caja Cazemier een goede schrijfster is en dat haar verhalen erg goed zijn. De onderwerpen die zij gebruikt trekken mij ook wel aan.

Waarom heet het boek zo (titelverklaring)?

Doordat Ties in elkaar wordt geslagen verandert zijn leven compleet. Maar niet alleen voor Ties, ook voor zijn vrienden en familie. Dit komt bij iedereen hard aan.

Welke thema’s komen in het boek voor?

In het boek komen 4 onderwerpen voor:

  • (zinloos)geweld: Ties wordt zonder reden in elkaar geslagen
  • Liefde: Ties en Amarins hebben verkering en Justin en Jenna ook.
  • Verdriet: Ties heeft veel pijn en durft zich daarom niet maar aan de mensen om het heen te laten zijn.
  • Vriendschap: de 4 vrienden doen er alles aan om het leven van Ties weer een beetje normaal te krijgen en steunen elkaar hierdoor ook.

De hoofdpersonen (innerlijk en uiterlijk):

Ties: Ties is een jongen van 16 jaar oud en heeft verkering met Amarins. Ties zit op het Lely College in 4 havo. Ties heeft een normaal postuur en is 1.80 m lang, hij heeft donker haar en grijze ogen. Ties is een aardige, vriendelijke jongen en heet gevoel voor humor.

Justin : Justin is een jongen van 16 jaar oud. Hij heeft verkering met Janna en is goed bevriend met Ties. Justin is een aardige jongen die wel van een feestje houdt. Justin zit in 4 havo. Over zijn uiterlijk wordt niet veel verteld.

Janna : Janna is 16 jaar oud en heeft verkering met Justin. Janna is een goede vriendin van Amarins en zit ook bij haar in de klas. Janna is een aardig, behulpzaam meisje. Ze is niet heel groot en ziet er leuk uit.

Amarins : Amarins is 15 jaar en zit in mavo 4 bij haar goede vriendin Janna in de klas. Amarins heeft verkering met Ties, later in het boek krijgt ze een oogje op Said. Ze woont thuis bij haar soms nogal strenge ouders. Ook heeft ze twee zusjes Ingeborg en Sabine. Amarins is een aardige meid en is erg gehoorzaam. Ze is behulpzaam en is erg gehoorzaam. Ze heeft bruin haar en heeft een leuke kleding stijl.

Adrie (A3) : Adrie is een vlotte vrouw met kort haar. Ze werkt bij slachtofferhulp en helpt Ties met de verwerking van het zinloos geweld. Adrie is een aardige mevrouw en Ties noemt haar in het boek A3.

In welk perspectief is het boek geschreven?:

Het verhaal wordt in meervoudig-perspectief verteld. Ties vertelt zijn eigen verhaal en er wordt verteld door andere personen.

Welk genre heeft het boek?:

Het boek heeft een psychologische roman. Elke keer komt het thema weer terug in het boek. Er gebeurt alleen in het begin iets en daarna gaat het alleen over de gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon.

Mijn mening over het boek:

Ik vond het een mooi boek doordat het verhaal goed op elkaar inliep en het echt een verhaal was. Het verhaal had ook aangrijpende stukken. Vooral waar de hoofdpersoon Ties in elkaar wordt geslagen. Zelf vond ik het stuk waar Ties in elkaar werd geslagen heftig, hij heeft niks gedaan en wordt onschuldig slachtoffer van zinloos geweld. Het stuk waar hij de mensen om hem heen begint te negeren vind ik ook mooi. Ik vind dit stuk mooi omdat ik het knap vind hoe Ties zijn pijn en verdriet verwerkt.

Bronvermelding

Voor de samenvatting en de kernvragen heb ik het boek zelf gebruikt. Voor de samenvatting heb ik soms het internet gebruikt. Voor de rest heb ik het internet gebruikt om de andere informatie op te zoeken.

Informatie over de schrijfster:

  • http://g1b.webklik.nl/page/cajacazemier
  • http://www.cajacazemier.nl/over.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Dank je wel door jou heb ik een 8.3 gehaald voor mijn boekbespreking zonder jou had ik zeker een onvoldoende

2 jaar geleden